Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 15

2008
‎Han lan egin zuten ingeniariek zero azpiko tenperaturei eta itsaso zakarrari egin behar izan zieten aurre. Gas hodia instalatu ahal izateko, ohi baino tenperatura baxuagoetan eta sakonera handiagoetan lan egin behar izan zuten.
2010
‎Distantziaren arabera, elikagaiak jasaten duen tenperatura igotzen edo jaisten da, adibidez: hurbilegi badago, 175 ºC ºC baino tenperatura altuagoak lortzen direnez, kanpoaldea ikazten da; aitzitik, urrunegi badago, 175 ºC ºC baino tenperatura baxuagoak lortzen dira eta elikagaien zukuak gehiegi kanporatzen direnez, jakia lehorra eta gogorra geratzen da. Esan bezala, aipatutako oreka bermatzeko, tenperatura hobezina 175 ºC ºC koa da, non kanpoaldean zarakar usaintsua sortzen den eta barrualdean zukutsua geratzen den.
‎Kontserbazio metodo honen izena Louis Pasteur-ek XIX. mendean egindako esperimentuetatik dator (mikroorganismoetan beroaren eraginari buruzkoak). Pasteurizazioa bero tratamendu arintzat har daiteke, 100 ºC baino tenperatura baxuagoak denbora laburrean (segundoak edo minutuak) erabiltzen direlako. Metodo honen bidez, aldaketa organoleptiko edo nutritibo sakonik eragin gabe, elikagaietako mikroorganismo patogenoak selektiboki desagerrarazten dira (bakterio ez esporulatuak, legamiak eta lizunak; esporak mantentzen dira) eta entzimen inaktibazioa eragiten da.
‎Askotan hutsean egostearen segurtasun mikrobiologikoari buruzko kezka dago. Poltsetan oxigenorik ez dagoenez, ingurune hobezina da bakteria anaerobikoak hazteko, batez ere, Clostridium botulinum en esporak; arrisku handiena E motakoarena da, arrainetan dagoena, zein+ 3 ºC baino tenperatura baxuagoetan haz daitekeen. Halaber, posible da Listeria monocytogenes bakterio termorresistentea haztea.
2011
‎Nuklearretan, erreaktoretik igarotzen den ura kutsatu egiten da eta materialen erresistentziari eraso egiten dio. Horregatik, zentral hauek presio gutxiagorako diseinatzen dira, termikoek baino tenperatura baxuagoa izaten dute, eta ahalik eta altzairurik onenak jartzen dizkiete. Egiaz, kalitatea galtzen duzu, nahi izanez gero elektrizitate gehiago sor baitezakezu, baina inor ez da fio.
‎Gaixotasun arinak dituzten pazienteek larri daudenek baino tenperatura baxuagoa behar izaten dute.
2013
‎Lehengaia kalitate txarrekoa bada eta kutsatuta badago, hozteak aukera gutxi izango du elikagaiak egoera onean mantentzeko. Patogenoak ez ugaltzeko modurik seguruenetako bat da elikagaiak 4 ºc baino tenperatura baxuagoan edukitzea, horietako askok ez baitute 8 ºc baino tenperatura baxuagoan garatzeko gaitasunik. Hotz katearen garrantzia Elikagai galkorrak, hala nola barazkiak, haragiak, frutak edo arrainak, hozkailuan eduki behar dira, egoera onean daudela bermatzeko.
‎Lehengaia kalitate txarrekoa bada eta kutsatuta badago, hozteak aukera gutxi izango du elikagaiak egoera onean mantentzeko. Patogenoak ez ugaltzeko modurik seguruenetako bat da elikagaiak 4 ºc baino tenperatura baxuagoan edukitzea, horietako askok ez baitute 8 ºc baino tenperatura baxuagoan garatzeko gaitasunik. Hotz katearen garrantzia Elikagai galkorrak, hala nola barazkiak, haragiak, frutak edo arrainak, hozkailuan eduki behar dira, egoera onean daudela bermatzeko.
‎Esterilizazioa egin dugun lapikoan hozten utzi. Gorde eta gorde kontserbaren izenarekin eta ekoizpen datarekin, leku lehor batean gorde aurretik, argitik babestuta, 20 ºc baino tenperatura baxuagoan.
2014
‎Salmonella, Listeria monocytogenes, Yersinia enterocolitica edo E. coli. Ez dira sartu parasitoak eta birusak, «ez baitira hazten haragi freskoan», ezta Camppylocter ere, «iturritik kanpo eta 30 ºc baino tenperatura baxuagoan hazi ohi delako». Espezialistak lau patogeno hauetan zentratu dira:
‎Izozketa 0 ºc baino tenperatura baxuagoko elikagaiei aplikatzen zaien prozesua da, eta, beraz, duten ur zati bat izotz bihurtzen da. Tenperatura zenbat eta baxuagoa izan, orduan eta egokiagoa da mikroorganismoak ugaltzen diren egoera, elikagaia ia aldatu gabe.
‎Zer esaten digute izarrek Etxetresna elektrikoen izar kopuruak adierazten du izozte ahalmena. Kontuan izan behar da izoztea 18ºc baino tenperatura baxuagoan egin behar dela. Beraz, lortu ahal izateko, ekipoak gutxienez hiru izar izan behar ditu, dagoeneko izoztuta dauden eta etxean izoztu behar diren elikagaiak egoera onean kontserbatzeko.
2015
‎Nahasketa likido baten osagai lurrunkor eta baztergarriak desagerraraztea da lurruntzea; horretarako, irakite puntua baino tenperatura baxuagoa erabili behar da berotzean.
2020
‎Hozteko tenperatura 26 ºC tan finkatzen du. Aire girotua pizten duzunean, ez doitu normalean baino tenperatura baxuagoan: etxea ez du azkarrago hoztuko eta gehiegizko eta alferrikako kontsumoa eragiten du.
2021
‎Tenperatura baxuan prestatu nahi dut eltze motelean, kontuz ibili behar dut? Hutseko sukaldaritza eta eltze motela sukaldean ohikoa baino tenperatura baxuagoak erabiltzean oinarritzen dira. Sukaldaritzako teknika horien bidez, elikagaiak ahalik eta gehien hurbiltzen dira egosketa puntu hoberenera, eta elikagaiaren tenperaturaren eta egosketaren tenperaturaren arteko aldea oso txikia da (metodo tradizionaletan, ura, olioa edo janaria prestatzeko erabiltzen dugun airea 200 ºC ra arteko tenperaturan egon daitezke, elikagaiak lortzen duena baino askoz altuago).
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia