2005
|
|
Txerri haragia oso gantzatsutzat hartu izan da tradizioz, eta, beraz, bigarren mailako lekua eman zaio elikadura osasuntsuaren edo osasungarriaren sailkapenean. Hala ere, gaur egun badakigu
|
bere
koipearen kalitatea eta bere proteinen kantitatea eta kalitatea oso egokiak direla kalitatezko haragi baten estandar desiragarrirako. Esan bezala, produktu honen edukirik «arriskutsuena» gantz kontzentrazioa da.
|
2006
|
|
Haragia elikagai gisa aminoazido esentzialen iturri bikaina da, eta, neurri txikiagoan bada ere, baita zenbait bitamina (batez ere B taldekoak) eta mineral batzuk ere, bereziki burdinazkoak, ez kontzentrazioagatik, baizik eta erabilgarritasun handiagoagatik. Haragiz aberatsa den dieta batek giza osasunean dituen ondorio negatiboei buruzko eztabaida dago, funtsean haragiak zuntzik ez duelako eta
|
bere
koipean gantz azido saturatuak nagusi direlako. Horregatik, haragi kontsumo handia gaixotasun kardiobaskularrekin, hipertentsioarekin eta zenbait minbizi motarekin lotu daiteke.
|
|
Azterlan horiek ere ez dute adierazten minbiziaren edo iktusaren eragina nabarmen handitu denik. Azken horrek esan nahi du arrain koipetsuak kutsatzaile gehiago pilatzen dituela
|
bere
koipean; besteak beste, metilmerkurioa, dioxinak eta bifenilo polikloratuak. Laborategian egindako azterketa batzuen arabera, dioxina eta bifenilo polikloratu kopuru handiak handitu egiten du minbizia izateko arriskua.
|
2009
|
|
Arrain zuria da: beraz,
|
bere
koipe kopurua %5etik azpikoa da. Arrain guztien antzera balio handiko proteinak ditu, eta, gainera, digeritzen errazak; horrenbestez, oso gomendagarria da hortzeria arazoak dituztenentzat.
|
2010
|
|
Aukeratutako zatiak behin banatuta, pisatu eta garbitu egiten dira. Arraina fresko gordetzeko, eta izoztu ondoren ere
|
bere
koipea gorde dezan, glaseatu egiten da zeroz azpiko 40 graduko tenperaturan. Azkenik hutsean ontziratzen da.
|
|
Metodo honen aldaera bat konfitzatze teknika da, non haragia (gehienetan ahatea)
|
bere
koipean kozinatzen den tenperatura baxuetan eta gero koipe horretan murgilduta kontserbatzen den.
|
2013
|
|
Gure inguruan, laranja zatiak dituen txokolatea da barietaterik preziatuena eta ezagunena. Txokolatearen nutrizio ekarpena Txokolatea oso elikagai energetikoa da, hau da, kaloria kopuru handia ematen du
|
bere
koipe eta karbohidrato kopuruari esker (horietako gehienak azukreak dira). Nutrizioaren ikuspegitik, hiru txokolate mota nagusien arteko aldeak ez dira garrantzizkoak elikagai ekarpenari dagokionez:
|
|
Esnea oinarrizko elikagaia izan da beti gizaki guztien dietan, gosarian, askarian eta baita lotara oheratu aurretik ere. Nutrizioaren zientziarik ez zen bitartean, osorik kontsumitzen zen,
|
bere
koipe guztiarekin. Gantz mota aztertu eta identifikatu zenean, oso kantitate txikia bazen ere, estigmatizatu egin zen eta arazo kardiobaskularrak dituzten helduek bisitatu dituzten osasun kontsulta guztietan debekatu egin zen.
|
2018
|
|
Ikusi, etxeko zerririk ere ez nuen inoiz ikusi. Nik ikusitako zerriaren hurbilenekoa, gosaritako hirugiharra izango zen,
|
bere
koipetan txigortzen. Hala ere, ordea, horra non bizitza bera bezain egiazkoak agertzen zitzaizkidan ametsetan basurdeak, eta ni, nire fantasiazko gurasoekin, zuhaitzen gainaldeetan zabuka.
|
2019
|
|
konfusa, eta irabazi asko konbinazio gazi gozoekin. Rilleteak. Ahate haragi birrindua eta
|
bere
koipean su motelean prestatua, ordu luzez, honen antzeko loditasuna lortzen du: patea baina zati txiki solidoagoekin.
|
2021
|
|
nik matxura daukat (ez da irakurtzen) digestio hodian: esneak idortu egiten nau, eta eszibaloak –bolatzarrak– eragiten dizkit, haragiak
|
bere
koipeekin kalte egiten urdailean, gibelean, denean. Okerrera, dena dela, ez noa".
|
2023
|
|
Gainerakoa, arrainaren muskuluak glukogeno forman ematen duen karbohidrato gutxienekotik dator. Proteinak dira produktuaren makronutriente adierazgarri bakarra, ez baitiote
|
bere
koipe ezaugarriei eusten. Gainera, gatz asko du (1,5 g).
|
|
Hala ere, ur asko duenez, ez da bereziki kalorikoa. Gainera,
|
bere
koipea azido oleikoz osatuta dago funtsean, oliba olioaren gantz azidoa bera, eta, beraz, bihotzerako osasungarria da. Hala ere, aguakate batek duen azido oleikoaren kantitatea bi koilarakada oliba oliotan soilik lor daiteke.
|