2004
|
|
Gaur egun, energia ekoizteko modu horiek duela hamarkada batzuetatik gure eguneroko bizitzan eta industria fabrikazioko prozesu gehienetan erabiltzen dugunaren alternatiba erreala dira. Baina erregai fosilen eragin kutsagarriei edo fisio nuklearraren arriskuari buruz inork eztabaidatzen ez duen arren, energia lortzeko metodorik erabilienek dituzten arriskuen
|
bi
adibide jartzearren, gure gizarte ereduak energia kontsumo izugarria eskatzen du, eta horrek baliabide horien gehiegizko ustiapena bultzatzen du. Bestalde, uste zabaldua da energia berriztagarriak ez berriztagarriak baino garestiagoak eta “ekoizpen” gutxiagokoak direla.
|
2017
|
|
Jarduera fisikoko parametro gutxi batzuetan baino ez dira erabiltzen merkeenak, hala nola egunean zehar egiten diren urratsetan edo distantzia. Modelo aurreratuenek, bestalde, bihotz maiztasuna eta erretako kaloriak neur ditzakete, eta beste funtzio batzuk ere bai, hala nola, GPS integratua, aire zabaleko entrenamenduen jarraipena egiteko (oso egokia korrikalarientzat edo eskiaren zaleentzat,
|
bi
adibide jartzeagatik). Eskumuturrekoaren ereduak eta prezioak ere oinarrizko ezaugarriak zehazten ditu, hala nola pantaila duen ala ez, eta mugikorraren funtzio batzuk (adibidez, musika erreprodukzioa edo telefono deiak) eskumuturretik bertatik kontrolatzeko aukera ematen du.
|
2020
|
|
Hanburgesazko ogia edo txakurtxo beroa (Bimbo Maxi Burger, Dulcesol Burger brioche, Panrico Burger XL, Eroski maxi Burger, Bimbo hot dog, La boulangère baguette Viena). ...ns 8 zereal eta hazi, Bimbo xerratua artisau erara, Gari espeltazko gozokia, The Rustik Bakery moldekoa ama, linaza, oloa eta espelta masarekin; The Rustik Bakery ore ama, zekale eta ekilore pipekin; Oroweat zereal haziak ekore eta lor Aztertutako ogiak kontuan hartuta, 100 gramo bakoitzeko 260 kilokaloria inguruko energia ematen dute batez beste, hau da, txokolate izozki bat edo zortzi mandarina,
|
bi
adibide jartzearren. Baina kontuan hartu behar da ez dela 100 gramo ogi hartzen hartualdi bakar batean; errazioa 55 gramokoa izaten da (moldeko bi ogi xerra), eta, beraz, 145 kilokaloria inguruko energia ekarpena egiten du (bi sagarren edo hiru Maria galleten pareko kantitatea).
|
|
Ogi zuriak, funtsean, xurgapen azkarreko karbohidratoak (almidoia) ematen ditu, eta horrek energia ekarpen nabarmena dakar. Hain zuzen, horixe da, alde handiarekin, dietari energia gehien ematen dion elikagaia, ANIBES ikerketaren arabera (pertsona baten eguneko kalorien% 12 da, fruten% 5 edo lekaleen% 2,
|
bi
adibide jartzearren). Ogiak beste mineral batzuk ere ematen ditu (batez ere kaltzioa), baita B multzoko bitaminak ere (tiamina edo niazina), baina, oro har, ez da nabarmentzen nutrizio osaeragatik (askoz interesgarriagoa da fruta, barazki eta barazkien kontsumoa, karbohidrato konplexuak eta bitamina, mineral eta bestelako konposatu fitokimikoen kopuru eta aukera gehiago baitituzte, eta horregatik gomendatzen dira dieta osasungarri baten oinarri gisa).
|
|
Bestalde, zuzenketen aurkakoek argudiatzen zuten kontsumitzailea gai dela produktuak beren izendapenaren arabera bereizteko, eta, beraz, interpretatzeko gai direla, adibidez, “landare hanburgesa” edo “landare gazta” batek eta haragi hanburgesa edo gazta konbentzional batek, hurrenez hurren, ez dutela alderik. Pentsa liteke aurkakoen taldea ingurumenarekin eta animalien ongizatearekin konprometitutako lau idealistak osatzen dutela, baina, egia esan, horien artean multinazional handiak eta erakunde oso boteretsuak daude, presio handia egiteko gaitasuna dutenak, hala nola Greenpeace edo Unilever,
|
bi
adibide jartzeagatik. Ebazpena Zuzenketa horiei buruzko bozketa joan den urriaren 23an egin zen, ustekabeko emaitzarekin.
|
2021
|
|
Ezagunenak diren arren, hauek ez dira elikagaietan kontrolatu beharreko arrisku bakarrak. Badira beste batzuk ere, oso garrantzitsuak, hala nola bakterio patogenoak; besteak beste, Salmonella eta Escherichia coli,
|
bi
adibide jartzearren. Haien presentzia saihesteko, neurri ugari hartzen dira.
|