2002
|
|
Intoxikazio hori aurreko ostiralean uzkurtu zen, egoera txarrean zegoen Mahoniako zentro horretako jantokian kontsumitu zutenean. Ikastetxeko zuzendariak, Ana Josefa ahizpak, azaldu zuen “ikasle guztiek ez zutela jan —70 bat—; izan ere, arrain plater
|
batekin
zerbitzatu zuten, eta nahi zutenek bakarrik hartu zuten”, azaldu zuen. Intoxikatuen egoerari dagokionez, Granadako osasun barrutiko zuzendari Aquilino Alonsok baieztatu zuen “ez duela larritasunik”.
|
2004
|
|
Postre tradizional nagusia Pavlova tarta da, merengez egina. eta esne gainaren eta fruta freskoen akonpainamendu gozo
|
batekin
zerbitzatua: mangoa, anana edo papaia.
|
2005
|
|
Plateren izena jartzea ere oso garrantzitsua da. jatetxe txinatar ororen gutuna irakurtzean egiazta daitekeen zerbait eta" zubia zeharkatzen duten tagliatelleak" bezalako izen originalak aurkitzea, oso bero hartzen den zopa, haragi eta barazki fideoekin egina, eta estaltzen duen olio geruza fin
|
batekin
zerbitzatzen da; edo “longfenghui” arekin, itzulita, aurkitzen duen dragoia (suge haragia) esan nahi du. fenixarekin (oilasko haragia).
|
|
oliba olioa, gatza eta limoia. Bisigu plater bat laguntzeko, goarnizio bat aukeratu daiteke begetal errea arrainarekin batera; tipula, tomatea, piperra edo patata batzuk okindegia; edo entsalada sinple
|
batekin
zerbitzatu. Nahiago baduzu ukitu originalagoa dute, eta haren gainean hautseztatu daitezke belar usaintsuak eta limoi zukua gehitu.
|
2006
|
|
Aurrez berotutako plater batean aurkezten da, goarnizioarekin. Ikuztegi
|
batekin
zerbitzatzen da. Abakandoa Otarraina bezalaxe egiten da.
|
|
moztu pasioko frutak erditik eta gehitu esne kontzentratuaren pixka bat. Ondoren, limoi zuku tanta batzuk bota eta koilaratxo
|
batekin
zerbitzatu.
|
2008
|
|
NARRAITZAILEA Aldiz, hezurren inguruko haragia irakin egiten dute eta odol zopa zaporetsu
|
batekin
zerbitzatzen dute.
|
|
Behin prestatuta, krepeek lagun asko onartzen dituzte. Azukre pixka
|
batekin
zerbitza daitezke, esne gain harrotuz beteak, txokolate beroarekin, marmeladarekin, hainbat frutarekin, urdaiazpikoarekin eta gaztarekin, karramarro eta barazki makilatxoekin, kalabazinarekin, berenjenarekin, hirugiharrarekin eta datilekin, besteak beste. Errezeta gazi batzuk:
|
|
Egin ondoren, bota krema moldeetan eta gorde izozkailuan. Bakarrik edo txokolate saltsa bero
|
batekin
zerbitzatzen da. Bavaroisea:
|
|
Mota horretako saltsaren elaborazioa plater gozo edo gazi
|
batekin
zerbitzatzen den arabera aldatzen da
|
|
Gorringoak apurtu ahala, giro tenperaturan sartzen da likidoa, hautatutako aromatizatzailearekin batera. Plater gazi edo gozo
|
batekin
zerbitzatzen den. Sabayon gazia Bertsio gazirako, gorringoak prestatzeko erabiliko dugun likidoa arrain salda iragazia eta murriztua izango da, egoskor jarraitu baten bidez, harik eta zaporea kontzentratu arte, garbi eta aldi berean zaporetsua izan dadin.
|
2009
|
|
Biribilduta, osagai nagusiaren (haragia, arraina edo barazkiak) nahasketa da elaborazioaren oinarria, ondo xehatuta, ia txikituta, ondoren gatza bota, irinarekin lotu eta frijitu egiten dena. Azken pausoa, plater hau bukatutzat ematen duena, saltsa batean prestatzea da, goarnizio
|
batekin
zerbitzatzeko. Haragitik arrainera eta barazkietara Gehien kontsumitzen diren albondigak txahal haragia eta txerri haragi pixka bat duten arren, ez dira baztertu behar, eta komeni da probatzea, oilasko haragiarekin egiten direnak, arrainarekin egindakoak oro har, arrain zuriarekin egindakoak eta arrain urdinarekin egindakoak.
|
2010
|
|
Une horretan, irabiatu gutxi irabiatutako arrautzak gehitu eta sutatik kanpo bota, arrautza egosi eta onddo salteatuak bildu arte. Krematsua izan behar du, gatz puntuan jarri eta gainetik zatitutako tipulin pixka
|
batekin
zerbitzatu. Kontserbazioa Onddoak kontserbatzea erabakiz gero, ia osorik edo zati handitan uztea da aukerarik onena.
|
|
Letxuga erreak ere egin daitezke tipulekin, piperrekin eta baratxuriekin. Ondoren, zatitu eta ozpin olio leun
|
batekin
zerbitzatu, erretako zukuekin, gatzarekin, kalitateko olioarekin eta ozpin baltsamikoarekin. Barazki krema beste aukera bat da.
|
2011
|
|
Platerak muntatzeko orduan, ogi mami bat jarri, eta, nahi izanez gero, moldeko molde batekin, nahaskia, tipula kurruskaria eta txip hautsiak nahastuz. Perrexil pixka
|
batekin
zerbitzatu gainean.
|
|
Kasu horretan, lupia desizoztu ondoren, xerra mehe batzuk txikitu behar dira, azalik edo hezurrik gabe, eta limoi tanta batzuekin, soja saltsaren tanta batzuekin eta oliba olio txorrotadarekin aliatu. Prestakina hozkailuan beratzen utzi, ordubetez estalita dagoen ontzi batean, eta hainbat letxuga entsalada batekin eta marrubi ozpin olio
|
batekin
zerbitzatu, kontraste bikaina emateko. Frijitu arina.
|
2013
|
|
Ondoren, freskatu txorrotaren azpian eta xukatu, solte gera dadin. Ontzi hermetiko batean eraman behar da, jateko unean ondu, cherry tomate batzuekin eta pesto saltsa
|
batekin
zerbitzatu edo entsaladari gehitu. Irudia:
|
|
Puntu honetan, egosketa leundu egin daiteke, plantxan ardo zuri ukitu bat jarriz, baratxuria erre ez dadin eta zukuak karamelatzen lagunduko baitu. Perrexil xehatu pixka
|
batekin
zerbitzatzen dugu zerbitzu ontzira, gainetik hautseztatuta, eta gatz pixka bat ezkatatan. Irudia:
|
2014
|
|
Ohikoa izaten da foie freskoa plantxan egin eta mahats gorriz edo mugurdiz egindako marmelada saltsa
|
batekin
zerbitzatzea.
|
2015
|
|
Salteatu ondoren, eta janaria prestatzen amaitu aurretik, ardo zuri kopatxo bat gehitzen da, eta, gero, salteatzen da alkohola lurruntzeko eta zukuak karamelatzeko, eta gatz puntuan jartzen da. Tipulin edo perrexil pixka
|
batekin
zerbitzatu azken momentuan zartaginean. 3 Boletus risottoa.
|
|
200 ml nahasi behar dira prestatzeko, irabiagailuaren ukitu bat eman, krema fina osatu arte, eta gatza zuzendu. Zopa perretxiko goarnizio
|
batekin
zerbitzatu daiteke, baratxuri eta perrexilarekin salteatuta, eta oliba olioz egindako haria gainean. Gaztainak zuritzeko eta prestatzeko trikimailuak Irudia:
|
2016
|
|
Kozinatuta eta gorrituta daudenean, xukatu eta bota teryaki saltsa, zartaginean oliorik gabe edo wokean bueltaka, harik eta alitak saltsaz inpregnatzen diren arte azalera osoan. Arroz zuri egosiarekin eta entsalada fresko
|
batekin
zerbitzatzen dira. 2 Oilasko hegaltxoak barbakoa saltsarekin erreta Irudia:
|
|
Sartu bexamela alkatxofen erdian, koilara bat edo pastelgintzako mahuka bat erabiliz, eta laberatu 200 ºc an 15 minutuz. Labetik atera berriak, bexamel saltsa arinez eta tomate saltsa pare batekin koloreztatuz, edo bexamel arinarekin birrindutako piper erre pare
|
batekin
zerbitzatu berriak.
|
|
Gatz puntuan jarri, eta arrain budinarekin eta itsaskiekin zerbitzatzeko prest. Alga egosien eta oliba olioz lurrinduen entsalada
|
batekin
zerbitzatu, eta maionesa pixka batekin apaindu.
|
|
Denbora hori gutxi gorabeherakoa da, labe motaren eta paduraren tamainaren araberakoa baita. Bere puntuan prestatzen denean, papa iturri batean jartzen dugu, hankak lotu ditugun sokak kendu eta goarnizio
|
batekin
zerbitzatzen da (patata erre osoak, sagar purea). Indioilarrak askatu duen zukuarekin batera, saltsan zerbitzatzen da.
|
2017
|
|
Lehenbizikoa, txipiroi batzuk saltsa beltzean, arroz sinple
|
batekin
zerbitzatzeko modukoak.
|
|
Platerean, minutu pare batez platerean gainerreta amaitzen da. Horrela, gainean tipulin pixka
|
batekin
zerbitzatzeko prest dago. 3 Tipula zopa gainerrea espelta ogiarekin Lehenik, bi tipula zuritu eta xerratan moztu.
|
2019
|
|
Komeni da, gainera, zurtoinen zatirik gogorrena kentzea, baina ez erabat, zuntz iturri bikaina baitira. Zainzuriekin bezala, zurtoinak ozpin saltsaz edo maionesa pixka
|
batekin
zerbitzatu daitezke, baita zopa eta pureen osagai nagusia ere. Eta beste aurkezpen bat bilatzen badugu, topping gisa erabil dezakegu pizza batean edo krema gozo bat prestatzeko.
|
2021
|
|
Zartaginean bertan, olio pixka batekin salteatu baratxuri freskoak gorritu arte. Oilarrak baratxuri freskoekin eta limoi xerra
|
batekin
zerbitzatuko ditugu. Oilarraren nutrizio onurak Magnesioa, potasioa, fosforoa ematen ditu, burdina, selenioa, iodoa eta zinka ahaztu gabe.
|
2022
|
|
Kalabaza beste plater batzuen osagarri gisa ere erabil daiteke, hala nola haragia eta arraina; nahikoa da kalabaza zerrenda txikitan ebaki eta labean berotzea. Kanpora atera ondoren, gatz pixka
|
batekin
zerbitzatu. Azkenik, oso erabilgarria da kalabaza pastela bezalako postreak egiteko.
|
2023
|
|
Irabiakiak ur izoztuarekin, frutekin eta barazkiekin Egarria kentzeko, bi izotza dituen gazpatxo frijitu edalontzi handi bat, freskagarria izateaz gain, oso elikagarria da. Baina gazpatxotik eta salmorejotik haratago, hainbat irabiaki presta daitezke barazkiekin, ukitu leunagoa emanez, denbora fruten zatitxo batzuk nahastuz eta izotz koilarakada xehatu
|
batekin
zerbitzatuz. Meloi irabiakia tomate eta izotzarekin 400 g meloi, kendu pipitak eta txikitu.
|
|
Ondoren, bota 200 ml esne gain likido eta edalontzi bat tagliatelleen egoste saldatik, eta utzi irakiten, saltsa krematsua osatu arte. Berotu pasta zartagin batean olio pixka
|
batekin
zerbitzatzean, eta zerbitzu plateretan zaudenean, apaindu aran eta hirugihar kremarekin. Txahal gona aranekin eta purearekin erreta Txikitu baratxuri ale bat eta tipulin fin fin bat, eta nahasi gatz pixka batekin eta oliba olioarekin.
|
|
Barinek arantza ugari izaten dituzte; beraz, haurrak etxean baditugu, egokiena da arraina xehatzea eta beste errezeta batzuetako osagai gisa erabiltzea (lasagna, esaterako). Helduak dituen mahai baterako, aurkezpenik ikusgarriena arrain osoa akonpainamendu on
|
batekin
zerbitzatzea da. Hona hemen ideia batzuk:
|
|
Oilasko frijitua asko gustatzen zaio jendeari; ez du oso zapore mina, eta apur bat gozoa ere bada. Txahal errea da gure beste plateretako bat, eta sukaldariak egindako saltsa berezi
|
batekin
zerbitzatzen dugu.
|