Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 6

2002
‎Kontsumitzaileentzako babes maila handia bermatu beharrak elikagai baten kaltegarritasuna zehazteko elementu edo irizpide berriak kontuan hartzera eraman du Europako legegilea. Horretarako, kontuan hartu behar dira, elikagai jakin batzuek kontsumitzailearen osasunerako berehalako ondorioak ez ezik, kontsumitzailearentzat eta haren ondorengoentzat epe laburrean eta luzean izan ditzaketen ondorio kaltegarriak, ondorio toxiko metagarriak eta kontsumitzaile talde jakin batzuek elikagai edo elikagai kategoria batekiko izan dezaketen sentikortasuna ere. Bestalde, eta elikagai batek giza kontsumorako duen gaitasunari dagokionez, kontuan hartuko dira elikagaiak kontsumitzeko produktu gisa duen onargarritasunarekin zerikusia duten alderdiak, bai eta elikagaiak izan dezakeen narriadura, deskonposizioa edo kutsadura ere.
2010
‎Giltzurrunek eta antzeko beste produktu batzuek kontsumitzaile iraingarri adina aurkari dituzte. Oro har, etxeko produktuek arbuio pixka bat sortzen dute populazioaren zati batean; izan ere, behin betiko prestatu edo kozinatu aurretik, garbiketa eta egoste zainketa bereziak behar dituzte.
2011
‎Europar Batasunaren Aldizkari Ofizialean (EB) argitaratu ondoren, estatu kideek hiru urte izango dituzte aplikatzeko (bost urte nutrizio adierazpenei buruzko arauen kasuan). Europako Parlamentuak aldeztu zuen elikagaien etiketa argiago eta irakurgarriago batzuek kontsumitzaileei lagunduko dietela produktuen osaerari buruzko informazioa errazago aurkitzen. Gainera, arau berrien helburua da EBko elikagaien etiketak modernizatzea, sinplifikatzea eta argitzea.
2017
‎Etxeko eremuko tratamendu termikoek ere eragina dute elikagaien akrilamidan. ACSaren arabera, elikagaien segurtasunerako erakunde nazional batzuek kontsumitzaileei produktuetan akrilamida murrizten laguntzen dieten gomendioak argitaratu dituzte: Frijitzean denbora eta tenperaturak kontrolatzea, elikagaiak gehiegi egosteko.
2018
‎Ez da erraza zehazten zein diren ingurumari digitalean nagusitzen ari diren eragileak. Autore batzuek kontsumitzailearen autonomia azpimarratzen dute, bai eta ekoizle kontsumitzailearen arteko banaketaren ahultzea ere (prosumer bezalako kontzeptuak erabilita). Horren arabera, sarean eta eskuratzeko modu errazean (legala edo alegala zein ilegala izanik) dagoen kultura digitalaren eskaintza handiaren artean, norberak aukeratzen du dastatu edo kontsumitu nahi duena; bai eta partekatu nahi duena ere.
2022
‎Begi gehienak zelatan daude, eta zentzumenen sarreraren bat aktibatzen dute, batez ere ikusmenaren edo usaimenaren bidez. Elikagaien industriak badaki hori, eta desira horiek eragiten dituzten faktoreetako batzuk baliatzen ditu kontsumitzailea haiengana zuzentzeko janari oso kalorikoagatik. Neurozientzia teknika batzuek kontsumitzaileek elikagai jakin bat jaten edo aukeratzen dutenean egiten duten bidaia emozionala ezagutzen laguntzen dute, eta informazio garrantzitsua ematen dute ulertzeko zergatik aukeratzen ditugun produktu jakin batzuk; modu kontzientean egiten dugun edo sentimenduek, jarrerek, balioek eta abarrek eraginda egiten dugun. Azalaren erantzun galvanikoa (GRS) neurtzeko teknika da horietako bat.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia