2006
|
|
Baita oso ohikoa da saltsa ahatearekin batera sagar ahatea edo aranpasa gisakoak, zapore gazi eta gozoko kontrapuntua. Saltsa
|
bat
ardo zuriz edo udare konpota ere goarnizio onak dira haragi zaporetsu honetarako. Larruz kozinatzen bada, komeni da hainbat zatitan zulatzea erre aurretik, eta mikrouhin labean irakin edo kozinatu, urtzean gantza erretilura erortzeko eta erraz kendu ahal izatea.
|
2007
|
|
Usadioz, lurrunetan egindako lapiko batean egosi daitezke ardo zuri pixka batekin, edo mikrouhin labean kantitate txikiren bat badago. Egoste tradizionala Muskuiluak irekitzeko, erosteko unean bertan hainbat aholku hartu behar dira kontuan Lapiko batean, edalontzi
|
bat
ardo zuriz, muskuiluak garbituta baina xukatu gabe sartzen dira. Ontzia estali eta su motelean prestatu, zukua askatzen joan daitezen, baina lehortu gabe.
|
2009
|
|
Jarri sutan lapiko zabal bat, muskuiluak maskorrean, ur pixka bat, basotxo
|
bat
ardo zuri eta estali. Atera muskuiluak lapikotik, maskorra ireki ahala, lehortu ez daitezen.
|
2011
|
|
Labean sartu, 200 °C tan 20 minutuz. Behin erreta, erretilutik atera, eta erretilua bereizi, zorrotadatxo
|
bat
ardo zuri eta haragi salda pixka batekin. Saltsa hori saiheski erreekin laguntzeko erabil daiteke, edo entsalada berde ondua presta daiteke platera errazago digeritzeko.
|
2012
|
|
Perrexil fresko xehatua bota, eta, ondoren, zapo zatiak. Bi aldeetatik gorritu eta baso
|
bat
ardo zuri bota. Utzi bi bat minutuz egosten, eta, ondoren, baso bat arrain salda.
|
2013
|
|
Pasta edo arroz zuri bati laguntzeko, nahikoa da baratxuri ale xehatu bat tipulin fresko batekin salteatzea, eta, barazkiak prestatu ondoren, haragia eranstea. Multzoa sueztitu haragia kolorez aldatu arte, eta, une horretan, gehitu zorrotada
|
bat
ardo zuri (haragia txahalkia edo hegaztizkoa bada) edo ardo beltz zorrotadatxo bat (haragi xehatua behi pixka batekin bada). Tenperatura igo, gatza bota, piperbeltz pixka bat, tipulin zatitu eta… prest!
|
2014
|
|
Egosketaren erdian buelta ematen zaio, bi aldeetatik gorritu dadin. Era berean, baso
|
bat
ardo zuri botatzen dugu ur pixka batekin, eta noizean behin bustitzen du labean erretako azala, buztinezko lapikora. Material horren lapiko bat erabiltzen dugu beroa hobeto banatzeko, eta, gainera, hura zerbitzatzeko orduan, erabiltzen da, mahaia ateratzeko erabiltzen baita.
|
|
Sueztitu egiten dugu, kanpoaldea egosteko eta barrualdea mamitsu geratzeko. Baso
|
bat
ardo zuri bota eta su bizian eraman, alkohola lurruntzeko (30 segundo inguru). Ondoren, koilarakada bat tomate bota eta urez estali.
|
|
Ondoren, hezurren eremua aluminio paperarekin forratzen da, eta haragiaren eremua (urre kolorekoa) nahasketa batekin nahasten da: oliba olioaren zati bat, non saihetsaren kanpoaldea gorritu den, eztia, azukrea, jengibre oso xehatua, hainbat piperbeltz, gatza eta koilarakada
|
bat
ardo zuri. Labean erretzen da (ordu eta erdiz berotzen da 180 °C an), eta noizean behin urez eta ardo pixka batez bustitzen da.
|
2015
|
|
Salteatze hori erraz salteatu daiteke (tamaina bereko ebaki eta perretxiko guztiak, batera egiteko), baina labean erre daitezke labean, barbakoan edo plantxan. Kasu guztietan, une gorenean prestatzen ari direnean, zorrotada
|
bat
ardo zuri edo koñaka gehituko da, platerari puntu oso goxoa emango diona. Adibide bat.
|
2018
|
|
Eginda daudenean, berotan hezurtu eta hezurrak gorde saltsa egiteko. Saltsa akonpainatzailea egiteko, tipula xafla finetan moztu eta frijitu kazola batean, kozinatu arte, hezurrak gehitu eta gorritu pixka bat, gehitu bi koilarakada olio, gehitu hezurrak eta gorritu pixka bat, gehitu baso
|
bat
ardo zuri, erregosi eta estali haragi saldarekin. Su ertainean egosi ordu batez, eta zuku oso mamitsua sortu arte, saltsa krematsu bat osatu arte.
|
2021
|
|
Su motelean frijitu, tipula gorritzen hasi arte. Orduan, litro
|
bat
ardo zuri, litro laurden ozpin eta gatz pixka bat bota. Taldeak ordu erdiz irakiten utzi, su baxuan.
|
2022
|
|
Lapiko batean, frijitu beste lau koilarakada olio, tipula erdi, tomate bat, piper berde bat eta azenario bat, guztia lauki txikitan ebakita. Barazkiak gorrituta daudenean, salteatutako oilasko zatiak gehitu eta baso
|
bat
ardo zuri bota. Multzo osoa sueztitu, ur pixka bat bota eta kazola estali.
|
|
Sukaldeko alkohola alkohola da? Frijitutako edo labekatutako arrain
|
bat
ardo zuriz flanbeatu baduzu, lurruntzen ari dela sinetsita, harrituta geratuko zara, gainera, ez baita berria. Imagen:
|
|
Lurrunetan egindako labanak prestatzea Lehenik, xukatu labanak garbitu diren ur gazikoa, eta kazola batean sar daitekeen sareta edo iragazki batean jartzen dira. Lapiko bat (ez oso altua) sutan jarri hatz pare batekin ura, eskukada bat gatz larria eta baso
|
bat
ardo zuria kalitatezkoa (albariño motakoa edo txakolina). Nahasketa irakiten eta lurruntzen hasten denean, labanak sartu eta lapikoa estali minutu batez.
|
|
10 minutu inguru sutan eman ondoren, saltsa bi koilarakada irinekin lotzen da. Litro erdi arrain salda eta baso
|
bat
ardo zuri bota. Saltsa su motelean egosi 15 minutuz, eta, ondoren, puregailutik eta koladoretik pasatu, saltsa fina gera dadin.
|
2023
|
|
Nahastu, gehitu legamia koilarakadatxo bat hauts eta 100 gramo irin, eta nahastu dena ondo. Baso erdi
|
bat
ardo zuri edo esne bota eta dena gogor nahastu. Masa nahiko trinkoa geratu behar du, tantarik gabe.
|
|
f957 Bitartean, zartagin batean errefrito bat egiten da su ertainean, baratxuri ale xehatu pare batekin, pipermin pixka batekin eta oliba olio txorrotadatxo batekin. f957 Baratxuriak burbuilatzen hasten direnean, zartaginean brotxetak jarri, gatzez hautseztatu eta perrexil zatitua eta koilarakada pare
|
bat
ardo zuri gehitu. f957 Txitxi burruntziei buelta ematen zaie, bi aldeetan kozinatzeko 40 segundo, sutatik kendu eta epeltzen uzteko.
|