2002
|
|
Organismoaren premiak asetzeko nutrienteez (karbohidratoak, proteinak, bitaminak, gantzak eta mineralak) hornitzaile
|
den
nutrizio egokia kontzeptu klasikoaren ordez, beste bat sartzen ari da indarrean: nutrizio egokiena alegia.
|
2003
|
|
Azkenik, beti interesgarri gertatzen
|
den
nutrizio alorreko osaera Compesca, Froxá eta Frudesa markakoek bakarrik ematen dute.
|
|
Arazoa da Iice txikia garaia baino lehen jaio zela, eta elikadura begetarianoak kalte egin diola osasunari, bizitza arriskuan jarri arte. Ameriketako Estatu Batuetan, “haurtxo begetarianoaren kasua” deitzen zaio bere historiari, eta gurasoen jokabidea eztabaidatzen den epaiketak berriro ireki du populazio talde batzuetan hain mugatua
|
den
nutrizioaren arriskuen inguruko eztabaida. Hainbat ikerketa zientifikok urteak daramatza dieta begetarianoa osasunaren sinonimo ote den argitzen; eta oraindik ere gai eztabaidagarrienetako bat da.
|
|
“Udaberrian, garaiko produktuekin edo unitate didaktiko jakin bat ematen dugunean errepikatzen dugun jarduera da”, azpimarratu du María Luisa Martínezek. Haren hitzetan, garrantzitsuena da ikasleei erakustea zeinen garrantzitsua
|
den
nutrizio ona lehenengo ikasturtetik, horrela jarraituko baitute hurrengo urteetan ere errespetatzen.
|
2004
|
|
Batek elikagaiei buruzko informazioa ematen du produktua erosi aurretik, eta besteak, prestatu edo kontsumitzeko unean. Jatetxe arloko informazioa Etiketatzearen kontuak, oraingoz, jatetxe arloko operadoreei eragiten ez dien arren, herritarrak gero eta gehiago erabakitzen du egunean otordu bat edo gehiago etxetik kanpo egitea, eta osasun egoera kontrolatzeko behar
|
den
nutrizio informaziorik ez duen esparru batera hurbiltzen da, bihotzeko gaixotasun koronarioa izateko arriskuari dagokionez behintzat. Alde horretatik, nutrizio alderdiei buruz trebatutako kontsumitzaile batek jatetxe batean eska dezakeen informazioa gero eta egokiagoa izan behar da kontsumitzen duenaren errealitatearekin, eta, agian, behar bezala egiaztatua.
|
2008
|
|
Giltzurruneko transplantea hartzen duen pazientearen nutrizio egoeraren ebaluazioa funtsezkoa da, ebakuntzaren emaitzak nabarmen hobetu baititzake. Transplantea egin aurretik behar
|
den
nutrizioak immunitate sistema indartzeko balio du, infekzio oportunistei aurre egiteko, bai eta ebakuntza kirurgikoaren nahiz medikazioaren albo ondorioak —maiz samar izaten direnak— sendoago gainditzeko ere. Hainbat parametroren (antropometria, gorputz osaeraren azterketa gantz masa, masa magra historia klinikoa eta dietetikoa, laborategiko probak, besteak beste) neurketa barne hartzen duen nutrizio balorazio sakonari esker, garaiz identifika daiteke desnutrizio bat, eta, transplantea egin ondoren irauten badu, arriskuan jartzen du biziraupena.
|
|
janari hotza, arrautza irinetan pasatutako bigunak, kalkulu faltagatik iristen ez diren errazioak, eta janaria garraiatzeak sukaldaritzako teknologiari dagokionez dituen mugak, hain zuzen ere, prezio apalagoko beste aurpegiaren zati bat da bazkaltzeko. Langilerik eza Sukaldaritzaren arteak errealitate bihurtutako dietetikaren zientziak prozesu oso bat eskatzen du, puntu kritikoz betea, eta, nahiz eta oraindik gehiago igo behar den higienearen eta elikagaien segurtasunaren arloko nota, eta hobetu egin behar
|
den
nutrizioa, gainditu gabeko beste irakasgai batzuek arreta handia eskatzen dute. Familiarentzako otorduak asteburuetan geratu diren une sozial honetan, gurasoek ordezkatzen dituzten balioak transmititzen eta hezten dituen irudia jantokiko begiraleekin partekatu behar da; izan ere, profesional horiek, askotan, ez dute asetzen haur askoren ardura hartu behar dutelako.
|
2009
|
|
Lineari eusteko kaloria gutxiko elikadurak ez du zertan oreka dietetikoarekin zerikusirik izan. Aholku profesional ona behar da kasu bakoitzera egokituko
|
den
nutrizio arkitektura ona eraikitzeko eta dantzariari bere dantzaren eta osasunaren arteko nahasketa ziurtatzeko. Frogatuta dago ez dagoela formula magikorik pisua galtzeko.
|
2011
|
|
bost jokabide arriskutsu Espainiako gizarteak “dieta mediterraneo eboluzionatua” kontsumitzen du, haragi soberakinarekin eta animalia jatorriko gantz askoko beste produktu batzuekin, ENRICA elkartearen arabera. Izan ere, Espainiako estatuan egin
|
den
nutrizio eta arrisku kardiobaskularraren azterketa handiena da, eta lagin biologikoak lortu ditu 18 urtetik gorako 12.000 heldu espainiarretan. Elsevier zientzia aldizkariaren artikulu zehatz batek antzeko zifrak eta joerak ematen ditu.
|
|
Aspalditik Asian asko kontsumitzen den lekale hori gorespenen eta kritiken objektu da. Alde batetik, kalitate handiko proteinatan aberatsa
|
den
nutrizio konposizioa dela eta, dieta begetarianoen ohiko osagai bihurtu da. Bestalde, isoflabonak egoteak funtsezko elementua bihurtu du gaixotasun kroniko batzuen prebentzioan eta menopausia garaian emakumeen elikaduran.
|
2012
|
|
Elikaduran eta osasunean adituak zazpi elikagai proposatzen ditu organismoan oreka hori lortzeko. Adituaren arabera, elikagai horiek beharrezko energia ematen dute, behar
|
den
nutrizio kalitatea, kaloria ekarpen minimoa, azukre eta gatz gutxi, zuntz disolbagarriaren eta mantenugaien ekarpen handia. Horrek guztiak eragin onuragarria du organismoarentzat, eta oreka ezin hobea lortzen du.
|
2013
|
|
EROSKI CONSUMERen errezeta bilduman ageri
|
den
nutrizio profilaren arabera, pertsona horrek 2.312 kcal hartu behar lituzke egunero.
|
2016
|
|
Irin horietan, birrindu ondoren, bereizi egiten dituzte zahia eta alearen hozia, eta endospermoa bakarrik ehotzen dute (landare hazidunen enbrioi zakuan eratzen
|
den
nutrizio ehuna da).
|
2019
|
|
Kategoria baxueneko produktuak, fianbreak, izaten dituzte ezaugarri horiek. Etiketan agertzen
|
den
nutrizio informazioan agertzen da, ohikoa baino karbohidrato gehiago ikus daitezkeelako.
|
|
Zein dira Predimed proiektuaren hurrengo erronkak? Predimed mugarria izan da, Europan egin
|
den
nutrizio azterketa garrantzitsuena. Arrisku kardiobaskular handiko 7.447 parte hartzailek parte hartu dute, eta ikusi da dieta mediterraneoak% 30 murrizten duela miokardio infartua, garun hodietako istripuak eta heriotza kardiobaskularra izateko arriskua.
|
2023
|
|
Jarraian azalduko dizugu. Baina, lehenik, izotz izozki baten eta esne gainezko izozki baten —esnedunaren— arteko aldeak ikusiko ditugu, eta zein
|
den
nutrizioaren ikuspegitik hoberena.
|