Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 10

2003
‎Egunak igaro ahala, intzidentzia murriztu egin da, 30 pertsona baino gehiago izan gabe, infekzio egoera akutuan. Agerraldiaren jatorria ez da oraindik ofizialdu, baina zirkulu batzuetan esan izan da Southamptongo portuan (Erresuma Batua) bidaiari kutsatu bat ontziratu ondoren has zitekeela. Hala ere, infekzioaren eta inplikatutako agentearen ezaugarriak direla eta, lehenengo arrazoia, seguruenik, elikadurakoa izango da, eta kutsaduraren orokortzea kutsadura gurutzatuen ondoriozko fenomenoa da.
2007
‎Denbora gutxian nabarmen aplikatzen dela ikusten bada, eta, are hobeto, aplikazio hori mundu osoko produktu askotara zabaltzen bada, positiboki balora daiteke. Elikaduran, gehien erabiltzen den sistemetako bat ontziratzea da, eta, sistema berri guztietatik, bereziki interesgarria izan da atmosferaren aldaketa. Abantaila frogatuak baditu ere, segurtasun arazoak ebaluatu eta aztertzen jarraitu behar da, etorkizunean arazorik sor ez dadin.
2010
‎Robot industrial bati akoplatutako atzapar mekaniko batzuek aukera ematen dute bereizteko ea barazki eta fruta produktu bat ontziratzeko prest dagoen.
‎Valentziako Unibertsitate Politeknikoko Industria Automatika eta Informatikako Institutuak (Ai2 Institutuak) diseinatutako atzapar mekanikoei esker, robot industrial bati akoplatu ondoren, makinak autonomiaz erabakitzeko ahalmena izan dezake fruta eta barazkitarako produktu bat ontziratzeko edo ez ontziratzeko bezain heldua dagoen. ai2 Institutuak IMPA (Elikagaien Ikuskapena eta Manipulazioa) proiektuaren bidez, robot industrialek elikagaiak maneiatzeko erabiltzen duten denbora errekorrean erabakitzeko ahalmen hori gehitu nahi du. ai2 institutuak diseinatutako atzaparrak, segundo bat baino gutxiagoan ez ezik, gai da fruta edo barazkiak heldutasun mailaren arabera erabak... Robot industrialek elikagaietan duten eragina aztertu ondoren, ikertzaile talde horrek sentsore batzuk jarri dizkie atzaparrei, atzaparreko hatzek fruta edo barazki bat hartzerakoan sortzen duten inpaktua murrizteko.
2013
‎–Su besta segurua, orduan. Mallorcan hogei bat ontziratu genitian.
2014
‎«Ez egon horren ziur, jarraitu zuen?. Lehengoan gizon bat ontziratu nuen, bidean bere burua urkatu zuena. Suediarra zen bera ere».
2016
‎Bestela, «Atlantikoa», «Mediterraneoa» edo «tokikoa» izango litzateke, kontsumitzaileak positiboki baloratzen baitu. Arau aldaketak direla eta, animalia jatorriko produktuak askoz kontrolatuago daude, baina etiketari arreta jarri behar diogu; izan ere, ekoizpen lekua askotan ez dator bat ontziratzearekin, eta oso erraza da bereiztea, ontziratzea aurrean dugunean. Kasu honetan ere, kontuan hartu behar dugu elikagaiak ez badu bere jatorria harrotasunez erakusten, urruna izateko aukera asko dituela.
2019
‎Laura Saavedra dietista nutrizionistarentzat, “prozesatutako produktu bat osasungarri gisa identifikatzeko begiratu behar den lehenengo gauza (eta ia bakarra) osagaien zerrenda da. Prozesatutako produktu on bat ontziratuta aurkeztu ohi da, eta osagai bat baino gehiago izan ditzake, baina ez du gatz, azukre erantsi, irin findu edo landare olio findurik izaten. Aztertzen ari garen produktuak osagai zerrenda luzea badu eta horiek, gainera, txinera jotzen badute, hobe da supermerkatuko apalategian uztea”.
‎Globo aerostatikoen historiako lehen igoaldian, 1783an, Montgolfier anaiek gizakien ordez ardi bat, ahate bat eta oilar bat ontziratu zituzten. Badaezpada ere.
2021
‎Zergatik ez datoz beti bat ontziratutako izozkien pisua eta bolumena?
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia