2002
|
|
Kontsumitzaileentzako babes maila handia bermatu beharrak elikagai baten kaltegarritasuna zehazteko elementu edo irizpide berriak kontuan hartzera eraman du Europako legegilea. Horretarako, kontuan hartu behar dira, elikagai jakin
|
batzuek
kontsumitzailearen osasunerako berehalako ondorioak ez ezik, kontsumitzailearentzat eta haren ondorengoentzat epe laburrean eta luzean izan ditzaketen ondorio kaltegarriak, ondorio toxiko metagarriak eta kontsumitzaile talde jakin batzuek elikagai edo elikagai kategoria batekiko izan dezaketen sentikortasuna ere. Bestalde, eta elikagai batek giza kontsumorako duen gaitasunari dagokionez, kontuan hartuko dira elikagaiak kontsumitzeko produktu gisa duen onargarritasunarekin zerikusia duten alderdiak, bai eta elikagaiak izan dezakeen narriadura, deskonposizioa edo kutsadura ere.
|
2010
|
|
Giltzurrunek eta antzeko beste produktu
|
batzuek
kontsumitzaile iraingarri adina aurkari dituzte. Oro har, etxeko produktuek arbuio pixka bat sortzen dute populazioaren zati batean; izan ere, behin betiko prestatu edo kozinatu aurretik, garbiketa eta egoste zainketa bereziak behar dituzte.
|
2011
|
|
Europar Batasunaren Aldizkari Ofizialean (EB) argitaratu ondoren, estatu kideek hiru urte izango dituzte aplikatzeko (bost urte nutrizio adierazpenei buruzko arauen kasuan). Europako Parlamentuak aldeztu zuen elikagaien etiketa argiago eta irakurgarriago
|
batzuek
kontsumitzaileei lagunduko dietela produktuen osaerari buruzko informazioa errazago aurkitzen. Gainera, arau berrien helburua da EBko elikagaien etiketak modernizatzea, sinplifikatzea eta argitzea.
|
2017
|
|
Etxeko eremuko tratamendu termikoek ere eragina dute elikagaien akrilamidan. ACSaren arabera, elikagaien segurtasunerako erakunde nazional
|
batzuek
kontsumitzaileei produktuetan akrilamida murrizten laguntzen dieten gomendioak argitaratu dituzte: Frijitzean denbora eta tenperaturak kontrolatzea, elikagaiak gehiegi egosteko.
|
2018
|
|
Ez da erraza zehazten zein diren ingurumari digitalean nagusitzen ari diren eragileak. Autore
|
batzuek
kontsumitzailearen autonomia azpimarratzen dute, bai eta ekoizle kontsumitzailearen arteko banaketaren ahultzea ere (prosumer bezalako kontzeptuak erabilita). Horren arabera, sarean eta eskuratzeko modu errazean (legala edo alegala zein ilegala izanik) dagoen kultura digitalaren eskaintza handiaren artean, norberak aukeratzen du dastatu edo kontsumitu nahi duena; bai eta partekatu nahi duena ere.
|
2022
|
|
Begi gehienak zelatan daude, eta zentzumenen sarreraren bat aktibatzen dute, batez ere ikusmenaren edo usaimenaren bidez. Elikagaien industriak badaki hori, eta desira horiek eragiten dituzten faktoreetako batzuk baliatzen ditu kontsumitzailea haiengana zuzentzeko janari oso kalorikoagatik. Neurozientzia teknika
|
batzuek
kontsumitzaileek elikagai jakin bat jaten edo aukeratzen dutenean egiten duten bidaia emozionala ezagutzen laguntzen dute, eta informazio garrantzitsua ematen dute ulertzeko zergatik aukeratzen ditugun produktu jakin batzuk; modu kontzientean egiten dugun edo sentimenduek, jarrerek, balioek eta abarrek eraginda egiten dugun. Azalaren erantzun galvanikoa (GRS) neurtzeko teknika da horietako bat.
|