Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 34

2002
‎Intoxikazio hori aurreko ostiralean uzkurtu zen, egoera txarrean zegoen Mahoniako zentro horretako jantokian kontsumitu zutenean. Ikastetxeko zuzendariak, Ana Josefa ahizpak, azaldu zuen “ikasle guztiek ez zutela jan —70 bat—; izan ere, arrain plater batekin zerbitzatu zuten, eta nahi zutenek bakarrik hartu zuten”, azaldu zuen. Intoxikatuen egoerari dagokionez, Granadako osasun barrutiko zuzendari Aquilino Alonsok baieztatu zuen “ez duela larritasunik”.
2004
‎Postre tradizional nagusia Pavlova tarta da, merengez egina. eta esne gainaren eta fruta freskoen akonpainamendu gozo batekin zerbitzatua: mangoa, anana edo papaia.
2005
‎Plateren izena jartzea ere oso garrantzitsua da. jatetxe txinatar ororen gutuna irakurtzean egiazta daitekeen zerbait eta" zubia zeharkatzen duten tagliatelleak" bezalako izen originalak aurkitzea, oso bero hartzen den zopa, haragi eta barazki fideoekin egina, eta estaltzen duen olio geruza fin batekin zerbitzatzen da; edo “longfenghui” arekin, itzulita, aurkitzen duen dragoia (suge haragia) esan nahi du. fenixarekin (oilasko haragia).
‎oliba olioa, gatza eta limoia. Bisigu plater bat laguntzeko, goarnizio bat aukeratu daiteke begetal errea arrainarekin batera; tipula, tomatea, piperra edo patata batzuk okindegia; edo entsalada sinple batekin zerbitzatu. Nahiago baduzu ukitu originalagoa dute, eta haren gainean hautseztatu daitezke belar usaintsuak eta limoi zukua gehitu.
2006
‎Aurrez berotutako plater batean aurkezten da, goarnizioarekin. Ikuztegi batekin zerbitzatzen da. Abakandoa Otarraina bezalaxe egiten da.
‎moztu pasioko frutak erditik eta gehitu esne kontzentratuaren pixka bat. Ondoren, limoi zuku tanta batzuk bota eta koilaratxo batekin zerbitzatu.
2008
‎NARRAITZAILEA Aldiz, hezurren inguruko haragia irakin egiten dute eta odol zopa zaporetsu batekin zerbitzatzen dute.
‎Behin prestatuta, krepeek lagun asko onartzen dituzte. Azukre pixka batekin zerbitza daitezke, esne gain harrotuz beteak, txokolate beroarekin, marmeladarekin, hainbat frutarekin, urdaiazpikoarekin eta gaztarekin, karramarro eta barazki makilatxoekin, kalabazinarekin, berenjenarekin, hirugiharrarekin eta datilekin, besteak beste. Errezeta gazi batzuk:
‎Egin ondoren, bota krema moldeetan eta gorde izozkailuan. Bakarrik edo txokolate saltsa bero batekin zerbitzatzen da. Bavaroisea:
‎Mota horretako saltsaren elaborazioa plater gozo edo gazi batekin zerbitzatzen den arabera aldatzen da
‎Gorringoak apurtu ahala, giro tenperaturan sartzen da likidoa, hautatutako aromatizatzailearekin batera. Plater gazi edo gozo batekin zerbitzatzen den. Sabayon gazia Bertsio gazirako, gorringoak prestatzeko erabiliko dugun likidoa arrain salda iragazia eta murriztua izango da, egoskor jarraitu baten bidez, harik eta zaporea kontzentratu arte, garbi eta aldi berean zaporetsua izan dadin.
2009
‎Biribilduta, osagai nagusiaren (haragia, arraina edo barazkiak) nahasketa da elaborazioaren oinarria, ondo xehatuta, ia txikituta, ondoren gatza bota, irinarekin lotu eta frijitu egiten dena. Azken pausoa, plater hau bukatutzat ematen duena, saltsa batean prestatzea da, goarnizio batekin zerbitzatzeko. Haragitik arrainera eta barazkietara Gehien kontsumitzen diren albondigak txahal haragia eta txerri haragi pixka bat duten arren, ez dira baztertu behar, eta komeni da probatzea, oilasko haragiarekin egiten direnak, arrainarekin egindakoak oro har, arrain zuriarekin egindakoak eta arrain urdinarekin egindakoak.
2010
‎Une horretan, irabiatu gutxi irabiatutako arrautzak gehitu eta sutatik kanpo bota, arrautza egosi eta onddo salteatuak bildu arte. Krematsua izan behar du, gatz puntuan jarri eta gainetik zatitutako tipulin pixka batekin zerbitzatu. Kontserbazioa Onddoak kontserbatzea erabakiz gero, ia osorik edo zati handitan uztea da aukerarik onena.
‎Letxuga erreak ere egin daitezke tipulekin, piperrekin eta baratxuriekin. Ondoren, zatitu eta ozpin olio leun batekin zerbitzatu, erretako zukuekin, gatzarekin, kalitateko olioarekin eta ozpin baltsamikoarekin. Barazki krema beste aukera bat da.
2011
‎Platerak muntatzeko orduan, ogi mami bat jarri, eta, nahi izanez gero, moldeko molde batekin, nahaskia, tipula kurruskaria eta txip hautsiak nahastuz. Perrexil pixka batekin zerbitzatu gainean.
‎Kasu horretan, lupia desizoztu ondoren, xerra mehe batzuk txikitu behar dira, azalik edo hezurrik gabe, eta limoi tanta batzuekin, soja saltsaren tanta batzuekin eta oliba olio txorrotadarekin aliatu. Prestakina hozkailuan beratzen utzi, ordubetez estalita dagoen ontzi batean, eta hainbat letxuga entsalada batekin eta marrubi ozpin olio batekin zerbitzatu, kontraste bikaina emateko. Frijitu arina.
2013
‎Ondoren, freskatu txorrotaren azpian eta xukatu, solte gera dadin. Ontzi hermetiko batean eraman behar da, jateko unean ondu, cherry tomate batzuekin eta pesto saltsa batekin zerbitzatu edo entsaladari gehitu. Irudia:
‎Puntu honetan, egosketa leundu egin daiteke, plantxan ardo zuri ukitu bat jarriz, baratxuria erre ez dadin eta zukuak karamelatzen lagunduko baitu. Perrexil xehatu pixka batekin zerbitzatzen dugu zerbitzu ontzira, gainetik hautseztatuta, eta gatz pixka bat ezkatatan. Irudia:
2014
‎Ohikoa izaten da foie freskoa plantxan egin eta mahats gorriz edo mugurdiz egindako marmelada saltsa batekin zerbitzatzea.
2015
‎Salteatu ondoren, eta janaria prestatzen amaitu aurretik, ardo zuri kopatxo bat gehitzen da, eta, gero, salteatzen da alkohola lurruntzeko eta zukuak karamelatzeko, eta gatz puntuan jartzen da. Tipulin edo perrexil pixka batekin zerbitzatu azken momentuan zartaginean. 3 Boletus risottoa.
‎200 ml nahasi behar dira prestatzeko, irabiagailuaren ukitu bat eman, krema fina osatu arte, eta gatza zuzendu. Zopa perretxiko goarnizio batekin zerbitzatu daiteke, baratxuri eta perrexilarekin salteatuta, eta oliba olioz egindako haria gainean. Gaztainak zuritzeko eta prestatzeko trikimailuak Irudia:
2016
‎Kozinatuta eta gorrituta daudenean, xukatu eta bota teryaki saltsa, zartaginean oliorik gabe edo wokean bueltaka, harik eta alitak saltsaz inpregnatzen diren arte azalera osoan. Arroz zuri egosiarekin eta entsalada fresko batekin zerbitzatzen dira. 2 Oilasko hegaltxoak barbakoa saltsarekin erreta Irudia:
‎Sartu bexamela alkatxofen erdian, koilara bat edo pastelgintzako mahuka bat erabiliz, eta laberatu 200 ºc an 15 minutuz. Labetik atera berriak, bexamel saltsa arinez eta tomate saltsa pare batekin koloreztatuz, edo bexamel arinarekin birrindutako piper erre pare batekin zerbitzatu berriak.
‎Gatz puntuan jarri, eta arrain budinarekin eta itsaskiekin zerbitzatzeko prest. Alga egosien eta oliba olioz lurrinduen entsalada batekin zerbitzatu, eta maionesa pixka batekin apaindu.
‎Denbora hori gutxi gorabeherakoa da, labe motaren eta paduraren tamainaren araberakoa baita. Bere puntuan prestatzen denean, papa iturri batean jartzen dugu, hankak lotu ditugun sokak kendu eta goarnizio batekin zerbitzatzen da (patata erre osoak, sagar purea). Indioilarrak askatu duen zukuarekin batera, saltsan zerbitzatzen da.
2017
‎Lehenbizikoa, txipiroi batzuk saltsa beltzean, arroz sinple batekin zerbitzatzeko modukoak.
‎Platerean, minutu pare batez platerean gainerreta amaitzen da. Horrela, gainean tipulin pixka batekin zerbitzatzeko prest dago. 3 Tipula zopa gainerrea espelta ogiarekin Lehenik, bi tipula zuritu eta xerratan moztu.
2019
‎Komeni da, gainera, zurtoinen zatirik gogorrena kentzea, baina ez erabat, zuntz iturri bikaina baitira. Zainzuriekin bezala, zurtoinak ozpin saltsaz edo maionesa pixka batekin zerbitzatu daitezke, baita zopa eta pureen osagai nagusia ere. Eta beste aurkezpen bat bilatzen badugu, topping gisa erabil dezakegu pizza batean edo krema gozo bat prestatzeko.
2021
‎Zartaginean bertan, olio pixka batekin salteatu baratxuri freskoak gorritu arte. Oilarrak baratxuri freskoekin eta limoi xerra batekin zerbitzatuko ditugu. Oilarraren nutrizio onurak Magnesioa, potasioa, fosforoa ematen ditu, burdina, selenioa, iodoa eta zinka ahaztu gabe.
2022
‎Kalabaza beste plater batzuen osagarri gisa ere erabil daiteke, hala nola haragia eta arraina; nahikoa da kalabaza zerrenda txikitan ebaki eta labean berotzea. Kanpora atera ondoren, gatz pixka batekin zerbitzatu. Azkenik, oso erabilgarria da kalabaza pastela bezalako postreak egiteko.
2023
‎Irabiakiak ur izoztuarekin, frutekin eta barazkiekin Egarria kentzeko, bi izotza dituen gazpatxo frijitu edalontzi handi bat, freskagarria izateaz gain, oso elikagarria da. Baina gazpatxotik eta salmorejotik haratago, hainbat irabiaki presta daitezke barazkiekin, ukitu leunagoa emanez, denbora fruten zatitxo batzuk nahastuz eta izotz koilarakada xehatu batekin zerbitzatuz. Meloi irabiakia tomate eta izotzarekin 400 g meloi, kendu pipitak eta txikitu.
‎Ondoren, bota 200 ml esne gain likido eta edalontzi bat tagliatelleen egoste saldatik, eta utzi irakiten, saltsa krematsua osatu arte. Berotu pasta zartagin batean olio pixka batekin zerbitzatzean, eta zerbitzu plateretan zaudenean, apaindu aran eta hirugihar kremarekin. Txahal gona aranekin eta purearekin erreta Txikitu baratxuri ale bat eta tipulin fin fin bat, eta nahasi gatz pixka batekin eta oliba olioarekin.
‎Barinek arantza ugari izaten dituzte; beraz, haurrak etxean baditugu, egokiena da arraina xehatzea eta beste errezeta batzuetako osagai gisa erabiltzea (lasagna, esaterako). Helduak dituen mahai baterako, aurkezpenik ikusgarriena arrain osoa akonpainamendu on batekin zerbitzatzea da. Hona hemen ideia batzuk:
‎Oilasko frijitua asko gustatzen zaio jendeari; ez du oso zapore mina, eta apur bat gozoa ere bada. Txahal errea da gure beste plateretako bat, eta sukaldariak egindako saltsa berezi batekin zerbitzatzen dugu.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia