Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 13

2005
‎Txerri haragia oso gantzatsutzat hartu izan da tradizioz, eta, beraz, bigarren mailako lekua eman zaio elikadura osasuntsuaren edo osasungarriaren sailkapenean. Hala ere, gaur egun badakigu bere koipearen kalitatea eta bere proteinen kantitatea eta kalitatea oso egokiak direla kalitatezko haragi baten estandar desiragarrirako. Esan bezala, produktu honen edukirik «arriskutsuena» gantz kontzentrazioa da.
2006
‎Haragia elikagai gisa aminoazido esentzialen iturri bikaina da, eta, neurri txikiagoan bada ere, baita zenbait bitamina (batez ere B taldekoak) eta mineral batzuk ere, bereziki burdinazkoak, ez kontzentrazioagatik, baizik eta erabilgarritasun handiagoagatik. Haragiz aberatsa den dieta batek giza osasunean dituen ondorio negatiboei buruzko eztabaida dago, funtsean haragiak zuntzik ez duelako eta bere koipean gantz azido saturatuak nagusi direlako. Horregatik, haragi kontsumo handia gaixotasun kardiobaskularrekin, hipertentsioarekin eta zenbait minbizi motarekin lotu daiteke.
‎Azterlan horiek ere ez dute adierazten minbiziaren edo iktusaren eragina nabarmen handitu denik. Azken horrek esan nahi du arrain koipetsuak kutsatzaile gehiago pilatzen dituela bere koipean; besteak beste, metilmerkurioa, dioxinak eta bifenilo polikloratuak. Laborategian egindako azterketa batzuen arabera, dioxina eta bifenilo polikloratu kopuru handiak handitu egiten du minbizia izateko arriskua.
2009
‎Arrain zuria da: beraz, bere koipe kopurua %5etik azpikoa da. Arrain guztien antzera balio handiko proteinak ditu, eta, gainera, digeritzen errazak; horrenbestez, oso gomendagarria da hortzeria arazoak dituztenentzat.
2010
‎Aukeratutako zatiak behin banatuta, pisatu eta garbitu egiten dira. Arraina fresko gordetzeko, eta izoztu ondoren ere bere koipea gorde dezan, glaseatu egiten da zeroz azpiko 40 graduko tenperaturan. Azkenik hutsean ontziratzen da.
‎Metodo honen aldaera bat konfitzatze teknika da, non haragia (gehienetan ahatea) bere koipean kozinatzen den tenperatura baxuetan eta gero koipe horretan murgilduta kontserbatzen den.
2013
‎Gure inguruan, laranja zatiak dituen txokolatea da barietaterik preziatuena eta ezagunena. Txokolatearen nutrizio ekarpena Txokolatea oso elikagai energetikoa da, hau da, kaloria kopuru handia ematen du bere koipe eta karbohidrato kopuruari esker (horietako gehienak azukreak dira). Nutrizioaren ikuspegitik, hiru txokolate mota nagusien arteko aldeak ez dira garrantzizkoak elikagai ekarpenari dagokionez:
‎Esnea oinarrizko elikagaia izan da beti gizaki guztien dietan, gosarian, askarian eta baita lotara oheratu aurretik ere. Nutrizioaren zientziarik ez zen bitartean, osorik kontsumitzen zen, bere koipe guztiarekin. Gantz mota aztertu eta identifikatu zenean, oso kantitate txikia bazen ere, estigmatizatu egin zen eta arazo kardiobaskularrak dituzten helduek bisitatu dituzten osasun kontsulta guztietan debekatu egin zen.
2018
‎Ikusi, etxeko zerririk ere ez nuen inoiz ikusi. Nik ikusitako zerriaren hurbilenekoa, gosaritako hirugiharra izango zen, bere koipetan txigortzen. Hala ere, ordea, horra non bizitza bera bezain egiazkoak agertzen zitzaizkidan ametsetan basurdeak, eta ni, nire fantasiazko gurasoekin, zuhaitzen gainaldeetan zabuka.
2019
‎konfusa, eta irabazi asko konbinazio gazi gozoekin. Rilleteak. Ahate haragi birrindua eta bere koipean su motelean prestatua, ordu luzez, honen antzeko loditasuna lortzen du: patea baina zati txiki solidoagoekin.
2021
‎nik matxura daukat (ez da irakurtzen) digestio hodian: esneak idortu egiten nau, eta eszibaloak –bolatzarrak– eragiten dizkit, haragiak bere koipeekin kalte egiten urdailean, gibelean, denean. Okerrera, dena dela, ez noa".
2023
‎Gainerakoa, arrainaren muskuluak glukogeno forman ematen duen karbohidrato gutxienekotik dator. Proteinak dira produktuaren makronutriente adierazgarri bakarra, ez baitiote bere koipe ezaugarriei eusten. Gainera, gatz asko du (1,5 g).
‎Hala ere, ur asko duenez, ez da bereziki kalorikoa. Gainera, bere koipea azido oleikoz osatuta dago funtsean, oliba olioaren gantz azidoa bera, eta, beraz, bihotzerako osasungarria da. Hala ere, aguakate batek duen azido oleikoaren kantitatea bi koilarakada oliba oliotan soilik lor daiteke.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia