Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 18

2001
‎Biskositate indize altu samarra (128); 100º C-ko biskositate zinematikorik handienetako bat tenperatura garaietan, eta tenperatura hotzetan biskositate egokiak (apalak) Oxidazioaren aurrean, erreakzio on samarra.
2006
‎Europako iparraldeko herrialde hotz gehienetan edo Italian urte osoan kontsumitzen da, baina Espainian freskagarritzat jotzen da, eta horrek urtarokotasun handia ematen dio. Produktu hau kontserbatzeko funtsezko elementuetako bat tenperatura da. Testuinguru horretan, soft (biguna) izeneko izozkiak du kutsadura arrisku handiena, zerbitzatzeko moduagatik bereziki (banaketa makinak).
2007
‎Izerdiak gorputzaren beroa xahutzeko balio du. Pertsona bat tenperatura altuan badago edo jarduera fisikoren bat egiten ari bada, gorputzeko ehunak berotu egiten zaizkio. Ur bolumenarekin gertatzen den bezala, gorputzarentzat ezinbestekoa da gorputzaren tenperatura balio jakin batzuetan mantentzea.
‎Hori da Heatox ikerketa proiektu europarrak atera duen ondorio nagusia. Duela hiru urte hasi zen ikerketa zorrotz bat tenperatura altuetan dauden elikagaietan substantzia nola sortzen den aztertzeko. Ordura arte, alderdi hori guztiz berria zen.
2009
‎Horren guztiaren arrazoi parte handi bat zirkuituak berak izan zuen, eta beste parte handi bat tenperaturak. Udako solstizioa gainean izanda ere, Ingalaterran eguzkia bisita laburrean bakarrik izaten da, eta apenas berotzen duen.
2011
‎Untxiak. Animalia horien ongizatean eragin handiena duen faktoreetako bat tenperatura da, 5 °C eta 20 °C artekoa izan behar baitu barruan. Parametro horrek garraioan dituen ondorioei buruzko ikerketa gehiago ere egin behar dira.
‎Garbiketa eta desinfekzioa elikagaien gainazaletik patogenoak kentzeko eraginkorrak direla frogatu duten arren, ez dira barne ehunetatik kentzeko. Bakterioen barruranzko bidea Purdueko Unibertsitateko (AEB) ikertzaileek egindako ikerketa baten arabera, sarrera konplexuagoa duten eremuetako patogenoak hiltzen laguntzen duen metodo bakanetako bat tenperatura altuetan egoste egokia aplikatzea da. Baina landare ehunetako patogenoak nola irauten duten jakitea da AEBetako adituen helburuetako bat.
‎Kasu honetan, forma zilbor baten antzekoa da (horregatik deitzen zaio “titiburu umbilkatua”). Horiek bereizteko beste modu bat tenperatura aldaketekin zer gertatzen den ikustea da: hotza egiten duenean pixka bat ateratzen diren titiburuak, adibidez, lauak dira, baina ez alderantzikatuak.
2014
‎Hau da, substantzia bat tenperatura jakin bateraino berotzeko eman edo transferitu zaion bero kantitatea substantziaren masaren eta izaeraren araberakoa izango da. Izaera?
2015
‎Zentzua eta kimikako ezaguerak erabili behar dira hipotesi zuzenak formulatzeko; adibidez, substantzia organiko bat tenperatura altuan eta behar beste airerekin errez gero, aurreratu dezakegu karbono guztia karbono dioxido bihurtuko dela, hidrogeno guztia ur, sufre guztia anhidrido sulfuroso eta nitrogeno guztia nitrogeno molekular. Beraz, kontrakoa zehazki adierazi ezean, baztergarria da ekoitziko den CO eta NOx kantitatea.
2016
‎Gainera, kontuz ibili behar da garraioarekin, ontzi egokietan egin behar baita. Izan ere, janaria tapper batean eramateko arrisku ohikoenetako bat tenperatura desberdinen eraginpean egotea da. Artikulu honek zehazten du zein diren tenper seguruago baterako bost gakoak eta zein material den egokiena, plastikoa edo beira bada.
‎Udan, tenperatura altuagoak izaten direnean, janaria ezin da hozkailutik ordubete baino gehiago egon, batez ere 30 ºc edo gehiagoko tenperaturetara iristen bada. Bidaian zehar elikagaien segurtasuna bermatzeko faktore garrantzitsuenetako bat tenperatura maila seguruen iraupena eta mantentzea da. Elikagai bat bi orduz baino gehiagoz (arrisku eremua) 5ºc eta 65ºc artean badago, emaitza patogenoak nahi gabeko ugaltzea izan daiteke.
‎Udak diabetesa dutenentzat duen eragozpen handienetako bat tenperatura altuak dira, patologia ondo kontrolatzeko arriskua dakartenak
‎Irudia: Ahmed Sinan Udako oporretarako aholku praktikoak Diabetesa duten pertsonentzako udako handicap bat tenperatura altuak dira, patologia ondo kontrolatzeko arriskua dutenak. Beroak intsulinak xurgatzen ditu, eta, gainera, sendagaien kontserbazio ona kaltetu eta kaltetu dezake.
2017
‎Nola saihestu fruta galtzea Fruta kontserbatzeko faktoreak askotarikoak dira. Horietako bat tenperatura da, eta horrek eragina du landareek arnasten duten abiaduran (zenbat eta altuagoa izan heltze prozesua, azkarrago azkartzen da). Karbono dioxidoak mantsoago egiten du arnasketa, eta, beraz, mantsoago heltzea.
‎Tenperatura horietan, bakterioek 20 edo 30 minutuan behin bikoiztu dezakete zenbakia. Elikagai bat tenperatura egokitan zenbat eta denbora gehiago eduki, orduan eta kutsatzeko arriskua handiagoa da. Elikagai guztiek ez dituzte kontserbatzeko baldintza berak behar.
2019
‎WWF eta Prado Museoa elkartu egin dira klima aldaketaren ondorioei buruzko sentsibilizazio kanpaina bat egiteko. Egun hauetan Madrilen egiten den Klimaren Gailurra (COP25) aprobetxatuz, bi erakundeek ahaleginak eta baliabideak koordinatu dituzte erakusteko nola izango litzatekeen planeta bat tenperatura 1,5 ºC baino gehiago igoko balitz, zientzialariek ezartzen duten inflexio puntua, aurreikus ezin daitezkeen kalte eta ondorio okerrenak saihesteko. Emaitza:
2023
‎Eramateko prest dauden entsaladak ere ez dira aukera ona, beroarekiko oso sentikorrak baitira. Tenperatura handien arriskua Aire zabalean kontsumituko dugun elikagaietako bat tenperatura da, seguruenik ere erraz handitu baitaiteke. Eskuarki, udako ohiko tenperatura tarteak, 25 ºC ingurukoak, mikroorganismo patogeno gehienen hazkunde tarte optimoa dira.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia