2003
|
|
" Gaur egun, gizarte zientzietan ikusten da pentsamendua lokalismoan oinarritzen dela(...). Pentsamenduak
|
bertan
egosi behar dira, gero kanpora proiektatzeko, bestela kolonizazioak ito egingo baikaitu45". Guk ere, gure barne kolonialismo kulturala daukagu aber  tzaleen lerroetan.
|
|
45 Iztueta, P., (2003): " Pentsamenduak
|
bertan
egosi behar dira, gero kanpora proiektatzeko", Euskaldunon Egunkaria,.
|
2006
|
|
Osagai nagusi gisa sukaldaritzako prestakinetan erabiltzeaz gain, lotailu elementu gisa ere erabil daitezke, likidoegi geratu diren prestakinetan, hala nola kremetan, saltsetan edo zopetan. Gehienetan, arroza osorik erabiltzen da eta loditu nahi den prestakinean
|
bertan
egosten da. Kremetan, neurria 40 gramo arroz da bustitako elementu litro bakoitzeko.
|
|
Maleta paretaren kontra jarri eta haren gainean eseri nintzen. Mela mela eginda nengoen eta baita izerditan ere,
|
bertan
egosterainokoa baitzen eskailera haietako bahituran pilatuta zegoen bero hezea.
|
2010
|
|
idazlea aldendu egiten da, ez zaio beste aukerarik geratzen, gizartetik. Eta gizartetik aldenduta dagoelako ikusten du
|
bertan
egosten denak baino argiago, zer den gizartea, nola sortzen den, zein dituen arau eta jokoak eta haiekin hautsiz gero zer gertatzen zaion jendeari.
|
|
Teknika honen abantailen artean bi aipatu behar dira: alde batetik, ohiko erretzea baino azkarragoa dela beroa poltsa barruan kontzentratzen delako; eta bestetik, horrela elikagaia bere zukuan
|
bertan
egosten denez, zapore eta aroma guztiak mantentzen dituela, eta horren ondorioz, koipe, saltsa eta ongailu gutxi erabili behar direla. Azken arrazoi honengatik, gaur egun metodo hau oso osasungarritzat hartzen da.
|
|
Arestian aipatu bezala, arraina labean erretzean askotan papillote erara edo gatzetan egiten da, gehiegizko beroketa ekiditeko eta bere zukuetan
|
bertan
egosteko. Beste aukera bat da arraina barazki xerrekin estaltzea, esaterako, limoia, berenjena, tomatea edo kipula, erradiazio infragorri zuzenetik babesteko.
|
|
Teknika hau betidanik erabili da ehiza eta arrantza produktuekin. Saltsa honen osagai nagusia ozpina da, baina ba murgiltzen den eta askotan han
|
bertan
egosten den. Era berean, posible da elikadaude beste batzuk ere:
|
|
Ingurune horren jatorriari dagokionez, likidoa jakiarena, goarnizioarena edo gehitua izan daiteke. Egosketa metodo hauetarako jaki aproposenak ur askokoak dira, adibidez, barazkiak, su motelean kozinatzean ur exudazio handia sortzen dutelako eta haien uretan edo zukuetan
|
bertan
egosten direlako. Metodo hauetan egosketa ingurunea beti elikagaiarekin batera jaten da, oso zaporetsua baita.
|
|
erregostearen bigarren etapa honetan osmosi prozesuak direla-eta, elikagaiaren eta egosketa ingurunearen artean konposatu asko trukatzen dira. Horrela jakia bere zukuetan
|
bertan
egosten da eta aldi berean egosketa inguruneko konposatu aromatikoak eta zaporetsuak xurgatzen ditu.
|
2011
|
|
Sagarra, udarea, pikuak, aranak, orejoiak eta mahaspasak fruitu lehorrekin. Beste elaborazio bat udareak dira, ardotan moztu eta
|
bertan
egosten direnak, likore eta aroma batekin. Egosi ondoren, egosketa likidotik atera eta irakiten utzi, nahi den loditasunera iritsi arte.
|
2013
|
|
: lodigarri gisa, ale osoa erabiltzen da, eta loditu nahi den prestakinean
|
bertan
egosten da.
|
2017
|
|
Estiloa denbora jasotzeko ontzia bada, besteen denbora ere
|
bertan
egos daiteke.
|
2018
|
|
248) tipo bereko kontakizuna entzun zuen Bretainiako Côtes du Nord departamentuan, amaiera larriagoa duena: emaztea bisitatzen zuen frailea bogadako upelean ezkutatu zen, etxeko morroiak ur irakina bota zion gainera eta
|
bertan
egosi. Sébillot berak (ibid.:
|
2021
|
|
2 Bitartean, udaberriko ilarrak (jada aletuak) egosiko ditugu. Horretarako, lapiko bat urez bete, eta, irakiten hastean, gatz pittin bat gehitu;
|
bertan
egosi bost bat minutuz, tamainaren arabera.
|
2022
|
|
Egositakoan, ez da komeni pasta urez freskatzea, ezta uretan beratzea, ur horrek pastaren zaporea, almidoia eta tenperatura erauziko lizkioke eta. Egosaldiaren erdian, eltzetik paderara pasa daiteke pasta,
|
bertan
egosten amaitzeko, dagokion saltsarekin (gehiegi lehortzen bada, egosteko uretatik erantsiko zaio).
|