Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 16

2002
‎Organismoaren premiak asetzeko nutrienteez (karbohidratoak, proteinak, bitaminak, gantzak eta mineralak) hornitzaile den nutrizio egokia kontzeptu klasikoaren ordez, beste bat sartzen ari da indarrean: nutrizio egokiena alegia.
2003
‎Azkenik, beti interesgarri gertatzen den nutrizio alorreko osaera Compesca, Froxá eta Frudesa markakoek bakarrik ematen dute.
‎Arazoa da Iice txikia garaia baino lehen jaio zela, eta elikadura begetarianoak kalte egin diola osasunari, bizitza arriskuan jarri arte. Ameriketako Estatu Batuetan, “haurtxo begetarianoaren kasua” deitzen zaio bere historiari, eta gurasoen jokabidea eztabaidatzen den epaiketak berriro ireki du populazio talde batzuetan hain mugatua den nutrizioaren arriskuen inguruko eztabaida. Hainbat ikerketa zientifikok urteak daramatza dieta begetarianoa osasunaren sinonimo ote den argitzen; eta oraindik ere gai eztabaidagarrienetako bat da.
‎“Udaberrian, garaiko produktuekin edo unitate didaktiko jakin bat ematen dugunean errepikatzen dugun jarduera da”, azpimarratu du María Luisa Martínezek. Haren hitzetan, garrantzitsuena da ikasleei erakustea zeinen garrantzitsua den nutrizio ona lehenengo ikasturtetik, horrela jarraituko baitute hurrengo urteetan ere errespetatzen.
2004
‎Batek elikagaiei buruzko informazioa ematen du produktua erosi aurretik, eta besteak, prestatu edo kontsumitzeko unean. Jatetxe arloko informazioa Etiketatzearen kontuak, oraingoz, jatetxe arloko operadoreei eragiten ez dien arren, herritarrak gero eta gehiago erabakitzen du egunean otordu bat edo gehiago etxetik kanpo egitea, eta osasun egoera kontrolatzeko behar den nutrizio informaziorik ez duen esparru batera hurbiltzen da, bihotzeko gaixotasun koronarioa izateko arriskuari dagokionez behintzat. Alde horretatik, nutrizio alderdiei buruz trebatutako kontsumitzaile batek jatetxe batean eska dezakeen informazioa gero eta egokiagoa izan behar da kontsumitzen duenaren errealitatearekin, eta, agian, behar bezala egiaztatua.
2008
‎Giltzurruneko transplantea hartzen duen pazientearen nutrizio egoeraren ebaluazioa funtsezkoa da, ebakuntzaren emaitzak nabarmen hobetu baititzake. Transplantea egin aurretik behar den nutrizioak immunitate sistema indartzeko balio du, infekzio oportunistei aurre egiteko, bai eta ebakuntza kirurgikoaren nahiz medikazioaren albo ondorioak —maiz samar izaten direnak— sendoago gainditzeko ere. Hainbat parametroren (antropometria, gorputz osaeraren azterketa gantz masa, masa magra historia klinikoa eta dietetikoa, laborategiko probak, besteak beste) neurketa barne hartzen duen nutrizio balorazio sakonari esker, garaiz identifika daiteke desnutrizio bat, eta, transplantea egin ondoren irauten badu, arriskuan jartzen du biziraupena.
‎janari hotza, arrautza irinetan pasatutako bigunak, kalkulu faltagatik iristen ez diren errazioak, eta janaria garraiatzeak sukaldaritzako teknologiari dagokionez dituen mugak, hain zuzen ere, prezio apalagoko beste aurpegiaren zati bat da bazkaltzeko. Langilerik eza Sukaldaritzaren arteak errealitate bihurtutako dietetikaren zientziak prozesu oso bat eskatzen du, puntu kritikoz betea, eta, nahiz eta oraindik gehiago igo behar den higienearen eta elikagaien segurtasunaren arloko nota, eta hobetu egin behar den nutrizioa, gainditu gabeko beste irakasgai batzuek arreta handia eskatzen dute. Familiarentzako otorduak asteburuetan geratu diren une sozial honetan, gurasoek ordezkatzen dituzten balioak transmititzen eta hezten dituen irudia jantokiko begiraleekin partekatu behar da; izan ere, profesional horiek, askotan, ez dute asetzen haur askoren ardura hartu behar dutelako.
2009
‎Lineari eusteko kaloria gutxiko elikadurak ez du zertan oreka dietetikoarekin zerikusirik izan. Aholku profesional ona behar da kasu bakoitzera egokituko den nutrizio arkitektura ona eraikitzeko eta dantzariari bere dantzaren eta osasunaren arteko nahasketa ziurtatzeko. Frogatuta dago ez dagoela formula magikorik pisua galtzeko.
2011
‎bost jokabide arriskutsu Espainiako gizarteak “dieta mediterraneo eboluzionatua” kontsumitzen du, haragi soberakinarekin eta animalia jatorriko gantz askoko beste produktu batzuekin, ENRICA elkartearen arabera. Izan ere, Espainiako estatuan egin den nutrizio eta arrisku kardiobaskularraren azterketa handiena da, eta lagin biologikoak lortu ditu 18 urtetik gorako 12.000 heldu espainiarretan. Elsevier zientzia aldizkariaren artikulu zehatz batek antzeko zifrak eta joerak ematen ditu.
‎Aspalditik Asian asko kontsumitzen den lekale hori gorespenen eta kritiken objektu da. Alde batetik, kalitate handiko proteinatan aberatsa den nutrizio konposizioa dela eta, dieta begetarianoen ohiko osagai bihurtu da. Bestalde, isoflabonak egoteak funtsezko elementua bihurtu du gaixotasun kroniko batzuen prebentzioan eta menopausia garaian emakumeen elikaduran.
2012
‎Elikaduran eta osasunean adituak zazpi elikagai proposatzen ditu organismoan oreka hori lortzeko. Adituaren arabera, elikagai horiek beharrezko energia ematen dute, behar den nutrizio kalitatea, kaloria ekarpen minimoa, azukre eta gatz gutxi, zuntz disolbagarriaren eta mantenugaien ekarpen handia. Horrek guztiak eragin onuragarria du organismoarentzat, eta oreka ezin hobea lortzen du.
2013
‎EROSKI CONSUMERen errezeta bilduman ageri den nutrizio profilaren arabera, pertsona horrek 2.312 kcal hartu behar lituzke egunero.
2016
‎Irin horietan, birrindu ondoren, bereizi egiten dituzte zahia eta alearen hozia, eta endospermoa bakarrik ehotzen dute (landare hazidunen enbrioi zakuan eratzen den nutrizio ehuna da).
2019
‎Kategoria baxueneko produktuak, fianbreak, izaten dituzte ezaugarri horiek. Etiketan agertzen den nutrizio informazioan agertzen da, ohikoa baino karbohidrato gehiago ikus daitezkeelako.
‎Zein dira Predimed proiektuaren hurrengo erronkak? Predimed mugarria izan da, Europan egin den nutrizio azterketa garrantzitsuena. Arrisku kardiobaskular handiko 7.447 parte hartzailek parte hartu dute, eta ikusi da dieta mediterraneoak% 30 murrizten duela miokardio infartua, garun hodietako istripuak eta heriotza kardiobaskularra izateko arriskua.
2023
‎Jarraian azalduko dizugu. Baina, lehenik, izotz izozki baten eta esne gainezko izozki baten —esnedunaren— arteko aldeak ikusiko ditugu, eta zein den nutrizioaren ikuspegitik hoberena.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia