2001
|
|
Biskositate indize altu samarra (128); 100º C-ko biskositate zinematikorik handienetako
|
bat
tenperatura garaietan, eta tenperatura hotzetan biskositate egokiak (apalak) Oxidazioaren aurrean, erreakzio on samarra.
|
2006
|
|
Europako iparraldeko herrialde hotz gehienetan edo Italian urte osoan kontsumitzen da, baina Espainian freskagarritzat jotzen da, eta horrek urtarokotasun handia ematen dio. Produktu hau kontserbatzeko funtsezko elementuetako
|
bat
tenperatura da. Testuinguru horretan, soft (biguna) izeneko izozkiak du kutsadura arrisku handiena, zerbitzatzeko moduagatik bereziki (banaketa makinak).
|
2007
|
|
Izerdiak gorputzaren beroa xahutzeko balio du. Pertsona
|
bat
tenperatura altuan badago edo jarduera fisikoren bat egiten ari bada, gorputzeko ehunak berotu egiten zaizkio. Ur bolumenarekin gertatzen den bezala, gorputzarentzat ezinbestekoa da gorputzaren tenperatura balio jakin batzuetan mantentzea.
|
|
Hori da Heatox ikerketa proiektu europarrak atera duen ondorio nagusia. Duela hiru urte hasi zen ikerketa zorrotz
|
bat
tenperatura altuetan dauden elikagaietan substantzia nola sortzen den aztertzeko. Ordura arte, alderdi hori guztiz berria zen.
|
2009
|
|
Horren guztiaren arrazoi parte handi bat zirkuituak berak izan zuen, eta beste parte handi
|
bat
tenperaturak. Udako solstizioa gainean izanda ere, Ingalaterran eguzkia bisita laburrean bakarrik izaten da, eta apenas berotzen duen.
|
2011
|
|
Untxiak. Animalia horien ongizatean eragin handiena duen faktoreetako
|
bat
tenperatura da, 5 °C eta 20 °C artekoa izan behar baitu barruan. Parametro horrek garraioan dituen ondorioei buruzko ikerketa gehiago ere egin behar dira.
|
|
Garbiketa eta desinfekzioa elikagaien gainazaletik patogenoak kentzeko eraginkorrak direla frogatu duten arren, ez dira barne ehunetatik kentzeko. Bakterioen barruranzko bidea Purdueko Unibertsitateko (AEB) ikertzaileek egindako ikerketa baten arabera, sarrera konplexuagoa duten eremuetako patogenoak hiltzen laguntzen duen metodo bakanetako
|
bat
tenperatura altuetan egoste egokia aplikatzea da. Baina landare ehunetako patogenoak nola irauten duten jakitea da AEBetako adituen helburuetako bat.
|
|
Kasu honetan, forma zilbor baten antzekoa da (horregatik deitzen zaio “titiburu umbilkatua”). Horiek bereizteko beste modu
|
bat
tenperatura aldaketekin zer gertatzen den ikustea da: hotza egiten duenean pixka bat ateratzen diren titiburuak, adibidez, lauak dira, baina ez alderantzikatuak.
|
2014
|
|
Hau da, substantzia
|
bat
tenperatura jakin bateraino berotzeko eman edo transferitu zaion bero kantitatea substantziaren masaren eta izaeraren araberakoa izango da. Izaera?
|
2015
|
|
Zentzua eta kimikako ezaguerak erabili behar dira hipotesi zuzenak formulatzeko; adibidez, substantzia organiko
|
bat
tenperatura altuan eta behar beste airerekin errez gero, aurreratu dezakegu karbono guztia karbono dioxido bihurtuko dela, hidrogeno guztia ur, sufre guztia anhidrido sulfuroso eta nitrogeno guztia nitrogeno molekular. Beraz, kontrakoa zehazki adierazi ezean, baztergarria da ekoitziko den CO eta NOx kantitatea.
|
2016
|
|
Gainera, kontuz ibili behar da garraioarekin, ontzi egokietan egin behar baita. Izan ere, janaria tapper batean eramateko arrisku ohikoenetako
|
bat
tenperatura desberdinen eraginpean egotea da. Artikulu honek zehazten du zein diren tenper seguruago baterako bost gakoak eta zein material den egokiena, plastikoa edo beira bada.
|
|
Udan, tenperatura altuagoak izaten direnean, janaria ezin da hozkailutik ordubete baino gehiago egon, batez ere 30 ºc edo gehiagoko tenperaturetara iristen bada. Bidaian zehar elikagaien segurtasuna bermatzeko faktore garrantzitsuenetako
|
bat
tenperatura maila seguruen iraupena eta mantentzea da. Elikagai bat bi orduz baino gehiagoz (arrisku eremua) 5ºc eta 65ºc artean badago, emaitza patogenoak nahi gabeko ugaltzea izan daiteke.
|
|
Udak diabetesa dutenentzat duen eragozpen handienetako
|
bat
tenperatura altuak dira, patologia ondo kontrolatzeko arriskua dakartenak
|
|
Irudia: Ahmed Sinan Udako oporretarako aholku praktikoak Diabetesa duten pertsonentzako udako handicap
|
bat
tenperatura altuak dira, patologia ondo kontrolatzeko arriskua dutenak. Beroak intsulinak xurgatzen ditu, eta, gainera, sendagaien kontserbazio ona kaltetu eta kaltetu dezake.
|
2017
|
|
Nola saihestu fruta galtzea Fruta kontserbatzeko faktoreak askotarikoak dira. Horietako
|
bat
tenperatura da, eta horrek eragina du landareek arnasten duten abiaduran (zenbat eta altuagoa izan heltze prozesua, azkarrago azkartzen da). Karbono dioxidoak mantsoago egiten du arnasketa, eta, beraz, mantsoago heltzea.
|
|
Tenperatura horietan, bakterioek 20 edo 30 minutuan behin bikoiztu dezakete zenbakia. Elikagai
|
bat
tenperatura egokitan zenbat eta denbora gehiago eduki, orduan eta kutsatzeko arriskua handiagoa da. Elikagai guztiek ez dituzte kontserbatzeko baldintza berak behar.
|
2019
|
|
WWF eta Prado Museoa elkartu egin dira klima aldaketaren ondorioei buruzko sentsibilizazio kanpaina bat egiteko. Egun hauetan Madrilen egiten den Klimaren Gailurra (COP25) aprobetxatuz, bi erakundeek ahaleginak eta baliabideak koordinatu dituzte erakusteko nola izango litzatekeen planeta
|
bat
tenperatura 1,5 ºC baino gehiago igoko balitz, zientzialariek ezartzen duten inflexio puntua, aurreikus ezin daitezkeen kalte eta ondorio okerrenak saihesteko. Emaitza:
|
2023
|
|
Eramateko prest dauden entsaladak ere ez dira aukera ona, beroarekiko oso sentikorrak baitira. Tenperatura handien arriskua Aire zabalean kontsumituko dugun elikagaietako
|
bat
tenperatura da, seguruenik ere erraz handitu baitaiteke. Eskuarki, udako ohiko tenperatura tarteak, 25 ºC ingurukoak, mikroorganismo patogeno gehienen hazkunde tarte optimoa dira.
|