2001
|
|
Frudesa markako ziriek izan ezik, ordea, denek zuten listeria eragile patogenoaren arrastorik; mikroorganismo hori desagertzea ez da kontu erraza, naturan
|
berez
agertzen baita, noiznahi.
|
2002
|
|
Belar txarrak dira lorategi batean edo beste edozein lekutan
|
berez
agertzen diren landareak. Hau da, belar txarrak ez ezik, ohiko lehoi hortzak ere belar gaizto bihurtzen dira.
|
2013
|
|
Monosakarido bat da, karbohidrato sinple mota bat alegia, zeina
|
berez
agertzen baita eztian (%20 inguru izaten du), frutetan eta fruta zukuetan(% 20), eta berduretan (%1).
|
2014
|
|
Egia da omega gantz azidorik garrantzitsuenak, EPA edo azido eikosapentaikoa eta DHA edo azido dokosahexanoikoa, gure gorputzak sintetizatu egiten dituela eta
|
berez
agertzen direla arrain urdinetan (izokina eta sardinak, adibidez), itsaskietan eta itsasoko beste elikagai batzuetan.
|
2019
|
|
glukosa eta galaktosa, lotura baten bidez elkartuta. Antolaketa Osasunaren Mundu Erakundea azukre intrintsekoa dela jotzen du (hau da, frutetan
|
berez
agertzen dena eta barazki oso freskoak eta esnetan), beraz, ez da haien parte dietan murriztu behar direla. Laktosa, gure hestea, digeritzeko laktasa erabiltzen du, lotura hausten duena glukosa galaktosa.
|
2020
|
|
Elikagaiak prozesatzeko metodo orok nutrizio balioa aldatzea dakar, baina horrek ez du esan nahi azken emaitza gutxiago elikatuko denik. Adibidez, beroak handitu egiten du zenbait mantenugairen digestio erraztasuna (hobeto digeritzen da) eta bioerabilgarritasuna (xurgapena), hobetu egiten du higienearen kalitatea, mikroorganismoak suntsitzen baititu eta elikagai batzuetan
|
berez
agertzen diren eta kontzentrazio handietan toxikoak izan daitezkeen konposatuak ezabatzen baititu. Beroak zenbait mantenugai termosentikor galtzea eragin dezake, tenperaturaren intentsitatearen eta iraupenaren arabera.
|
2021
|
|
Sulfitoek erreakzio alergikoak eragin ditzakete? Sulfitoak
|
berez
agertzen dira zenbait produktutan, hartziduraren ondorioz (ardoan bezala), baina gehigarri gisa ere gehitu daitezke, beren propietate kontserbatzaileengatik: koipeen oxidazioa prebenitzen dute, mikroorganismoen hazkuntza saihesten dute eta elikagaien kolorea mantentzen dute.
|
2022
|
|
“Berez, ez da arazorik izango landareak entsaladetan edo plater arruntetan jaten badira, baina bai irabiakian, gordinik, baraurik eta askoz gehiago irensten baitira”, azaldu du Roblesek. Bigarren arriskua nitratoak dira,
|
berez
agertzen baitira hosto berdeetako barazkietan, hala nola zerbetan eta espinaketan, eta, kontzentrazio handietan, metahemoglobinemia izeneko odol gaixotasunaren eragile izan daitezke, batez ere haur txikienetan. Hirugarren arriskua mikrobioen kutsadurarekin lotuta dago, “bereziki, barazki gordinekin egiten diren etxeko prestakinak”, zehaztu du.
|