Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 80

2001
‎Bularra ematen duten amek 2 litro likido hartzen dituzte egunean. Likidoen beharrak betetzeko modurik onena edateko ura da, baina, era berean, behar horiei erantzun diezaiekegu elikagaiek duten uraren bidez, beste edari batzuen bidez (saldak, infusio leunak, zukuak…) eta barazki eta fruta gehienen bidez, non ura pisu osoaren %90 izan baitaiteke. Egunean zehar, elikagaiek eman dezaketen ura 700 eta 1.000 mL/ egun bitartekoa da; beraz, ez da nahikoa behar fisiologikoak asetzeko.
‎Ura bezala, gazte eta nerabeentzako beste edari osasungarri bat fruta zukua da, eta abantaila bat du: oro har, zapore natural gozoa gustatzen zaie.
‎Azukre arrunta edo sakarosa, fruktosa, eztia, marmeladak, gozokiak eta gozokiak, edari azukretsuak, gaileteria/ gozogintza betea, txokolatedunak edo azukredun disoluzioetan bustiak, etab. · Saihestu janarien artean edari gozo eta azidoak, baita fruta kontzentratuak, mokaduak eta hortzen artean finkatzen diren elikagai itsaskorrak ere (galletak, gozokiak, etab.).). · Ez da komeni gau mahaian ura ez den edaririk izatea (zukuak, azukredun beste edari batzuk eta esnea, laktosa izeneko azukrea duena). · Janarien ondoren, batzuetan, listuaren azidotasuna murrizten duten elikagaiak (kakahueteak, gaztak) sar daitezke, txantxarrak agertzearen aurrean babesten baitute.
‎3 Higienea, funtsezkoa zure osasunerako Ez ukitu janariak garbitu aurretik. Hortzak egunean bitan garbitu, gutxienez, eta gogoratu, gauez eskuilatu ondoren, ez zenukeela urik ez den elikagairik edo beste edaririk hartu behar. 4 Behar adina edan Funtsezkoa da gorputza ondo hidratatuta edukitzea, pisuaren erdia baino gehiago ura baita.
2002
‎Botilategi batek ardoa eta beste edari batzuk gordetzeko leku berezia eskaintzeaz gain, dotorezia ematen dio etxeko dekorazioari. Eta sukaldea, aretoa, sotoa eta garajea bezalako geletan egin dezake.
2003
‎Onddo mota desberdinek sortutako mikotoxina da, eta bereziki agertzen da sagarretik eratorritako produktuetan. «Fruta zukuak, fruta zuku kontzentratuak, fruta nektarrak, edari espiritutsuak, sagardoa eta sagarretatik edo sagar zukua duten beste edari hartzitu batzuk» gehieneko eduki berriak Europar Batasuneko Erregelamendu batek finkatu ditu, eta 2003ko azaroaren 1etik aurrera aplikatuko da. Arauarekin batera, beste xedapen txiki batzuk ere egin dira, esparru arautzaile bat osatzeko.
‎2001 LEGERIA Batzordearen 1425/ 2003 (EE) Erregelamendua, 2003ko abuztuaren 11koa, 466/ 2001 (EE) Erregelamendua aldatzen duena patulinari dagokionez. Batzordearen Gomendioa, 2003ko abuztuaren 11koa, sagar zukua eta sagar zukuak beste edari batzuetan dituen osagaiak patulina bidez kutsatzea prebenitzeari eta murrizteari buruzkoa. Batzordearen 2003ko abuztuaren 11ko 2003/ 78/ EE Zuzentaraua, elikagaietako patulina edukia ofizialki kontrolatzeko laginak hartzeko eta analisiak egiteko metodoak finkatzen dituena.
‎oso garrantzitsua da adinekoentzat hidratazioa; beraz, behar adina likido hartu behar dute.Ura, infusioak, saldak, zukuak, gelatina eta abar izan daitezke. Otordu nagusiekin batera ardo beltza jan daiteke, edo graduazio txikiko beste edari batzuk, hala nola garagardoa edo sagardoa, baldin eta medikuaren kontraindikaziorik ez badago. Aholku praktikoak* Egunean lau edo sei otordu egitea, hartualdirik egin gabe eta egun batetik bestera ordutegiak mantenduz.
2004
‎Kaloria eta azukre ekarpena Litro bat tonikak edo ur tonikoak 350 eta 400 kaloria bitartean ematen ditu, azukre sinpleak ematen dituelako, 90 g inguru litroko. Tonikak eta beste edari freskagarri batzuek ematen dituzten kaloriak “hutsak” dira, hau da, organismoa ez dute elikatzen. Sodioa, potasioa, magnesioa eta kaltzioa ere baditu, kantitate txikitan bada ere.
‎Bertan, substantzia kutsatzaile hori izan dezaketen elikagai multzoetan dagoen detektatzeko aplikatuko diren laginketa prozedurak eta analisi metodoak arautzen dira. Elikagai horiek fruta zukuak dira, bereziki sagar zukua eta beste edari batzuetako fruta zukuen osagaiak; fruta zuku zehatzak, fabrikatzailearen jarraibideen arabera berregin ondoren; edari espiritutsuak, sagardoa eta sagarrez edo sagar zukuz egindako beste edari hartzitu batzuk; sagarrez egindako produktu solidoak eta sagarrez eta haurrentzako beste elikagai batzuez egindako produktu solidoak. Substantzia horrek elikagaietan duen banaketa oso heterogeneoa denez, laginketa prozedura oso zehatzak eta analisi metodo homogeneoak erabili behar dira, lortutako emaitzak antzekoak eta Europar Batasuneko lurralde osoan konparagarriak izan daitezen.
‎Bertan, substantzia kutsatzaile hori izan dezaketen elikagai multzoetan dagoen detektatzeko aplikatuko diren laginketa prozedurak eta analisi metodoak arautzen dira. Elikagai horiek fruta zukuak dira, bereziki sagar zukua eta beste edari batzuetako fruta zukuen osagaiak; fruta zuku zehatzak, fabrikatzailearen jarraibideen arabera berregin ondoren; edari espiritutsuak, sagardoa eta sagarrez edo sagar zukuz egindako beste edari hartzitu batzuk; sagarrez egindako produktu solidoak eta sagarrez eta haurrentzako beste elikagai batzuez egindako produktu solidoak. Substantzia horrek elikagaietan duen banaketa oso heterogeneoa denez, laginketa prozedura oso zehatzak eta analisi metodo homogeneoak erabili behar dira, lortutako emaitzak antzekoak eta Europar Batasuneko lurralde osoan konparagarriak izan daitezen.
‎Likidoen kontsumoa Zirkulazio arazoak daudenean, garrantzitsua da dieta begetal ugari eramateaz gain, likidoen kontsumoa areagotzea, toxinak kanporatzen laguntzen baitute eta odol zirkulazioa hobetzen baitute. Ura da edaririk gomendagarriena, nahiz eta beste edari onuragarri batzuk ere badauden eta kasu batzuetan errazago hartzen direnak, hala nola fruta eta barazki zukuak edo barazki saldak. Ura irensteko modu bat infusio bat da.
‎Jerezko ardoen kontsumo neurritsua da kontsumitzailearen pisu kilogramo bakoitzeko mililitro bateko proportzioa, gutxi gorabehera. Ikerketaren arduradunek kontsumo neurritsuaren kontzeptua azpimarratzen dute, gehiegizko kontsumoak ondorio kaltegarriak izan baititzake osasunean, beste edari alkoholiko batzuekin gertatzen den bezala.
2005
‎Likido ugari Gorputza hidratatuta edukitzeko modurik onena kantitate bat ematea da nahikoa likido. Edaririk egokiena ura da, baina kasu askotan beste edari hidratatzaile batzuk hartzeko errazagoak eta erakargarriagoak: fruta eta esnekien nahiz barazkien zukuak edo irabiakiak.
2006
‎Askotan, edari isotonikoak gehiegi erabiltzen dira ariketa fisikoa egitea, gero eta gehiago daudelako modakoak. Hala ere, kontuan hartu behar da hidratatzeaz gain gorputza, kaloriak ematen dituzte azukre gisa, eta pisua handitu egin daiteke, eta, horren ordez, beste edari batzuk erabil daitezke. kaloriarik gabe, ura bezala.
‎Zer dute edari isotonikoek? Merkatuan marka komertzial ugari daude, kirolariak, besteak beste edari isotonikoak. Edari isotonikoak substantzia batzuk azkar birjartzeko dituzten prestakinak dira ekitaldian gertatzen diren galerak.
‎Otorduekin batera kvak, garagar malta, zekale eta azukre ugariz egindako garagardo gozoa edan ohi da. Han kontsumitzen diren beste edari indartsuago batzuk vodka eta chacha dira, eskualdeko ohiko pattarra. Kafea kalitate onekoa da eta izozkiarekin eta vodkarekin hartzen da.
‎Kafea kalitate onekoa da eta izozkiarekin eta vodkarekin hartzen da. Gehien kontsumitzen den beste edari bat da tea, eta mugurdi marmelada bat izaten du, oso zapore berezia ematen diona. Itsaso Beltzeko uretan Ibilbidea amaitzeko, Batumi kostaldeko hirian, Itsaso Beltzaren ertzetan erlaxatzea baino leku hoberik.
2007
‎Besteak beste, Karlovci, Sremski eta Vrsaz dira ardo gehien ekoizten duten eremuetako batzuk. Graduazio handiagoko beste edari bat Vinjak da, herrialdean oso ezaguna den koñaka, likore mota honen zaleentzat aproposa.
‎Izerdi handia dagoenean, ez da nahikoa ura edatea, beste edari edo elikagai batzuk hartu behar dira galdutako gatz mineralak ordezkatzeko.
‎Espainiako Gobernuak geldiarazi egin du ardo, garagardo eta beste edari batzuen ekoizleen artean sortutako polemika handiagatik adin txikikoei alkoholdun edariak saltzea debekatzen zuen araua
‎Nazioarteko erakunde entzutetsuek azaldutako datuak kontuan hartuta, eta arauak berak jasotakoak kontuan hartuta, kontua ez da gutxiagorako, batez ere alkohola kontsumitzeagatik gizarteak duen arriskuari erreparatzen badiogu, eta bereziki, haurrak, gazteak eta nerabeak. Baina eragindako sektoreekin izandako gatazkaren aurrean, Espainiako Gobernuak atzean utzi du Adingabeen Osasuna Babesteko eta Alkoholdun Edarien Kontsumoa Prebenitzeko Osasun Neurrien Legearen Aurreproiektuaren tramitazioa, ardoaren, garagardoaren eta beste edari alkoholiko tradizional batzuen ekoizleen artean eztabaida gogorra piztu ondoren.
‎Gizonezko helduen %80k baino gehiagok alkohola kontsumitzen du. Ardo eta karajilo botiladun hamaiketakoak (kafea koñac zorrotadarekin edo beste edari indartsu batekin) ohikoak dira tradizioz gizakiek berezkoak dituzten gremioen artean, hala nola langileek eta eraikuntzarekin zerikusia duten beste gorputz batzuek, bai eta ahalegin fisiko handia egiten dutenek ere. Organismoa metabolizatzeko gai dena baino alkohol gehiago hartzea (egunean 30 g inguru gizonarentzat) toxikoa da eta organoen funtzioa endekatzen du.
2008
‎Fruta zukuek, azidoak dituzten beste edari eta freskagarri batzuek bezala, hortzetan kalte handiena eragiten duten bi osagai dituzte: azidoa bera eta azukreak.
‎nekea, suminkortasuna, kontzentrazio falta, buruko mina, etab. Hori dela eta, neurrizko kafea hartzea gomendatzen dute adituek, kafea hartzeko ohitura handia dutenek kafea ez hartzea baino gehiago. Kafeina kopuru desberdina Kafeina substantzia bizigarria da kafean eta beste edari kitzikagarri batzuetan, eta produktu horren zapore mikatzaren erantzulea da. Substantzia horrek nerbio sistema zentralean eragiten du, eta nerbio zelulen edo zelula neuronen arteko bulkada transmisioa estimulatzen du.
‎Organismoa suspertzen du, nekea arintzen du, nekea atzeratzen du eta funtzio intelektualak errazten ditu. Haurdun dagoen emakumeak digestio arazoak baditu (azidotasuna, urdail pisutasuna, goragalea eta oka egitea, adibidez), ez da komeni kafea eta kafeina duten beste edari batzuk hartzea. Sintoma desatsegin horiek maizago izaten dira haurdunaldiko lehen hiru hilabeteetan, organismoak hormona aldaketa izaten duelako, eta azken bi edo hiru hilabeteetan, fetuak urdailean egiten duen presioaren ondorioz.
2009
‎Kolaz egindako freskagarriez gain, badira kafeina, teina edo guarana duten beste edari batzuk ere, freskagarriak gehienetan, eta horiek ere efektu kitzikatzailea izaten dute; ondorioz, hobe da halakorik ez hartzea bularra ematen ari garen garaian.
‎Gizakiekin egin izan diren ikerketek erakutsi dutenez, kafeina neurrian hartzen bada (dela kafe bidez, dela beste edari koladunen bidez), ez da hainbeste likido galtzen, eta ez da izaten gehiago edan beharrik.
‎Fruta zukuei eta beste edari batzuei eransten diete, eta latan datozen fruta eta barazkiei, gozoei, opilei, karameluei eta gozokiei.
‎Fruitua kolore purpura beltzekoa da, 10 milimetro luzekoa, azal gogorrezko hazi bakarrekoa. Instalazioa Asian erabiltzen da, tearen edo beste edari batzuen zaporea indartzeko gehigarri gisa. Geldialdi kimika Zenbait elikagairen oxidazioaren erantzuleak polifenoloxidasak dira.
2010
‎Helburua askotarikoa da: gorputzari mantenugai osasungarriak eta eguzki erradiazioen babesgarriak ematea, organismoa hidratatzea eta elikagai osasungarriak kontsumitzen saiatzea, beste edari kaltegarriagoen ordez. Gainera, barazkien eta/ edo fruten nahasketaren arabera, helburu terapeutikoak dituzten errezetak egiten dira hainbat ondoeza eta gaitzetarako, hasi azala lehortzen denetik eta odola arazten den arte, eta defentsak sendotzen ditu infekzio edo hotzeriaren aurrean.
2011
‎Edari freskagarri motak Edari freskagarriak honela banatzen dira: “seltz ura”, “soda ura”, “ur aromatizatua”, “gaseosa” eta beste edari freskagarri batzuk, besteak beste: fruta zukuen edari freskagarriak, estraktuenak, mistoak, edari freskagarriak prestatzeko produktu solidoak diluitzeko edari freskagarriak, edo edari freskagarri aromatizatuak.
‎Gainera, autoko edo giroko beroa da denbora gutxian edateko aitzakia ezin hobea. Ez da komeni beste edari batzuk gehiegi hartzea, ez azukredunak, ez eta kitzikagarriak ere (kafea, tea, kafeinadun freskagarriak, guarana…). 10 Alkohola:
‎Era berean, edari freskagarriak honela banatzen dira: seltzezko ura, zodakoa, lurrindua, gaseosoa eta beste edari freskagarri batzuk, besteak beste, fruta zukuen edariak, estraktuenak, mistoak, edari freskagarriak, edari freskagarriak prestatzeko produktu solidoak diluitzeko. Edarien osaerari dagokionez, arauak zehazten du giza kontsumorako ura, prestatua, mineral naturala edo iturrikoa, anhidrido karbonikoa, azukreak, zukuak, pureak, fruta edo landare disgregatuak edo horien nahasteak, xarabe konposatua edo oinarrizko prestakina, fruta, landare edo bietako estraktuak, kafeina eta kinina, baimendutako gehigarriak eta aromak, bitaminak eta mineralak, eta giza elikaduran erabilitako beste osagai batzuk (Ontziratzeari dagokionez, testuak ezartzen du ontziak berrerabili ahal izango direla edo ez, eta, nolanahi ere, bermatu egin dela elikagaien segurtasunerako baldintzak betetzen direla.
‎elikadura kaotikoa izan daiteke, baina ez urria, eta oso kalorikoa, elikagai koipetsuetan edo azukre askorekin oinarritua, eta horrek heste igarotzea zailtzen du, sabelaldea handitzen du eta, batzuetan, idorreria eragiten du. Gainera, hidratazioa zuzena izan ez bada eta ura alde batera utzi bada, beste edari batzuetatik abusatu den bitartean, erraza da likido erretentzioa izatea. Egoera horren aurrean, a posteriori neurriak hartu eta arazketa dieta egin daiteke, baina ondorio txarrak ere saihets daitezke, gozamena pixka bat kendu gabe.
‎Esneak beste edari batzuek baino hobeto egiten dio aurre kirola egiten duten haurren deshidratazioari
‎Esnearen sodio edukiak kirola egitean galtzen dena ordezten duela ziurtatzen du, eta horrek gorputzak jariakinak mantentzen eta deshidratazioa saihesten laguntzen du. Muskuluen garapenean esku hartzen duten eta beste edari mota batzuetan ez dauden esne proteinen funtzioa ere nabarmentzen da. Hidratazio egokia garrantzitsua da ariketa fisikoa egiten denean eta, batez ere, udako hilabeteetan.
‎Gaingabetua izan behar du, elikagai horretatik gantz saturatuak kentzeko. Behi esnearen ordezko beste edari batzuk aukeratzen badira, hala nola sojarena, oloarena edo arrozarena, dietan kaltzio iturriak hartu behar dira kontuan (fruitu lehorrak, fruta lehortuak, hosto berdeko barazkiak, kontserbako arrainak, hala nola sardinak, atuna edo hegaluzea eta sesamo haziak, besteak beste). Argi dago behi edo esneki esnea hartzea, kaltzio aberastasunari dagokionez, ez dela ezinbestekoa eta ez dela beharrezkoa bizitzaren etapa honetan, eta ez duela babesten kaltzio nahikoa duten beste elikagai batzuk baino, aipatutakoak bezalakoak, eta ez diola emakumeari hausturarik edo osteoporosia gertatzeko arriskurik sortzen.
2012
‎Kaltzio nahikorik ez emateko beldurragatik, askotan esneki gehiegi ematen zaie haurrei, baina badira beste elikagai batzuk kaltzio iturri direnak eta haurren dietan kontuan hartu liratekeenak, hala nola fruitu lehorrak, fruta lehortuak eta barazkiak. Behi esnearen kontsumoa beste edari begetal batzuekin ere txandakatu daiteke, adibidez, olo esnea, arroz esnea edo almendra esnea. Trans koipedun opilak.
‎2 litroko balioa ezarri da helduentzat, eta ez zaie haurrei aplikatuko. Kopuru horrek esnea, iturriko ura eta beste edari batzuk hartzen ditu. Substantzia kimikoak elikagaietan edo uretan animalietan.
‎Horregatik, erraza da kafe tradizionalaren ordez bidezko merkataritzako produktu bera erabiltzea. Estrategia hori bera aplika dakieke makina hauetan salgai dauden beste edari batzuei, beroei, hala nola kakaoari edo infusioei, edo hotzei, hala nola latei. 3 aukerak “El Buen Café” programa du.
‎Era berean, makina horiek ez dute inolako kosturik eskatzen dituen erakundearentzat (“langile/ erabiltzaile kopurua(= kontsumoa) egokia bada”), kafe kapsulak ordaindu behar ditu, kontsumoaren araberako prezioan. Bidezko merkataritzako beste produktu batzuekin saltzea Kafearekin eta beste edari batzuekin batera, vending makinek salgai jartzen dituzte txokolatinak, galletak, gozokiak (bigunak, kafe eta ezti zaporekoak), bonboiak, sesamo barratxoak, fruitu lehorrak eta juka patata txipak, “nekazaritza ekologikoaren eta bidezko merkataritzaren irizpideak betetzen dituzten laboreetatik datozen osagaiekin eginak”. Kasu guztietan, produktuek segurtasun kontrol zorrotzak pasatzen dituztela ziurtatzen da, kontsumitzailearengana baldintzarik onenetan iristeko.
‎Edozein janari eramateko edaririk onena ura da Hasteko, ezinbestekoa da gogoraraztea ura dela edozein janari, merienda barne, laguntzeko edaririk onena. Zukuak eta beste edari azukretsu batzuk, esnea nahasita edo ez, kasu berezietarako gorde lirateke. En segundo lugar, el tipo y la cantidad de alimentos para incluir en la merienda pueden variar en función de la actividad que vaya a realizar el niño con posterioridad. Si, como sería deseable, irá al parque a jugar, a montar en bici o a corretear tras una pelota con sus amigos, necesitará más energía.
‎Irudia: CONSUMER EROSKI Koktel bat prestatu nahi dugunean, imajinatzen dugun lehenengo gauza bi edariren edo gehiagoren konbinazioa da, zapore eta usain desberdinekin, eta, nahastean, kolore, zapore eta aroma berriak dituen beste edari bat ematen dute. Baina zentzurik gabe nahasten hasi baino lehen —edo zentzuz, baina graziarik gabe—, koktelari buruz gehiago jakin behar dugu.
2013
‎Hau da, hainbat hamarkadatan ikerketa egin ondoren, zientzialarien erkidegoak ez du frogatu inolako harremanik dagoenik kafeina neurriz hartzearen eta osasunerako arriskuen artean. Beraz, tea, kafea eta kafeina duten beste edari batzuk ere jaten jarrai dezakegu, betiere zentzuz eta moderazioz egiten badugu. Txerrikia.
‎Bestela esanda, gure dietako azukreak, batez ere, modu naturalean azukreztatutako elikagaietatik etorri luke, frutetatik, esaterako. Gaur egun, gizarte garatuetan, egunean hiru fruta pieza horiek ez kontsumitzeaz gain, gure dietako azukrea freskagarri azukretsuetatik, opiletatik eta kafeei eta beste edari batzuei gehitzen diegun azukreetik dator. Hori dela eta, postreko fruta kontsumitzeko arrazoi indartsu bat da azukre erantsiko beste postre batzuk kontsumitzea ekiditea.
‎Janari azkarrak, hala nola hanburgesak, pizza edo oilasko frijitua. Edari azukretsuak, hala nola gaseosoak, te gozoa, irabiakiak, kafe gozoa edo azukrea duten beste edari batzuk. Elikadura hauteskundeak:
2014
‎Hazten doan heinean, haurrak ura edan egingo du. Urari azukrerik ez gehitu behar zaio, eta, halaber, zukuak edo beste edari batzuk ordezkatu.
‎Udan, kubo gehiago erabiltzen dira izotza freskagarriak eta beste edari batzuk laguntzeko. Baina gutxitan hartzen da kontuan elikagai hori nahi gabeko patogenoekin ere kutsa daitekeela, kontsumitzailearen osasuna arriskuan jar baitezakete.
2015
‎Gauza bera esan daiteke beste edari batzuei eta beste patologia edo gaitz batzuei buruz ere.
‎egunean 7,5 litro ur hartzea komeni da, eta horrek esan nahi du hiperhidratazioa dagoela. Revendaren kalkuluak beste edari batzuetara estrapola daitezke (garagardoa, izotza edo izozkiak). Azkenik, ez da ahaztu behar biztanleriaren ia heren batek sufritzen duela, segundo gutxiren buruan, tenperatura baxuan elikagaiak edo edariak kontsumitzea, artikulu honetan zabaltzen den bezala:
‎edaten dugun azukrea Horregatik guztiagatik, oso garrantzitsua da European Journal of Clinical Nutrition aldizkarian argitaratu berri den azterketa bat, Jordi Salas Salvadó elikadura katedradunak koordinatutakoa. Ikerketan, ‘Ura edan eta 13 herrialdetako beste edari batzuk (Espainia barne) ’ izenburua du, eta, besteak beste, fluidoak gainditzen dituzten helduen proportzioa ebaluatu da, besteak beste, Osasunaren Mundu Erakundeak (OME) ezarritako «azukre libreak» jateko gomendioa. OMEren arabera, azukre askeak dira elikagaiei edo edariei eransten zaizkien azukreak, sukaldariak edo kontsumitzaileak, eztian modu naturalean dauden azukreak, xarabeak eta fruta zukuak, etxean izan arren.
‎Motiboak askotarikoak eta askotarikoak dira: otordu oparoak, gantz eta kaloria ugari, horrekin batera alkohol asko eta beste edari kitzikagarri batzuk (kafea, tea edo txokolatea); ohituta dagoena baino gehiago erre; oheratu eta jaiki orduko ohiko ohiturak utzi, eta, jakina, beroa. Loa, argia, tenperatura eta melatonina Burmuinean dagoen pinu guruinak banandutako melatonina hormona funtsezkoa da behar bezala lo egiteko, loaren eta esnaldiaren zikloak gidatzen baitu.
2016
‎urtean nekazaritzako 175 produktuk zeuzkaten Espainian Jatorri Izen eta Adierazpen Geografiko babestuen zigilua (ardoak eta beste edari alkoholdun batzuk kontatu gabe)
‎Edari begetalen kaloriak Behi esne erdigaingabetuaren ekarpen kalorikoa (esne gaingabetua edo osoa hautatzeagatik) 45 Kcal/ 100 ml da; hau da, 90 Kcal 200 ml-ko katilu bakoitzeko. Zein da beste edari horien ekarpen kalorikoa. Edariaren eta osagaien arabera, 100 kcal eta 90 Kcal artean balio kalorikoa dute 100 ml bakoitzeko; hau da, behi esnearen oso antzekoa da, edo are handiagoa edarietako batean.
‎kafeinatik haratago doa. Edari horiek esnatzen duten interes nagusia da konposatu bioaktibo ugari dauzkatela, kafeina duten beste edari batzuetan agertzen ez direnak, hala nola freskagarriak edo edari energetikoak. Oso garrantzitsua da hori kontuan hartzea, jarraian partekatzen ditugun propietate eta behaketa guztiak ezin baitira beste edari edo prestakin batzuetara zabaldu.
‎Edari horiek esnatzen duten interes nagusia da konposatu bioaktibo ugari dauzkatela, kafeina duten beste edari batzuetan agertzen ez direnak, hala nola freskagarriak edo edari energetikoak. Oso garrantzitsua da hori kontuan hartzea, jarraian partekatzen ditugun propietate eta behaketa guztiak ezin baitira beste edari edo prestakin batzuetara zabaldu. Tea eta kafea:
2018
‎Baita edariak egiteko ere, kakaoa eta esnea nahasita (irabiakiak) eta postreak apaintzeko (tiramisua, adibidez) eta beste edari batzuk egiteko ere bai, adibidez moka kafea, kaputxinoa, eta abar.
2019
‎Mugatu edo debekatu egin litzateke ospitaleetan eta ikastetxeetan saltzea? Agian, leku horietan egitea neurri sinboliko eraginkorra izan zitekeen jendea ohartu zedin beste edari batzuen kontsumoa lehenetsi behar dela, freskagarri azukretsuen ordez. Publizitatearen erregulazioa aldatu litzateke?
2020
‎Inforetail aldizkari espezializatuaren datuen arabera, garagardoaren salmenta %80 inguru hazi da konfinamenduaren hirugarren astetik. Ardoarena(% 62,7) eta beste edari alkoholiko batzuena(% 36,58), olibena(% 93,82), patata frijituena(% 87,13), txokolatearena(% 79) eta antxoena(% 60) ere izugarri igo dira. “Krisian, garagardoa beti dago salduenen artean”, dio Albert Vinyals psikologoak.
‎Prestakuntzari arreta jartzea funtsezkoa da dieta zaintzeko. 4 Ura edo kaloria gutxiko edariak Beroak estutzen duenean, zaila da ondo hotza den garagardoari, izotz asko duen freskagarriari edo azukredun beste edariren bati aurre egitea. Likido horiek guztiek, ordea, kaloria kopuru handia dute; beraz, horien ordez ura erabiltzen bada, gehiegizko pisua eta obesitatea izateko arriskua murriztuko da.
‎Likido horiek guztiek, ordea, kaloria kopuru handia dute; beraz, horien ordez ura erabiltzen bada, gehiegizko pisua eta obesitatea izateko arriskua murriztuko da. New Yorkeko Osasun Sailak beste edari batzuk ere hartzea gomendatzen du, hala nola kafeak eta teak. Batzuetan, azukre dosi handiekin egoten dira.
‎Likido ugari edatea: ura edo beste edari batzuk, hala nola infusioak, saldak… Baraurik dauden edari epel edo beroek hesteen mugimendua errazten dute. Ez da inoiz sendagai libragarririk edo hemorroideen kontrako kremarik hartu behar espezialistarekin kontsultatu gabe.
‎Arraina maiz jaten du, lau kasu horietan izan ezik. • Edan ura beste edari batzuk hartu beharrean. Ariketa fisikoa egitea ere gomendatzen da, astean hirutan gutxienez, edo egunean ordubete oinez ibiltzea, baita pisua jaisten saiatzea ere, gehiegizko pisua izanez gero.
‎Elikagai guztiek berdin hidratatzen dute? Hidratatzeko eta gomendioak betetzeko, ura zuzenean edan edo beste edari edo elikagai batzuen bidez har dezakegu. Horri dagokionez, EFSAk gomendio bat egiten du:
2021
‎Hala ere, jatetxeetan bazkaltzea, oro har, ez da osasungarria. Izan ere, etxetik kanpo jateak gozokien, opilen, freskagarrien eta beste edari batzuen (alkoholdunak eta alkoholgabeak) kontsumoa handitzen du. Aitzitik, táperra jatea (etxean egindako janariak) jarraibide dietetikoak gehiago betetzearekin lotzen da, eta, era berean, etxetik kanpoko elikagaien gastua minimizatzen du.
2022
‎26 Ura ez da hidratatzen gaituen gauza bakarra Egia. Espainiako Nutrizio, Elikadura eta Dietetika Elkarteen Federazioak (FESNAD) egindako azterketa baten arabera, kontsumitzen dugun ur guztiaren% 28 inguru elikagaietatik dator, ur edanaren% 28 eta gainerako% 44 beste edari batzuetatik. Hau da, uraren %20 eta %30 artean elikagaietatik dator, eta %70 eta %80 artean, hainbat likidotatik.
‎Kafeina da munduan gehien kontsumitzen den substantzia psikoaktiboa. Europako biztanle helduek batez beste 200 miligramo (mg) hartzen dituzte egunean, eta Haurdun dauden emakumeen% 60k hartzen dute Espainia. Kafeina iturri nagusia kafea Baina, proportzioan, kafeina duten beste edari batzuen kontsumoa handitu egin da azken urteetan, hala nola kola eta te freskagarriak. Hamar haurdunetik seik kafeina hartzen dute Espainian Imagen: Marcelo Cantarela Junior Oro har, elikadura haurdunaldian kontsumoa saihestea edo murriztea komeni dela adierazi dute.
‎Kafeina ez dago kafean bakarrik. Ohiko kontsumoko beste edari batzuetan ere aurki dezakegu —baita kopuru handiagoetan ere— Hona hemen adibide batzuk: Kafeina kola freskagarri batean (330 ml-ko lata):
‎Datuak are okerragoak dira haurrentzako ordutegi tarteak soilik begiratzen badira. % 35 elikagai ez oso gomendagarri gehiago, batez ere freskagarriak eta beste edari azukretsu batzuk, txokolateak eta gozogintzako produktuak, gosaritarako zerealak, pastelak eta galletak. Hori dela eta, Kontsumo Ministerioak elikagai eta edari ez osasungarrien publizitaterako amaiera berariaz 16 urtetik beherakoentzat.
‎Nutri Score k ez du zehazten produktu bat berez osasungarria den ala ez, baizik eta kategoria bereko beste elikagai batzuk konparatzeko erabili behar den. Azukre erantsirik gabeko beste edari begetal batzuek, soja edariak esaterako, A bat lortzen dute, ez baitute azukre sinplerik eta proteina gehiago baitute. Nutrizio aukera hobea litzateke.
‎% 22 oloa du,% 1,3 kakaoa eta% 0,7 hur txigortuak. Kopurua oloa nahiko handia da merkatuko beste edari batzuen aldean, zereal hori baitute (%8 eta %15 artean). Kakaoa eta hurrak oso kantitate txikitan daude; beraz, produktuari lurrina ematea.
‎Ozpinaren eta pisu galeraren arteko harremana obesitatea duten pertsonekin egindako azterketa japoniar batetik sortu zen. Azterketa horren arabera, egunero beste edari batean diluitutako ongailu horren koilarakada batetik bestera kontsumitu zutenek 800 g eta 1,81 kilo galdu zituzten 12 asteren ondoren (150 g astean). Pisua gutxitze hori ozpinaren azido azetikoak lipidoen (koipeen) metabolismoan duen eraginari zor zaio.
‎Gomendagarria da higienea gorputza, barruko arropa aldatzea, jantziak sakon garbitzea (bakterioak kenduz), gehiegizko pisua saihestea eta dieta landareak dira nagusi. Gainera, kolazko eta kafezko edariak eta guruin apokrinoen seboaren ekoizpena sustatzen duten beste edari batzuk murriztea komeni da. Jakina, erabili desodoranteak (usaina neutralizatzen dute) edo transpirazio kontrako (izerdia askatzea eragozten dute).
‎Egia da horrelako ezaugarriak dituztela, baina horrek ez du esan nahi osasungarriak direnik. Horien kontsumoak osasungarriak diren beste edari batzuen kontsumoa alda dezake, hala nola urarena. Gainera, dieta on batetik desbidera gaitzakete, zapore biziek elikagai osasungarriak baztertzea eragin baitezakete, zapore leunagoak izaten baitituzte.
‎Pixabay Igoera hori freskagarri azukretsuei bakarrik aplikatu izan balitzaie, ziurrenik kontsumoa freskagarri gozatuetara joango zen, Katalunian gertatu zen bezala. Hala, azken horietan BEZaren igoera aplikatuta, freskagarrien kontsumoa, azukrearekin edo azukrearekin, beste edari osasungarri batzuekin ordezkatu nahi da, hala nola urarekin. Izan ere, kontuan hartu behar da kontsumoa handia den etxeetan edari horiek ez direla une jakin baterako erabiltzen, baizik eta egunero hartzen direla; adibidez, janaria laguntzeko, uraren ordez.
2023
‎Freskagarrien ordez erabil daiteke, azukre gutxi baitute, baina aurreko atalean adierazitako zuhurtziaz. Azken batean, azukre gehiago duten beste edari batzuk ordezka ditzake, baina hidratatzeko lehen aukera ura da beti.
‎Alkoholarekin egin da, baina ez nahikoa. Goi graduaziokoak zerga handiagoa du, baina badira beste edari batzuk ere, hala nola ardoa edo garagardoa, oso prezio baxuetan. Eta, jakina, jendeak erosten ditu.
‎f384 Fruta pixka bat hartu beti postre gozoa baino lehen. f384 Beti egon behar du ura mahaian, beste edari batzuez gain. Gabon gaueko menuak Imagen:
‎Haragi koipetsuenak otorduetarako utzi eta arraina erabil daiteke afaltzeko. f37d️ Errazioak eta edariak zaintzea Errazio txikiak zerbitzatu eta bazkalorduan ur asko edan; horrela, ardoa edo beste edari alkoholiko batzuk (hidratatzen ez dutenak) hartzeko aldiak murriztuko ditugu. f37d️ Motel jatea Jaten dugun bitartean airea sartzeak gas gehiago eta distentsio abdominala sor ditzake; beraz, poliki jatea gomendatzen da, eta jaten ari den bitartean familian izaten diren eztabaidetan ez erretzea.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia