2010
|
|
Laktosarekiko intolerantzia duten pertsonek ezin dute, edo asko kostatzen zaie, esneak
|
berez
duen azukre hori digeritu eta xurgatu, eta, kantitate txikiagoan, laktosarekin egindako esnekietan. Digestioa egiteko zailtasunek eragozpen gastrointestinalak eragiten dituzte.
|
2011
|
|
Fruta freskoa osagai nagusi gisa Postre gozoen eta kaloria gutxiko postreen errezetetan, fruta freskoa nahitaez agertu behar da. Ur dentsitate handiak eta bere puntu gozoak, heltzeak
|
berez
dituen azukre naturalak direla eta, errezetak arindu eta zapore gozo leuna ematen diete. Hainbat errezeta mota daude, besteak beste, frutek konpotak egiteko erabiltzen dituztenak:
|
2013
|
|
Hesteetako arazo bat da, eta ezin izaten dute laktosa digeritu (esneak
|
berez
duen azukrea da laktosa).
|
|
Frutak
|
berez
duen azukrearen araberakoa izaten da kaloria kopurua.
|
2014
|
|
Izan ere, ikuspegi analitikotik zaila da bereiztea zein diren frutak
|
berez
dituen azukreak eta" azukre libreak" (Osasunerako Mundu Erakundeak honela definitzen ditu: " Ekoizleak, sukaldariak edo kontsumitzaileak elikagaiei eransten dizkieten monosakaridoak eta disakaridoak, gehi eztiak, ziropak eta fruta zukuak berez dituzten azukreak").
|
|
Izan ere, ikuspegi analitikotik zaila da bereiztea zein diren frutak berez dituen azukreak eta" azukre libreak" (Osasunerako Mundu Erakundeak honela definitzen ditu: " Ekoizleak, sukaldariak edo kontsumitzaileak elikagaiei eransten dizkieten monosakaridoak eta disakaridoak, gehi eztiak, ziropak eta fruta zukuak
|
berez
dituzten azukreak").
|
2015
|
|
Irudia: Dream 79 Oso garrantzitsua da ez nahastea intolerantzia laktosarekin (laktosa da esneak
|
berez
duen azukrea), esne proteinei alergia dielako. Lehen kasuan, sintoma gastrointestinalak izaten dira, eta, oro har, arinak eta iragankorrak izaten dira; bigarren kasuan, berriz, sintoma larriak izaten dira (pertsona alergikoak esnekiak hartzen baditu), eta, gainera, bizia arriskuan jar dezakete.
|
2017
|
|
Legediak ez du behartzen trans gantzen berri ematera edo produktuak
|
berez
dituen azukreak eta azukre erantsiak bereiztera.
|
2019
|
|
2 Azukrea beste batetik bereiztea Azukre gehiegi hartzen dugu, merkea delako, ongi daki eta elikagai prozesatuetan egoten da, eta, ondorioz, erraz erortzen gara gehiegizko kontsumoan. Hori bai, komeni da bereiztea, batetik, elikagaiek
|
berez
dituzten azukreen artean (intrintsekoak) eta azukre askeak deritzenen artean, eta, bestetik, OMEren inguruan. Azukre naturala, frutak bezala, ez da txarra, eta, horrekin batera, zuntz eta mantenugai onuragarriak ditu, eta «azukre naturala, frutak bezala, ez da egokia; izan ere, Miguel Ángel Martínez González medikuaren, Nafarroako Unibertsitateko Medikuntza Prebentiboaren eta Osasun Publikoaren saileko koordinatzaileak, idatzi du Miguel Ángel Martínez González medikuak.
|
2020
|
|
Azukre erantsirik gabeko aukerak hautatzea komeni da. 3 Laktosa Esneari dagokionez, laktosa kantitatea,
|
berez
duen azukrea, %4, 6koa da, baina ez dago ebidentziarik laktosaren kontsumoak osasunean eragin kaltegarririk duenik; beraz, dietan azukreak mugatzeari buruzko gomendioak ez dagozkio elikagai horri. 4 Kaltzioa eta bitaminak Esnearen aldean soja edaria kaltzioaren eta bitaminen osaeran (A, D, B2 eta B12) hartzen du gehien.
|
2023
|
|
Horregatik, Simón Zero Multifrutak eta Eroski Avena Mediterraneo jaunak dute azukre kopururik handiena (%4, 8 eta %4, 5, hurrenez hurren), horiek ere baitute zuku gehien (%35 eta %33, hurrenez hurren). Horiekin batera, azukre gehien duen beste produktua Pascual Tropical da (%4, 8); izan ere, esneak eta zukuak
|
berez
dituzten azukreez gain, azukre erantsiak ditu. Kasu horietan guztietan, azukreak modu askean egoten dira, ez baitaude elikagai matrizean sartuta, fruta osoan gertatzen den bezala.
|