Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 17

2004
‎Behin ura irakiten hasten da, garbantzuak, patatak eta aza gehitzen zaizkio. baina azken bi osagai horiek saski txiki batean jartzen dira lapikotik, garbantzuekin nahas ez daitezen, bereizia. Osagaiak eltzetik ateratzen dira, egosi ahala.
2005
‎Egokiena zohikatzez egindako substratua ematea da, ibai harearekin eta lurrustelarekin nahastuta. Azken bi osagai horiek nahasketaren %14 eta %28 dira, hurrenez hurren. Zuzeneko eguzkia ardoaren aliatu ona da, nahiz eta udan zehar, agian, erdi itzalean jarri da, eta tenperatura altuetara iristen bada, hostoak leundu dira.
‎Bai kafea bai txanpinoiak antioxidatzaileen iturri garrantzitsuak dira, orain arte uste baino askoz gehiago. Estatu Batuetako zientzialariek egindako bi azterketek gure dietaren bi osagai horiei buruzko errebelazioa eskaintzen dute, askotan akonpainamendu zereginera bideratuta. Gehiegikeria guztiak txarrak izan arren, “egunean kafe katilu bat edo bi onuragarriak dirudite”, horixe dio Joe Vinsonek, Scrantongo Unibertsitateko irakasleak (AEB).
2006
‎Azterketan bi osagai horiek batera konputatu ziren, haragizko pusketak pisatuz.
‎Proteina proportzioa nahiko konstantea izaten da, eta gantz proportzioa, berriz, aldakorragoa. Eskuarki, gantz kontzentrazioa handitzen bada, uraren kontura handitzen da, eta, beraz, bi osagai horien artean doitzen dira. Normalean, gantz gutxiko piezak dituen haragi gihartsu batek% 3 inguruko lipido proportzioa izaten du.
‎Haragia eta gazta Karta suitzarretan inoiz falta ez diren oinarrizko bi produktu, edozein puntutan daudela ere, kalitateko haragia eta gazta dira. Ahal den guztietan, bi osagai horiek edozein plater tipikotan parte hartzen dute. Frantziako sukaldaritzan, Galako Alpeetako plater tradizionaletako bat hartu dute.
2007
‎Haragia, arraina, itsaskia, barazkiak edo fruta dira horietako batzuk, baina ez dira ahaztu behar gurina eta frijitzeko erabiltzen den frijitua. Azken bi osagai horiek dira, hain zuzen ere, Galiziako enpanadak zapore nahastezineko produktu bihurtzen dituztenak. Ohiko hegaluze enpanada, lanproia, berberetxoak, olagarroa edo bakailaoa, pisto enpanada originala… guztiek zapore berezia dute prestatzen eta dastatzen direnean.
2008
‎Salda hauen karbohidratoak almidoitik eta fekulatik datoz, bi osagai horiek erabiltzen baitituzte salda loditzeko.
2009
‎Kakao gantzak dituen ezaugarri funtzionalen antzekoak dauzkate bi osagai horiek, eta horrexegatik erabiltzen dituzte gozoki guriak eta gozogintzako estalkiak egiteko.
‎Horrexegatik, elikadura industria estrategia berriak lantzen ari da lipidoak gutxitzeko; besteak beste, ura eta airea gehituz gutxitu nahi dute gantzen zati bat( bi osagai horiek ez dute batere kaloriarik).
2012
‎Jarri bizkotxoa ondo zabalduta dagoen ontzi batean, eta gehitu poliki poliki almibarra laranja zukuarekin eta azukrearekin. Utzi irakiten bi osagai horiek, loditasun lodi samarra hartzen dutela ikusi arte. Jarri bizkotxoa ondo zabalduta dagoen ontzi batean, eta gehitu poliki poliki almibarra, hoztu arte.
2013
‎Hori hala balitz, berrikusi egin litzateke dieta, gaur egun zer nola elikatzen garen jakinda, kaltzio gabezia hori segur aski ez baita izango kaltzio gutxiegi hartzeagatik, proteina eta gatza neurriz kanpo hartzeagatik baizik: bi osagai horiek kaltziogabetu egiten dute organismoa eta eragotzi egiten dute mineral hori xurgatzea.
‎Txokolate bihurtzeko, zenbait pausotan prozesatzen dira kakao haziak: hartzitu egiten dira, lehortu, txigortu eta eho, harik eta kako orea eta kakao gantza sortu arte( bi osagai horiek dira txokolate mota guztien osagai nagusiak).
2014
‎Aholku ona da, halaber, umorez tomatzea. Simon Tofield ilustratzaile ezagunak bi osagai horiek konbinatu ditu bideo honetan, 51 milioi internauta baino gehiago izan baitituzte. Berari ere (nola ez!
‎Almendrak zartaginean txigortu 5 minutuz su ertainean, era uniformean gera daitezen, erre gabe. Azukre eta ezti almibar bat egin, eta berotu ontzi batean bi osagai horiek su baxuan, nahastea burbuilatu arte. Une horretan, arrautza apur bat uxatua eta aparra bota (elur punturaino iritsi gabe), eta, gero, burruntzaliarekin burruntzali jarraitua egin.
2016
‎Elikaduraren ikuspegitik, edozein zereal integralek osatuagoa du bere bertsio findua baino. Izan ere, zereal batek hiru zati ditu nagusiki (zahia, germena eta endospermoa), eta, findu egiten dugunean, zahia eta germena kentzen dizkiogu; horrek esan nahi du, ia osorik, zuntzez eta mineralez deshornitzen dugula, baita bi osagai horietan dauden bitaminen zati handi batez ere. Zerealak prozesatzen eta fintzen ditugunean, batez ere:
2021
‎Kopuruari dagokionez, bigarren osagaia da, eta sakarosa gisa gehitzen da (mahaiko azukrea), nahiz eta glukosaz eta fruktosaz osatutako xarabea duen. Etiketan adierazitako 24 g azukre, funtsean, bi osagai horietatik datoz. Beste bi osagaik azukre kopuru txikiak ematen dituzte:
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia