Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 21

2003
‎Eta are gehiago jangela txarrak izan ohi diren haurrengan. Zopa bat birsortzailea izatea nahi badugu, landare elikagaiak izan behar ditu osagai nagusi gisa, baita animalia jatorriko elikagaiak ere (haragia edo arraina). Barazkiak era askotako bitaminak eta mineralak dituzten elikagaiak dira, funtzio tonikoa edo berrerigarria duten elikagaiak.
2005
‎–Kaltzioa: karea emanez, landareek, loreek, fruta arbolek eta baratzeko barazkiek kantitate neurritsuan behar duten osagai hori lortzen da. Lurzoru azidoak eta bereziki potasio aberatsak dira kaltzio gehien behar dutenak.
‎Gainera, kantitate handi batean presta daiteke, eta izoztu. Lehenik eta behin jakin behar dugu osagai guztiak eduki behar direla: 1 kilo irina, 30 g legamia, 200 g azukre, 200 g gurin, 4 arrautza, 10 g gatz eta litro laurden esne edo ur epel opil aberatsak prestatzeko behar diren osagaiak baserritarrak.
2006
‎Baina ontzi bakoitzak abantaila partikularrak dituen arren, ontzi idealik ez dago. Ontzi on orok saihestu egin behar du osagai batzuk elikagaietara migratzea; esate baterako, botilako uretan dagoen plastikozko erregustura.
2009
‎Oliba olioz hornitzen badituzte, olio mota hori daramala esan behar dute osagaien zerrendan (legeak halaxe agintzen du); aldiz, bestelako olioa badaramate, landare olioa dutela agertu behar du etiketan, baina ez du zehaztu beharrik ekilore olioa den edo beste nolabaitekoa.
2011
‎jan ezin dituztenek); osasun arriskurik hartu nahi ez badute, arreta handiz irakurri behar dute osagaien zerrenda, eta baztertu egin behar dituzte zalantzaren bat sortzen dieten produktu guztiak.
2012
‎Osagai nagusiaren kokapena. Wansinken esperimentuan, haurrek hainbat proposamenen artean aukeratu behar zuten osagai nagusia (arkume txuletak, lasagna edo txerri haragia) plater berean beste leku batzuetan nahita jarri zen. Haurrek lehentasun handiagoa erakutsi zuten osagai nagusia plater biribilen beheko eskuinaldean jartzen zenean; aldiz, plater obalatuak aukeratu zituzten elikagai handiarekin ezkerraldean.
‎Barazki freskoak ohikoak dira, hala nola tomatea, zerrenda mehetan moztutako letxuga hostoak edo zuritutako eta marratutako azenarioa. Hala ere, kontuan izan behar dugu osagai fresko horiek, ongailuarekin kontaktuan jartzean, biguntzeko eta beren zukuak askatzeko joera dutela. Ondorioz, entsaladak homogeneotasuna eta presentzia ona galtzen ditu.
‎Juan Antonio Aguado albaitariaren esanean, «Bitaminek jabeek etxean prestatzen duten elikadura osatzeko balio dute. Elikadura ez da beti behar bezain orekatua izaten, edo txakurrak bere dietan behar dituen osagai guztiak ez ditu izaten». «Onena txakurrari gama altuko pentsu bat ematea da (kalitate onekoa), behar dituen elikagai guztiak dituena, bitaminak barne», dio Simon Martinek, Txakur Gidariaren ONCE Fundazioko albaitariak.
2013
‎Hainbat GKEk, Espainian eta garapen bidean dauden herrialdeetan, ordenagailu erabiliak banatzen dituzte: Bip bip Fundazioa, TesE – Telekomunikazioak Solidarioak, Informatika Irekia Elkartea, Afrikarako Teknologia Berriak, Mugarik Gabeko Ingeniaritza, Acono Conexia, Ordenagailuak Mugarik Gabe, etab. Ekimen horien arduradunek gogorarazten dute ordenagailuek ongi izan behar dituztela osagaiak eta gutxieneko baldintza teknikoak. Bip Bip Fundazioak ohartarazi du material zaharkitua ematea «ate faltsua» dela legeak betetzen ez dituzten enpresentzat.
‎Elikadura lurralde gatunoaren oinarrizko hiru zutabeetako bat da, atsedengunearekin eta garbigailuarekin batera. Katuentzako merkatuak eskaintzen dituen elikagaiek osasuntsu egoteko eta urdaila eta ahosabaia asebetetzeko behar dituen osagai guztiak dituzte, batez ere gama altuko pentsua eta txandakatu egiten da janari lehorra hezearekin.
2014
‎Illinoisko Unibertsitateko Allan Paul albaitariak dioenez, «felidoak oso bereziak dira nutrizio eskakizunetan; beraz, katu bat ezin da elikatu txakur txiki bat balitz bezala». Katuak haragijale zorrotzak dira, haragiarekin fidatzen direnak behar dituzten osagaiak lortzeko; horien artean, proteinak. Oilaskoa, indioilarra, txahalkia, arraina eta arrautza (ez gordinik, felino metabolismoa kalte dezake) animalia proteinaren iturri dira, katuaren elikagaia barne hartu behar dutenak.
2015
‎Deshidratazioa Deshidratazioa da elikagaiak kontserbatzeko erabiltzen den metodorik zaharrenetakoa. Prozesu honen bidez, hezetasuna kentzen da, eta, beraz, bakterio patogenoei uzten zaie bizirik irauteko behar duten osagai giltzarrietako bat gabe (ura). Produktuaren balio bizitza luzatzeaz gain, mikrobio karga murrizten da eta biltegiratzeko lekua murrizten da.
2017
‎Hau da, saihestu egin behar ditugu osagai hori daramaten kontserbak.
‎Aitor Sanchez dietista nutrizionistak dio gantz azidoek jatorri desberdinak izan ditzaketela, saturatuak, asegabeak edo poliasegabeak izan arren. Eta uste du produktu guztiek ontzian eraman behar dituzten osagaien zerrendan bakarrik identifika daitekeela jatorria. Profesional honek palma olioa edo gantz hidrogenatuak edo partzialki hidrogenatuak dituzten elikagaiak saihestea gomendatzen du, azken nomenklatura horiek adierazten baitute trans gantz azidoak dituen produktua dela.
2018
‎kalabazina, berenjena edo beste edozein barazki gustura. Lehenik eta behin, kipula edo piperra prestatzeko denbora gehien behar duten osagaiak prestatzen hasi behar da. Ondoren, bota zartaginean gainerakoa.
2020
‎Hozkailua etengabe irekiz eta itxiz gero, askoz gehiago gastatzen da (barruko tenperatura aldatu egiten da eta aparatuak asko kontsumitu behar du berreskuratzeko). Hori dela eta, Requek gomendatzen du, janaria prestatu nahi baduzu, “erabili behar dituzun osagai guztiak aurrez pentsatzea, behin bakarrik ateratzeko”. Gainera, hozkailu askok tenperatura aldi baterako jaisten uzten duen funtzioa dute.
2021
‎Osasungarriak dira? Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzak (EFSA) bermatu behar du osagai guztien segurtasuna, eta gehigarriak onartu eta baimendu. Elikagaien Segurtasunaren mekanismoa eta EFSAk oinarritutako eta onartutako ebidentzia zientifikoa direla eta, Europako Batasunean aurrerapauso batzuk egin dira arriskuaren kudeaketan eta komunikazioan, eta, horri esker, munduko merkatu seguruenetako bat izan da.
2022
‎Medidas de seguridad en el trabajo. Ziapea Frantziako estiloan Jainkoarenaren antzera, hauek behar ditugu osagaiak: 30 gramo ziape hauts 180 ml ardo zuri lehor koilarakada bat oliba olio bi baratxuri ale tipulin bat koilarakadatxo erdi gatz piperbeltz beltz eho pixka bat koilarakadatxo bat azukre beltz Control de la manera de la manera de la medida.
2023
‎Batzuetan, pisua jaitsi egiten da, baina muskulu masa asko galtzen da, eta hori oso kaltegarria da. Badira metabolismoa kaltetzen duten dietak ere, eta, gero, osasuntsu jaten dugunean, gorputzak behar dituen osagaiekin, zailagoa da argaltzea. Zer ondorio psikologiko sortzen dira?
‎Imagen: WisewynD Elikagaiek kalitate handikoak izan behar dute, eta osasuntsu egoteko behar duten eguneko energia ekarpena bermatzeko behar diren mantenugai guztiak izan behar dituzte osagaiek. Arraza handietarako (pentsuak eta latak) janari komertzialarekin ondo elikatuta egon daitezke koliak.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia