2003
|
|
Kontserbetatik kontsumitzen ez den zatia ontzi garbi batera eraman behar da, estali ahal izateko, eta gero hozkailuan gorde. Erdi kontserbak
|
beti
hozkailuan gorde behar dira, baita kontsumorako ireki aurretik ere, esterilizazioizan ez duten produktuak baitira. Prestatutako elikagaietan:
|
2008
|
|
Hotzeko zukuek
|
beti
hozkailuan egon behar dute, ireki aurretik eta ondoren, eta girokoek, berriz, ireki ondotik soilik.
|
2013
|
|
Behin ontzia irekita,
|
beti
hozkailuan eduki behar dira esnea eta haren eratorriak.
|
|
Esne gaina
|
beti
hozkailuan eduki behar da jan bitartean.
|
|
Haragia, pieza edozein dela ere, babestu egin behar da airearekin kontaktuan egotetik, plastikozko xafla batean bildu behar da, adibidez, airezko poltsak edo hutsuneak sortzea saihesteko. Tripakiak edo burmuinak muskulu masak baino lehenago aldatzen dira; beraz, komeni da
|
beti
hozkailuan edukitzea. . haragi xehatua, hanburgesak bezalako prestakinetan, manipulazio eta kontserbazio neurri zorrotzak behar dira, arrisku mikrobiologiko handiko formak baitira.
|
|
Meloiarekin lotutako patogeno nagusiak Salmonella, Listeria monocytogenes eta E. Koli. Horrelako prestakinek etxean erabiltzeko eta kontsumitzeko neurriak behar dituzte, arriskuak saihesteko. Manipulatzeko baldintzak Aurrez ebakitako meloiak
|
beti
hozkailuan egon behar dira Kasu horietan, hoztea funtsezkoa da, baita sukaldeko oinarrizko higiene arauak ere: eskuak garbitzea eta ebakitzeko oholak eta labanak erabiltzea.
|
2014
|
|
Behin hozten denean,
|
beti
hozkailuan gorde behar da janari prestatua, bizpahiru egunez gehienez ere, edo, bestela, berehala izoztu.
|
|
Eskaintzei eta sustapen bereziei adi egotea ere garrantzitsua da, eta marmelada ontzia behin irekita ongi kontserbatzea ere bai:
|
beti
hozkailuan.
|
2018
|
|
Oporrek 2 kilo oroigarri uzten dizkizute Aprobetxatu eguneroko errutina, edari horiek urez ordezkatzeko. Eduki
|
beti
hozkailuan ura duen botila bat; eraman ezazu eta ekarri lana. Freskagarria, ur hotza baino.
|
2019
|
|
Janari prestatua. Egosi ondoren, elikagaiak
|
beti
hozkailuan eduki behar dira (inoiz ez lau egun baino gehiago), patogenorik sor ez dadin, hala nola E. coli, Salmonella, Listeria edo norobirusa (itsaskian), sukarra, beherakoa edo bereziki sentikorra den biztanlerian ondorio larriagoak eragin baititzakete (haurrak eta zaharrak). Listeria bidezko infekzioak abortua edo meningitisa ere eragin dezake.
|
2021
|
|
zer egin janaria pixka bat pasatzen denean Non gorde fruta eta barazkiak? Fruta ebakia erosten badugu (meloiak edo sandiak erdietan edo laurdenetan zatituta, edo basokoetan zuritutako frutak),
|
beti
hozkailuan dagoela begiratu behar dugu. Elikagaia zuritu eta ebakitzean, manipulatzen duten pertsonen larruazaleko mikroorganismoekin edo erabiltzen diren tresnekin kutsa daiteke.
|
2022
|
|
Helburu errealista bat ohiturak hobetzea da, eskura ditugun sasoiko fruta eta barazkien aniztasuna aprobetxatuz. Modu osasungarriagoan jateko, truku txikiak erabil daitezke, adibidez, fruta
|
beti
hozkailuan zatituta egotea. Hala, ‘munstroa’ etorri eta gosea ematen dizunean, mokadu gozo eta osasungarri bat erabil dezakezu.
|
2023
|
|
Zer esan nahi dute hozkailuen ikurrek? Ez dakigu
|
beti
hozkailuko marrazkien eta ikurren esanahia. Zalantzarik izan ez dezazun, ikur eta kontzeptu ohikoenak eta horien esanahia azalduko dizkizugu.
|
|
Data garrantzitsua da. Eduki
|
beti
hozkailuan poltsako entsaladak, eta errespetatu ahalik eta gehiena iraungita daudela. Gainditu ondoren, baztertu egin behar da, narriadura zantzurik ez badago ere.
|