2002
|
|
1993an, EBk kalkulatu zuen Espainian pobreen %19 zeudela. “Bost espainiarretik ia
|
batek
gosea pasatzen zuen garai hartan”, diote. Are okerrago daude gauzak Sobietar Batasuna zatitu ondoren jaiotako herrialdeetan, Albanian, Balkanetan… “Ez dut onartzen amerikarrak kalean jaten ikustea!
|
2003
|
|
Azterketa berri
|
batek
gosea kontrolatzeko aukera berresten du
|
2010
|
|
Goiz gosaltzeko gogorik eza edo horretarako denbora gutxi izatea mokadu batekin ordezka daiteke beste lan batzuk egiten diren bitartean. Bizkotxo zati batek, galleta batzuek, zereal barratxo batek, fruitu lehor eskukada batek, sandwich batek edo fruta
|
batek
gosea lasaitzen dute, sendoago jan arte. Gosaltzen ez denean, errazagoa da etxera iristean “zerbait pikatzeko” tentazioari eustea.
|
|
Beraz, gosea organismoak bizirauteko behar duenean elikatzera bultzatzen duen sena da, eta jateko gogoa, elikagaiak aurkezteko moduaren edo pertsonaren gizarte testuinguruaren araberakoa. Hala, gosea ase arren, pertsona
|
batek
gosea senti dezake (bazkaldu ondoren pikatu). Jaume Serrak, ABB zentroko elikadura nahasteen unitateko mediku laguntzaileak, dioenez, “jateko gogoa pizten duen sentsazioa atseginagoa da, ez benetako eskakizun biologiko batengatik, eta janariaren nutrizio eta energia ezaugarriak gorabehera”.
|
2011
|
|
Imagen: James Thompso Nola lagun dezake web orri
|
batek
goseari aurre egiten. Eta sms bat gaixotasun bat sendatzera?
|
2012
|
|
animalia hori ezagutzea gure animalia agurtzeko modu egokia da. Zahartzen ari den txakur
|
batek
gosea galdu ohi du; heriotza adierazten duten lehen seinaleetako bat da. txakurrarengandik hurbil dago.
|
2013
|
|
1990etik, muturreko pobrezia erdira murriztu da. Hala ere, gaur egun ere, munduko zortzi pertsonatik
|
batek
gosea pasatzen du. Urteko balantzearen aurkezpenean, Alboanek adierazi zuen aurten 58 proiektu bakarrik hasi ahal izan dituela, «aurreko urteko 71ren aldean, eta horrek esan nahi du milaka pertsonak beren bizitza hobetzeko aukerak izugarri mugatuko dituzte«. 2012tik 2013ra, proiektu kopuruak behera egin arren, zuzeneko onuradunen kopurua handitu egin da, programek eragin handiagoa izan baitute.
|
|
2013 urtearen amaieran 30 milioi pertsonak elikadura hobetuko duten bitartean, FAOk gogoratu du zortzi biztanletik
|
batek
gose kronikoa duela
|
|
FAO News 1 erronka. Muturreko pobrezia eta gosea errotik kentzea Saharaz hegoaldeko Afrikan izaten dira tasarik txarrenak, eta lau lagunetik
|
batek
gosea du Milurtekoko Garapen Helburuetan (MGH), muturreko pobrezia eta gosea errotik kentzea proposatzen da. Zehazki, gosea pairatzen duten pertsonen ehunekoa erdira jaistea da helburua 2015era arte.
|
|
Elikadura eta Nekazaritzarako Nazio Batuen Erakundea (FAO) kontrolatzen duten 128 herrialdeetatik 62 MGHek finkatutako helburura iritsi dira, baina egoera aldatu egin da eskualdeen arabera. Saharaz hegoaldeko Afrikan izaten dira tasarik txarrenak, eta lau lagunetik
|
batek
gose izaten du. Mendebaldeko Asian, aurrerapenak gelditu egin dira, Hegoaldeko Asian eta Ipar Afrikan aurrerapausoak eman dira, eta Ekialdeko Asian bakarrik, Asiako hego ekialdean eta Latinoamerikan aurrerapen nabarmenak egin dira, eta, ondorioz, gose baino jende gutxiago dago.
|
2014
|
|
FAOk ohartarazi du. Munduko zortzi pertsonatik
|
batek
gosea pasatzen duen arren, 40 herrialde baino gehiagok erdira murriztu dute egoera horretan dagoen populazioaren proportzioa. Los esfuerzos para erradicar el gosea garrantzitsuak dira, baita emaitzak ere.
|
2015
|
|
Bederatzi pertsonatatik
|
batek
gosea dauka gure planetan
|
|
Horrek esan nahi du bederatzi lagunetatik
|
batek
gosea pasatzen duela gure planetan.
|
2016
|
|
Zertaz ari zara? Neskak iradoki du haur
|
batek
gose den bakoitzean, amak bularra ere ematen diola. Horrela, biak aldi berean elikatzea sustatzen da eta, horrela, hartuneak ez dira hain luzeak.
|
2020
|
|
Fenomeno horri elikagaien segurtasunik eza esaten zaio, eta ia 1.000 milioi pertsonari eragiten die, nahiz eta gaur egun elikagai ekoizpena soberakoa den. Behar baino janari gehiago sortzen dugu, eta, aldi berean, zazpi pertsonatik
|
batek
gosea du. Eta kontraesanak ez dira hor amaitzen; izan ere, pobrezia gorrian dagoen biztanleriaren ia %80 landa eremuetan bizi da, eta, seguru asko, nekazaritza da bizitzeko modu bakarra.
|
|
Kopuru horiek gorabehera, dagoeneko ekimen ugari egin dira Frantzian, Erresuma Batuan eta Espainian, produktu mota horiei irtenbidea emateko eta elikagaien hondakinak murrizteko. Kontuan hartu behar da giza kontsumorako ekoizten den 1.300 milioi tona janari edo guztiaren heren bat zabortegietan amaitzen dela, nahiz eta munduko bederatzi pertsonatik
|
batek
gosea izan. Gainera, mundu osoan biltzen diren fruta eta barazkien %45 alferrik galtzen da.
|
2021
|
|
Bestalde, ez da ahaztu behar eskolako menua oso garestia dela familientzat; beraz, askotan interpretatzen da seme alabek jaten ez dutenean dirua galtzen ari dela. Eskola, modu osasungarri eta iraunkorrean jaten ikasteko gunea Nolanahi ere, kontuan hartu genuke haur osasuntsu
|
batek
gosearen arabera jan behar duela, eta hori oso aldakorra da bizitzako etapa horretan: haur batzuek jateko gose handia dute, eta beste batzuek, berriz, ia ez, edo are gehiago, haur batek jateko gogo handia izan dezake bizitzako etapa jakin batzuetan edo egun jakin batzuetan.
|