2001
|
|
Une horretatik aurrera, eta biltegiratu aurretik, produktua zein egunetan egin den adierazten duten etiketak itsats daitezke. Etxeko kontserbak bi urte iraun dezake, baldin eta despentsetan edo alakeretan
|
behar
bezala biltegiratzen badira. Leku horiek ilun samarrak izan behar dute, hau da, argitik babestuak, faktore horrek oxidazio kimikoa eragin baitezake eta, ondorioz, elikagaiak kolorea galtzen baitu.
|
2006
|
|
Badaezpadako neurriak Substantzia edo haren hondarrak produktu arriskutsu gisa ezabatu behar dira, eta bilketa leku egokietan entregatu, birziklatu ahal izateko. Produktu horiek ez dira inoiz uretara bota behar, eta
|
behar
bezala biltegiratu behar dira, ingurumena ez kutsatzeko ihesak edo ihesak saihesteko.
|
|
Hilerri nuklearrak 2011 baino lehen funtzionatu du, urte horretan Vandellós eko (Tarragona) eta Garoñako (Burgos) zentraletako hondakinak itzultzen hasiko baitira. Zentral horiek 1989an bidali ziren Frantziara eta Erresuma Batura, Espainian
|
behar
bezala biltegiratu ez zelako. Industria, Barne, Ekonomia, Ingurumen eta Osasun sailetako ordezkariak izanen ditu batzordeak.
|
2008
|
|
Horiek kontrolatzeko, egitura sistematikoa eta ordenatua behar da, eta ez da urratsik egin behar, lizunak erraz agertzen diren mikroorganismoak baitira. Lehenik eta behin, kutsadura arriskua murrizteko prebentzio neurriak ezarri behar dira; adibidez, izurriteen aurkako borroka, gaixotasunak saihestea, uzta behar bezala egitea edo elikagaiak
|
behar
bezala biltegiratzea. Material kutsatua detektatzen bada, segurtasuneko neurri zuzentzaileak aplikatu eta bertan dauden mikotoxinak kendu behar dira.
|
2009
|
|
Biosegurtasuna gaixotasunaren eta osasunaren arteko lerroa da, eta kontuan hartu behar da elikadura eta ur faktorea bezain garrantzitsua dela, kutsadurak sortzen gehien eragiten duten bi bitarteko baitira. Horiek saihesteko, ura hornitzeko sistemak behar bezala erabili behar dira, eta animaliak elikatzeko elikagaiak
|
behar
bezala biltegiratu. Europako Albaitaritza Astean adituek nabarmendu dutenez, abeltzainek eta albaitariek biosegurtasunean duten zeregina “oso garrantzitsua” da, eta, besteak beste, honako neurri hauek hartzen dira:
|
|
“Zerbait konplexua eta berria da”, dio Pablo Díezek, lantegiko zuzendariak. Uranioa
|
behar
bezala biltegiratu ondoren, Unión Fenosak zentrala Hondakinen Enpresa Nazionalari (ENRESA) transferitu dio, eta enpresa horretako teknikari espezializatuek desegingo dute. Helburua zen ENRESA instalazioaz arduratzea maiatzaren 1etik aurrera.
|
2011
|
|
Bestalde, tresneria biltzeaz eta garbitzeaz ere arduratzen da erizaintzako laguntzailea, eta, erizainarekin batera, tresneria zaintzeaz, esterilizatzeaz eta
|
behar
bezala biltegiratzeaz, ahalik eta luzaroen iraun dezan.
|
|
Zer gomendatzen du ikuspuntu dietetiko eta higienikotik? “Etxean
|
behar
bezala biltegiratuta, elikagaien mantenugai galera minimizatzen da” Erosten ditugun elikagai freskoak, dagoeneko landarean ez badaude ere, izaki bizidunak dira. Horrela, ahalik eta modurik egokienean tratatu behar dira, etxean biltegiratzean ahalik eta elikagai gutxien gal dezaten eta nahi ez diren prozesu kimikoak gara ez ditzaten.
|
2012
|
|
Ezinezkoa bada, berehala hoztu behar da (ordubete baino gutxiagoan hozkailuan gorde behar da) eta ez da behin baino gehiagotan berotu behar. Arroza prestatu aurretik ere har daitezke neurriak, arroza mikroorganismoekin kutsa baitaiteke edo izurriak erakar baitaitezke
|
behar
bezala biltegiratzen ez bada. Arroz pakete bat irekita dagoenean, hobe da itxitura hermetikoa duen poto batean gordetzea, leku fresko eta lehorrean, berotik eta hezetasunetik urrun.
|
2014
|
|
Ahalmen hori zitokinina eta oligosakaridoen kontzentraziotik dator. Nola gorde espinakak etxean Higiene egokia eta
|
behar
bezala biltegiratzeak lagundu egiten dute espinakekin segurtasun arazoak prebenitzen. Kolore iluna, ukitu hezea edo usain sendoa badute, baztertu egin behar dira, zahartu ahala kolore ilunagoa eta usain handiagoa hartzen baitute.
|
2015
|
|
Hala, haragia edo arraina zerealen eta esnearen ondoren erosi behar dira. Elikagai hoztuak erosten direnean, beira arasetan eta tenperatura egokietan
|
behar
bezala biltegiratuta daudela egiaztatu behar da. Ondo daudela jakiteko, hoztuak ukitzean hotzak daudela eta izoztuak gogorrak direla ziurtatu behar da.
|
|
bakterioen edo onddoen hazkuntza prebenitzea; elikagaien narriadura prebenitzea, atzeratzea edo murriztea; eta nutrizio balioa eta zaporea mantentzea. Elikagaiak
|
behar
bezala biltegiratzen badira, elikagaien galerak murriztu egin daitezke. Bitaminak eta mineralak ere suntsitu egin daitezke airearen, argiaren, uraren edo beroaren bidez. Baina galera horiek nabarmen murriztu daitezke, elikagaiak murrizten badira.
|
2016
|
|
Laneko gainazalak garbitu eta desinfektatu, kutsadura gurutzatua saihesteko. Lehengaiak
|
behar
bezala biltegiratu. Prozesu osoan zehar tenperaturak kontrolatu eta giro tenperaturan bi ordu baino gehiago ez utzi.
|
2020
|
|
Nola saihestu Arriskuak saihesteko gomendioetako bat kalitatezko elikagaiak beti konfiantzazko establezimenduetan erostea da. Arreta berezia jarri behar da elikagai horiek
|
behar
bezala biltegiratzean eta etiketatzean, produktuaren osaerari, kontserbazioari eta erabilerari buruzko informazio baliotsua emango baitu. Arrautzei dagokienez, salmonelarekin gehien lotzen den elikagaietako bat oskola ukituarekin erosi behar da beti, inoiz ez hautsita, pitzatuta edo gorozki hondarrekin zikinduta.
|