Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 35

2002
‎Mikroorganismo horiek, landareetan hazten direnean, mikotoxinak sortzeko gaitasuna badute, intoxikazio prozesu bat eragingo dute, eskuarki kontsumitzaileengan epe luzera, eta digestio eta gibel tumoreak eragin ditzakete. Horrenbestez, prebentzio sistema onenetako bat ontziko oxigenoa kentzea da. Lizunek ez dute jarduerarik izango oxigenorik ez badago; beraz, nahikoa da atmosfera babeslea deritzonean ontziratze hutsarekin arrisku hori saihesteko.
‎Trapuak hautsik ez duela ziurtatu behar da, partikula horiek pintura itsastea eragozten baitute. Trapuak garbi eta hautsik gabe egon behar du, pintura ongi itsasten dela bermatzeko Prozedurari dagokionez, komeni da pintura kantitate txiki bat ontzi baten gainean isurtzea, trapua bertan bustitzea, gehiegizko kolorea paper garbi baten gainean kentzea, trapua arrabol gisa biribiltzea eta apaindu nahi den gainazalaren gainean pasatzea. Aukerak askotarikoak dira.
‎120 bat ontzik zeharkatzen dute egunero" lasterkari" bat, kaxalote emeen kolonietan bizi dena
2003
‎Kosta “defendatzea” Bestalde, Erresuma Batuak, Irlandak, Frantziak, Espainiak eta Portugalek EBko Garraio Ministroen Kontseiluari eskatu zioten Europako Batasuneko gainerako bazkideei laguntzeko, Nazioarteko Itsas Erakundean (OMI) herrialde horien jurisdikzioa onar zezaten, itsasontzien “Prestige” gisa, Galiziako kostaldetik 180 milia arteko eremuak “defendatzeko”, Portugaleko eta Galiziako uretan. “Prestige” ren istripuaren ondorengo asteetatik, Espainiak 13 bat ontzi atzerritar behartu ditu, ingurumenari kalte egin ziezaioketen susmoa dutenak, 200 miliako esklusibotasun ekonomikoko eremua (ZEE) uztera. Armadore eta gobernu ukituek uste dute nazioarteko itsas zuzenbidean finkatutako zirkulazio askearen printzipioa hausten duela.
2004
‎Pelletek ura baino dentsitate handiagoa izan behar dute. Piezen kalitatea egiaztatzeko, kantitate txiki bat ontzi batean sartzen da. Kalitatea ona bada, pelletak hondoratu egingo dira eta gainerakoak flotatu egingo du.
2005
‎Ehunka ehiztari daramatzaten 60 bat ontzi daude gaur Magdalena uharteetan, San Lorentzo Golkoaren sarreran, Kanadan itsas txakurrak ehizatzeko denboraldia irekitzeko zain. Kanadako gobernuak egindako kalkuluen arabera, aurten 320.000 animalia hil dira.
‎Oso sinplea da: tanta batzuk detergente bihurtzen dira, eta ur zorrotada bat ontzi batean edo bol batean; gero, irabiatu egiten da, multzoari loditasun eta itxura apartsua eman arte, merengearen antzekoa; ondoren, trapu edo belaki garbi bat bustitzen da aparrean (ez begiztaren beheko aldean, non likidoa geldituko baita) eta leuntasunez pasatzen da, gehiegi igurtzi gabe, orbanatik. Aldiz, sofa oso delikatua bada edo lan horiek egin ondoren orbana mantentzen bada, sofak eta besaulkiak garbitzen dituzten enpresen zerbitzua kontratatzeko aukera dago (kasu askotan, horma zurituak, alfonbrak eta moketak garbitzen dituzten enpresa berak dira).
2006
‎Landare bat ontzi handiago batera eraman behar den jakiteko, sustraiak loreontziaren drainatze zulotik ateratzen diren begiratu behar dugu. Halaber, komeni da landarea jatorrizko kokalekutik atera dezakegun aztertzea, leunki tiratuz.
2007
‎Kopuru horiekin sei bat lagunentzako talo kopuru egokia lortzen da. Prozesu horretan, arto irinaren zati bat ontzi zabal batean jartzen da. Erdian zulo bat egiten da, eta han gatza eta ur epela gehitzen dira.
‎Gehikuntza horrek, gainera, ontzi kopurua handitzea dakar, eta, ondorioz, istripu arriskua. Hala, Verdemar – Ecologistas en Acción erakundeak dio 100.000 bat ontzi igarotzen direla urtean –munduko itsas zirkulazioaren %10–, eta horietatik 4.000 eta 5.000 petrolio ontziak direla. Gibraltarren, urtean bospasei milioi tona erregai saltzen dira “bunkering” bidez Era berean, han erregaia botatzen duten hiru ontzitatik bik zisterna ontzi batetik egiten dute, eta ez portuan.
‎Berrikuntza nagusietako batzuen artean, nanoteknologiarekin garatutako oxigeno hesiaren geruza berri bat garatu da. Erresuma Batuko Sheffield Hallam Unibertsitatean, aditu talde bat ontziaren ezaugarriak hobetu ditzakeen material bat garatzen ari da. Material hori funtzionalagoa izango da kontsumitzaileentzat, eta kontserbatzaile gutxiago ditu.
2008
‎Kontserban, produktu bat ontzi hermetiko batean ontziratzen da, eta, ondoren, tratamendu termikoa egiten zaio. Horrela, hozterik behar ez duen produktu esteril bat lortzen da, balio bizitza luzekoa.
‎Etiketa malguagoa da, eta edozein elikagairen kalitatearen kontrola, garraioa, biltegiratzea eta salmenta hobetzen lagun dezake. Elikagaien sektorean txikitasunaren zientziaren beste aplikazio bat ontziak dira. Finlandiako adituek garatutako eremu horietako baten ondorioz, biomolekulen bidezko paper bioaktiboa sortu da, elikagaien segurtasuna handitzeko gai dena, mikroorganismoen hazkuntza atzeratuz.
‎Farmako hori Coliseum farmaziak egin eta banatu zuen Bartzelonatik. Kalkuluen arabera, 90 bat ontzi bota zituen, batzuk 100 g koak eta beste batzuk 250 gramokoak, magnesio anhidro sulfato gisa etiketatuak, baina manganeso sulfatoa zuten. Ontzi horiek Bartzelonako eta Mendebaldeko Valléseko farmazietara iritsi ziren.
2009
‎Gatz kopurua aztertuta, bada alde pixka bat ontzitik ontzira, baina ez gorabehera aipagarririk.
‎10 Etxean garbitzeko produktuak egitea Manitoenek etxean egin ditzakete osagai naturalak dituzten produktuak. Kasu horretan, garbitzeko garbigarri likido bat ontzi batean egin daiteke, ur katilu batekin, landare olioko xaboi barra baten laurdena, iturriko ur beroko 12 katilu, sosazko lau koilarakada eta boraxeko bi. Jarrai ezazu Ingurumen Kanala Twitter @E_APENAan eta @ecienciacom egileari.
‎Ontzi handi batek 50 milioi autok adina substantzia kimiko kantzerigeno eta asma sortzaile bota ditzake. Kalkuluen arabera, munduan 90.000 bat ontzi ozeaniko daude, eta munduko nitrogeno oxidoen (NOx) eta sufre oxidoen (SOx)% 9 isurtzen dute. Ontzi handi horietan erabiltzen den erregaia Estatu Batuetako eta Europako autoetako diesel erregaien sufrea halako bi da.
2011
‎Elikaduraren sektorean, arlo horrek dagoeneko eman ditu zenbait urrats, hala nola nekazaritza ekoizpena, uren tratamendua edo izurriteen detekzioa eta kontrola. Etorkizun oparoenetako bat ontziak edo elikagaiak estaltzeko ekipoak eratzea izan da, ontziak garbi eta patogenorik gabe luzaroago egon daitezen. Nanopartikulen ekoizpena nahiko eremu berria da, eta horiek hautemateko eta karakterizatzeko metodoak behar ditu.
2012
‎Ia gehiago gozatuko du haurrak eraikuntzak eraistean eraikitzean baino. Baina horrek ez du esan nahi ez dela harrituko aitak edo amak harea heze pila bat ontzi batean jarri, biratu eta harea finko geratzen denean, ontziaren forma errespetatuz. Haurtxoak oraindik ez du horretarako trebetasunik, baina ekintza horrek sormena sustatzen du.
2014
‎Azken urteotan, alor horretako ikerketek emaitza garrantzitsuak eman dituzte. Gehien aurreratu den sektoreetako bat ontzi adimendunak. CheckPack proiektuaren helburua da ontziratzean integratutako sentsore optikoko sistema bat garatzea, elikagaien egoera eta ingurunea kontrolatzeko. Sentsore optikoak haragia eta arraina bezalako elikagaien egoera nola kontrolatzen duen eta ontzia egoera onean nola mantentzen duen azaltzen du artikuluak.
2015
‎6 Sukaldean argia aurreztu daiteke Sukaldaritza da Gabonetako gastu elektrikoko iturri handienetako bat, afariak eta bazkariak ospatzeko erarik ikusgarrienak baitira. Festa horietan, labe batek bost ordu, hiru bitrozeramika eta bost bat ontzi garbigailu funtzionatuko dituela kalkulatzen da. Ez hondatzeko, etxetresna elektrikoak zentzuz erabili behar dira, eta labea erabili behar da aldi berean bi plater egiteko, garbigailua eta ontzi garbigailua beti beteta edo sua itzali behar da egosi aurretik.
2016
‎Ontziratu gabeko produktuak merkeagoak dira, eta gero eta ohikoagoak dira salmenta sistema hori zati batean edo produktu guztietan erabiltzen duten establezimenduak. 5 Ontzi eta poltsa berrerabilgarriak erabiltzea Produktuak eta beharrezkoak ez diren hondakinak sortzea saihesteko beste era bat ontzi eta poltsa berrerabilgarriak erabiltzea da. Horiekin, erosketak eraman daitezke, produktuak gorde eta antolatu edo elikagaiak gorde, eta, horrela, bizitza baliagarria luzatu, hondakin kantitatea murriztu eta aurrezki ekonomikoa lortu.
2020
‎Baina zer gertatzen da birziklatzeko edukiontzira bota ondoren? Ontzi bat ontzian uztean, “zirkulu perfektua jartzen da martxan”, azaldu dute Ecovidriok, Espainian behin bakarrik erabiltzen den beira birziklatzeaz arduratzen den irabazi asmorik gabeko erakundeak. Botila birziklatu batetik berdin berdina den beste bat atera daiteke, jatorrizko ezaugarriei eusteko.
‎Hori erraz egiaztatzen da marka batzuetan; esaterako, Krema katalanezko Eroski turroian,% 38 almendra dela,% 7 gorringoa eta% 3 esne gaina. Baina produktu gehienetan ezin dugu egiaztatu kalitate gorenari dagozkion eskakizunak betetzen direla, ez baita nahitaezkoa etiketan oinarrizko materiak zer proportziotan dauden erakustea, baldin eta horietakoren bat ontzian nabarmentzen ez bada, dela hitzekin, dela irudiekin. Turroiak:
‎Eta ez hori bakarrik. Osagai horietako bat ontzian modu batera edo bestera agertzen bada (adibidez, irudietan) edo produktuaren izenaren zati bat bada, osagai horren kantitate zehatza zehaztu behar da. Adibide bat:
2021
‎Osagaien zerrenda Osagaien zerrendan, produktuaren osagaiak erakutsi behar dira, garrantziaren arabera ordenatuta, pisuaren arabera. Gainera, bakarren bat ontzian nolabait nabarmentzen bada, hitzekin edo irudiekin, haren proportzioa zehaztu behar da. Hala, produktuaren osaeraren ideia bat egin dezakegu.
‎kaltzio oxidoa edo kare bizia eta ura. Pistoi bat ontzian aktibatzean, biak nahasi eta beroa askatzen dute. Irudia:
‎Baina zer gertatzen da okerra denean? Zer gertatzen da, adibidez, web orriko osagaien zerrenda ez badator bat ontzian ageri den osagaien zerrendarekin. Gertatzen dena da informazio horrek kontsumitzailea engainatzen duela eta araudia urratzen duela.
2022
‎Badakigu bertan zerrendatzen direla hura osatzen duten elementuak, baina kontuan izan behar da zerrenda hori beheranzko ordenan egin behar dela, bakoitzaren pisuaren arabera. Gainera, osagai horietakoren bat ontzian nabarmentzen bada, hitzekin edo irudiekin, osagai horren proportzio zehatza adierazi behar da. Arrasto horiekin, produktu bakoitza zer den jakin dezakegu.
‎Bertan, osagai bakoitza zer proportziotan dagoen gutxi gorabehera jakin dezakegu, pisuaren arabera zerrendatu behar baitira. Gainera, baten bat ontzian nabarmentzen bada, dela irudiekin, dela hitzekin, kopuru zehatza adierazi behar da. Hori guztia kontuan hartuta, modu seguruagoan jakin ditzakegu produktu bakoitzaren ezaugarriak.
‎ordu batzuetan dozena erdi zigarro egon diren ura. Landarea hauts bihurtzeko, etxeko uxagarria litro bat ur berorekin, koilarakadatxo bat ontzi garbigailurekin eta koilarakada bat erretzeko alkoholarekin egina.
‎Hortik abiatuta, horietako bakoitza gutxi gorabehera zer proportziotan dagoen jakin dezakegu, pisuaren arabera ordenatu behar dira. Gainera, bakarren bat ontzian nolabait nabarmentzen bada —hitzekin edo irudiekin—, berariaz adierazi behar da zenbat den. Azken hori bereziki erabilgarria da fruta pure horietan; izan ere, ezaugarri komun bat horixe dute, beren ontzietan frutetako batzuen irudiak edo izenak agertzen baitira.
2023
‎Produktu horiek giro tenperaturan mantentzea arriskutsua da osasunerako, baldintza horiek onddoak eta bakterioak hazten laguntzen baitute. Produktua tenperatura egokian kontserbatu den jakiteko trikimailu bat ontziek ura kondentsatzen dutela adierazten duten begiratzea da. Hala bada, hotz katea ez da errespetatu.
‎Zer kopurutan dauden ere adierazten digu, garrantziaren arabera ordenatu behar baitira. Gainera, osagairen bat ontzian nolabait nabarmentzen bada, dela irudiekin, dela hitzekin, berariazko proportzioa adierazi behar da. Hori kontuan hartuta, aztertutako produktu guztietan osagai nagusia ura da, eta espero izatekoa zen hori, edari mota horren ezaugarria baita.
‎Salbuespenak dira Veritas opiltxoak txokolate beltzarekin (%57ko proportzioan) eta Bicentury arroza txokolate zuriarekin (%50eko txokolate zuria). Gainera, elementuren bat ontzian nolabait nabarmentzen bada (hitzekin edo irudiekin), haren kantitate zehatza adierazi behar da. Horrek aukera bat egitean garrantzitsuak diren xehetasunak ezagutzeko aukera ematen digu, hala nola zerealen edo txokolatearen proportzioa.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia