2005
|
|
Organismo horretako zuzendari nagusi Ignacio Arranzen arabera, arraina izoztea da larbak desaktibatzeko metodo nagusia, zerotik 20 gradura eta astebetera gutxienez. Anisakis larbak gizonarengana iristen dira arrain kutsatu gordinak jatera, apur
|
bat
onduak edo onduak. Hori dela eta, ohitura gastronomikoen ondorioz, munduan atzemandako kasu guztien %95 Japonian erregistratzen dira.
|
|
Ondoren, sartu anana zukua eta ketchupa, eta nahasi multzo osoa koilara batekin, saltsa arrosa bat osatu arte. Anana xerratan letxuga hostoak banatuko ditugu, oliba olioarekin eta limoi zukuarekin pixka
|
bat
onduak, eta horien gainean jarriko ditugu anana eta itsaski zatiak. Saltsatu dena saltsa arrosarekin.
|
2008
|
|
Era askotako entsaladak egin daitezke, pertsona bakoitzaren irudimenaren mugen arabera. Freskoak eta epelak Entsalada epel baten osagai freskoak barazkiak eta frutak izaten dira, bai gordinik bai kontserban (letxuga askotarikoak, eskarola, endibiak, tomateak, zainzuriak, laranjak, pomeloak edo aguakateak, besteak beste), pixka
|
bat
onduak. Osagai horiek osagai kozinatu edo epelei laguntzeko funtzioa betetzen dute.
|
2009
|
|
Produkzioa gehiago zaintzen da, eta horrek eragina du azken prezioan (garestiagoa), eta esne txerriak mantsoago hazten dira, beste arraza batzuekin alderatuta. Gainera, 40 egunetara botatzen dira; industria21 egunetara, berriz, solomo kantitate txikiagoa dute lehiakideek baino, eta, urdaiazpiko
|
bat
ontzeko, gutxienez, bi urte behar dira. Elikadura zaindua Animaliaren genetikarekin, sexuarekin eta hiltzeko adinarekin batera, elikadura da haren kalitate organoleptikoan eragin handiena duen faktoreetako bat.
|
2011
|
|
Baina pasta hainbat modutan egin daiteke, bai goarnizio elementu gisa, bai errezeta baten elementu nagusi gisa. Oliba olioz pixka
|
bat
ondutako pasta eta albahakaz, ezkaiaz edo zatitu berri den tipulin apur batez zatitutako belar freskoak goarnizio erraz eta gozoa dira plantxan edo erreta prestatutako haragi eta arrainentzat. Konbinazioak plater berezi oso osatua osatzen du, proteinak eta karbohidratoak dituena.
|
2012
|
|
Azken batean, beroak edo hotzak, gordinak edo kozinatuak jan daitezke, plater bakar gisa edo laguntzeko. Beti otordu nagusi bakoitzean sartzeko ohitura, baita txigortu
|
bat
ontzeko gosarian ere, osasun eta kolore apustua izango da. Lekaleak, ondo lagunduak Dilistak ez dira koilara plater ezagunenak.
|
2013
|
|
Menu horietako
|
bat
ontzeko, Modenako ozpina eta karamelua erabili dute, ogi txigorki frijituak perrexilarekin eta baratxuriarekin, onddo saltsa bat tipularekin eta patata erregosiak txanpinoiekin, tipularekin, tomatearekin eta ardo zuriarekin.
|
|
Irudia: Alex Proimos Duela gutxi, AEBetako medikuek haur jaioberri
|
bat
ondu dutela jakinarazi dute. giza immunoeskasiaren birusa (GIB) kutsatutako haurrak pikota mediatikoan jarri ditu.
|
|
Ideia batzuk: Oilasko entsalada
|
bat
ontzeko. Fruitu lehorren zatitxo batzuk gehitu (mahats txigortuak, hurrak, etab.) eta, gero, tipulin zatitu berria.
|
2014
|
|
Horrela, kolore berde bizia ilarrari finkatzen diogu. Xukatu, minutu batzuetan ur izoztuan utzi ondoren, eta gorde leku epel batean, oliba olioz pixka
|
bat
onduta. Ilarrak egosteko saldan ere 250 ml gordeko ditugu.
|
|
Espeziekin eta belarrekin lotzeko errezetak eta ideiak Irudia: CONSUMER EROSKI Entsalada
|
bat
ontzeko, haragia ontzeko edo arroza, espeziak eta belarrak ondu daitezke. Zaporea ematen dute, elikagaien jatorrizko gustua nabarmentzen dute, eta askotan munduko beste sukaldaritza batzuetara eramaten dute exotismo eta berezitasunarekin.
|
2015
|
|
Bada, entsalada
|
bat
ontzeko edo kanape batzuk laguntzeko erabiltzen den maionesa edo ziape kopurua askoz txikiagoa delako gisatu bat edo pasta plater bat prestatzeko behar den tomate saltsarena baino.
|
|
Entsalada
|
bat
ontzeko erabil daitezkeen saltsa eta prestakin ugarien artean, bada bat munduan ospe handia duena: Zesar saltsa.
|
|
Irudia: Charlie Gross Entsalada
|
bat
ondu eta justu asmatzea funtsezkoa da errezeta on bat ez galtzeko. Hori egiteko aukera ugari badaude ere, formularik oinarrizkoena eta arruntena hiru osagai erabiltzen dituena da:
|
|
Saltsa hori erabiltzeko aukera asko daude. Horietako bat da sandwich bat pita, oilasko bularki errea eta barazki freskoak edo, bestela, arkume kebaba
|
bat
ontzeko erabiltzea. Bi kasuetan, kétchupa aberastua oso ondo ibiliko da.
|
2020
|
|
Entsalada
|
bat
ontzea ez da zaila. Oro har, oinarrizko hiru osagairekin (olioa, ozpina eta gatza) ozpin olio oso atseginak eta askotarikoak egin daitezke, gaur egun merkaturatzen diren produktuen aniztasunari esker.
|
2022
|
|
Zati horiei limoi zukua bota behar zaie ilundu ez daitezen, entsaladari gehitu baino lehen. Bota xerra mehetan ebakitako oilasko bularkia oliba olioz eta gatzez pixka
|
bat
ondu, gainazala gorritu arte, eta jarri entsaladan. Oilaskoa salteatu den zartagin berean sei koilarakada oliba olio, laranja zukuaren zorrotada bat, kalitatezko ziape koilarakada bat eta Jerezko ozpin koilarakada bat gehitzen dira.
|
|
Pasta egosita dagoenean, ur hotzez freskatzen da txorrotaren azpian, eta, aldi berean, xukatu egiten da. Hotza eta xukatua, uraza orriak eta tomate zuritu eta zatituak jarri diren ontzietan botatzen da, pixka
|
bat
onduta eta igurtzita oliba olioa gordina eta tanta batzuk ozpina. Zartagin batean, koilarakada pare bat oliba olio eta hortz bat baratxuria zuritu eta zatitu, 200 gramo salteatu izokin freskoa dadotan moztuta eta pixka bat gazituta, minutu batez. Entsalada unean bertan aurkezten da, ondu berria eta izokin zatiak gainean jarrita.
|
|
Ekarpena bitamina, erradikal askeek eragindako kalteetatik zelulak babesten laguntzen duen antioxidatzaile liposolublea. Nabina olioaren erabilera Industriak prozesatutako elikagai askotan nabina olioa egoten da, baina etxean ere erabil daiteke, zapore neutroa du eta, gainera, ondo jasaten ditu tenperatura altuak. Ezaugarri horiei esker, hainbeste erabil dezakegu errezeta hotzak (adibidez, entsalada
|
bat
ontzeko), elaborazio beroak frijituak, salteatuak edo labean egindako prestakinak. Zaporea neutroa izatearen beste abantaila bat da oso ondo egokitzen zaiola errezeta gozoak eta gaziak:
|
|
Txigortu ogia eta prestatu platera Ogi xerra batzuk txigortu, eta, gainean, oinarri bat prestatu piper erreekin, tipula errearekin eta baratxuri hortzekin. Horien gainean, antxoa fresko batzuk jartzen dira, hezurrik gabeak, oliba olioz eta gatzez pixka
|
bat
onduak, eta limoi tanta batzuk, eta 20 segundo mikrouhin labean, perrexil hosto zatituekin. Azkenik, piper erretako zukuekin aliatu da, oliba olio birjinaren koilarakada batzuekin.
|
|
Osagai horiek nahastean, maikena. Irakin egin ondoren, hotz edo bero zerbitzatu (gure gustuen arabera) hiru goxeko arroza. 3 Saltsa arrosa Ezinbestekoa da arroz entsalada
|
bat
ontzeko. Entsaladan itsaskia edo suzedaneoak egoten dira, surimi motakoak.
|
2023
|
|
Pasta egosita dagoenean, ur hotzez freskatu txorrotaren azpian, eta, aldi berean, xukatu. Pasta hotza eta xukatua dagoenean, bota letxugak eta tomateak jarri diren ontzietan, pixka
|
bat
onduta eta igurtzi oliba olio gordinarekin. Azken unean, kontserbako mendrezka xukatuaren zatiak gehitzen zaizkio entsaladari, eta, zerbitzatzerakoan, multzoa aliatu egiten da; olioarekin edo maionesa koilarakada batzuekin edo saltsa deribaturen batekin egin daiteke.
|