Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 31

2002
‎Artisau bela bat Kandelak egiteko, parafinazko argizaria urtu behar da Maria bainura. Argizaria likidoan dagoenean, olio esentzialaren tanta batzuk bota daitezke, nahi den usainarekin, baina ez da ahaztu behar argizaria hoztu eta solidotzen denean usain gutxiago izango duela. Belari kolorea eman nahi bazaio, beletarako koloratzaile berezia ere gehitu daiteke.
‎Loreak zigilatzeko parafina urtua da eta, beraz, beharrezkoa izanen da zati bat gordetzea. Argizaria likido dagoenean, olio esentzialaren tanta batzuk bota daitezke. Ondoren, metxa egin behar da, nahiz eta merkatuan zuritutako metxak aurki daitezkeen, erabiltzeko prest.
2006
‎Jarri ogiaren gainean kipula erdikozinatuen uztaiak, tomate xerra bat eta, azkenik, gazta zati bat. Olio tanta batzuk bota eta kanapeak labean sartu. Laberatu ondoren, oreganoa edo beste edozein espezia gehitzen da eta kontsumitzeko prest daude.
‎moztu pasioko frutak erditik eta gehitu esne kontzentratuaren pixka bat. Ondoren, limoi zuku tanta batzuk bota eta koilaratxo batekin zerbitzatu.
2007
‎Adituen iritziz, neurri zuzen bat 35 eta 40 gramo artekoa da metro karratu bakoitzeko. Ezustekoak saihesteko trikimailu bat, batez ere landatu behar den azalera handia bada, lehenengo hazi gutxi batzuk botatzea da, inguruan inurritegirik dagoen detektatzeko. Halakorik bada, inurriek hazi horiek eramango dituzte, gizentzeko erabiltzen direnak, eta horrek haien habia detektatzeko eta haiengan eragiteko aukera emango du.
‎Gainera, oraindik ez du data zehatzik eman substantzia kimiko arriskutsuenak ezabatzeko. Panasonic ere zerrendaren amaieran dago, substantzia kimiko arriskutsuenetatik askatutako produktu batzuk bota arren, “ez baita gai bere produktuen hondakinen kudeaketaren erantzukizuna bere gain hartzeko”, dio Greenpeacek. Apple, berriz, punturik galdu ez duen arren, 12 postura erori da, “hobetzeko ekimenik hartu ez duelako”, eta ingurumen politiketan aurrera egin duten enpresek aurreratu dute.
‎Azkar egitea komeni da, ez solidifikatzeko. Almibarrean ur tanta batzuk bota ohi dira solidotzea atzeratzeko, eta, batzuetan, helburu berarekin, glukosa pixka bat ere gehitu ohi da. Pastelak estaltzeko bakarrik erabiltzen da, eta txokolate estaldura, kafe estraktuak eta koloratzaileak gehitzen zaizkio.
‎“GIBa askok susmatzen dutena baino askoz lehenago sartu zen Ipar Amerikan”, dio Michael Worobey ikerketaren zuzendariak. Ikerketa horrek, Worobeyk dioenez, Afrikatik zuzenean garatutako mundura birusaren etorrera adierazten zuten beste hipotesi batzuk bota ditu. Teoria horretan, seropositibo iparramerikarrek eraman zuten infekzioa Haitira, 70eko hamarkadan oso ezaguna zen turismo sexualeko leku batera.
2009
‎Zatitan etortzen den gazta bota diezaiekegu lehen platerei, edo arrautza gehitu pure eta barazki kremei; entsaladari atuna, surimia edo bestelako kontserba batzuk botatzea da beste aukera bat; eta arroz eta pasta platerak arrautzarekin (birrindua edo irabiatua) hornitu ditzakegu, eta haragi xehatua bota, edo arrain xehatua, edo oilasko hariak, eta labean gratinatu edo gainerre.
2010
‎Fruta edo barazki zukuak hartu nahi baditugu, eta ontzietan datozenak erosten baditugu, izotz koskor batzuk botata arindu dezakegu horien azukre eta kaloria kopurua, eta ardoa edan nahi badugu, gaseosarekin nahas dezakegu.
‎Klima aldaketaren aurkako borroka edo ur eta energia hornidura dira azpiegitura horiek defendatzeko arrazoietako batzuk. Hala ere, hainbat adituk eta erakunde ekologistek presek ingurumenean duten eragina gogorarazten dute, eta horietako batzuk bota liratekeela argudiatzen dute, Estatu Batuetan eta beste herrialde batzuetan egin den bezala.
2011
‎Zerbitzatzeko, koilaratxo bat eta postreko aizto bat erabiltzen dira, eta arrautza oskolaren goiko aldea hausten da. Sinplea eta osasungarria Onena uretan pasatutako arrautzak gozagarririk gabe kontsumitzea bada ere, haien zaporea hobeki hautemateko, gatz pixka bat, piperbeltz zuria edo oliba olio birjina estra tanta batzuk bota daitezke barruan, ongailu gisa. Plater hau gosaltzeko prestaketarik egokiena da, frutak, ogi txigortua tomatearekin eta jogurta lagun dituela.
2012
‎Elikagai naturalekin zapore gozoa lortzea proposatzen da, hala nola fruta ondo helduarekin edo fruta lehortuen eskukada bat gainerako fruta freskoarekin irabiatzean, purearen gozotasuna handitzeko. Fruta oso heldua ez badago eta edarian zapore garratza ateratzen bada, estebia tanta batzuk bota daitezke, gozotasuna entsalatzeko, frutaren zaporea desnaturalizatu gabe. Klasiko limonatu eta laranjei lehiatzaile hidratatzaileak, elikagarriak eta oso originalak sortzen zaizkie, adibidez, denboraldiko edozein frutarekin egindako freskagarriak:
‎Izan ere, botere judizialak eta Gobernuari araudia aldatzeko eskatzen dioten gizarteak gaur egungo legeria kritikatu egiten dute, eta horrek desoreka handia dakar erakundeen babesaren alde. Artikulu honen helburua da gako batzuk botatzea, kaleratzeak saihesteko.
2013
‎Jogurt gaingabetuari zapore gehiago emateko, aukera ona da fruta naturala hartu eta zati batzuk botatzea.
‎Ideia bat: koilarakada gainean maionesa apur bat jarri, lata naturaleko muskuiluen zukuarekin arindua, gainean muskuilu bat bota, oliba olio tanta batzuk bota eta, muskuiluaren gainean, limoi birrindu pixka bat gehitu. Horrela, itsaso zaporea duen aperitiboa lortuko dugu, mokadu bakarra eta merkea.
‎Merenge horiek tenperatura baxuan (120 ºC) erretzen dira ia 90 minutuz, pixkanaka lehortzeko, kolorea hartzeko eta kurruskari eta gogorrak geratzeko. Nahi izanez gero, elikadura koloratzaile tanta batzuk bota ditzakegu, kolore desberdinetako suspiroak egiteko.
2014
‎Oso zikinak badaude, elikagaiekin erabiltzeko lixibatik tanta batzuk bota ditzakegu uretara, eta gero uretan pasatu berriz, eta lehortu.
‎Kiwiak zuritu, zatitu eta almibar honetan botatzen dira. Nahastu nahasketa, limoi tanta batzuk bota eta, giro tenperaturan dagoenean, hozkailuan sartu, gutxienez bi orduz. Zopa honen trinkotasuna, zaporea eta kolorea ezin hobeak dira melokotoi eta mugurdi sorbetearekin edo marrubi sorbetearekin konbinatzeko eta fruta postre gisa zerbitzatzeko.
‎Guztia zanpatuko dugu ahi bat bezala geratu arte. Orduan, jogurt naturala eta oliba olio tanta batzuk bota eta dena ondo nahastu. Gatzatu berriro, eta hozkailuan eraman, arto opiltxo txigortuak zerbitzatu arte.
2015
‎Jateko asmoa dagoenean, egun bat lehenago atera behar da hozkailuan desizoztu dadin. Jan aurretik, berriz mugitzen da, gatz puntuan jartzen da eta oliba olioaren tanta batzuk botatzen dira. 2 Tomate krema hotza eta piper errea.
2016
‎Prozesu hori egunean hiruzpalau aldiz errepikatu behar da, eta beti saritu behar da muturrekoa kentzen zaionean (ez da hiruzpalau segundotik gorakoa izan behar). Erantzuna baiezkoa bada, litxarreria batzuk bota daitezke saskiaren hondoan, eta txakurrak muturra helaraz dezan utzi. Gero eta gehiago joan daiteke kanabera postura doan segundoz, baldin eta erantzun negatiborik ez badago, eta prozesuan atzera egiten badu, baldin eta segundoekin gainditu dela ikusten bada.
‎Biak erraz detekta daitezke eta, oro har, pronostiko ona dute. Arazoa da arriskuan dauden eremuetan eragina dutela, eta horrek oztopo kultural batzuk bota behar dituela. Hautaketa galdera batera murrizten da.
2017
‎Aski da gatz eta piperbeltz pittin bat eta limoi tanta batzuk botatzea plateraren zaporea nabarmentzeko; prestatzeko, berriz, oso denbora gutxi behar izaten da (4 minutu ertainek eta 7 handiek).
2020
‎Aldaketa abian da, baina esaten den guztia ez da pintatzen duten bezain egia. Hurrengo artikuluan, sexologo baten laguntzarekin, sexualitateari buruzko mito batzuk bota ditugu, eta jostailu erotiko bat erostean zer hartu behar den kontuan azalduko dugu, segurua izan dadin.
2022
‎Pita xurgagailuarekin (ohikoena) mukia eraginkortasunez kentzeko: Lehenik, burua pixka bat okertuta duzula, suero fisiologikoaren tanta batzuk bota ditzakezu sudur hobietan. Ondoren, jarri xurgagailuaren mutur bat sudur hobiaren sarreran (ez sudurraren barruan) eta bestea ahoan, eta, ondoren, hartu arnasa gozo gozo.
‎Ordu erdiz su baxuan, azala eta burua litro bat uretan irakiten dira, azenario eta porru pixka batekin, zerrendatan moztuta. Ondoren, salda iragazi, soja saltsaren tanta batzuk bota eta fideo txinatarrak eta otarrainxka zurituak sartu. Bost minutuan zopa prest egongo da.
‎Osagaiak glizerina likidoa ura olioa (edo olio esentziala, koloratzailea…) silikona moldeak Glizerina xaboia egiteko urratsak Glizerina urarekin nahastu Eragin poliki poliki egurrezko koilara batekin eta minutu batzuez glizerina gelatinakara egon arte. Gehitu oliba olio, olio esentzial edo koloratzaile tanta batzuk Bota nahasketa silikonazko moldeetan eta utzi hozten (hobe giro tenperaturan) Desmoldatu Xaboia olio erabiliarekin egiteko errezeta El etxeko artisau xaboia sukaldeko olio erabiliarekin ere egin daiteke, aurrez iragazita. Osagaiak 3 litro olio 3 litro ur kilo erdi soda Xaboia egiteko urratsak 3 litro ur bota ondoren ontzi batean (ez du metalikoa izan behar) soda kaustikoa kontu handiz gehitu eta diluitzen da. Garrantzitsua da ordena hori errespetatzea.
‎Erabili lehen mailako olioa Ezinbestekoa da kalitatezko olioa erabiltzea eta patatak oso ondo xukatzea frijitu ondoren (mikrouhin labean egiten ez badira). Tortilla frijitzean, zartagin itsasgaitz batean olio tanta batzuk bota eta nahikoa izango da tortilla ondo egiteko.
2023
‎Ondoren, likidoa iragazki txinatarretik pasatuko dugu. Oliba olio tanta batzuk bota ditzakegu zopari ukitu lehorragoa emateko. Kopa hotz batean zerbitzatuko dugu, beso iberiko zatitxoekin edo urdaiazpiko kurruskari batekin.
‎Gosariko gailetekin egin duen dorre baten gainean dago. Apaleko panpina batzuk bota ditu janzteko. Pisuak egiten ari da, eskuan kortxo bat duela.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia