2004
|
|
Behin ura irakiten hasten da, garbantzuak, patatak eta aza gehitzen zaizkio. baina azken
|
bi
osagai horiek saski txiki batean jartzen dira lapikotik, garbantzuekin nahas ez daitezen, bereizia. Osagaiak eltzetik ateratzen dira, egosi ahala.
|
2005
|
|
Egokiena zohikatzez egindako substratua ematea da, ibai harearekin eta lurrustelarekin nahastuta. Azken
|
bi
osagai horiek nahasketaren %14 eta %28 dira, hurrenez hurren. Zuzeneko eguzkia ardoaren aliatu ona da, nahiz eta udan zehar, agian, erdi itzalean jarri da, eta tenperatura altuetara iristen bada, hostoak leundu dira.
|
|
Bai kafea bai txanpinoiak antioxidatzaileen iturri garrantzitsuak dira, orain arte uste baino askoz gehiago. Estatu Batuetako zientzialariek egindako bi azterketek gure dietaren
|
bi
osagai horiei buruzko errebelazioa eskaintzen dute, askotan akonpainamendu zereginera bideratuta. Gehiegikeria guztiak txarrak izan arren, “egunean kafe katilu bat edo bi onuragarriak dirudite”, horixe dio Joe Vinsonek, Scrantongo Unibertsitateko irakasleak (AEB).
|
2006
|
|
Azterketan
|
bi
osagai horiek batera konputatu ziren, haragizko pusketak pisatuz.
|
|
Proteina proportzioa nahiko konstantea izaten da, eta gantz proportzioa, berriz, aldakorragoa. Eskuarki, gantz kontzentrazioa handitzen bada, uraren kontura handitzen da, eta, beraz,
|
bi
osagai horien artean doitzen dira. Normalean, gantz gutxiko piezak dituen haragi gihartsu batek% 3 inguruko lipido proportzioa izaten du.
|
|
Haragia eta gazta Karta suitzarretan inoiz falta ez diren oinarrizko bi produktu, edozein puntutan daudela ere, kalitateko haragia eta gazta dira. Ahal den guztietan,
|
bi
osagai horiek edozein plater tipikotan parte hartzen dute. Frantziako sukaldaritzan, Galako Alpeetako plater tradizionaletako bat hartu dute.
|
2007
|
|
Haragia, arraina, itsaskia, barazkiak edo fruta dira horietako batzuk, baina ez dira ahaztu behar gurina eta frijitzeko erabiltzen den frijitua. Azken
|
bi
osagai horiek dira, hain zuzen ere, Galiziako enpanadak zapore nahastezineko produktu bihurtzen dituztenak. Ohiko hegaluze enpanada, lanproia, berberetxoak, olagarroa edo bakailaoa, pisto enpanada originala… guztiek zapore berezia dute prestatzen eta dastatzen direnean.
|
2008
|
|
Salda hauen karbohidratoak almidoitik eta fekulatik datoz,
|
bi
osagai horiek erabiltzen baitituzte salda loditzeko.
|
2009
|
|
Kakao gantzak dituen ezaugarri funtzionalen antzekoak dauzkate
|
bi
osagai horiek, eta horrexegatik erabiltzen dituzte gozoki guriak eta gozogintzako estalkiak egiteko.
|
|
Horrexegatik, elikadura industria estrategia berriak lantzen ari da lipidoak gutxitzeko; besteak beste, ura eta airea gehituz gutxitu nahi dute gantzen zati bat(
|
bi
osagai horiek ez dute batere kaloriarik).
|
2012
|
|
Jarri bizkotxoa ondo zabalduta dagoen ontzi batean, eta gehitu poliki poliki almibarra laranja zukuarekin eta azukrearekin. Utzi irakiten
|
bi
osagai horiek, loditasun lodi samarra hartzen dutela ikusi arte. Jarri bizkotxoa ondo zabalduta dagoen ontzi batean, eta gehitu poliki poliki almibarra, hoztu arte.
|
2013
|
|
Hori hala balitz, berrikusi egin litzateke dieta, gaur egun zer nola elikatzen garen jakinda, kaltzio gabezia hori segur aski ez baita izango kaltzio gutxiegi hartzeagatik, proteina eta gatza neurriz kanpo hartzeagatik baizik:
|
bi
osagai horiek kaltziogabetu egiten dute organismoa eta eragotzi egiten dute mineral hori xurgatzea.
|
|
Txokolate bihurtzeko, zenbait pausotan prozesatzen dira kakao haziak: hartzitu egiten dira, lehortu, txigortu eta eho, harik eta kako orea eta kakao gantza sortu arte(
|
bi
osagai horiek dira txokolate mota guztien osagai nagusiak).
|
2014
|
|
Aholku ona da, halaber, umorez tomatzea. Simon Tofield ilustratzaile ezagunak
|
bi
osagai horiek konbinatu ditu bideo honetan, 51 milioi internauta baino gehiago izan baitituzte. Berari ere (nola ez!
|
|
Almendrak zartaginean txigortu 5 minutuz su ertainean, era uniformean gera daitezen, erre gabe. Azukre eta ezti almibar bat egin, eta berotu ontzi batean
|
bi
osagai horiek su baxuan, nahastea burbuilatu arte. Une horretan, arrautza apur bat uxatua eta aparra bota (elur punturaino iritsi gabe), eta, gero, burruntzaliarekin burruntzali jarraitua egin.
|
2016
|
|
Elikaduraren ikuspegitik, edozein zereal integralek osatuagoa du bere bertsio findua baino. Izan ere, zereal batek hiru zati ditu nagusiki (zahia, germena eta endospermoa), eta, findu egiten dugunean, zahia eta germena kentzen dizkiogu; horrek esan nahi du, ia osorik, zuntzez eta mineralez deshornitzen dugula, baita
|
bi
osagai horietan dauden bitaminen zati handi batez ere. Zerealak prozesatzen eta fintzen ditugunean, batez ere:
|
2021
|
|
Kopuruari dagokionez, bigarren osagaia da, eta sakarosa gisa gehitzen da (mahaiko azukrea), nahiz eta glukosaz eta fruktosaz osatutako xarabea duen. Etiketan adierazitako 24 g azukre, funtsean,
|
bi
osagai horietatik datoz. Beste bi osagaik azukre kopuru txikiak ematen dituzte:
|