Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 30

2001
‎Egun batzuetan leku fresko eta lehorrean gorde daiteke, eta inoiz ez hozkailuan, 7 °C tik beherako tenperaturetan hondatzen baita. Zuritu eta moztu ondoren, anana toki fresko batean gorde behar da, bilgarri plastikoz estalirik, eta lehenbailehen jatea komeni da. Haien erabilera ere ez da atzeratu behar heldutasun puntu hoberenera iristean, une horretatik aurrera oso azkar galtzen baita haien zukutasuna.
2002
‎Iraungipen datarik ez dute txekeek, baina eskuratzeko unean sinatu, serie zenbakiak apuntatu eta zerrenda hori aparteko toki batean gorde behar du titularrak; era berean, erabilitako txekeen serie zenbakiak apuntatu behar ditu.
‎Giro tenperaturan luzaroago irauten badute (baita bi ordu baino gutxiago ere, tenperatura altua bada), bakterioak ugaldu egin daitezke maila kaltegarrietara iritsi arte; beraz, elikagai horiek kontsumitzea arriskutsua da osasunerako. – Hondarrak ontzi garbi batean gorde behar dira, ez dira utzi behar prestatu edo zerbitzatu ziren lekuan. Zatitu zati handiak errazio txikiagoetan, eta jarri gehienez 5 zentimetroko sakonerako ontzietan, hozketa bizkortzeko.
2003
‎Mikrouhinei dagokienez, Granadako nutrizionistek desizozteko metodorik onena dela uste dute, eta jakinarazi dute urteko garai honetan ez dela ona elikagaiak giro tenperaturan uztea desizozteko, udan mikrobio flota oso ugaria baita. Azkenik, arrautzak garbitu eta plastikozko edo beirazko ontzi batean gorde behar direla gogorarazi dute, eta fruta eta barazkiak ondo desinfektatu, askotan hondakin urekin ureztatzen direlako.
‎Espainian, Reusen hur barietaterik ezagunena eta jatorri deitura duena da. Kontserbatzeko, hurrak hezetasunetik isolatu eta kristalezko poto batean gorde behar ditugu, leku fresko eta argirik gabean. Aperitibo gozo bat baino gehiago Aperitibo gisa kontsumitu ohi da, baina beste erabilera batzuk ere baditu.
‎Kasu honetan, kamera digitala bereziki erabilgarria izango da, baina, halakorik ez badago, altzariaren zirriborroak egin ahal izango dira, kokapen berrian jartzean kalte handiagoak saihesteko. Ez da ahaztu behar armairuko guneetako lotura elementuak behar bezala etiketatuta eta poltsetan bereizita gorde behar direla, itxitura seguru batekin, eta guztiak ondo ixten den plastikozko ontzi batean gorde behar direla, ireki ez daitezen eta pieza guztiak gorde ahal izateko.
2004
‎Ahalik eta azkarren eraman behar da etxera, izozte katea ez hausteko. Gutxienez °C ko izozkailu batean gorde behar da.
2005
‎Erbestera zoazenean uharte batean gorde behar dituzu zeure nortasuna, zeure izaera izan zen harekin zerikusia duten arrasto batzuk, atzerria eskizofrenia gerta ez dadin, beste pertsona bat bihur ez zaitezen.
2006
‎Emaitza kafe ilunagoa eta zapore sendoagoa da. Kafe on bat Kafe aleak propietateak, usaina eta zaporea gal ez ditzan, ontzi hermetiko batean gorde behar da. Kafe hobea lortzeko, aleak eskariaren arabera ehotzea komeni da, ez kantitate handitan.
2008
‎Patatek, funtsean, zapore neutroa dute, eta horri esker, mota guztietako elikagaiekin konbina daitezke. Hezetasunik gabeko leku fresko batean gorde behar dira, eguzki argirik gabe. Hala ez bada, berde jarri eta ernetu egiten dira.
‎Kalitate txikienekoa da. Patatak hezetasunik gabeko leku fresko batean gorde behar dira, eguzkiaren argirik ematen ez dien leku batean. Hala ez bada, ernamuindu eta kolore berdexkatik itzultzen dira.
2009
‎Zaharrenak ia zimurtsuak dira. Ongi kontserbatzeko, toki fresko batean gorde behar dira, hezetasunik gabe eta eguzkiaren argitik urrun. Bestela, kolore berdea hartu eta ernetu egiten dira.
‎Barrualdeak zukutsu egon behar du. Saltsa Arraina prest dagoenean, erretilu batean gorde behar da sutik gertu, saltsa egiten den bitartean ez hozteko. Arrainaren zartagin berean egin behar da, gurin zati batekin eta limoi baten zukuarekin.
2010
‎Frutaz gain Fruta zukua egiteko, hozkailutik atera aurretik ateratzea gomendatzen da fruta beti leku fresko batean gorde behar da, tenperatura gehiegi jaitsi gabe. Hala, edari freskagarri bat lortuko da, kontsumitzeko izotzik gehitu beharrik gabe.
2012
‎Sukaldeko tresnak behar adina aldiz aldatzea komeni da (ganibetak, platerak, taulak…), kutsadura gurutzatuak saihesteko, batez ere elikagai gordinen eta kozinatuen artean. Lana amaitutakoan, tresnak poltsa itxi batean gorde behar dira. Aldez aurretik janari hondarrak kendu behar dira, baita ur garbiz garbitu ere.
2013
‎Masa pixka bat hozten utzi ondoren, atera eta astiro oratu behar da, trinkotasun egokia lortu arte. Etxeko plastilina ontzi hermetiko batean gorde behar da, lehortu ez dadin. Hurrengo pausoa pasta koloratzailea ematea da.
‎Plastilina erabiltzen has daiteke. Jarduera amaitutakoan, ontzi hermetiko batean gorde behar da, lehortu ez dadin (hobe hozkailuan). Hala ere, berriro erabili behar denean, pixka bat lehortzen bada, berriz busti daiteke ur pixka batekin.
‎Fruta kontserbako ontzian prestatzen da, eta hor prestatuko dugu fruta almibarretan. Gorde ondoren, leku lehor batean gorde behar dugu, argitik urrun eta tenperatura fresko eta konstantean (ahal bada, 18 ºc an). Fruta batzuk hezurrez edo hezurrik gabe egin daitezke, bakoitzaren gustuaren eta nahi dugun erabileraren arabera.
‎Adibidez, pipienteen nahasketa txiki batekin 5 baia. Azukre hori egiteko, ontzi hermetiko batean gorde behar dugu, 5 egunez, 300 gramo azukre eta 10 gramo piperbeltz eho gabe. Erabilerak.
2014
‎batetik, tenperaturagatik eta, bestetik, beroan. Hotzetan eramateko, biberoiak hozkailu batean edo hotz metagailua duen isotermo ontzi batean gorde behar dira, tenperatura baxuan kontserbatu arte. Ura biberoien barruan eraman daiteke, baina esne hautsa aparte eraman behar da, eta umeak hartuko duenean gehitu, ura berotu ondoren.
2015
‎Hozkailuan kondentsatu egiten da eta gurinaren antzeko trinkotasuna hartzen du. Leku fresko batean gorde behar da, eta, ahal dela, iluna. Kafea.
‎Ogiaren mehatxu nagusietako bat onddoak dira, adibidez, aspergillus eta penicillium (industria ogiek substantzia antifungikoak dituzte, degradazioa eragozten dutenak eta denbora gehiagoz kontserbatzen direnak). Egun batean edo bitan kontsumitzen ez bada, ogi freskoa ogi edo paperezko poltsa batean gorde behar da Kontuan izan behar da egun batean edo bitan kontsumitzen ez bada, komeni dela ogi edo paperezko poltsa batean gordetzea, inoiz ez plastikoan, hezetasunik ez sortzeko. Bi egun baino gehiago kontsumitzen badira, plastikozko poltsa batean gorde eta izoztu egin daiteke.
‎saltzaileen aholkuei jaramon egitea. Haiek ederki ezagutzen dituzte te mota bakoitzaren barietateak, lurrinak eta ezaugarriak; izan ere, hautapenaren arabera, horrela lortuko da emaitza. Leku espezializatuetan te hosto osoak, birrindu gabeak, erosteaz gain, zapore eta lurrinak hobeto gordetzen dituzte, etxean ontzi hermetiko batean gorde behar dira, airetik eta argitik babestuta, aroma eta testura ezaugarriak gorde ditzaten. Te orriak zuzenean errezetei erants dakizkieke, baina hobe da infusio gisa gehitzea; horrela, zehatzago kontrolatuko da zenbat gehitzen zaion errezetari, eta, gainera, platerean orri zatirik ez agertzea saihestuko da.
‎Ontzia ireki baino lehen, hobe da hozkailuan gordetzea eta pixka bat lehenago ateratzea, almendra olioak destilatu eta ehundura partikularra emateko. Behin ireki ondoren, toki fresko eta lehor batean gorde behar da, argirik gabe. Horrela, ez da bigunik jarriko.
2016
‎Fruitu lehorrak ontzian edo zorroan sartu gabe erosiz gero, ontzi hermetiko batean gorde behar dira, tenperatura handia dagoen lekuetatik baztertu eta egun gutxiren buruan jan.
2020
‎Kendu eta gero berriz jar baditzaket, nola kontserbatu behar ditut? Leku kutsatu batekin kontaktuan egon ez den kristalezko edo plastikozko ontzi batean gorde behar dira, desinfektatuta. Gero, itxi egin behar da.
‎— Bi maskara, gehi etxetik ekartzen dena. 6 urtetik gorako ikasleek beren burua babestu behar dute, beren maskara higienikoarekin, eta paperezko edo oihalezko poltsa batean gorde behar dute. Poltsa horiek ere etxetik ekarri behar dituzte, esate baterako, jangelan jateko edo ura edateko.
2022
‎Imagen: VD Photography Kontserbazioari dagokionez, egoera onean egon daitezen, ez dira busti behar eta ondo itxitako ontzi batean gorde behar dira, leku fresko eta lehorrean. Oso ohikoa da almendrak jatea aperitibo gisa, gordinik, txigortuta edo frijituta.
‎7 Mugikorra erabiltzea Haurrek ez dute mugikorrarekin joan behar kalean dabiltzala, distrakzio iturri handienetako bat baitira. 8.Baloiekin jolastu Baloi bat edo pilota bat eramaten badute, poltsa batean gorde behar dituzte parkera edo etxera iritsi arte, eta ez bota edo irristatu baloia, ihes egin baitezake. Hala, haurra atzetik aterako da korrika, eta istripu bat izan dezake edo norbait harrapatu.
2023
‎Fenomeno hori bizkortu egiten da baldin eta olioa argitan, beroan edo oxigenoan badago, eta bereziki bizia bada pigmentudun olioetan (klorofila, adibidez), pigmentu horietako batzuen kolore berdea ematen baitu. Horregatik, ontzi ilun batean gorde behar da (horregatik saltzen da botila koloreztatuetan edo opakuetan), bero iturrietatik urrundu (ez da inoiz sutegien ondoan utzi behar), eguzki argitik babestu eta oxigenotik isolatu, ontzia ongi itxita edukita. Irakurri hau ere:
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia