2008
|
|
Han lan egin zuten ingeniariek zero azpiko tenperaturei eta itsaso zakarrari egin behar izan zieten aurre. Gas hodia instalatu ahal izateko, ohi
|
baino
tenperatura baxuagoetan eta sakonera handiagoetan lan egin behar izan zuten.
|
2010
|
|
Distantziaren arabera, elikagaiak jasaten duen tenperatura igotzen edo jaisten da, adibidez: hurbilegi badago, 175 ºC ºC baino tenperatura altuagoak lortzen direnez, kanpoaldea ikazten da; aitzitik, urrunegi badago, 175 ºC ºC
|
baino
tenperatura baxuagoak lortzen dira eta elikagaien zukuak gehiegi kanporatzen direnez, jakia lehorra eta gogorra geratzen da. Esan bezala, aipatutako oreka bermatzeko, tenperatura hobezina 175 ºC ºC koa da, non kanpoaldean zarakar usaintsua sortzen den eta barrualdean zukutsua geratzen den.
|
|
Kontserbazio metodo honen izena Louis Pasteur-ek XIX. mendean egindako esperimentuetatik dator (mikroorganismoetan beroaren eraginari buruzkoak). Pasteurizazioa bero tratamendu arintzat har daiteke, 100 ºC
|
baino
tenperatura baxuagoak denbora laburrean (segundoak edo minutuak) erabiltzen direlako. Metodo honen bidez, aldaketa organoleptiko edo nutritibo sakonik eragin gabe, elikagaietako mikroorganismo patogenoak selektiboki desagerrarazten dira (bakterio ez esporulatuak, legamiak eta lizunak; esporak mantentzen dira) eta entzimen inaktibazioa eragiten da.
|
|
Askotan hutsean egostearen segurtasun mikrobiologikoari buruzko kezka dago. Poltsetan oxigenorik ez dagoenez, ingurune hobezina da bakteria anaerobikoak hazteko, batez ere, Clostridium botulinum en esporak; arrisku handiena E motakoarena da, arrainetan dagoena, zein+ 3 ºC
|
baino
tenperatura baxuagoetan haz daitekeen. Halaber, posible da Listeria monocytogenes bakterio termorresistentea haztea.
|
2011
|
|
Nuklearretan, erreaktoretik igarotzen den ura kutsatu egiten da eta materialen erresistentziari eraso egiten dio. Horregatik, zentral hauek presio gutxiagorako diseinatzen dira, termikoek
|
baino
tenperatura baxuagoa izaten dute, eta ahalik eta altzairurik onenak jartzen dizkiete. Egiaz, kalitatea galtzen duzu, nahi izanez gero elektrizitate gehiago sor baitezakezu, baina inor ez da fio.
|
|
Gaixotasun arinak dituzten pazienteek larri daudenek
|
baino
tenperatura baxuagoa behar izaten dute.
|
2013
|
|
Lehengaia kalitate txarrekoa bada eta kutsatuta badago, hozteak aukera gutxi izango du elikagaiak egoera onean mantentzeko. Patogenoak ez ugaltzeko modurik seguruenetako bat da elikagaiak 4 ºc
|
baino
tenperatura baxuagoan edukitzea, horietako askok ez baitute 8 ºc baino tenperatura baxuagoan garatzeko gaitasunik. Hotz katearen garrantzia Elikagai galkorrak, hala nola barazkiak, haragiak, frutak edo arrainak, hozkailuan eduki behar dira, egoera onean daudela bermatzeko.
|
|
Lehengaia kalitate txarrekoa bada eta kutsatuta badago, hozteak aukera gutxi izango du elikagaiak egoera onean mantentzeko. Patogenoak ez ugaltzeko modurik seguruenetako bat da elikagaiak 4 ºc baino tenperatura baxuagoan edukitzea, horietako askok ez baitute 8 ºc
|
baino
tenperatura baxuagoan garatzeko gaitasunik. Hotz katearen garrantzia Elikagai galkorrak, hala nola barazkiak, haragiak, frutak edo arrainak, hozkailuan eduki behar dira, egoera onean daudela bermatzeko.
|
|
Esterilizazioa egin dugun lapikoan hozten utzi. Gorde eta gorde kontserbaren izenarekin eta ekoizpen datarekin, leku lehor batean gorde aurretik, argitik babestuta, 20 ºc
|
baino
tenperatura baxuagoan.
|
2014
|
|
Salmonella, Listeria monocytogenes, Yersinia enterocolitica edo E. coli. Ez dira sartu parasitoak eta birusak, «ez baitira hazten haragi freskoan», ezta Camppylocter ere, «iturritik kanpo eta 30 ºc
|
baino
tenperatura baxuagoan hazi ohi delako». Espezialistak lau patogeno hauetan zentratu dira:
|
|
Izozketa 0 ºc
|
baino
tenperatura baxuagoko elikagaiei aplikatzen zaien prozesua da, eta, beraz, duten ur zati bat izotz bihurtzen da. Tenperatura zenbat eta baxuagoa izan, orduan eta egokiagoa da mikroorganismoak ugaltzen diren egoera, elikagaia ia aldatu gabe.
|
|
Zer esaten digute izarrek Etxetresna elektrikoen izar kopuruak adierazten du izozte ahalmena. Kontuan izan behar da izoztea 18ºc
|
baino
tenperatura baxuagoan egin behar dela. Beraz, lortu ahal izateko, ekipoak gutxienez hiru izar izan behar ditu, dagoeneko izoztuta dauden eta etxean izoztu behar diren elikagaiak egoera onean kontserbatzeko.
|
2015
|
|
Nahasketa likido baten osagai lurrunkor eta baztergarriak desagerraraztea da lurruntzea; horretarako, irakite puntua
|
baino
tenperatura baxuagoa erabili behar da berotzean.
|
2020
|
|
Hozteko tenperatura 26 ºC tan finkatzen du. Aire girotua pizten duzunean, ez doitu normalean
|
baino
tenperatura baxuagoan: etxea ez du azkarrago hoztuko eta gehiegizko eta alferrikako kontsumoa eragiten du.
|
2021
|
|
Tenperatura baxuan prestatu nahi dut eltze motelean, kontuz ibili behar dut? Hutseko sukaldaritza eta eltze motela sukaldean ohikoa
|
baino
tenperatura baxuagoak erabiltzean oinarritzen dira. Sukaldaritzako teknika horien bidez, elikagaiak ahalik eta gehien hurbiltzen dira egosketa puntu hoberenera, eta elikagaiaren tenperaturaren eta egosketaren tenperaturaren arteko aldea oso txikia da (metodo tradizionaletan, ura, olioa edo janaria prestatzeko erabiltzen dugun airea 200 ºC ra arteko tenperaturan egon daitezke, elikagaiak lortzen duena baino askoz altuago).
|