Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 28

2003
‎Papaiaren usainak meloia gogorarazten du, eta mamiaren, udarearen, meloiaren edo marrubiaren gozotasuna. Urte osoan eros daiteke, baina bere ezaugarri guztiez gozatzeko garairik onena negua da Fruta hori, hasiera batean berdea dena, kontsumitzeko unerik hoberenean dago, bai nutrizioaren aldetik bai organoleptikoaren aldetik, tonu horixka hartzen hasten denean. Orban marroi batzuek azala zikintzen diote, baina horrek ez dio inola ere eragiten mamiaren kalitateari.
2006
‎Mihi arrainaren ezaugarri nagusiak iodoa da, tiroide guruinaren funtzionamendu egokirako, fetuaren hazkunderako eta garunaren garapenerako ezinbestekoa den minerala. Kalitatezko arraina Kalitate oso oneko arraina da, bai nutrizioaren aldetik, bai sukaldaritzaren aldetik, eta merkatuan aurki dezakegu. urte osoan, baina sasoirik onena martxoan izaten da, eta apirila.
2007
‎Nutrizioaren arloan eta, bereziki, obesitatearen prebentzioan informazioa, hezkuntza eta osasunaren sustapena sustatzen duten estrategiak eta jarduerak planifikatu, koordinatu eta garatzea. Gainera, Elikagaien Segurtasunaren eta Nutrizioaren Espainiako Agentziak (AESAN) zilegitasuna izango du lagapen ekintza gauzatzeko, kontsumitzaile eta erabiltzaileen interes kolektibo edo zehaztugabeak kaltetzen dituzten portaeren aurrean, bai giza kontsumora zuzendutako elikagaien segurtasunaren arloan, bai nutrizio alegazioei dagokienez. Alde horretatik, kargutik kentzeko ekintzak epai bat lortu du, demandatua jokabide hori utzi eta etorkizunean berriro egitea debekatzera kondenatuko duena.
‎Marisa Moore American Dietetic Associationeko bozeramaileak aitortzen duenez, Piramidearen berrikuntza nagusietako bat dieta plan indibidualizatuak ezartzeko aukera da, dieta eredu orokorragoak eskaintzea baino gehiago. Ekimenaren irismena funtsezkoa izan da; izan ere, bai Nutrizioaren Politika eta Sustapenerako Zentroak (CNPP, ingelesezko sigletan), bai USDAren Elikagaien eta Nutrizioaren Zerbitzuak piramidearen nutrizio mezuak txertatu dituzte, bigarren estreinalditik, nutrizio programetan. Horretarako, adina, generoa eta jarduera fisikoaren mailak bezalako informazioa erabiltzen dute adituek, bost elikagai taldeak kontsumitzeko modurik eraginkorrenari buruzko «dieta pertsonalizatua» finkatzeko.
‎Metodo hori garatzen ari da oraindik, eta zuku, esne eta jogurtetan, haragietan eta arrantzako produktuetan aplika daiteke. Horietan, bai nutrizio propietateak, bai aromak eta zaporea mantendu egiten dira tratamenduaren ondoren. Oso garestia izateaz gain, zenbait elikagaik proteinen alterazioak eta likido eta exudatuen galera hauteman dituzte.
2008
‎Batzuei desatsegina gerta dakiekeen arren, kontua da intsektuen munduak aukera handiak eskaintzen dituela, bai nutrizio aldetik bai merkataritza aldetik. Horregatik, NBEren Nekazaritza eta Elikadurarako Erakundeak (FAO) mintegi bat antolatu du Thailandian, sektore horrek Asia Pazifikoan izan dezakeen garapen potentzialaz eztabaidatzeko.
‎Krillaren deribatuak, hala nola olioa edo hauts estraktu lehorra, nutrizio gehigarri gisa erabiltzen dira, propietate elikagarriak eta sendagarriak dituztelako. Munduko gainerako tokietan, krillaren deribatuak besterik ez dira erabiltzen, hala nola olioa edo hautsezko estraktu lehorra, nutrizio gehigarri gisa erabiltzen baitira, bai nutrizio aldetik bai medikuntzari dagokionez. Izan ere, produktu horien merkaturatzea zabaltzen ari den merkatu gisa deskribatu da irabazizko sektore dietetiko, kosmetiko eta farmazeutikoetan Antartikako uretan, krustazeo horren urteko harrapaketa 100.000 tona ingurukoa da, eta Japonian 70.000 tona ingurukoa.
2009
‎Antolamendu pixka batekin eta hainbat baliabide erabiliz, hala nola izozkailua, norberaren tamainako fianbrerak eta hozkailu eramangarriak, asteko elikadura planifika daiteke, denbora inbertsio handirik egin gabe. Bai alderdi praktikoari dagokionez, bai takoperak edo fianbrerak onartzen duen aurkezpen motari dagokionez, bai nutrizioaren ikuspegitik, fianbreraren janariaren oinarri nagusia elikagai irintsuek (pasta, arroza, patatak, lekaleak) eta barazki eta barazkiek osatu behar dute, eta haragi, arrain edo arrautza anoa txikiek lagunduta.
‎Barazkien nahasketa harmoniatsua (sasoikoa, batez ere), ongailuak eta ongailuak modu erosoan erabiltzea eta nutrizio berezitasun desberdineko osagaiekin konbinatzea plater aparta da, bai gastronomiaren aldetik bai nutrizioaren ikuspegitik. Nutrizio oreka entsalada osatzen duten osagaien aniztasunarekin lortzen da.
2011
‎José Enrique Carreres Ainiako Produktu Berrien saileko buruak azaldu zuenez, gaur egungo merkatua “argi eta garbi elikadura osasungarria eskatzen duelako”, ahalegin teknologikoek produktu horien nutrizio hobekuntza lortu nahi dute, batez ere koipe eta gatz edukia doitzeari dagokionez, Nutriziorako, Jarduera Fisikorako eta Ministerioaren Prebentziorako estrategiak (NAOS) gomendatzen duen bezala. Koipe eta gatz gutxiko plater prestatuak hobetzeko estrategiak garatzen ditu Ainiak, bai nutrizioaren ikuspegitik, bai zentzumenen ikuspegitik. Gatz gutxiko produktuak lortzeko, “hainbat estrategia erabiltzen ditugu.
‎Jogurtari dagokionez, bi bakterioren (Streptococcus thermophilus eta Lactobacillus bulgaricus) arteko lan osagarriari zor zaio jogurta. Oso elikagai estimatua ekoizten dute, bai gastronomiaren aldetik, bai nutrizioaren eta dietetikaren aldetik. Gaztaren elaborazioan bi etapa nagusi bereiz daitezke:
‎Etxeko bertsioaz gain, eskaintza industriala garrantzitsua da. Produktu horiei buruz izan daitezkeen zalantzak argituta daude, bai haien osagaiak bai nutrizio eta higiene kalitatea zorrotz araututa daudela jakin ondoren. Gainera, azukreen gehieneko mugak ere ezartzen dira, elikagai horien gehiegizko kopuruak txikienen osasuna arriskuan jartzen baitu.
2012
‎Ikaste prozesu bat eta autonomia eskuratzeko prozesu bat garatzeko, bai nutrizioaren ikuspegitik, bai ikuspegi sozial eta afektibotik.
‎Elikagai enpresetako I+G+B sailek hainbat arazo konpondu behar dituzte, hala nola formulazioetan ezinbesteko osagaiak modu seguru eta funtzionalean sartzea, arazo konplexua hauts produktuen kasuan, edo haien propietate sentsorialak edo nutrizionalak hobetzea. Mikrokapsularatzejardunbide horietarako eta propietate oso espezifikoetako elikagaien osagaiak garatzeko tresna egokia izan daiteke, bai nutrizioaren bai egituraren ikuspegitik. Hauts koipeen diseinuak, aplikatzeko beharra eta haien propietateen onura ez ezik, egonkortasuna eta bizitza baliagarri luzea behar ditu, eta horrek mikrokapsularatzeere ematen du.
‎rusvaplauke Dieta biguna: digestio erraza “Dieta biguna” da elikagaiak prestatzeko modua aldatzea eta talde bakoitzean erraz digeritzen diren produktuak aukeratzea, bai nutrizio osaera egokiagatik, bai heltze mailagatik. Helburua ahalik eta digestio estimulu txikiena eragitea da, gaixotasun edo gaixotasun egoeran konplikaziorik izan ez dadin.
2013
‎Kontuan izan etxeko izozkailuek (18ºc) tenperatura aski dutela parasitoak suntsitzeko, ANSESen arabera. Praktika seguruagoak Frantziako Osasun eta Nutrizio Programa Nazionalaren (NHHP) barruan, ANSESek mariskoaren, krustazeoen eta arrainetik eratorritako produktuen kontsumo segururako gomendioak aurkeztu ditu, hala nola surimia, bai nutrizioari dagokionez, bai arrisku mikrobiologikoei eta fisikokimikoei dagokienez. Astean bi arrain zati jan, arrain gantzatsuak, izokinak, sardinak, sardintxoak eta abar barne.
‎Eta denak dira hain sinpleak, ezen, haiek aipatzean, begien bistakoak dirudite. Anfitrioiak bagara, prebentzio neurri on bat menua hobeto aukeratzea da, bai kantitateari dagokionez, bai nutrizio kalitateari dagokionez. Beharrezkoa ez dena edo gehiegi ez dena alde batera utzi eta plater osasungarriagoen alde egiteak alde egin dezake.
2015
‎Horrela laburbildu daiteke zereal barratxoen inguruko auzia, bai nutrizioari dagokionez eta bai prezioari dagokionez ere.
2016
‎Aukerarik osasungarri eta burutsuenetakoak dira gaur egungo elikaduran, bai nutrizioaren ikuspegitik eta bai ikuspegi gastronomikotik ere.
‎ez bai nutrizioa erlazioa ugalketa
2017
‎Beste bat, berriz, oporretako ohitura txarrak atzean uztea eta errutinara itzultzea bizimodu osasungarriarekin. Alde horretatik, hainbat app daude, bai nutrizioaren arloan, bai kirolaren eta jarduera fisikoaren arloan. Zein dira horretarako egokienak?
2018
‎Lekaleak aukerarik osasungarri eta burutsuenetakoak dira gaur egungo elikaduran, bai nutrizioaren ikuspegitik eta bai ikuspegi ekonomikotik ere.
‎Obesitatea pairatzen zutenen% 36,4k ez zuen bere pisua kontrolatzen eta hipertentsio arteriala zutenen% 72,9k gatza erabiltzen zuen bazkarietan. Parte hartzaileek zuten ezagutzaren eta beren eguneroko bizi ohituren artean desadostasuna ikusi zen, bai nutrizioari dagokionez baita beren patologiekin erlazioa duten beste faktore batzuei dagokienez ere. Hori dela-eta, garrantzitsua da elikadura, ariketa fisikoa eta osasun hezkuntza heziketa helburutzat dituzten programak hobetzea, eta mota horretako programa gehiago eskaintzea, batez ere patologiak dituzten pertsonentzat.?
2020
‎Oinarri bezala ‘Harvard platera’ deitzen zaiona erabiltzen dugu, bai nutrizioko kontsultetan eta bai bestela. ‘Harvard platera’ren erdia frutak eta barazkiak dira; laurdena karbohidratoak, izan daitezke zereal integralak, pasta, patata, boniatoa…, eta beste laurdena proteina:
2022
‎Control de la manera de la manera de la medida. Aguakate olioa. aguakate olioaren konposizioa nolabait, olibadiaren olioen antzekoa, azido oleiko ugari duelako eta, beraz, ezaugarri batzuk ditu, bai erresistentzia oxidatiboari dagokionez, bai nutrizioari dagokionez. Hala ere, garestiak direnez, frijitzeko olio ona da.
‎Ez da gauza bera fruta osoa eta fruta purea Fruta pureak ez dira fruta fresko osoaren pareko produktuak. Fruta freskoa eta osoa askoz ere gomendagarriagoa da, bereziki haurrentzat, bai nutrizioaren ikuspegitik bai hezkuntzaren ikuspegitik. Nutrizioaren ikuspegitik, fruta pureek azukre libreak dituzte, eta, murtxikatu beharrik ez dutenez, ez dute asetzen; beraz, ez dute ia goserik kentzen.
‎Egia esanda, ez da edonor toki honetan Max Dox. Hala nabaritu du bai nutrizio laborategi hartan, baita igogailutik askatzera etorri diren bi gizonkote horiengan ere. Gainera, pentsatzen jarrita, oso esanguratsua da galdetu dien bi pertsonek –fular arrosadunak eta kimonodun neskak– ondo baino hobeto jakitea Max Dox non zegoen momentu hartan.
2023
‎Cuoriren bertsioetako batean erabiltzen da(% 9,5). Olio preziatuena da, bai nutrizioaren aldetik bai organoleptikoaren aldetik (zaporea eta aroma). Baina horrelako produktu batean, ezaugarri orokorrek itxuragabetu egiten dituzte dohain horiek:
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia