Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 60

2001
‎Proteina eta burdina gehien duten lekale lehorrak dira. Pertsona batzuek ezin dituzte beren propietateak baliatu, kontsumitzean favismoa garatzen baitute, anemia mota bat
‎Beraz, kolesterol maila altua duten pertsonek, onura horiek lortzeko, oskolari eusten dion arroz integrala aukeratu dute.Arroz azalaren ezaugarri berezi bat silizio edukia da. Mikroelementu horrek atentzioa eman du hezur materialaren sintesirako eta eraketarako behar diren zelulak estimulatzeko duen gaitasunagatik eta kartilaginazko ehunen funtsezko substantzia eratzeko duen rolagatik, beharrezkoa baita kartilagoa eta elastina eratzeko (ehun kartilaginosoei beren propietate uzkurkorrak eta elastikoak ematen dizkieten proteinak). Silizioak eragin erabilgarria du hezurraren eraketan, eta, beraz, komeni da haustura baten ondoren, batez ere adineko pertsonengan, hezurraren orbaintze prozesua motela denean.
2002
‎“gehigarri batzuk erabiltzea onuragarria izan daiteke osasunerako; izan ere, askotan, elikagaiak infektatzeko edo intoxikatzeko arriskuak ezabatzen dituzte, eta bitamina edo gantz azido esentzialen edukiari eusteko aukera ematen dute”. Espainian, elikagaiei beren propietate fisikoak, zaporea, kontserbazioa eta abar hobetzeko nahita gehitutako substantziak dira legez gehigarriak. Gehitutako substantzia ezabatzen denean edo elikagaian geratzen den substantzia kantitateak funtziorik ez duenean, ez da gehigarritzat hartzen, fabrikazioko agente osagarritzat baizik.
2003
‎Fruitu lehorrek badute jada Estatu Batuetan elikadura produktu bati ematen zaion osasun bermearen lehen zigilua. FDAk, AEBetako sendagaiak eta elikagaiak erregulatzen dituen agentziak, fruitu lehorren ontziek beren propietate kardio osasungarriak izan ditzaten ahalbidetzen du.
2005
‎Eta hauxe aurkitu dute: 4 graduko espinakek 10 gradutik 19ra bitarteko tenperaturan kontserbatutakoek baino mantsoago galtzen zituzten beren propietateak, baina zazpi edo zortzi egunen buruan mantenugai asko galdu ziren. 4 gradutan kontserbatutako espinakak ikertzaileek zehazten dituzte, eta zortzi egunen buruan hostoaren %53 galtzen dute.
2006
‎“Elementu kimikoak eta horien konposatuak egoera naturalean edo edozein ekoizpen prozeduraren bidez lortutakoak, erabilitako prozeduraren ondoriozko ezpurutasunak eta produktuaren egonkortasuna kontserbatzeko beharrezkoak diren gehigarriak barne hartuta, eta alde batera utzita egonkortasunari eragin gabe eta konposizioa aldatu gabe bereiz daitezkeen disolbatzaileak” eta “bi substantziaz edo gehiagoz osatutako nahasteak edo soluzioak”. Produktu kimikoak, bai substantzia kimikoak bai prestakinak, arriskutsutzat joko dira beren propietate fisikokimiko eta toxikologikoengatik, bai eta ondorio espezifikoengatik ere, bai giza osasunean bai ingurumenean. Produktu kimikoak arrisku kategoria batean edo gehiagotan sailkatzen dira, prestakin arriskutsuen sailkapena, ontziratzea eta etiketatzea arautzen duen 255/ 2003 Errege Dekretuaren eta Laneko Segurtasun eta Higienerako Institutu Nazionalaren 635 Prebentzio Ohar Teknikoaren (NTP 635) arabera.
‎Elikagai transgenikoek mesfidantza eta gaitzespen batzuk sortzen dituzte oraindik, nahiz eta gobernu batzuk eta zientziaren zati handi bat saiatzen diren beren propietateen onurez jabetzen eta «saltzen» dituztela, baita munduko gosea arintzeko konponbide gisa ere. Egia esan, arlo horretan egin diren aurrerapenak gutxi ez izan arren, gero eta malgutasun handiagoa dago onartzeko, oraindik ere zalantza asko daude izan ditzaketen arriskuei buruz, ez bakarrik ingurumenean, baita gizakien eta animalien osasunean ere.
‎Hala, eraginkortasuna handitu egin daiteke mikroorganismoetatik aterata eta isolatuta edukita. Sistema horren bidez araztutako entzimek ez dituzte beren propietateak galtzen; zelularik gabeko prestakin horiek, ordea, eraginkorragoak izan daitezke. Elikagaiak prestatzeko teknologian entzimak erabiltzearen beste adibide bat gatzagia da, gazte hausnarkarien urdailetik datorren prestakin entzimatikoa.
2007
‎Horrela, barazkien kontserbazioa hobetzea lortzen da. Barazkiek beren propietateak mantenduko dituzte hotz katea hausten ez bada, kontsumitzeko datak errespetatzen badira, behin bakarrik desizozten badira eta behar bezala prestatzen badira. Galdarraztatze fasean, bitaminen galera txiki bat gertatzen da (C eta B multzokoak, hala nola B1, B2, B3, B6 eta B9), baina galera hori askoz txikiagoa da barazki freskoak biltegiratu eta banatu ondoren gertatzen dena baino.
2008
‎Fruitu lehorrek beren propietateak gal ditzakete frijituak eta ontziratuak kontsumituz gero.
‎Gero eta elikagai gehiago eros daitezke hutsean ontziratuta. Haragiek, arrainek eta barazkiek egoera ezin hobean dituzte beren propietateak. Haragi batzuen kasuan, ordea, kolorearen aldaketak direla eta, kontsumitzaileak ez du onartzen.
‎Prestatzeko denbora aldatu egiten da barazkien lodieraren, heldutasunaren eta izaeraren arabera. Barazkiak zenbat eta azkarrago egosi, orduan eta hobeto kontserbatuko dituzte beren propietate natural guztiak. Gatza bukaeran gehitzen da.
‎Hala ere, ohikoa da «azukre erantsirik gabe» mezua duten turroiak aurkitzea. Kasu horretan, turroi horiek bermatu behar dute ez direla erantsi ez monosakaridorik (glukosa, glukosa xarabea, fruktosa, fruktosa xarabea), ez disakaridorik (sakarosa, azukre arrunta edo laktosa), ez eta beren propietate gozagarriengatik erabilitako elikagairik ere, hala nola eztia. Gainera, arauak agintzen du, halaber, azukreak modu naturalean agertzen badira elikagaietan, adibidez, fruta zatiak dituen turroi batean, etiketan “berezko azukreak dituela” adierazi behar dela.
2009
‎2 Objektuaren identifikazioa substantzia materialagaz, esentzia estatiko bat eta horren propietateak alegia, mundua edo, errealitatea? substantzien multzo legez ulertuz, hauek elkar eragiketa mekanikoan dihardutela beren propietateen arabera. 3 Gogamena eta, gauzak?
‎Pixoihalak ere funtsezkoak dira, haurtxoak hilabetetan eramango baititu eta gorputzeko atal oso sentikorrekin kontaktuan egongo baitira. “Pixoihal ekologikoen” aldekoek diote beren propietateek ez dutela ezer botatzekoen inbidiarik, eta, horri esker, diru asko aurrezten dela eta ingurumen inpaktua nabarmen murrizten dela. Gero eta aukera gehiago daude, oihalezko oihalezko oihalezko oihalezko oihal oihaletatik (ehun organiko biodegradagarria) igeri oihaletara eta konposta egiteko oihaletara.
‎Zitrikoek beren propietate antioxidatzaileengatik organismoa babesten dute, eta immunitate sistema indartzen laguntzen dute.
‎Jijonako turroia, Jijonako turroia testura likidoan, Alacanteko turroia eta haren formatua opiletan. Egindako azterketak erakutsi duenez, aztertutako produktuak “kalitate oneko elikagaiak” dira, beren propietate organoleptiko eta elikagarriei dagokienez; izan ere, “proteina iturri garrantzitsua” du, zehazki, arginina ehuneko nabarmen bat, eta zeregin garrantzitsua du patologia baskularraren prebentzioan. Produktu horiek, gainera, fitoesterol iturri “ona” dira, kolesterolaren xurgatze maila murrizten laguntzen baitute, eta, Ainiaren arabera, koloneko, bularreko eta prostatako minbizi mota arruntenen aurkako babesa eskaintzen dute.
2010
‎Polifenolei esker lortzen da efektu hori. Entzima horiek beren propietate antioxidatzaileengatik dira ezagunak.
‎Otsailaren 23an argitaratu zen The Faseb Journal aldizkarian. Ikerketa horrek frogatzen du polifenolak, beren propietate antioxidatzaileengatik ezagunak diren entzimak, gene adierazpenean aldaketak eragiten dituztela. “Polifenolek murriztu egin dezakete ateroma plakaren eraketan parte hartzen duten geneen adierazpena”, hau da, arterien gehiegizko koipea, Maribel Covas IM Itsasoko Ospitaleko arrisku kardiobaskularra eta nutrizioa ikertzeko taldeko koordinatzaileak eta Obesitatearen eta Nutrizioaren Fisiopatologiako Ciber ikerlariak adierazi bezala.
2011
‎Probek, gainera, frogatu dute teknologia eraginkorra dela esnekien lizun eta legamia espezifikoak inaktibatzen. Presio handiekin prozesatutakoan, ikertzaileek ikusi zuten tratatutako laginak, balio bizitza osoan (hiru hilabetean, gutxi gorabehera), beren propietateei eta kalitate ezaugarriei eusteaz gainera, ezaugarri organoleptikoei ia bere horretan eutsi zietela produktuek.
‎Probek frogatu dute, halaber, teknologia hori eraginkorra dela lizunak eta esne elikagaien legamia espezifikoak inaktibatzean. Presio altuengatik prozesatu ondoren, egiaztatu zen tratatutako laginek beren propietateak eta kalitate ezaugarriak mantentzen dituztela beren bizitza erabilgarrian zehar (hiru hilabeteren buruan zenbatetsia), baina, horrez gain, zentzumenez, presio altuekin tratatutako produktuak lagin tradizionalak baino gehiago gustatu ziren (tratamendu termikoaren bidez prozesatuak). Proiektu horri esker, presio handiko tratamendu egokienak optimizatu ahal izan dira, esne industrian ohiko osagaiak lortzeko, ohiko tratamendu termikoen ordez.
‎“Laneko errutinak aurrez prestatutako platerak eta gantz saturatu, sodio eta trans gantz azidotan aberatsak diren beste elikagai batzuk abusatzera eraman ditzake, frijitu, kontserba edo gisatu kalorikoegiak gehiegi hartzera”, esan zuen Panisellok. Hala ere, “nutrizio oreka eta oreka ekonomikoa mantendu daiteke monotonian erori gabe”, eta, horretarako, “tupperra” da tresnarik onena; izan ere, zenbait elikagai, hala nola arraina, pasta eta barazkiak, beren propietate guztiekin eraman daitezke ontzian. “Ondo aukeratu behar dugu ontziaren tamaina, eta, horretarako, saihestu egin behar da bai kantitateak gehiegi erabiltzea, bai zati txikia izatea, pikoteo beldurgarriarekin ere konpentsa baitaiteke”, adierazi zuen.
‎Beraz, izozkailuak hiru izar izan behar ditu 18ºC ra iristen dela ziurtatzeko. Horrekin guztiarekin, adituek elikagai izoztuak erostea gomendatzen dute, prozesu hori behar bezala gauzatu dela eta produktuek beren propietate guztiak dituztela ziurtatzeko. Sobratzen diren elikagaiak etxean izoztea segurua den arren, prozesuak industrian baino denbora gehiago behar du eta janariaren azken kalitatea alda dezake prestatu ondoren.
2012
‎handiak, hori edo gorrixkak, biziki preziatuak, itxura erakargarri eta zapore atsegin sakona dute; amuarrain handien arraben zaporea eta izokinenak antzekoak dira, oso. Fresko daudela goi mailakoak izaki, kontserban (pasteurizaturik) ez dituzte beren propietateak egokiro erakusten; berruenda arrain katu, atunenak: txikiak, gazitu, zanpatu eta lehortuta kontserbatzen dira, eskuarki.
2013
‎Nahikoa bitamina, mineral, ur eta zuntzetan (bitaminak eta mineralak hartzeari dagokionez, ez da egiaztatu kirolariarengan handitu behar denik). Beraz, hauek dira beren propietateek gomendatzen dituzten elikagaiak: Haragi giharrak, hegaztiak eta arraina (balio biologiko handiko proteinak, burdina, potasioa eta ura).
‎Antozianinak kolore pigmentuak dira landare zeluletan, eta landare batzuen hostoei, loreei eta fruituei kolore gorria, purpura edo urdina ematen diete. Zenbait lanek beren propietate antioxidatzaileak eta erradikal askeak egiaztatzen dituzte. Arteriak babesteaz gain, antozianinek ere eragin onuragarriak dituzte glukosaren eta lipidoen kontrol metabolikoan.
‎Hortzak bereizten badira, zulodun flasko batean edo kristalezko poto batean eta hozkailuan olioz estalita gorde daitezke zuritu gabe. Baratxuriak ere izoztu daitezke, bi hilabete baino gehiago ez, beren propietate organoleptikoak galtzen baitituzte. Zenbait ikerketak baratxuriari mikrobioen kontrako jarduera frontea Staphylococcus aureus, Salmonella typhi, E. coli.
‎Azkura eta azkura sortzen direnean, baita baginako jariaketa zurixka ere García Gálvezek gomendatzen du garbigarri bat erabiltzea eremu intimoa hidratatu eta leuntzeko, baina ñabardurekin. » menopausia, pH alkalinoa, beren propietateengatik bardana estraktua dutenak bezala antipruriginosoak eta bakterioen aurkakoak, edo Aloe vera, larruazala hidratatu eta birsortu egiten duelako», jakinarazi du. Gainera, etapa horretan, handitu egiten da baginako pH-a, azala lehortu egiten da, eta, sarritan, gernu galerak izaten dira, eta horrek narritadura handiagoa eragiten du eremu genitalean.
‎Inprimatzeaz gain, adituek kontuan izan behar dute elikagaien iraungipena. Adituek onartzen dute, hala ere, misio luzeetan «15 urteko bizia» behar dela, nahiz eta «proteina eta mikronutriente hautsekin» lan egiten duten, beren propietateei 30 urtez eusteko. Sei hilabeteko hasierako proiektu horrek 2 faseko azterketa eragin lezake, baina NASAko espezialistek onartzen dute teknologia ez dela benetako hegaldi batean probatu.
‎Biltzeko orduan, garrantzitsua da perretxiko guztia hanka osoarekin ateratzea, ahalik eta ongien garbitzea eta zumezko saski batean eramatea. Etxean ahalik eta azkarren jatea komeni da, beren propietateez gozatzeko, eta, ezinezkoa bada, metodo egokiren batekin kontserbatzea.
2015
‎Biztanleok beren propietate propioak dituzte: batzuek, sentipenak, esperientziak, emozioak?
‎Nanoteknologiek, materialak nano-eskalan (10) manipulatuz beren propietate desberdinak etaprobetxugarriak bilatzen dituzten teknologia multzoak, hazkuntza nabarmena izan dute azkenhamarkadan. Nanomaterial manufakturatuen ustiapen teknikoen ezagutza maila abiadura bizian haztenari da; ez, ordea, osasunean eta ingurumenean eragin ditzaketen arrisku potentzialen ezaguera, alorhorretan ziurgabetasun zientifikoa nagusi baita.
‎Laburbilduz, nanomaterial manufakturatuen ustiapen eta komertzializazioa etengabe hazi etahedatuz doa, nahiz eta beren propietate, portaera eta efektuen inguruko ziurgabetasun zientifikoahandia den eta, horietako batzuek, osasun zein ingurumenean kalte nabarmenak eragin ditzaketenarenarrazoizko zantzu zientifikoak gero eta gehiago izan. Ziurgabetasun zientifiko horri, bestalde, nanoteknologien garapenak giza duintasunaren, giza eskubideen eta E/ S/ E kezken prismatik eraginditzakeen buruhausteak gehitu behar zaizkio.
‎Artikulu honen bidez, nanoteknologien abiadura bikoitzak ikuspegi juridikotik planteatzen dituenerronkak azaldu dira. Nanomaterialen ustiapen teknikoa eta komertzializazioa ziztu bizian hazi etagaratzen doa, beren propietate, portaera eta efektuei buruzko jakintza mailak hutsune etaziurgabetasunez josia dirauen bitartean. Etengabeko hedapen eta sofistikazio horrez jakitun, nanoteknologiek oraingo testuinguruan eta luzarora begira osasun, ingurumen eta giza eskubideekinzerikusia duten hainbat arazo planteatu ditzakete, kezka etiko, sozial eta ekonomikoekin batera.Egoera horren aurrean, nanomaterialen arriskuen tratamendu juridikoak jokoan dauden ondasunjuridiko, giza eskubide, balio eta interesak haztatu eta ziurtasun juridikoak eraiki behar ditu.
‎Beraz, hondakinak bereiztea eta edukiontzira botatzea ingurumen ekintza garrantzitsua da, baina beharrezkoa da alferrikako kontsumoa murriztea eta produktuak eta baliabideak berrerabiltzea ahalik eta balio bizitza handiena emateko. 7 Tokian tokikoa eta ekologikoa alde batera uztea Kontsumitzaileengandik gertu egindako produktuak freskoagoak dira, beren propietateak gehiago mantentzen dituzte, garraioak ingurumenean duen inpaktua saihesten dute eta tokiko ekonomia indartzen dute. Eta, gainera, ziurtagiri ekologikoari buruzko arauen arabera ekoizten badira, ahalegin gehigarria egiten da ingurunea zaintzen saiatzeko.
2016
‎Azterketa mikrobiologiko, fisiko eta kimikoek bermatzen dituzte elikagaien kalitatea eta segurtasuna. Baina, gainera, elikagaiak beren propietate organoleptikoengatik ere nabarmentzen dira: sortzen dituzten sentsazioen analisien bidez neurtzen diren berezitasunak dira.
‎Berdura izoztuek aukera bikaina dute, freskoen ordez, beren propietateei eusten diete
2017
‎Nanoteknologiek, materia eskala nanometrikoan (10 9metro) manipulatzetik beren propietate ezberdin eta teknikoki probetxugarriak eskuratzea helburu duten teknologien multzoak, hazkuntza nabarmena izan dute XXI. mende hasiera honetan. Euren ustiapenetik eratortzen diren material berriak, nanomaterial manufakturatu izenekoak (aurrerantzean NMM), gero eta produktu eta aplikazio gehiagotan ikertu, erabili eta komertzializatzen dira, beste batzuen artean, produktu kosmetiko, plagizida, elikagai, ehungintza, elektronika, medikamendu eta tratamendu medikoetan eta industria militarrean1.
2018
‎312), ez lehenak bezain jende, ez besteak bezain animalia. Horrekin kontsekuenteak baizik ez dira gizonak, emazteak beren propietateko zerbait bezala tratatzen dituztenean.
‎Barazki izoztuak, ezaugarri bereziak dituztelako, landare hozkailua bete gabe betetzeko aukera ematen du. Elikagai freskoak bezain elikagarriak dira, ultraizoztuari esker, beren propietate ia guztiak baratzetik hartu berri balira bezala kontserbatzen dituztelako. Ultraizoztuaren beste abantaila bat da barazkiak beti prest egotea, prestatzeko eta zerbitzatzeko errazak izan daitezen.
‎Prozesu industrial batzuek, elikagaien bizitza baliagarria luzatzeaz gain, beren propietateak zaindu eta hobetzen dituzte
‎Gainerreta presta daitezke bexamelarekin, labean olio txorrotadatxo batekin… gustu adina forma daude. Zenbat eta gutxiago prestatu, hobeto kontserbatuko dira beren propietateak eta, beraz, osasunarentzat onuragarriagoak izango dira. Orburua zuntz gehien duen barazkien artean dago (5,4 gramo zuntz ditu 100 gramo bakoitzeko) eta, gainera, nutrizio propietate handiak ditu.
‎Denboraren aldaketa horrek bilketa garai berri bat markatzen du; izan ere, barazkien ultraizozketa noiznahi kontsumi ditzakegu. unerik onenean biltzen dira, beren propietateak prozesu osoan kontserbatu daitezen izozkailura iritsi arte. . Artikulu honetan, zer barazki diren eta zer ezaugarri dituzten.
‎Produktu izoztuak, produktu freskoak bezala, behar bezala manipulatu behar dira beren propietate eta onura guztiak mantentzeko, biltzen direnetik etxeetan kontsumitzen diren arte. Barazki izoztuak alternatiba osasuntsua, erosoa eta ekonomikoa dira, eguneroko elikaduran barazkiak sartzeko.
2019
‎Azken finean, gakoa prozesuan dago, bertara bideratutako barazkiak heltze unerik onenean biltzen baitira, nutrizio balio osoarekin. Propietate horiek biltzeko eta tratatzeko denbora ahalik eta gehien murriztuz mantentzen dira, eta, horrela, berdurek beren propietateei eutsi egin diezaiekete, hartu berri balira bezala. Hori dela eta, barazki ultraizoztuen osaera nutrizionala freskoena bezalakoa da, eta ez da beharrezkoa kontserbatzailerik edo gehigarririk edo gatzik erabiltzea.
‎Hala ere, hori ez da gertatzen justu jateagatik, aldez aurretik egin behar da, oporren aurreko dieta, gutxienez hilabete lehenago. Horregatik, ultraizoztuak kontsumitzea proposatzen dizugu, beren propietateei, bitaminei eta betakarotenosintegintzei eusteko eta, aldi berean, sukaldean denbora aurrezteko. Eguneroko menuan kremak, entsaladak edo hornigai gisa sar ditzakezu.
‎Kalitate txarreneko elikagaiak aldatu, adibidez, burtsako snack ak, barazki gordinik edo fruta eta barazki moothiak. Ultraizoztuek lagunduko digute freskotasun hori ematen, izotz kubotxoak erabili beharrik gabe, eta, beren propietate ukigabeak mantentzen dituztenez, zaporea eta kolorea ikaragarriak dira. Izozki gantzatsuen ordez, berdura eta frutekin egindako izozkiak jartzen ditu; funtsezkoa da organismoari ongi hidratatuta eustea tenperatura altuenekin.
‎Hemen, barazki ultraizoztuetara jotzen badugu, arazo horiek guztiak konpontzen ditugu. Izan ere, beren heldutasun unerik onenean biltzen dira, eta, ultraizozte prozesuari esker, beren propietate eta mantenugaiak osorik mantentzen dituzte. Gainera, garbi, moztuta eta prestatzeko prest daude.
‎Horien artean, barazki ultraizoztuak izatea da onena: urte osoan eskuragarri egoten dira eta, ultraizozte prozesuari esker, lehen egunean bezala mantentzen dituzte beren propietate guztiak. Sukaldean denbora aurreztuko duzu eta errazago jarriko dizute hamar plater hauek prestatzean.
2020
‎Barazki ultraizoztuek beste abantaila batzuk ere badituzte: ez dute gehigarririk ez kontserbatzailerik, erraz prestatzen dira, zurituta daude eta ez dute hondakinik; urte osoan kontsumi daitezke (denboraldiaz haratago), eta beren propietateak ez dira aldatzen, ez patogenorik ez heltze arazorik gabe. Hala, hondakinak jasotzeko hilabeteak kontuan hartu gabe erabil ditzakezu.
‎Okela zuriak: ez gaiztoak, ez onak Oilaskoa, indioilarra, untxia eta ehizarako animalia txikiak (eperra, galeperra…), beren propietate organoleptikoengatik ez ezik, gorriak eta prozesatuak ordezkatzeko duten ahalmenagatik ere gomendatzen dira. Espainiako Epidemiologia Elkarteko Nutrizio Taldeak dioenez, ez dago ikerketarik osasunerako ezinbestekoak direla frogatzen duenik, baina bai proteina iturri bat.
‎Aurrerapen zoragarrietako bat esterilizazioa izan zen: kontserba teknologia erabiltzea mugarri bat izan zen, elikagaiek beren propietate organoleptikoei eustea ahalbidetu zuelako eta hilabete askoan seguruak izan zirelako. Gatza ere kontserbatzaile gisa erabili izan da; lehortzea, elikagaiak eguzkitan deshidratatuz; eta tenperatura baxuak oso modu arrudimentarioan, elikagaiak etxeko alderik freskoenean jarriz.
‎Alde horretatik, Sònia Garcia Ribera Vall d’Hebrón Ospitaleko Nutrizio Euskarriko Unitateko elikaduran aditua da, eta zauritua eta salteatua (lekale egosiekin) dira prestakin osasungarrienak. 5 Ez ahaztu biltegian Lekale lehorrek urteak iraun ditzakete beren propietateak galdu gabe, baina adituak 18 hilabete igaro baino lehen jatea gomendatzen du, eta denbora horretan leku lehor eta fresko batean edukitzen ditu, hezetasunetik, zuzeneko argitik eta intsektuetatik babestuta. Soltean erosten badira, horiek gordetzeko modurik onena ontzi bat da, oxidazioa eta kolore galera galaraziko dituena.
‎Surimiaren gainerako %8, 5 sorbitolak eta azukreak osatzen dute. Ez dira beren propietate gozagarriengatik erabiltzen, kriobabesle gisa baizik: izoztean arrainaren proteinen egonkortasunari eusten diote.
2021
‎Sulfitoek erreakzio alergikoak eragin ditzakete? Sulfitoak berez agertzen dira zenbait produktutan, hartziduraren ondorioz (ardoan bezala), baina gehigarri gisa ere gehitu daitezke, beren propietate kontserbatzaileengatik: koipeen oxidazioa prebenitzen dute, mikroorganismoen hazkuntza saihesten dute eta elikagaien kolorea mantentzen dute.
2022
‎Sendabelar anitz biltzen dira Jondone Joane goizean, gehienak arantzarik gabeak. Batzuek beren propietate farmakologikoez eragin dezakete, eta orduan botikak dira; besteek, eritasuna ematen duten gaiztoak indargabetuz, eta orduan kutunak dira. Praktikan bi printzipioak elkarrekin ibiltzen diren arren, hemen azaldu diren landareak babesle magiko gisa baliatzeko joera ikusita, uler daiteke haien eraginkortasuna, tradizioan, sinboloan bermaturik pentsatu dela maiz.
‎Hori bai, gozatzeko erabiltzen badira, ontzian ezin da adierazi produktuak ez duela azukre erantsirik. Legeriaren arabera, beren propietate gozagarriengatik erabiltzen diren osagaiak bai dira. Fruta murtxikatzea edo ez murtxikatzea:
‎Hala ere, azpimarratu dute edari horiek, batez ere, neguko hilabeteei lotuta daudela, propietate birsortzailea dutelako. Oso bero zerbitzatzean, gorputzak gorputz tenperatura egokia har dezan laguntzen dute; beraz, beren propietateengatik, tea bezala, hidratatzeaz gain, diuretikoak dira eta ez dute kaloriarik azukrea botatzen ez bazaie. Imagen:
2023
‎Besterik gabe. Gutxi prozesatutako produktuak dira, tratamendu termikorik jasan ez dutenak eta beren propietate natural guztiak bere horretan mantentzen dituztenak. Ez dira nahastu behar produktu horiek entsalada osoekin.
‎Bruselako azek beren propietateak mantentzeko modurik onena hamar minutu baino gehiago ez egostea da
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia