2001
|
|
Alkohol asko kontsumitzeak desoreka nutrizionalak eragiten dizkio pertsonari, hein batean digestio arazoak direla eta (gorakoak, urdaileko erreminak, beherakoak?). eta urdaileko eta hesteetako mukosetako lesioak. Egoera horiek zaildu egiten dute zenbait elikagai xurgatzea, batez ere aminoazidoak eta zenbait bitamina eta mineral.Ardoa edaten ohituta daudenek jakin behar dute ez dela osasungarria egunean
|
bi
baso baino gehiago hartzea (125 cc baso bakoitzeko). Jaten ez dutenentzat, onura bera lortzen da barazkiak eta fruta freskoak (besteak beste, mahatsa) biltzen dituen askotariko elikadurari esker.
|
2002
|
|
Kopuru hori egun osoan banatu behar da:
|
bi
baso ur (400 mL inguru) otordu bakoitzarekin eta baso bat ur (200 mL inguru) 2 edo 3 orduan behin (8 eta 12 baso artean egunean). Irentsitako likidoaren erdiak, gutxienez, ura izan behar du; baina infusioak, zukuak, saldak eta abar ere har daitezke. Kaloriak doitu, normopisua lortzeko.
|
2003
|
|
Barazkiek kolorea hartzen dutenean, bota koilarakada bat irin eta basotxoa ardo. Su bizian egosi, eta txikitu ondoren, bota tomate zurituak eta ebakiak,
|
bi
baso ur, gatza eta piperbeltza. Utzi barazkiak 15 minutuz egosten; ondoren, pasatu saltsa txinatar koladoretik eta bota albondigetara.
|
2004
|
|
“Emakume gehienek duten mineral horren urritasuna ez da arazo bat izaten egoera normalean —azaltzen du Alfredo Fernández Giza Nutrizioko eta Dietetikako irakasleak—, baina haurdunaldian ferrosozko anpuluak beharrezkoak dira”. Azkenik, organismoak behar duen kaltzio maila indartzeko, nahikoa da eguneko dieta
|
bi
baso esneren parekoa gehitzea, haurdunaldiko bederatzi hilabeteetan. Kaloria gehiago Nolanahi ere, haurdunaldiko bigarren eta hirugarren hiruhilekoak dira amaren elikadura bereziki nabarmena denean fetuarentzat, garatzen ari baita.
|
|
Adibidez, 60 kilo pisatzen dituen emakume bat. egunean 30 g alkohol baino gehiago ez du kontsumitu behar; gutxi gorabehera, mahaiko
|
bi
baso ardo edo 1/ 4l ko hiru botilatxo garagardo. Bestalde, alkoholaren eraginez, ekoizpena ez da murrizten bakarrik esne usaina alda dezake, eta, beraz, haurrak ez du onartzen.
|
2007
|
|
Zenbat esne oso edaten dut egunero? Egun batean
|
bi
baso esne bakarrik edaten badira, gantza ez da ia nabarituko Dietako gantza murriztu nahi bada, lehenengo kontua egunero hartzen den esne mota eta kopurua aztertzea da. Esne osoaren kontsumoa egunean 3 edo 4 edalontzikoa denean, esne gaingabetuarekin ordezkatzean sortzen den gantz eta kaloria murrizketa nahiko nabarmena da.
|
2008
|
|
Kipula prestatu ondoren, gehitu porru garbiak eta xerratan moztuak. Porruak frijitu ondoren, koilarakada bat irin bota, eta, egosi ondoren,
|
bi
baso ur bota eta utzi 5 minutuz egosten. Saltsa puregailutik pasatu eta albondigak gazitu.
|
2010
|
|
Hala ere, arteria presioa pixka bat igo zela detektatu zen, eta, ondoren kontrolatu bazen ere, faktore hori kontuan hartu dela adierazi dute adituek. Adin ertaineko eta hirugarren adineko helduetan, jan aurretik
|
bi
baso ur edateak pisua galtzen laguntzen du. Formula berriak nerbio sistema zentralean eragiten du:
|
|
Frank Greenwayk, azterlanaren koordinatzaileak, jakinarazi du ez dela “bikinia erakusteko 4 kg galtzen laguntzeko botika”, baizik eta gai aktiboa 30 baino gorputz masaren indize (GMI) handiagoa duten helduentzat soilik gomendatzen dela, edo 27 baino handiagoa 2 motako diabetikoentzat. Edan
|
bi
baso ur jan aurretik Batzuetan, konponbide errazenak eta merkeenak, kontzientziaz eta adimenez erabiltzen direnak, oso erabilgarriak izan daitezke. Pisua murrizteko, pertsona askok tratamendu garestiak erabiltzen dituzte, nahi ez diren albo ondorioak eragiten dituzten botikak, ariketa nekagarrien errutinak eta dieta ezinezkoak eta osasungaitzak.
|
|
Eta irtenbidea ura edatea bezain sinplea balitz? Berriki egindako azterlan batek erakutsi du janaria baino lehen
|
bi
baso ur edatea oso onuragarria izan daitekeela pisua galdu nahi duten pertsonentzat. Virginia Tech Unibertsitateko (AEB) giza elikadura, elikagai eta ariketa saileko ikertzaileak azterketa egin dute, eta adierazi dute janaria baino lehen ura edatea lagungarria izan daitekeela adin ertaineko eta hirugarren adineko helduen pisua galtzeko.
|
|
Ikerkuntzarako, bi taldetan banatu ziren 55 eta 75 urte bitarteko gizonezko eta emakumezkoak, eta berariazko dieta bat egiteko esan zitzaien, kaloria gutxikoa. Bi taldeetako kideei, gainera, gosaldu, bazkaldu eta afaldu aurretik
|
bi
baso ur edatea eskatu zitzaien. 12 asteren buruan emaitzak argiak izan ziren.
|
2013
|
|
urtean, berriz, lau halako ia (400 mililitro,
|
bi
baso inguru).
|
2014
|
|
Kontuan izan behar da deshidratazioaren lehen zeinua egarria dela, baina egarri horri ez zaiola kasurik egin behar, sentsazioa ahaztu eta deshidratazioari jarraitzen diola. Buruko mina eta nekea jasan ditzake, eta, beraz,
|
bi
baso ur edan genituzke, badaezpada ere. Deshidratazioa larria bada, edo gorputza ahulagoa bada eta arreta falta gehiago ematen badu, takikardiak, hotzikarak, goragaleak eta konortea galtzea ere gerta daitezke.
|
|
Ondoren, tomateetatik kendutako mamia bota, txikitu, eta dena su ertainean utzi bost minutuz. Barazkiak kuzinatu ondoren, piperrautsa eta arroza bota, minutu batez guztia sueztitu eta
|
bi
baso arrain salda bota, eta utzi 15 minutuz egosten. Denbora hori igarotakoan, ganba zurituak eta ilarrak gehitu eta hiru minutuz egosi, salda lurrundu arte.
|
2020
|
|
Proba bidezkoagoa egin nahi badugu, patata bat erditik moztu eta zati bakoitza 20 minutuz egosi dezakegu bi kazola desberdinetan: bata itsasoko urarekin eta bestea urarekin eta gatzarekin, ontziaren gomendioaren arabera diluituta (ur gaziko baso bat ur gezako
|
bi
baso bakoitzeko). Probak eginez gero, ikusiko dugu zapore gaziaren intentsitatean desberdintasunak egon daitezkeela (ur gatzdunaren intentsitatean handiagoa), baina, hortik aurrera, ez da alderik nabaritzen zaporearen, usainaren, testuraren edo itxuraren ñabardurei dagokienez (eta ez dago itsasoari eragiten dion aroma arrastorik).
|
2023
|
|
Imagen: ramzi hashisho Crepe fruta freskoz eta kiwiz betea jogurtarekin f95d Krepeak egiteko, koilarakada bat gurin urtu eta
|
bi
baso esne epel, hiru koilarakada irin, bi arrautza eta koilarakada bat azukre nahasten dira. f95d Osagai horiek guztiak kontuz irabiagailuan irabiatu, pikorrik gera ez dadin, eta krepeen masa 15 bat minutuz pausatzen utzi.
|