2002
|
|
Oinarrizko zientziaren aurkikuntza da, baina etorkizun handikoa, minbiziaren eta zahartzearen ezagutzan beste aurrerapauso bat dakarrenez, mende honetako kezka handienetako bi. Aspalditik dakigu telomeroek eta telomerasak —telomero
|
berriak
ekoizten dituen entzima— oso zeregin aktiboa dutela gaixotasun onkologikoan eta zahartzean. Batetik, zelula gaiztoek mekanismoak garatzen dituzte telomeroak mantentzeko eta, hartara, mugagabe hazteko.
|
2003
|
|
Onddo mota horiek bereizteko, mota berriak tipifikatzea eta identifikatzeko txartela egitea ere sartzen da lanean. Horrela, identifikazio txartelak berme bereziak eskainiko dizkie Errioxako Agruset enpresari, perretxiko barietate
|
berriak
ekoizten Nafarroako adituek lagundu baitute. Horrelako enpresek beren aniztasunari buruzko nortasun agiria izan dezakete, eta horrek aukera ematen die legez kanpoko ustiapen komertzialaren kasuan erreklamatzeko.
|
|
Nafarroako Unibertsitate Publikoko genetika eta mikrobiologiako aditu talde bat kardu perretxikoaren (Pleutous eryngii) barietate komertzial
|
berriak
ekoizten ari da. Adituek, gainera, ostra perretxikoaren (Pleurotas ostreatus) 150 aldaera berri garatu dituzte, onddo horren barietateen produktibitatea eta kalitatea hobetzeko gai direnak.
|
2005
|
|
Espainiako hiru taldek parte hartu duten nazioarteko ikertzaile partzuergo batek “Aspergillus” generoko hiru onddoren genoma sekuentziatu du; horien artean, “Aspergillus fumigatus” dago, immunodeprimitutako eta alergenoko pazienteetan infekzioagatiko heriotzaren eragile nagusia, eta asma erreakzio larriak eragiten ditu. Aurrerapen horren berri eman du gaur “Nature” aldizkariak, eta asmaren, alergien, pneumoniaren eta sinusitisaren aurkako botika
|
berriak
ekoizteko bidea ireki du. “Aspergillus” onddo mota arrunta da, eta airetik transmititzen da.
|
2007
|
|
Orain arte helburu horretarako elikagaiak garatzen dituzten herrialdeak AEB dira. eta Errusia. Zaporea eta kontserbazioa hobetzea Esneki
|
berriak
ekoizten ari dira. Orain arte astronauten janariari buruz dagoen informazioak adierazten du hobetu beharreko faktore nagusietako bat zaporea dela, eta horrek elikadura sistema orbitalaren zati garrantzitsu bihurtzen ditu gozagarriak.
|
2008
|
|
Era berean, zehaztu da zenbait amaranto espezie, hala nola Amaranthus cruentus eta Amaranthus paniculus, flavonoide antioxidatzaileen iturri onak direla. Duela hamarkada bat baino gehiagotik, gaixotasun kardiobaskularrei aurrea hartzeko hostoetatik eta amaranto pikorretatik abiatuta egindako produktu
|
berriak
ekoizten ari dira. Hainbat ikerketa egin ziren, besteak beste, Dallasko (AEB) Functional Foods Center delakoak koordinatuta.
|
2011
|
|
Ikerketa proiektu batzuek bertute hori dute ardatz, eta gas hustubide gisa jardungo duten mikroalgadun sistemak eraikitzea planteatzen dute industria instalazioetan. Mikroalgak elikagai osasungarri
|
berriak
ekoizteko aprobetxatzeak aukera asko eskaintzen ditu. Bulkatzaileen arabera, dietako gantz azidoen konposizioko desorekak arintzeko edo zenbait propietate antioxidatzaile eta antikanzerigeno izateko produktuak diseina daitezke.
|