2007
|
|
“Estatu osoan egindako neurketa guztiek oso esposizio balio txikiagoak eman dituzte”, adierazi du Industriak, emisio irrati elektrikoetatik babesteko neurriak ezartzen dituen Errege Dekretuan finkatutakoak baino. 2005eko txostenean, aztertutako puntuetako
|
batez
besteko esposizio erradioelektrikoaren maila 0,696 mikrowattekoa da zentimetro karratuko; erreferentziako 450,000 mikrowattekoa da. Autonomia erkidegoei dagokienez, Kanariar Uharteak dira zerrendako buru:
|
|
Erradiazio iturriak Gizakiak etengabe jasaten du iturri natural nahiz artifizialetatik datorren erradiazioa. Segurtasun Nuklearreko Kontseiluaren (CSN) arabera, Espainiako biztanleek erradiazioarekiko duten
|
batez
besteko esposizio osoaren %70 inguru erradiazio naturalari zor zaio, eta erradiazio horren iturriak kanpo eta barne iturrietan bana daitezke. Kanpokoen artean, izpi kosmikoek eta Lurreko material erradioaktibo naturalek eta Radon bezalako gasek igorritako gamma izpiek eragindako erradiazioa nabarmentzen da.
|
2009
|
|
ISTren bidez ezartzen diren mugek ez dute espero ondorio kaltegarririk agertzea. EFSAren arabera, EBko helduen
|
batez
besteko esposizio dietetikoa orain arte ezarritako mailaren antzekoa da. Biztanleria talde batzuek, hala nola begetarianoek, haurrek eta erretzaileek edo oso kutsatuta dauden eremuetan bizi diren pertsonek, orain arte ezarritako maila baino bi aldiz esposizio maila handiagoa izan dezakete.
|
|
Halaber, hezurren hazkundea eta animalien neurotoxikotasuna murriztu direla ere deskribatu da, baina nabarmendu behar da ondorio horiek OMEk zenbatetsitako dosiak baino askoz handiagoak izan direla soilik. EFSAren arabera, Europako herrialdeen dietan uranioarekiko
|
batez
besteko esposizioa 0,05 mg/ kg tik 0,09 mg/ kg ra aldatzen da eguneko. Kontsumitzaile handientzat, uranioaren eraginpean eguneko 0,09 eta 0,14 mg/ kg artean egotea kalkulatzen da.
|
2011
|
|
Hala ere, arriskua dago espinaka kontsumoa egunean errazio bat baino gehiago denean. Espinaken kasuan, kontsumo datuen eta nitratoen batez besteko edukiaren arabera, zenbatetsitako
|
batez
besteko esposizioa GNA baino zertxobait handiagoa izango litzateke. Gehiago kezkatzen du, ume txikitan, barazki horien kontsumo maila handiak, nitrato eduki handiarekin batera.
|
2014
|
|
Codex Alimentarius Batzordeak elikagaietako kutsatzaileentzako eta toxinentzako arau orokorrean astean 7 mikrogramo hartzen ditu, gorputz pisuaren kilo bakoitzeko. Europako Batasunean, kadmioaren
|
batez
besteko esposizioa 2,3 mikrogramokoa da gorputz pisuaren arabera. Beruna.
|
|
Minbizia Ikertzeko Nazioarteko Agentziak (IARC) I. kategorian sailkatu du, «gizakientzako kartzinogenoa, nahikoa ebidentzia epidemiologikoa duena». Elikadura Kateko Europako Agintaritzaren (EFSA) Elikagaien Batzorde Tekniko Zientifikoak (Contam) ondorioztatu zuenez, Europako kontsumitzaileen
|
batez
besteko esposizioa (EFSA) 2,5 mikrogramokoa zen, gutxi gorabehera, gorputz pisuaren kilo bakoitzeko. Jendeak esposizio honetan eragin negatiboak «oso gutxi» direla onartu arren, «esposizioa murriztu behar da».
|