2001
|
|
Azalgailuan geratzen den gainerakotik haragia eta azenarioak eta tipula zatiak bereiziko ditugu, udare eta sagar zatiak eta usain belarrak bota gabe. Jarri buztinezko kazola
|
bat
sutan olioarekin, eta egosi haragi zatiak sueztitu arte. Haragia ondo sueztituta dagoenean, ardoa, azenarioak, tipula eta erramua gehitu.
|
2002
|
|
Horietako bat lehorrean jaso zen, beste bi lurpean talka egin zuten bortizki, paraxutak irekitzean izandako akats baten ondorioz, eta laugarrena itsasoan erori zen, eta aste batzuk geroago berreskura daiteke. Bi bonbek lurzoruan duten eraginaren ondorioz, lehergailu konbentzional bat lehertu zen, tresna horiek hornitzen zituena, eta nukleoaren zati
|
bat
su hartu zuen. Plutonio aerosol bat sortu zen, haizearen eraginez sakabanatu zena eta Almanzora udalerriko Palomares aldea eta inguruak kutsatu zituena.
|
2003
|
|
Gainerako osagaietatik, haragia eta azenarioak eta tipula zatiak bereiziko ditugu, udare eta sagar zatiak eta usain belarrak baztertuz. Jarri buztinezko kazola
|
bat
sutan olioarekin, eta bota haragi zatiak sueztitu arte. Haragia ondo sueztituta dagoenean, gehitu ardoa, azenarioak, tipula eta marinatuan erabili dugun erramua.
|
2004
|
|
Yamanek saskigintza asko zuten arrantzarako, elikagaiak eramateko, baina ez janaria prestatzeko ontziak. Hala ere, ez da oso zaila arrain
|
bat
sutan jarri eta jatea. Elikagairik probatu dute?
|
2006
|
|
Utopia hain urrun egon arren, gaur egun esan daiteke lehen urratsa zimendatzen ari dela, Espainian etxebizitzak suteetatik babesteko sistemak garatzeko ikerketak baitaude. Hala, bada, proiektu deigarrienetako bat da hormigoia bezalako eraikuntza material
|
bat
suarekiko erresistentzia handiko elementu bihurtzea. Malagako Andaluziako Elkarte Kimikoen Elkartea (AQA) asmo handiko helburu horren atzetik dabil, eta ahalegin guztiak egiten ditu etxebizitza gogorragoak eraikitzeko formula egokia aurkitzeko.
|
2008
|
|
Garbitu espinakak, xukatu eta zatitu. Jarri eltze
|
bat
sutan ur ugariz, eta gehitu olioaren erdia, baratxuri osoak zuritu gabe eta zati batekin, eta kipula bat erditik zurituta. Irakiteko puntuan dagoenean, gehitu garbantzuak, estali eta utzi su motelean egosten, samurrak izan arte (2 ordu inguru).
|
2009
|
|
Lehortutakoan, bi aldeetatik irineztatzen da, osorik edo xerratan. Bitartean, zartagin batean gurin zati txiki
|
bat
su motelean urtzen da. Bertan arraina frijitu bi aldeak gorritu edo karamelatu arte.
|
2012
|
|
Gazteei eragiten die, baina pronostiko ona du. Gongoil
|
bat
su hartzen badu Ganglio baten agerpenaren aurrean, sarritan sortzen da kezka. Lehenik eta behin, eta larritu aurretik, haztatzen dena adenopatia bat dela ziurtatu behar da.
|
|
Jarri jerezko ontzia eta utzi 10 minutuz egosten su motelean (tapatuta). Kendu azala eta bota ur pixka batekin, eta utzi egosten oilaskoa bigun egon arte (20 minutu), eltze azkarrean bada, utzi 15
|
bat
su motelean. Bigun daudenean (zulatu sardexka batekin), atera kontu handiz lapikotik izterrak, eta bereizi berriro lapikoan jartzeko, hartu kontu handiz eltzean dagoen kipula (bits arekin) eta txikitu irabiagailuan baratxuriekin batera (2 gordin eta 2 frijitu), gibel frijitua (kontuz ibili frijitzean!
|
2014
|
|
Funtzio anitzeko txigorgailuak daude, tea prestatzen dutenak edo arrautzak eta hirugiharra prestatzen dituztenak Funtzio anitzeko txigorgailuak askoz sofistikatuagoak dira, eta horietako batzuk «gosari robotak» deitu litezke. Hainbat ogi xerra batera (lau arte) ez ezik, pare
|
bat
su ere badituzte, arrautza batzuk edo hirugihar batzuk egiteko. Oso interesgarria da tea prestatzen duen funtzio anitza ere.
|
|
Denbora hori igaro ondoren, hoztu eta gorde. Jarri lapiko zabal
|
bat
su ertainean, oliba olio koilarakada batzuekin. Erregosi tipulina eta baratxuria brounoisia (karratutxo txikiak).
|
|
Ganben azalak eta buruak bota, brandy zorrotada bat bota eta flanbeatu. Gaineratu esne gain likidoa, eta utzi egosten ordu laurden
|
bat
su ertainean, txikitu irabiagailuarekin, eta pasatu txinatar koladoretik eta finetik, saltsa krematsu eta fina lortu arte. Gatz puntuan jarri eta gorde.
|
2015
|
|
Horixe da 2003ko film dibertigarri honen argumentua. 9 Aita
|
bat
sutan Laurogeita hamarreko hamarkadaren erdialdera, ‘Terminator’ eta beste zenbait ekintza film ondoren, komedian arrakasta izateko garaia izan zuen Arnold Schwarzeneggerrek. Saio horietako bat, 1996an, ‘Un padre en aclimos’ izan zen, maisulan bat izan gabe une atsegin bat pasatzeko aukera ematen duena.
|
2016
|
|
Zerealekin batean, gizakien bilakaera gastronomikoaren lehen arrastoei lotuta ageri dira, ordu arteko elikagaiak basafruituak izaten baitziren ia erabat, edo, asko jota, ehizakiren
|
bat
sutan erreta.
|
2017
|
|
agneskantaruk 3 Oilasko izterren gisatua rodiloiekin Plater egokia da oilaskoari landa ukitu bat emateko. Lehenik, kazola handi bat jarri, olio koilarakada
|
bat
su ertainean. Ondo bero egon arte, oilasko izterrak pixka bat gazitzen dira.
|
2019
|
|
Bexamela egiteko, ohiko urratsak egin behar dira: jarri kazola
|
bat
sutan gurinarekin, gehitu irina, sueztitu eta, irina txigortzean, bota esne beroa pixkanaka pixkanaka, nahastean pikorrik sor ez dadin. Azkenik, gazta, intxaur muskatu apur bat birrindua eta gatz pixka bat gehitu.
|
|
Prestaketa. Jarri eltze
|
bat
sutan urarekin eta eraman brokolia irakitera. 8 minutuz egosi eta xukatu.
|
2021
|
|
Kozinatzeko tenperatura. Konposatu horiek olioak gehiegi berotzen ditugunean sortzen dira batez ere, zartagin
|
bat
sutan luzaroan utzi eta hezetzen hasten garenean gertatzen den bezala. Olio edo koipe bakoitza tenperatura jakin batean hezetzen hasten da.
|
2022
|
|
Txokolate nahastea moldean bota eta aluminiozko paperarekin estali, browniearen barruan lurrunik sar ez dadin. Lapiko zabal
|
bat
sutan jarri, barruan ura duela. Barruan, sareta bat jarri browniea dagoen ontziak ura uki ez dezan, moldea sartu, kazola estali eta ordubetez lurrunetan egosi.
|
2023
|
|
Gatz apuntuan jarri eta unean bertan zerbitzatu. Garbantzuak bakailaoarekin eta espinakekin Atera izozkailutik bakailao gatzatu bat eta jarri desizozten lapiko batean, ur pixka
|
bat
su ertainean duela. Irakiten hasten denean, gehitu kontserbako garbantzuak eta hiru kubotxo tipula, baratxuri, espinaka eta perrexilarekin frijitzeko.
|
|
Entsalada zerbitzatuko den plateren gainean, letxuga, endibia eta frutekin basea prestatuko da, eta, horren gainean, ganba egin berriak dituzten gulak jarriko dira. Gulak ganbekin prestatzeko, jarri buztinezko kazola
|
bat
su baxuan, lau koilarakada oliba olio eta baratxuri bat xerratan. Baratxuria ia gorrituta dagoenean, ganba zuritu batzuk gehitu.
|
|
✅ Ondoren, 5 bat zentimetroko zatietan zatitu eta limoi zukuarekin igurtzi, oxidatu edo ilundu ez dadin. ✅ Garrantzitsua da irakiten dagoen uretan gatzez egostea eta limoi pixka
|
bat
su ertainean egostea 90 minutuz kazola normal batean eta 30 minutuz, eltze espres batean egiten badugu. ✅ Egosi ondoren, estali eta gorde egosketa urarekin, kontsumitu arte.
|