2002
|
|
Kalitate irizpideak erosketan, manipulazioan eta higienean: Ondo begiratu
|
behar
dugu ontziaren etiketa eta egoera, iraungitze datak edo kontsumo data gomendatuak. Ontzia ireki ondoren, hoztu egin behar da, eta gehienez ere hiruzpalau eguneko epean kontsumitu, hasierako propietateak aldatu ez daitezen.
|
2004
|
|
Kaikuren kanpainan Juan Mari Arzak sukaldaria eta Martín Fiz atleta agertzen dira. Salaketan azaltzen da, halaber, mota horretako produktuak kolesterol maila jaitsi nahi duten pertsonentzat direla, eta horrela agertu
|
behar
dutela ontzian, etiketatze araudiak ezartzen duen bezala, “baina Fiz protagonista duen iragarkian produktuak ez duen prebentzio ezaugarri bat ematen zaio”, dio UCCk. “Spotean”, atletak honela dio hitzez hitz:
|
2006
|
|
Sutan jarri
|
behar
duzun ontzia ez bete bere edukieraren hiru laurdenetik gora.
|
2008
|
|
Barietate txigortuei dagokienez, ez ditugu erosi behar gehiegi txigortu direnak eta, zurituetan, azal hondarrak dituztenak. Ontziratutako fruitu lehorretan arreta berezia jarri
|
behar
dugu ontzietan zuloak agertzean, horrek intsektuak daudela adieraz baitezake. Halaber, garrantzitsua da egiaztatzea solte daudela, batez ere gaziak; izan ere, fruituen aglomerazioak, gatzarekin elkartuta, manipulazio eskasa edo gehiegizko hezetasuna eragin dezake biltegiratzean.
|
2009
|
|
Nabigatu izenbururik gabe Pertsona batzuek badakite nabigatzen, baina ez dute izenbururik. Lortu nahi badute, lizentzia
|
behar
duten ontziak zuzendu nahi dituztelako, azterketa teoriko bat gainditu dute eta beren ezagutzak Administrazioaren aurrean frogatu. Tramite hori nahitaezkoa da, baita aspalditik nabigatu denean ere.
|
|
Merkatura iritsi aurretik, EFSAk egiaztatu
|
behar
du ontziak adierazten dituen propietate osasungarriak betetzen dituztela.
|
2010
|
|
Kontsumitzaileek hainbat motatako ontzi itxietan gorde behar dute. Kasu batzuetan, kontsumitzaileak berak jarri
|
behar
du ontzia (oro har, erabilitako plastikozko botilak) edukiontzira eramateko. Beste kasu batzuetan, birziklapenaren arduradunek kantitate desberdineko ontziak ematen dituzte bilketa sistema homogeneizatzeko.
|
2011
|
|
Hala ere, “nutrizio oreka eta oreka ekonomikoa mantendu daiteke monotonian erori gabe”, eta, horretarako, “tupperra” da tresnarik onena; izan ere, zenbait elikagai, hala nola arraina, pasta eta barazkiak, beren propietate guztiekin eraman daitezke ontzian. “Ondo aukeratu
|
behar
dugu ontziaren tamaina, eta, horretarako, saihestu egin behar da bai kantitateak gehiegi erabiltzea, bai zati txikia izatea, pikoteo beldurgarriarekin ere konpentsa baitaiteke”, adierazi zuen. Onartu zuen “dieta osasungarriaren erregea” arraina dela, ogitik, arrozetik eta pastatik (batez ere, zerealetatik) datozen barazki eta karbohidrato anoa ugarirekin batera.
|
2014
|
|
Hala ere, janariaren hezetasuna ez da nahikoa katuarentzat. «Felidoak ur freskoa eduki
|
behar
du ontzian; izan ere, likidoak lagundu egiten dio katuari gorputzaren tenperatura erregulatzen, gorotzak desagerrarazten, ehunak lubrifikatzen eta bere gorputzaren bidez funtsezko gatzak eta mantenugaiak lortzen laguntzen». AEB Katuaren janarian likido eskasia izateak katuaren osasunerako arrisku larria ekar dezake:
|
|
Banakako ontzietan ere ager daiteke, modu sofistikatuagoan. Horretarako, gaileta xehatu pixka bat jarri
|
behar
dugu ontziaren hondoan, eta, haren gainean, prestatutako krematsua bota galleta gainean solidotu dadin. Ontzi gardenak erabiltzen ditugunez, testura eta koloreekin jolas egin dezakegu, krema, txokolate pusketa edo zapore gelatina batzuk erantsita, krema isuri aurretik.
|
2015
|
|
Gainerako digituak ekoizlearen identifikazio zenbakiari dagozkio (2 digitu probintzia identifikatzen dute; beste 3 digitu, udalerria; eta gainerakoa, abeltzaintza). Ontziratu ondoren, arrautza freskoek edo ontziratu gabekoek informazio hau eraman
|
behar
dute ontzian: Paketatzearen ardura duen enpresaren izena eta helbidea.
|
2017
|
|
Eragiketa osagarri batzuk ere egiten dira hartzitzea bukatzean, izan ere, olibek ezaugarri egokiak eduki
|
behar
dituzte ontzietan sar ditzaten eta jateko modukoak izan daitezen.
|
|
Ecoembesek eta Ecovidriok ekodiseinu neurri desberdinak proposatzen dizkiete fabrikatzaileei. Material bakarreko ontziak eta estrategiak fabrikatzea proposatzen dutela azaldu du Molinak, material bat baino gehiago
|
behar
dituzten ontziak birziklagarriagoak eta iraunkorragoak izan daitezen. Adibidez, Ecoembeseko aditu horren arabera, erretilu gardenetan egiten dute lan fianbreetarako, xerretarako eta abarretarako. gaur egun hainbat materialetakoak dira, PET plastikozkoak bakarrik izan daitezen.
|
|
Garbitzeko, ur beroarekin eta xaboi pixka batekin egitea komeni da; ontzi garbigailuan jarri aurretik, gai direla egiaztatu behar da. Beirazko sinboloarekin eta sardexkarekin markatuta egon
|
behar
dute ontziek. Europako Erkidegoko araudia bete behar dute, ez baitute elikagaiei osagairik utzi behar, osasuna arriskuan jar dezaten, elikagaien osaera alda dezaten edo zaporea edo usaina gal dezaten.
|
2018
|
|
Honako ohar hauek eduki
|
behar
ditu ontziak:
|
|
parabenoak nanopartikulak, silikonak eta koloratzaileak eta lurrin sintetikoak, besteak beste, larruazalarentzat edo ingurumenerako toxikoak izan daitezkeen osagaiak. Logo horiek bilatu
|
behar
ditugu ontzietan, benetan naturalak diren edo estrategia komertzial hutsa diren jakiteko. Espainiako kosmetika ekologikoko enpresa gehienek BioVidaSana zigilua Abal horrek 10 enpresa ziurtatu zituen 2014 urtean, eta 75 egun. Saltoki espezializatuak Kosmetika naturala saltoki handietan aurki daitekeen arren, aukera gutxi dago eta gehienak beste herrialde batzuetatik datoz.
|
2019
|
|
Eta NAN a eskura edukitzea komeni da portuetan lehorreratzeko. Ibilbidea luzea bada, gogoratu herrialde batzuek bisatua
|
behar
dutela ontzitik jaisteko. 3 Garaiz iristen da portura Dena prest, portura joateko ordua da.
|
|
Etiketa hori duten produktuek “eduki murriztua” terminoaren baldintza berak bete behar dituzte. Elikagaiak arinak izateko ezaugarriak adierazi
|
behar
ditu ontziak. Gainera, ezin da esan elikagai batek kaltzioa edo beste mineral bat duenik mantenugaien erreferentzia balioaren %15 baino gutxiago badu.
|
2021
|
|
Egoera txarrean dagoen arrautza bat ezagutzea da zalantza ohikoenetako bat. Miguel Ángel Granado, elikagaien kalitatearen prestakuntzan eta kontrolean aditua, azpimarratu du beti lotu
|
behar
dugula ontzian adierazitako kontsumo data gomendatuari. “Hortik aurrera, edozein egunetan, zure osasuna arriskuan jarriko duzu arrautza batzuk jateagatik”, ohartarazi du, baina onartzen du “beti egongo dela erruleta errusiarrean jokatu nahi duena, eta aprobetxatu oraindik egun gutxi igaro direla gehien kontsumitu den egunetik, noski.
|
|
1334/ 2008 Erregelamenduak, substantzia horien erabilera arautzen duenak, eta 1169/ 2011 Erregelamenduak, etiketatzeko jarraibideak ezartzen dituenak. Substantzia horiek beti agertu
|
behar
dute ontzian, eta “aroma (k) ” edo deskribapen zehatzagoak erabil daitezke, hala nola “aroma”, “esentzia de” edo “estraktua”. Zer esan nahi du “naturalak”?
|
2022
|
|
Beroarekin bakterioak eta onddoak errazago ugaritzen dira, eta ura kutsatzen dute. Bizpahiru egunean behin, ondo garbitu
|
behar
duzu ontzia. Botila edo hodi forma badu, oso erabilgarriak izango zaizkizu eskuila luze txikiak (haurrentzako biberoietan erabiltzen dira).
|