2001
|
|
Hortzak egunean bitan garbitu, gutxienez, eta gogoratu, gauez eskuilatu ondoren, ez zenukeela urik ez den elikagairik edo beste edaririk hartu behar. 4 Behar adina edan Funtsezkoa da gorputza ondo hidratatuta edukitzea, pisuaren erdia
|
baino
gehiago ura baita. Ziurtatu, beraz, behar duzun likido ekarpena jasotzen duzula (gutxienez 5 ontzi egunean).
|
2003
|
|
160 herrialde
|
baino
gehiagok uraren inguruko arazoei buruz hitz egingo dute astebetez
|
2004
|
|
Horregatik, bi elikagaiek, konbinatuta edo bereizita hartuta, eztarriko ondoeza baretzen laguntzen dute, nahiz eta irenstean nolabaiteko erresumina sumatzen den. Egin gargarak egunean behin
|
baino
gehiagotan ur epela gatzarekin (nahastu koilarakadatxo erdi gatz katilu batean). Likido hotzek edo izozkiek, kasu batzuetan, eztarria narritatzen laguntzen dute, hotzetan ez bada.
|
2007
|
|
hiru laurdenak
|
baino
gehiago ura da.
|
|
Azterturiko gazpatxo ontziratuen %90
|
baino
gehiago ura da eta produktuaren karbohidrato eduki apala, barazkiak dira hauen iturri bakarra, Gallina Blanca laginean izan ezik, honek azukrea gehitu baitio produktuari?
|
2009
|
|
Hegazti, ugaztun, narrasti, anfibio, arrain eta ornogabeen kontzentrazio handiak sortzen dituzte. Izan ere, munduan dauden 20.000 arrain espezieetatik %40
|
baino
gehiago ur gezatan bizi da. Material fitogenetikoaren biltegi garrantzitsuak ere badira.
|
2010
|
|
NBEko agentziak esan du hutsune horien erantzuleak direla “bost urtetik beherako milioi eta erdi pertsona hiltzen direla urtero beherako baten erruz”. Era berean, 14 urtetik beherako haurren artean, heriotzen eta ezintasunen %20
|
baino
gehiago uraren kalitate eskasari eta higienerik ezari egozten zaizkio. Higienearekin zerikusia duten gaixotasun horiek osasun baldintza hobeekin eta kalitatezko ura eskuratzearekin murriztu litezke, WASH izeneko programa.
|
|
Segurtasun hidrikoa Ur kutsatuaren kontsumoarekin lotutako gaixotasunak dira heriotza eragile nagusietako bat garapen bidean dauden herrialdeetan, batez ere haurren artean. Herrialde horietan detektatutako gaixotasunen %80
|
baino
gehiago ur osasungaitz kontsumoarekin erlazionatuta daudela kalkulatzen da. Beherakoak, malaria, parasitosia edo A hepatitisa dira bakterioek, parasitoek edo birusek uraren kutsadura biologikoa eragiten duten kausetako batzuk.
|
2011
|
|
Egokiena hozkailua 5 °C an eta izozkailua 18 °C an egotea da. Garbigailuak gastatzen duen energiaren %80
|
baino
gehiago ura berotzeko erabiltzen da Hozkailua ireki aurretik, zer produktu hartu nahi den pentsatu behar da. Ez da komeni atea luzaroan irekita edukitzea, energia galtzen baitu.
|
2012
|
|
Denbora dagoenean, komeni da elikagaiak hozkailuan desizoztea, ematen duten hotza aprobetxatzeko. Garbigailua Garbigailuak kontsumitzen duen elektrizitatearen %80
|
baino
gehiago ura berotzeko erabiltzen da. Hotzetan garbitzen bada, arropa zikinegia ez bada, nabarmen murrizten da gastua.
|
|
Uraren tenperaturak ere eragina du haurraren bainuaren segurtasunean. Kontuan izan behar da 25 minutu
|
baino
gehiago ur hotzegietan murgilduta egoteak hipotermia eragin diezaiokeela haurrari. Itotzeko arrazoi komunak 1 eta 4 urte bitarteko haurren itotzeak arrazoi hauei lotuta egon ohi dira:
|
|
Sandia, meloia, melokotoia eta arana. Lau fruta horiek %80
|
baino
gehiago ura dute. Horregatik, igeri egin, pilotarekin jolastu eta itsasertzean paseatu ondoren, egarria eta jateko gogoa baretzeko egokiak dira.
|
2013
|
|
Japonian, Korean edo Txinan marmoka kontsumoa nahiko ohikoa da, eta entsaladetan eta beste plater batzuetan laguntzeko erabiltzen dira batez ere. Marmokak uretan flotatzen dute, eta haien gorputza osatuta dago. Haien konposizioaren %95
|
baino
gehiago ura dela kalkulatzen da, eta horrek azalduko luke haien gardentasuna. Ekialdeko herrialde batzuetan kontsumitzen diren arren, Europako Batasunak ez ditu marmokak honela ezagutzen:
|
|
Ogitarteko txikiak, ogi txigortuak eta sandwichak: frutek eta barazkiek duten pisuaren %90
|
baino
gehiago ura da, eta, beraz, edozein plateri gehituta, urtsutasuna gehitzen dute. Gazta ogitarteko bat mamitsuagoa da tomate naturaleko xerra mehe batzuekin laguntzen bada.
|
2019
|
|
Bakailao basati hori Barents itsasotik itzultzen da, Ozeano Artikoan, Norvegiako kostaldeetan, Lofoten uharteen ondoan. Bidaia luze horrek (1.000 kilometro
|
baino
gehiago ur hotz eta asaldatuek) muskulatura sendoa ematen die, eta horrek zapore bizia eta ukitu fina ematen die haragiari. Arrandegian, hori ziurtatzen duen zigilua bilatzen du.
|
2023
|
|
Imagen: © ACNUR/ Lilly Carlisle Osasunerako arrisku bat
|
baino
gehiago Ur eta saneamendu baliabide egokiak eskuratzeko zailtasunak zuzeneko eragina du osasunean eta, beraz, giza garapenean. Ur kutsatuak eta saneamendu eskasak lotura zuzena dute, besteak beste, kolera, beherakoa, disenteria, A hepatitisa, sukar tifoidea eta poliomielitisa kutsatzearekin.
|