Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 21

2005
‎Sukaldeko arrisku nagusietako bat bero iturriek eragiten dituzten erredurak dira.
‎zaporetsuak, erraz prestatzen badira; labean, plantxan, parrillan. bere gantzaren zati bat beroarekin urtzen denez, ez dira hain kalorikoak. Arrainekin laguntzeko, beste aukera bat barazkiekin egindako hornigaiak.
2006
‎Beste hipotesi batzuen arabera, erradikal askeen eraketak eragina izan dezake mikroorganismoen DNAn. Prozesu ez termikoa bada ere, kontuan hartu behar da energiaren zati bat bero gisa xurga daitekeela, eta, neurri batean, elikagaiaren tenperatura igo. Zaila da hipotesi horien guztien arteko mugak ezartzea, eta, seguruenik, mikrobioen desaktibazioa aurreko mekanismoen nahasketa baten ondorioz gertatuko da.
‎Danimarka, sistema horren erabileran eta teknologian aurreratuen dagoen herrialdeetako bat, aire girotua eta beroa emateko ari da hobetzen, kilometrotara dauden zentral termikoetatik. Era berean, hainbat teknologiari esker, beroa eta energia modu konbinatuan sor daitezke biomasatik abiatuta, hala nola kogenerazio instalazioak, lurrunaren zati bat bero energia sortzeko erabiltzen baitute; gasifikazioa, biomasaren deskonposizio termikoaren ondorioz sortutako produktuak aprobetxatzen dituena, elektrizitatea lortzeko aukera ematen duen gas bat erreakzionaraziz; edo beste sistema batzuk, hala nola gas turbinak, erregai zelulak edo Stirling motako motorrak. Bestalde, biomasak bioerregaiak sortzeko prozedura berriak garatzeko aukera ere ematen du.
2007
‎Intsonorizazio propietateak eta propietate termikoak dituen arren, eraikuntzan erabiltzen den material horrek adreilu arruntek baino %60 eta %90 gehiago balio du. Aplikazioa barne dibisioetan Material horren ezaugarri nabarmenetako bat beroa kontserbatzeko eta soinu kutsaduraren inguruneak zaintzeko gaitasuna da. Autonomia erkidego gehienetan, etxebizitza partikularretako zarata muga 35 dezibelio egunez eta 30 dezibelio gauez ezartzen da.
2008
‎Halaber, azpimarratu behar da, oro har, eta EDAIren arabera, berokuntzako eta ur bero sanitarioa ekoizteko sistema elektrikoak ez direla gomendagarriak energiaren ikuspegitik. Berokuntza elektrikoaren aldagaien artean, institutu honek planteatzen duen sistemarik egokienetako bat bero ponpa da eta, gutxien komeni denetatik, banakako elementuak (erradiadore elektrikoak, konbektoreak eta abar). geletan banatuta. Ez da ahaztu behar, halaber, 2006 urtetik aurrera etxeko elektrizitate kontsumoa, orduko 1.300 kilowatt etik gorakoa bada bihileko batean, zigortu egiten dela balio horretatik gora kontsumitutako energiari 0,013 kilowatt eko errekargua aplikatuz, edo, bestela esanda, 1,3 zentimoko zigorra ezartzen da etxeko erabiltzaileek hilean 650 kilowatt etik gora kontsumitzen duten kilometro bakoitzeko.
‎bata, zuzenekoa, pertsona osasuntsu bati kutsatutako pertsona edo animalia bati eragiten diona, eta, bestea, zeharkakoa, kutsatutako elikagai baten bidez kutsatzen dena. Transmisio garrantzitsuenetako bat beroaren, haragi xehatuaren edo esne gordinaren bidez gutxi tratatutako behi haragia da. Haragi gordinari eta E.coli bakterioari lotutako beste arrisku faktore batzuk egon badaitezke ere, molekula baten presentzia (N glikolilneuraminikoa, Neu5Gc) gizakiak berez sortzen ez duena, nahiz eta, Shigarekin batera, bere ehunetan integratzen den elikagai gordinak jan ondoren, hala nola haragia edo esnea, hanburgesi eritasuna, gaixotasun larri horren ondorio izan daitekeen.
2010
‎Prebentzio neurri hori funtsezkoa da, batez ere, zaharren artean; izan ere, adinean aurrera egin ahala, egarri sentsazioa gutxitu egiten da, dio Basagañak. Prebentzioa ondo doa CREALek egindako ikerketaren beste ondorio garrantzitsu bat bero boladen aurkako prebentzio planek funtzionatzen dutela da. 2003ko bero bolada historikoaren ondoren, hainbat autonomiak ezarri dituzte.
‎Kozinatuta dauden beste barazki batzuekin ere konbina daitezke, hala nola piper salteatua tipularekin, edo perretxiko ugari, hala nola txanpinoiak. Osagai kozinatuak eta zerbitzatzerakoan pixka bat beroak gehitzen bazaizkio, entsalada epela esaten zaie. Beste landare edo proteina osagai batzuekin egin daiteke, hala nola haragia, arraina edo itsaskia.
2011
‎Eremu horretan produktu bat bi ordutik lau ordura bitartean mantentzen bada, modu egokian manipulatu eta prestatu bada ere, intoxikatzeko arriskua handitu egiten da. Ordu horiek metagarriak dira; beraz, plater bero bat beroaren tenperaturaren azpitik bi orduz jaisten bada, berotu egiten da, eta, gero, beste bi ordu pasatzen dira arrisku eremuan, ez da segurua izango. Baldintza horiek ez zaizkie aplikatzen elikagai guztiei.
‎Horretarako, arto azukrea hartzitu zuten azido laktikoa egiteko, eta PLA bioplastikoa sortzeko erabili zuten. Azido polilaktiko horren ezaugarrietako bat beroarekiko tolerantzia txikiagoa da, baldintza jakin batzuetan haren erabilera murrizten baitu.
‎Aitzitik, erabat prestatzeko eta segurtasun tenperaturak lortzeko grinak, baita barruan ere, gehiegizko beroa eragin dezake, eta, ondorioz, urtsutasuna, samurtasuna, mantenugaiak eta, are gehiago, prozesatze poluitzaileak nabarmen garatzeko arriskua (elikagaiei bero handia aplikatzearen ondorioz sortzen diren substantzia kimiko kaltegarriak). Jaki bat beroan edo hotzean, sukaldean prestatu ondoren, kontserbatzen den tenperatura ere oso interesgarria da, ondoren prestatutako mikrobioak saihesteko. Elikagai baten tenperatura termometro baten bidez zehatz mehatz ezagutzea baino ez da elementu fidagarria haren segurtasuna balioesteko.
2012
‎Beroa galtzen da uraren irradiazio, eroapen eta lurruntzearen ondorioz, arnasbideetan eta azalean barna. Gorputz tenperaturari lotutako patologia larri bat bero kolpea da, hau da, zakurraren gorputz tenperatura igotzea, bere organismoarentzat onargarriak diren mugak gaindituz. Bero kolpeak arrisku larrian jartzen du zakurraren bizitza, haren gorputzaren tenperatura 42 gradukoa izan baitaiteke.
‎Horretarako, gorringoak eta azukrea irabiagailu elektriko baten laguntzaz irabiatu hamar minutuz, kolore hori argira iritsi arte. Xehetasun interesgarri bat bero eremu batetik gertu egitea da (adibidez, Maria bainu epela), osagaiak dauden lokatza epeltzeko. Beste ontzi batean zuringoak elur puntuan irabiatu, ehundura sendoa lortu arte (buelta emanez gero, barreñotik ez iraultzeko adina).
2014
‎Horrela, hobeto estimulatuko da txakurraren usaimena. Gainera, pentsuaren ukitu biguna eta apur bat beroa erakargarriagoa izango da ahosabaian. Ezaugarri bereziak dituzten txakur latak, gibel arazoak dituztenak, erakargarriagoak dira, oro har, testura koipetsua eta biguna dutelako.
2015
‎2 Katuak ez du jan nahi? Janari pixka bat beroa Janari hezeko lata bat katu hotzentzat (hozkailutik atera berria) ez da hain erakargarria felidoak giro tenperaturan. Gogoan izan hozkailutik ordubetez atera behar duzula bazkalondoan.
‎Elikagaiei aplikatutako tenperatura altuek mikroorganismoen ugalketa eragozten dute eta horien forma begetatiboen heriotza eragiten dute, zenbait mikroorganismok osatzen dituzten esporak suntsituz. Zailtasun nagusietako bat beroa elikagaiaren atal guztietara berdin iristea da. Egosten den piezaren lodieraren arabera, errazago edo gutxiago egosten da homogeneoagoa.
2016
‎Gutxi kontsumitzeaz gain, bero gutxien igortzen dutenak dira. Ez da ahaztu behar bonbillek sortzen duten energiaren zati handi bat bero bihurtzen dela, eta, beraz, udan, geletako tenperatura gradu batzuk jaitsi ahal izango dela. Bestalde, urteko sasoi honetan erabiliko ez diren etxetresna elektriko guztiak deskonektatzea ere ez da ahaztu behar, hala nola manta elektrikoak edo berogailuak.
‎Haurra errekuperatzen denean, komeni da osasun zentrora eramatea, medikuak balora ditzan. Gehiegizko tenperatura prebenitzeko lau neurri Prebentzioa da helduek har dezaketen neurri nagusia aurrea hartzeko eta, beraz, adingabeko bat bero kolpeari aurre egiteko. Hona hemen espezialisten lau aholku nagusiak:
2017
‎Zerbitzu guztiak eta hondartzarako sarbide zuzena dituen eremu bat dago, Arosa Surfcampen. ‘Uste baino gutxiago balio duten lau ur kirol! ’ 3 Ibilaldia Sotres herrian, Asturiasko herri garaienean Hondartzaz gain, mendia uda freskoa pasatzeko leku aproposa da eta Loli Floresek dioenez, «Espainian, pixka bat igo orduko, fresko egiten da, eta gau bat berorik gabe igaro daiteke». Uda partean, Sotres landarekin galdu zen, Europako Mendietan.
2023
‎Felido baten hidratazio arazoek giltzurruneko gaixotasun garrantzitsuak eragin ditzakete. Hauek dira katu bat bero kolpea jasaten ari den seinale nabarmenenak: Uraren kontsumoa handitzea.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia