Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 21

2002
‎Kalitate irizpideak erosketan, manipulazioan eta higienean: Ondo begiratu behar dugu ontziaren etiketa eta egoera, iraungitze datak edo kontsumo data gomendatuak. Ontzia ireki ondoren, hoztu egin behar da, eta gehienez ere hiruzpalau eguneko epean kontsumitu, hasierako propietateak aldatu ez daitezen.
2004
‎Kaikuren kanpainan Juan Mari Arzak sukaldaria eta Martín Fiz atleta agertzen dira. Salaketan azaltzen da, halaber, mota horretako produktuak kolesterol maila jaitsi nahi duten pertsonentzat direla, eta horrela agertu behar dutela ontzian, etiketatze araudiak ezartzen duen bezala, “baina Fiz protagonista duen iragarkian produktuak ez duen prebentzio ezaugarri bat ematen zaio”, dio UCCk. “Spotean”, atletak honela dio hitzez hitz:
2006
‎Sutan jarri behar duzun ontzia ez bete bere edukieraren hiru laurdenetik gora.
2008
‎Barietate txigortuei dagokienez, ez ditugu erosi behar gehiegi txigortu direnak eta, zurituetan, azal hondarrak dituztenak. Ontziratutako fruitu lehorretan arreta berezia jarri behar dugu ontzietan zuloak agertzean, horrek intsektuak daudela adieraz baitezake. Halaber, garrantzitsua da egiaztatzea solte daudela, batez ere gaziak; izan ere, fruituen aglomerazioak, gatzarekin elkartuta, manipulazio eskasa edo gehiegizko hezetasuna eragin dezake biltegiratzean.
2009
‎Nabigatu izenbururik gabe Pertsona batzuek badakite nabigatzen, baina ez dute izenbururik. Lortu nahi badute, lizentzia behar duten ontziak zuzendu nahi dituztelako, azterketa teoriko bat gainditu dute eta beren ezagutzak Administrazioaren aurrean frogatu. Tramite hori nahitaezkoa da, baita aspalditik nabigatu denean ere.
‎Merkatura iritsi aurretik, EFSAk egiaztatu behar du ontziak adierazten dituen propietate osasungarriak betetzen dituztela.
2010
‎Kontsumitzaileek hainbat motatako ontzi itxietan gorde behar dute. Kasu batzuetan, kontsumitzaileak berak jarri behar du ontzia (oro har, erabilitako plastikozko botilak) edukiontzira eramateko. Beste kasu batzuetan, birziklapenaren arduradunek kantitate desberdineko ontziak ematen dituzte bilketa sistema homogeneizatzeko.
2011
‎Hala ere, “nutrizio oreka eta oreka ekonomikoa mantendu daiteke monotonian erori gabe”, eta, horretarako, “tupperra” da tresnarik onena; izan ere, zenbait elikagai, hala nola arraina, pasta eta barazkiak, beren propietate guztiekin eraman daitezke ontzian. “Ondo aukeratu behar dugu ontziaren tamaina, eta, horretarako, saihestu egin behar da bai kantitateak gehiegi erabiltzea, bai zati txikia izatea, pikoteo beldurgarriarekin ere konpentsa baitaiteke”, adierazi zuen. Onartu zuen “dieta osasungarriaren erregea” arraina dela, ogitik, arrozetik eta pastatik (batez ere, zerealetatik) datozen barazki eta karbohidrato anoa ugarirekin batera.
2014
‎Hala ere, janariaren hezetasuna ez da nahikoa katuarentzat. «Felidoak ur freskoa eduki behar du ontzian; izan ere, likidoak lagundu egiten dio katuari gorputzaren tenperatura erregulatzen, gorotzak desagerrarazten, ehunak lubrifikatzen eta bere gorputzaren bidez funtsezko gatzak eta mantenugaiak lortzen laguntzen». AEB Katuaren janarian likido eskasia izateak katuaren osasunerako arrisku larria ekar dezake:
‎Banakako ontzietan ere ager daiteke, modu sofistikatuagoan. Horretarako, gaileta xehatu pixka bat jarri behar dugu ontziaren hondoan, eta, haren gainean, prestatutako krematsua bota galleta gainean solidotu dadin. Ontzi gardenak erabiltzen ditugunez, testura eta koloreekin jolas egin dezakegu, krema, txokolate pusketa edo zapore gelatina batzuk erantsita, krema isuri aurretik.
2015
‎Gainerako digituak ekoizlearen identifikazio zenbakiari dagozkio (2 digitu probintzia identifikatzen dute; beste 3 digitu, udalerria; eta gainerakoa, abeltzaintza). Ontziratu ondoren, arrautza freskoek edo ontziratu gabekoek informazio hau eraman behar dute ontzian: Paketatzearen ardura duen enpresaren izena eta helbidea.
2017
‎Eragiketa osagarri batzuk ere egiten dira hartzitzea bukatzean, izan ere, olibek ezaugarri egokiak eduki behar dituzte ontzietan sar ditzaten eta jateko modukoak izan daitezen.
‎Ecoembesek eta Ecovidriok ekodiseinu neurri desberdinak proposatzen dizkiete fabrikatzaileei. Material bakarreko ontziak eta estrategiak fabrikatzea proposatzen dutela azaldu du Molinak, material bat baino gehiago behar dituzten ontziak birziklagarriagoak eta iraunkorragoak izan daitezen. Adibidez, Ecoembeseko aditu horren arabera, erretilu gardenetan egiten dute lan fianbreetarako, xerretarako eta abarretarako. gaur egun hainbat materialetakoak dira, PET plastikozkoak bakarrik izan daitezen.
‎Garbitzeko, ur beroarekin eta xaboi pixka batekin egitea komeni da; ontzi garbigailuan jarri aurretik, gai direla egiaztatu behar da. Beirazko sinboloarekin eta sardexkarekin markatuta egon behar dute ontziek. Europako Erkidegoko araudia bete behar dute, ez baitute elikagaiei osagairik utzi behar, osasuna arriskuan jar dezaten, elikagaien osaera alda dezaten edo zaporea edo usaina gal dezaten.
2018
‎Honako ohar hauek eduki behar ditu ontziak:
‎parabenoak nanopartikulak, silikonak eta koloratzaileak eta lurrin sintetikoak, besteak beste, larruazalarentzat edo ingurumenerako toxikoak izan daitezkeen osagaiak. Logo horiek bilatu behar ditugu ontzietan, benetan naturalak diren edo estrategia komertzial hutsa diren jakiteko. Espainiako kosmetika ekologikoko enpresa gehienek BioVidaSana zigilua Abal horrek 10 enpresa ziurtatu zituen 2014 urtean, eta 75 egun. Saltoki espezializatuak Kosmetika naturala saltoki handietan aurki daitekeen arren, aukera gutxi dago eta gehienak beste herrialde batzuetatik datoz.
2019
‎Eta NAN a eskura edukitzea komeni da portuetan lehorreratzeko. Ibilbidea luzea bada, gogoratu herrialde batzuek bisatua behar dutela ontzitik jaisteko. 3 Garaiz iristen da portura Dena prest, portura joateko ordua da.
‎Etiketa hori duten produktuek “eduki murriztua” terminoaren baldintza berak bete behar dituzte. Elikagaiak arinak izateko ezaugarriak adierazi behar ditu ontziak. Gainera, ezin da esan elikagai batek kaltzioa edo beste mineral bat duenik mantenugaien erreferentzia balioaren %15 baino gutxiago badu.
2021
‎Egoera txarrean dagoen arrautza bat ezagutzea da zalantza ohikoenetako bat. Miguel Ángel Granado, elikagaien kalitatearen prestakuntzan eta kontrolean aditua, azpimarratu du beti lotu behar dugula ontzian adierazitako kontsumo data gomendatuari. “Hortik aurrera, edozein egunetan, zure osasuna arriskuan jarriko duzu arrautza batzuk jateagatik”, ohartarazi du, baina onartzen du “beti egongo dela erruleta errusiarrean jokatu nahi duena, eta aprobetxatu oraindik egun gutxi igaro direla gehien kontsumitu den egunetik, noski.
‎1334/ 2008 Erregelamenduak, substantzia horien erabilera arautzen duenak, eta 1169/ 2011 Erregelamenduak, etiketatzeko jarraibideak ezartzen dituenak. Substantzia horiek beti agertu behar dute ontzian, eta “aroma (k) ” edo deskribapen zehatzagoak erabil daitezke, hala nola “aroma”, “esentzia de” edo “estraktua”. Zer esan nahi du “naturalak”?
2022
‎Beroarekin bakterioak eta onddoak errazago ugaritzen dira, eta ura kutsatzen dute. Bizpahiru egunean behin, ondo garbitu behar duzu ontzia. Botila edo hodi forma badu, oso erabilgarriak izango zaizkizu eskuila luze txikiak (haurrentzako biberoietan erabiltzen dira).
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia