Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 16

2003
‎" Gaur egun, gizarte zientzietan ikusten da pentsamendua lokalismoan oinarritzen dela(...). Pentsamenduak bertan egosi behar dira, gero kanpora proiektatzeko, bestela kolonizazioak ito egingo baikaitu45". Guk ere, gure barne kolonialismo kulturala daukagu aber  tzaleen lerroetan.
‎45 Iztueta, P., (2003): " Pentsamenduak bertan egosi behar dira, gero kanpora proiektatzeko", Euskaldunon Egunkaria,.
2006
‎Osagai nagusi gisa sukaldaritzako prestakinetan erabiltzeaz gain, lotailu elementu gisa ere erabil daitezke, likidoegi geratu diren prestakinetan, hala nola kremetan, saltsetan edo zopetan. Gehienetan, arroza osorik erabiltzen da eta loditu nahi den prestakinean bertan egosten da. Kremetan, neurria 40 gramo arroz da bustitako elementu litro bakoitzeko.
‎Maleta paretaren kontra jarri eta haren gainean eseri nintzen. Mela mela eginda nengoen eta baita izerditan ere, bertan egosterainokoa baitzen eskailera haietako bahituran pilatuta zegoen bero hezea.
2010
‎idazlea aldendu egiten da, ez zaio beste aukerarik geratzen, gizartetik. Eta gizartetik aldenduta dagoelako ikusten du bertan egosten denak baino argiago, zer den gizartea, nola sortzen den, zein dituen arau eta jokoak eta haiekin hautsiz gero zer gertatzen zaion jendeari.
‎Teknika honen abantailen artean bi aipatu behar dira: alde batetik, ohiko erretzea baino azkarragoa dela beroa poltsa barruan kontzentratzen delako; eta bestetik, horrela elikagaia bere zukuan bertan egosten denez, zapore eta aroma guztiak mantentzen dituela, eta horren ondorioz, koipe, saltsa eta ongailu gutxi erabili behar direla. Azken arrazoi honengatik, gaur egun metodo hau oso osasungarritzat hartzen da.
‎Arestian aipatu bezala, arraina labean erretzean askotan papillote erara edo gatzetan egiten da, gehiegizko beroketa ekiditeko eta bere zukuetan bertan egosteko. Beste aukera bat da arraina barazki xerrekin estaltzea, esaterako, limoia, berenjena, tomatea edo kipula, erradiazio infragorri zuzenetik babesteko.
‎Teknika hau betidanik erabili da ehiza eta arrantza produktuekin. Saltsa honen osagai nagusia ozpina da, baina ba murgiltzen den eta askotan han bertan egosten den. Era berean, posible da elikadaude beste batzuk ere:
‎Ingurune horren jatorriari dagokionez, likidoa jakiarena, goarnizioarena edo gehitua izan daiteke. Egosketa metodo hauetarako jaki aproposenak ur askokoak dira, adibidez, barazkiak, su motelean kozinatzean ur exudazio handia sortzen dutelako eta haien uretan edo zukuetan bertan egosten direlako. Metodo hauetan egosketa ingurunea beti elikagaiarekin batera jaten da, oso zaporetsua baita.
‎erregostearen bigarren etapa honetan osmosi prozesuak direla-eta, elikagaiaren eta egosketa ingurunearen artean konposatu asko trukatzen dira. Horrela jakia bere zukuetan bertan egosten da eta aldi berean egosketa inguruneko konposatu aromatikoak eta zaporetsuak xurgatzen ditu.
2011
‎Sagarra, udarea, pikuak, aranak, orejoiak eta mahaspasak fruitu lehorrekin. Beste elaborazio bat udareak dira, ardotan moztu eta bertan egosten direnak, likore eta aroma batekin. Egosi ondoren, egosketa likidotik atera eta irakiten utzi, nahi den loditasunera iritsi arte.
2013
‎: lodigarri gisa, ale osoa erabiltzen da, eta loditu nahi den prestakinean bertan egosten da.
2017
‎Estiloa denbora jasotzeko ontzia bada, besteen denbora ere bertan egos daiteke.
2018
‎248) tipo bereko kontakizuna entzun zuen Bretainiako Côtes du Nord departamentuan, amaiera larriagoa duena: emaztea bisitatzen zuen frailea bogadako upelean ezkutatu zen, etxeko morroiak ur irakina bota zion gainera eta bertan egosi. Sébillot berak (ibid.:
2021
‎2 Bitartean, udaberriko ilarrak (jada aletuak) egosiko ditugu. Horretarako, lapiko bat urez bete, eta, irakiten hastean, gatz pittin bat gehitu; bertan egosi bost bat minutuz, tamainaren arabera.
2022
‎Egositakoan, ez da komeni pasta urez freskatzea, ezta uretan beratzea, ur horrek pastaren zaporea, almidoia eta tenperatura erauziko lizkioke eta. Egosaldiaren erdian, eltzetik paderara pasa daiteke pasta, bertan egosten amaitzeko, dagokion saltsarekin (gehiegi lehortzen bada, egosteko uretatik erantsiko zaio).
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia