Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 33

2001
‎Hala ere, zaila da biofilm kontzeptua birusen edo protozooen antzeko mikroorganismoentzat estrapolatzea. Birusak zelula bat kutsatzen ez badute bideragarritasuna adierazten ez duten partikulak dira. Ezin izango dute biofilm bat osatu, nahiz eta hark harrapatuta gera daitezkeen.
2003
‎Bi faktore horiek bakterio infekzioen bidea errazten dute, nahiz eta patogenoak ez izan hain birulenteak. Birusak, beste arrisku bat Birusak zelula bat kutsatzen ez badute bideragarritasuna adierazten ez duten partikulak dira. Ez dute biofilm bat osatzen, baina berak harrapatu ditzake.
‎Ikuspegi horretatik, merkataritza handitzeak kostu handiagoak ekar ditzake, batez ere elikagaien segurtasunari lotutako beldurrak mundu osora iritsi ahala eta kontrol, analisi, egiaztapen eta ziurtapen ekintzak behar direnean. Ondorio ekonomikoak Gero eta globalagoa den mundu batean kontrolik ez izateak galera handiak eragin diezazkioke ekoizpen sektoreari Fenomeno horren ondorio ekonomikoak neurriz kanpokoak izan daitezke elikagai sektorera bideratutako elikagai edo lehengai bat kutsatuta badago. Adibide berri bat jartzearren, behien entzefalopatia espongiformeak (EEB) eragindako krisiak 6.000 milioi euro inguruko kostuak eragin zituen Erresuma Batuan bakarrik.
‎Prozesua bakterio batera hurbiltzen denean hasten da, bere paretarekin kontaktuan jartzen denean, hari atxikitzen zaionean eta material genetikoa injektatzen zaionean. Birus guztiak bezala, fagoak zelula bat kutsatzen duten bitartean bakarrik bizirik irauten duten partikulak dira. Barruan, ahalmen metabolikoaz jabetzen dira, eta beren erreprodukziorako erabiltzen dute.
2004
‎Ez da barizela bezain kutsakorra, jariakinen bidez baino ez da transmititzen. “Horregatik, haur bat kutsatutako besikulekin zuzenean kontaktuan jartzen bada, barizela bat egin dezake”. Oraingoz, botikak eta analgesikoak besterik ez dira sendatzen.
2006
‎Horrela, pertsona guztiak «txertatuta» geratzen dira modu naturalean, eta ohikoa da denak positiboak izatea birusarentzat 6 urtetik aurrera. Antigorputzik ez duen eta herrialde garatu batetik datorren pertsona bat kutsatzen denean, bere jatorrizko herrialdean garatzen du gaixotasuna, itzultzean. Pertsona horiek, eramaileak edo infektatuak, jatorrizko herrialdean sartuko dute berriro birusa, eta antzeko eredua eragin dezakete seme alaben artean, horrelakorik badute, edo inguruko pertsonen artean.
‎Interes bereziko adibide bat almidoia destrina, maltosa, matodestrina edo glukosa bihurtzea da. Lehen, almidoia azidoarekin irakiten zen, eta horrek energia asko kontsumitzea eta nahi ez ziren azpiproduktuak sortzea eskatzen zuen, eta, ondorioz, zaporea aldatzea, zenbait substantzia toxiko sortzeko aukera izatea eta ingurumena pixka bat kutsatzea. 1950eko hamarkadaren erdialdean, entzimen teknologiak hedapen handia izan zuen biokimikaren aurrerapenaren ondorioz, eta, horri esker, entzimen jarduera ezagutu ahal izan zen, haien funtzioak identifikatuz eta kontzentrazio funtzionaletaraino purifikatzea lortuz.
‎Fagoa bakterio batera hurbiltzen denean hasten da prozesua, paretarekin kontaktuan jartzen denean, harekin bat egiten duenean eta material genetikoa injektatzen zaionean. Birus guztiak bezala, fagoak zelula bat kutsatzen duten bitartean bakarrik bizirik irauten duten partikulak dira. Barruan, ahalmen metabolikoaz jabetzen dira, eta beren erreprodukziorako erabiltzen dute.
2007
‎Zerrenda hori, ur ontzi txikietan sartu ondoren, patogenorik ez egoteko aukera kentzen du, eta ura edateko segurua dela adierazten du. Zerrenda horiei esker, gainera, jaki bat manipulatuko den gainazal bat kutsatuta dagoen ala ez jakin daiteke.
2008
‎Akaro hori oso zabalduta dago Espainiako iparraldean, eta larruazaleko gaixotasun bat kutsa dezake
‎Kargatzeko ur tangaren ondoan dagoen lurzoruaren zati bat kutsatuta dago
‎Horietako bat, 26 urteko gizon bat, El Ferroleko (Coruña) Marcide Arkitekto Ospitalean diagnostikatu zuten, eta kutsatu eta 25 egunera hil zen. Ikertzaileek bi gaixoren kasuak aztertu zituzten, eta horietako bat kutsatu eta 25 egunera hil zen. Beste kasua, berriz, 15 urteko neska gazte bat da.
2009
‎Animalia horien gorotzek elikagairen bat kutsatzen duten prozesuetan dago arriskua.
‎Aztertutako lagin guztien %74, 1ean patogenoa isolatu zen, hau da, ustiategi guztietako animalien %98, 6 eramaileak ziren. Beraz, azienda horrek bakterio mota hori kentzen du urte osoan gorozki fekalen bidez. Arriskuan dago gorotzek elikagairen bat kutsatzen duten prozesuetan, hala nola, hiltegiko haragia, esnea jetzi bitartean edo barazkiak, kutsatutako ura ureztatuta. Hesteetako patogenoak direnez, noizbehinkako infekzioak maiz gertatzen dira.
2010
‎Olio industrialak, berriz, are ondorio larriagoak eragiten ditu, baita makina astunek eta ibilgailuek erabiltzen duten olioak ere: bi litro aski dira olinpiar igerileku bat kutsatzeko, edo bi azalera.
‎Iruzur egiteko substantziaren bat gehitu edo kendu da aldez aurretik, eta aldatu egin da osaera, pisua edo bolumena aldatzeko edo akatsen bat estaltzeko. Baliteke hondatutako elikagai bat kutsatuta ez egotea eta kaltegarria ez izatea; esate baterako, txirotutako galleta bat, airean biltegiratzean oxidazioaren ondorioz koipea aldatu zaiona, baina hori kontsumitzea ez da arriskutsua osasunerako. Batzuetan, nahita egiten dira aldaketak, eta ez dira alteraziotzat hartzen, elikagaien eraldaketa baizik, jogurta lortzeko esnea hartzitzen denean bezala.
‎Ardo industria batek Toledoko urmael babestu bat kutsatzen du
2011
‎Aipamen berezia merezi dute artisauek eta soltean saltzen diren beste batzuek, batzuetan segurtasun txikiagoarekin, funtsik gabeko ideia batekin lotuak. Hala ez denean elikagai bat kutsatzen dela pentsatzeak nahasmena sortzen du eta, gehienetan, okerreko erabakiak hartzen ditu. Segurtasuna leku guztietan Kasu gehienetan, uste da tamaina edo kolorearen arabera jarritako elikagaiak, hala nola frutak, forma ezin hobekoak eta kolore bizikoak, kalitate handiagokoak edo seguruagoak direla.
‎Garapen bidean dauden herrialdeetara doazen pertsonen %20tik %60ra desplazamenduarekin lotutako gaixotasunen bat kutsatzen da, Magdalena García Rodríguez doktoreak adierazi zuen bezala, Valentziako Erkidegoko Gaixotasun Infekziosoen Elkartearen VIII. Biltzarrean (SEICV), Valentzian. Gehienetan, izaera arineko eta maila mugatuko patologiak izaten dira, hala nola bidaiariaren beherakoa, baina %8k laguntza medikoa eska dezake bidaian zehar, osasun sistema oso prekarioak dituzten herrialdeetan, edo, iritsi eta berehala, medikuak azaldu zuen.
‎Gainera, zenbait erradionukleido giza gorputzeko ehunen antzekoak dira, eta gero eta errazago metatzen dira. Kutsatuenak Laboreak eta esnea dira erradioaktibitate kontzentrazio handiena duten elikagaiak, eta, aldi berean, eremu bat kutsatuta dagoen zehazteko adierazleak dira. Adibidez, zesioa, tuberkulu batzuen erroei lotzen zaien elementu erradioaktiboa.
2012
‎Transplante baten zain Emaile bateragarri bat espero den bitartean, era guztietako emozioak izaten dituzte kaltetuek, besteak beste, beldurra. Ikuspuntu fisikotik, transfusioak egin behar dira, beti izaten dute neke sentsazioa, aldapa bat igotzeak nekatu egiten ditu, eta odoljarioak eta infekzioak izateko arrisku handia dute; beraz, ezin dira jende asko ibiltzen den edo oso itxita dagoen lekuetara joan, oso aire zikinduta, hala nola tabernetara, non birusen bat kutsa baitezakete (batez ere neguan) arrazoiren batengatik ospitale bateko medikuetara joaten badira, ez dira birusetatik babestu behar. Gaur egun, batez beste lau hilabete behar dira emaile bateragarri bat aurkitzeko, Josep Carreras Fundazioaren arabera.
2013
‎Denak dira bakterietarako «etxe» bikainak. Kontuan izan behar da gainazal poluitu batek beste gainazal bat edo objektu bat kutsa dezakeela kontaktuan jartzen bada. Mikroorganismoak sukaldean mugi daitezen, eskuak dira egokienak, elikagaietatik tresnetara iristea ahalbidetzen baitute.
2017
‎Tabernetan, zenbait prestakin daude, hala nola aperitibo batzuk, edariari laguntzeko eskaintzen direnak, non ingurumen baldintzak ez liratekeen egokienak. Tenperatura altuek, intsektuak izateak eta eskuetatik etengabe joan eta etortzeak, edalontziak eta txanponak ukitzeak, eztul egiteak eta doministiku egiteak, elikagai bat kutsatzea eragin dezakete. Beraz, kakahueteak edo patatak bezalako aperitiboak zerbitzatzen diren katiluak bezalako prestakinetan arreta jarri da.
‎Elikagai hori bera arriskuan jartzen bada, kontserbazio txarra adibidez, baliteke mikroorganismo patogenoak garatzea. Gerta daiteke aldatutako elikagai bat kutsatuta ez egotea eta kaltegarria ez izatea. Adibide bat oxidatu den galleta bat litzateke:
‎Batez ere 5ºc eta 60ºc arteko tenperaturan agertzen dira, arrisku eremuan. Tenperatura horietan bi ordu igarotakoan, elikagai bat kutsa daiteke. Kasu honetan, agian ondo hezurtu eta zapore ona izan dezake.
2020
‎Eta barrura sartutakoan, komeni da ezer ez ukitzea, erosten diren produktuak izan ezik, ikusmenarekin hautatuz eta haiek bananduz, adibidez, atzean dagoena hartzeko. Supermerkatuko zainketak Gogoan izan produktu (edo gainazal) bat kutsatuta egon daitekeela, neurri handi batean hartzen baduzu ere. Korridorearen erdialdean ibiltzea komeni da, eztula edo produktuen gainean hitz egitea saihesteko; segurtasun tartea beti errespetatzea (batez ere harategian eta arrandegian, arreta horiek ahazteko joera baitago); eta eskuak beti aurpegira ez eramatea, “kanpoan gauden bitartean ezin izango baititugu eskuak garbitu, hori baita benetan eraginkorrena koronabirusak kentzeko.
‎Koronabirus berri bat agertzeak, SARS CoV, munduaren zati handi bati eragiten dio, azkar hedatzen delako eta pertsonen osasunean ondorioak dituelako. Izan ere, hilabete gutxi barru milioi bat kutsatze konfirmatu inguru daude eta COVID eritasunak 50.000 hildako. Horregatik, artikulu honetan SARS CoV sistemak gure organismoari nola erasotzen dion azaltzen dugu, bereziki arnas sistemari, hau da, erasandako nagusiari.
‎Kutsatutako pertsona baten sudurretik edo ahotik datozen tanta batzuk nahikoa dira gainazal bat kutsatzeko eta beste batek COVID harrapatzeko arriskua handitzeko. Arriskua oso txikia da, bai, baina eskuak sudurrera edo ahora eramanez gero, kutsatzeko arriskua dago.
‎Bluetooth teknologiaren bidez, datuak bidaltzen dituzte kalean, lanean, garraio publikoan edo jai batean gurutzatzen diren beste mugikor batzuetara. Pertsona bat kutsatzen bada, aplikazioari jakinarazteko aukera du, informazio hori zerbitzari zentral batera bidal dezan. Honek, aldi berean, abisu bat bidaliko lieke lankide izan zituen guztiei.
2021
‎Sexu transmisiozko infekzioak (STG) Diotenez, SARS CoV ITS bat balitz bezala jokatzen du: kutsatu egiten da bat kutsatuta dagoela jakin gabe. Eta hor dago, hain zuzen, 2005etik etengabe hazten ari diren mota horretako infekzioen arazoa, eta, nahiz eta kolida murriztapenak izan, kasu askotan ez baitute sintomarik ematen edo zenbait aste igaro baitira nabaritu arte.Hepatitisaz gain, hauek dira gure herrialdean eragin handiena dutenak:
‎3 Ez izoztu elikagairik ontzia ireki ondoren Kontserbazio baldintza horietan banatzen ez den edozein produktu izoztu nahi baduzu, ontzia ireki ez bada egitea gomendatzen dizugu. Irekitzen denean, dela kontserba bat, erdi kontserba bat edo produktu fresko bat kutsatzeko aukerak areagotzen dira. Horregatik, desizoztu ondoren, jatorrizko elikagaiak baino poluituta egoteko aukera handiagoa izan dezakeen elikagaia izango dugu.
2022
‎Eritasuna parasito batek eragiten du: Gondii toxoplasma. Haurdun dagoen emakume bat kutsatzen bada, parasitoak plazenta zeharkatzen du eta fetura iristeko aukera handiak ditu. Hori gertatzen denean, sortzetiko toxoplasmsiaz hitz egiten da.
‎Eta zure presentzia onuragarria izan daiteke guretzat Adibidez, gure organismoan biofilma sortzen duten bakterioak ere badaude, hala nola azalean, hortzetan edo baginan hazten direnak, eta horrek babestu egiten ditu nahi ez diren beste bakterioetatik. Baina kezkatzeko arrazoi handia ere izan daitezke adibidez, aldakako protesi bat kutsatzen denean. Biofilma elikagaietan Elikagaiak direnean, normalean biofilmei buruz hitz egiten da, haien prestakuntzak elikadura industriarentzat duen kezka handiagatik.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia