2001
|
|
Umearentzako elikagairik onena da,
|
berak
behar beharrezkoak dituen osagai guztiak (proteinak, gantzak, karbohidratoak, bitaminak, mineralak eta ura) kopuru, proportzio eta kalitate egokietan edukitzeaz gainera, amaren esneak haurra infekzioetatik babesteko antigorputzak dauzkalako.
|
2002
|
|
Etxearen jabeak ere uko egin ahal izango dio kontratua berritzeari, kontratuan hala jasota baldin badago, baina baldintza bakarrarekin: etxebizitza
|
berak
behar izatea.
|
2005
|
|
Harexek frogatu du, batetik,
|
berak
behar bezalako axolaz zihoala eta, bestetik, aurreko ibilgailuko gidariaren jokabidea arauz kontrakoa zela.
|
2009
|
|
Abokatu bulego baten dokumentazioa, argiketari edo iturgin baten tresnak, arkitektura bulego baten planoak… Profesional liberalek eta langile autonomoek beren lan eremua eta bertan gordetzen den guztia bete behar dute. Baina jarduera guztiek ez dituzte tresna
|
berak
behar, ezta bulego guztiek ere egitura bera; beraz, aseguru poliza espezifiko eta pertsonalizatuak daude, profesional bakoitzaren beharren arabera: batzuek klausula bat badute jarduera geldiarazteko, beste batzuek bulegoetan gordetako dokumentuak aseguratzen dituzte.
|
2011
|
|
Ekimenak “sukaldaritzaren sektoreko enpresaburuen arteko konpromiso serio bat bildu nahi du, zeliakoak gainerako herritarrekin batera bizi ahal izan daitezen, haien ohiko ingurunetik kanpo elikagaien kalitatea ahalik eta berme handienarekin”. Asprozeseko lehendakariorde eta “Sevilla sin gluten” programako koordinatzaile Miguel Crespok azpimarratu zuenez, programa honen helburua “osasun publikoaren behar bati erantzutea” da, zeliakoen kolektiboak “edozein herritarrek dituen eskubide konstituzional
|
berak
behar baititu”. Ildo horretatik, programa hau eskolako cateringera ere zuzentzen da, ikasle zeliakoaren beharrak ere asetzeko.
|
2012
|
|
Esaten da haurrak hortik ateratzen duela mantenugai hori bere hortzak eratzeko, baina ez da hala: amaren elikaduratik lortzen du
|
berak
behar duen kaltzio guztia.
|
2015
|
|
Elikagaiak hozkailuan gordetzeak ez du esan nahi, oro har, elikagaiek berez duten arriskua, baina, batzuetan, kalitatea hondatu egiten da eta propietateak gutxitu. Zein elikagai ez da komeni hozkailuan gordetzea Elikagai batzuk hondatu egiten dira hozkailuan gordetzen badira Elikagai guztiek ez dituzte kontserbatzeko baldintza
|
berak
behar. Batzuk hondatuko balira ordu gutxitan, giro tenperaturan mantentzen badira, beste batzuek gauza bera egingo lukete hozte kondizioetan.
|
2017
|
|
Elikagai bat tenperatura egokitan zenbat eta denbora gehiago eduki, orduan eta kutsatzeko arriskua handiagoa da. Elikagai guztiek ez dituzte kontserbatzeko baldintza
|
berak
behar. Freskoak (arraina, haragia, esne irekia edo barazkiak) hozkailuan gorde behar dira 4 ºc eta 7 ºc bitartean, tarte horretan mikroorganismo patogenoen hazkuntza inhibitzen baita.
|