Emaitzak: 7
2000 | ||
–Etorkizunean ere ezaugarri etniko kulturalek nazioa definitzen jarraituko dutelabaiezta dezakegu; hutsean, batzuetan, | baina ezaugarri politikoen eskutik gehienetan, ene ustez, eta osotasun bat eginik; hots, ez lehenak zentzu negatiboz hartuta eta bigarrenak kontrapisu modura ulertuta, osotasun bateko agerpide desberdin bezala baizik.? | |
2001 | ||
c) Plaka zurrundun gerriko zarrailuak. Forma oso ezberdinak azaltzen diratalde honen barnean, | baina ezaugarri orokorra pieza bakarra, ez artikulatua, izatea da; hau da, belarria eta plaka pieza bakar batean lantzen dira. | |
2003 | ||
autoderminazio, autonomia eta independentziaren aldekoa eta bestea, tradizionalismoa, itxiera etastatus quoaren mantentzearen alde dagoena. Bestik, globalizazioa, hitzaren definizio askotarikoekin, | baina ezaugarri nagusitzat, besteak beste, ekonomia eta aldeneoliberala dituena. | |
2005 | ||
Kladismoaren helburua, talde monofiletikoen arteko ahaidetasun harremanei buruzko hipotesi testagarriak proposatzea da. Taxonomia numerikoan egiten den bezala, lehenago datuen matrizea egiten da, | baina ezaugarriak gutxiago dira, eta, gainera, aukeratuak. Ezaugarri bakoitzak egoera desberdin bitan agertu behar du, egoera bi horiei polaritate tenporala onartzen zaielarik: | |
2006 | ||
Horrela, Antso VII.ak egindako petxak bateratzeko foruetara iristen gara, aitaren bideari jarraituz egindakoak (Fortún, 1985: 630), hogeita hamaika izan ziren guztira, | baina ezaugarriz aurrekoen antzekoak. Honela izan ziren: | |
2010 | ||
Aurreko 6 gaian prozesu primarioko garraiatze mekanismoak aztertzen dira eta gai honetan prozesu sekundarioko eraldaketa fisiko kimikoak, jakien ezaugarri organoleptikoetan nahiz nutritiboetan. Funtsezkoa da elikagaietan beroak izaten duen eragina ikertzea eta ezagutzea, ezaugarri organoleptikoetan gertatzen diren aldaketak begi bistan daudelako (ehundura, zaporea, usaina, kolorea?), | baina ezaugarri nutritiboetakoak ez (proteinen koagulazioa, bitaminen eta gantz azido esentzialen galera?). Normalean lehenengoak gertatzea bilatzen da janaria erakargarriago egiteko, usain eta ehundura bereziekin, adibidez oilaskoa labean erretzean. | |
Frijitze prozesuan zehar elikagaiak olioa xurgatzen du. Hori dela-eta, bere ezaugarri organoleptikoak oso erakargarriak izaten dira, | baina ezaugarri nutritiboei dagokienez, ekarpen kalorikoa asko handitzen da eta olioaren kalitate maila kaskarra baldin bada, sortutako konposatu toxikoak elikagaiarekin batera jaten dira; esaterako, Maillard erreakzioan sortutako akrilamida edo amina heteroziklikoak, edo lipidoen oxidazioan sortutako aldehido kantzerigenoak. Adibide moduan, 10.V. taulan ikusten da nola aldatzen den sardina gordinen gantz azidoen konposizioa hainbat oliotan frijitu ondoren: |
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...
Aldaerak
baina | 7 (0,05) |
Lehen forma
baina | 7 (0,05) |
Argitaratzailea
UEU | 7 (0,05) |
Konbinazioak (2 lema)
baina ezaugarri | 7 (0,05) |
Konbinazioak (3 lema)
baina ezaugarri nutritibo | 2 (0,01) |
baina ezaugarri aurreko | 1 (0,01) |
baina ezaugarri gutxi | 1 (0,01) |
baina ezaugarri nagusi | 1 (0,01) |
baina ezaugarri orokor | 1 (0,01) |
baina ezaugarri politiko | 1 (0,01) |
Urtea
Bilaketarako laguntza: adibideak
Oinarrizko galderak | |
---|---|
katu | "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu |
!katuaren | "katuaren" formaren agerpenak bilatu |
katu* | "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu |
!katu* | "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu |
*ganatu | "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu |
!*ganatu | "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu |
katu + handi | "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu |
katu + !handia | "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu |
Distantziak | |
katu +3 handi | "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu |
katu +2 !handia | "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu |
katu +2 !handi* | "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu |
Formen konbinazioa desberdinak | |
bero + handi | asko | "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu |
bero +2 !handi* | !asko* | "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak |
!bero + handi|asko|gutxi|txiki | "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak |
Ezaugarri morfologikoekin | |
proba + m:adj | "proba" lema eta jarraian adjketibo bat |
proba +2 m:adj | "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat |
bero + handi|asko + m:adi | "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat |
proba + m:izearr-erg | "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta |
Ezaugarri morfologikoak
KATEGORIA
adb | adberbioa |
---|---|
adi | aditza |
adilok | aditz-lokuzioa |
adj | adjektiboa |
det | determinatzailea |
ior | izenordaina |
izearr | izen arrunta |
izepib | pertsona-izena |
izelib | leku-izena |
izeizb | erakunde-izena |
lbt | laburtzapena |
lotjnt | juntagailua |
lotlok | lokailua |
esr | esaera |
esk | esklamazioa |
prt | partikula |
ono | onomatopeia |
tit | titulua |
KASUA
abs | absolutiboa |
---|---|
abl | ablatiboa |
ala | adlatiboa |
ban | banatzailea |
dat | datiboa |
des | destinatiboa |
erg | ergatiboa |
abz | hurbiltze-adlatiboa |
ine | inesiboa |
ins | instrumentala |
gel | leku-genitiboa |
mot | motibatiboa |
abu | muga-adlatiboa |
par | partitiboa |
psp | postposizioa |
pro | prolatiboa |
soz | soziatiboa |
MUGATASUNA/NUMEROA
mg | mugagabea |
---|---|
ms | mugatu singularra |
mp | mugatu plurala |
mph | mugatu plural hurbila |
ADITZ MOTA
da | da |
---|---|
du | du |
dio | dio |
zaio | zaio |
da-du | da-du |
du-zaio | du-zaio |
dio-zaio | dio-zaio |
da-zaio | da-zaio |
du-dio | du-dio |
da-zaio-du | da-zaio-du |
da-zaio-du-dio | da-zaio-du-dio |