2002
|
|
1962ko martxoaren 15ean Estatu Batuetako lehendakaria, John F. Kennedyk kontsumitzaile guztien eskubideak iragarri zituen eta hurrengo martxoaren 15ean Kontsumitzailearen Nazioarteko Eguna deitzea erabaki zuen. Egun horretan, herritar guztiei dei egiten zaie kontsumo arduratsua soilik dela ona esateari buruz, eta horregatik lan egiten dute bai kontsumitzaile elkarteek
|
bai
kontsumoko erakunde publiko guztiek. Kennedyk iragarkia jarri zuenetik gaur egun arte igaro diren 30 urte horietan, kontsumitzaileek aldaketa asko izan dituzte eta bizi izan dituzte.
|
2004
|
|
Iberdrola eta Endesak “energia berdeari” buruz egindako publizitate kanpainek elementu “engainagarriak” dituzte kontsumitzaileentzat, eta lehia desleialeko jokaerak sustatzen dituzte, atzo jakinarazi zen Energiaren Batzorde Nazionalaren (CNE) txosten baten arabera. Beraz, informazio faltarekin edo publizitatearen izaera engainagarriarekin zerikusia duten alderdiak aztertzeko eskumenik ez duenez, organo erregulatzaileak txostena bidali die bai Lehiaren Defentsarako Zerbitzuari (LDZ)
|
bai
Kontsumoaren Institutu Nazionalari (INC), kanpainak iker ditzaten. Nolanahi ere, publizitateak ez du sektore elektrikoko legeria hausten.
|
|
Datu berrienen arabera, pasiboen proportzioa %150etik %28ra igaro da BPGarekiko. Murrizketa gutxiago Azterketa hori egin duten adituek diotenez,
|
bai
kontsumoa bai inbertsioa errenta arrunten mende daude neurri txikiagoan, eta sentikorragoak dira aukera kostuaren aldaketekiko; izan ere, Espainiako finantza sistemaren garapenak eta erakundeen inguruko aldaketek murriztu egin dituzte familien eta enpresen gastu erabakiak denboran banatzeko gaitasuna mugatzen zuten murrizketak. Hori dela eta, Espainiako Bankuak dio zorpetze mailan eta enpresen eta, batez ere, familien aktiboen osaeran atzemandako aldaketek indartu egin dutela ekonomiaren kontsumoak eta inbertsioak interes tasetan eta aktibo errealen eta finantzarioen prezioetan izandako aldaketen aurrean duten erantzuna.
|
2005
|
|
Era berean, mozioak Exekutiboari eskatzen dio oinarrizko legeria bat egin dezala, zeru iluna Gizateriaren Ondare gisa babesteko. Gainera, ekimenak proposatzen du legeak eragimena susta dezala, energia aurreztuz, bai Estatuaren titulartasuneko instalazioetako kanpoko eta barneko argiztapen instalazio eta gailuen eremuan,
|
bai
kontsumo txikiko lanparak eta argia zerura alferrik ez bidaltzeko ekipoak bultzatuz. Badira hilabete batzuk Zerua Babesteko Taldeak (GPC) behin baino gehiagotan salatu duela Espainian eraginkortasun energetiko eskasa.
|
2009
|
|
Baldintza seguruetan Hozkailuak elika katearen maila nagusietako bat dira. Produktu galkor oro sartzen da urrats horretan merkaturatu aurretik; izan ere, elikagaiak dira, eta, etengabe, hotzaren beharra dute, bai uzta ostetik, bai sakrifiziotik,
|
bai
kontsumoraino edo industrian erabiltzeko. Horregatik da garrantzitsua biltegi instalazio egokiak izatea, bai ekoizpen eremuetan, bai hornidura guneetan eta elikagaiak prozesatzeko industrietan.
|
|
gaueko berogailuaren ordez beste sistema bat jartzea edo instalazio elektrikoa aldatzea gaueko kontsumoa egunekora hurbiltzeko eta inoiz ez arrazoizko balioa gainditzeko. “Bi irtenbideek kostu handia dute erabiltzailearentzat, bai instalazioan
|
bai
kontsumoaren fakturan”, esan zuen Vaquerok. “Etengailu adimendunak” gehienezko kontsumoaren gailurra minimizatzeko aukera ematen duen metodoa metagailuen karga modu homogeneoan banatzea da, haraneko ordu tartean, aldi berean ahalik eta metagailu konektatu gutxien egon dadin.
|
|
Hori dela eta, Morenok adierazi zuen “gaur egun beharrezkoa eta interes soziala dagoela energia eraginkortasuna eta ingurumen jasangarritasuna lortzeko, eta horretan diseinuak lotuta egon behar duela”. Era berean, adierazi zuen “argiztapen hori oso garrantzitsua dela
|
bai
kontsumoak murrizteko, bai osasunerako onurak lortzeko; beraz, etxea ezin da testuinguru horretatik kanpo geratu”.
|
2011
|
|
Hala ere, badira askoz bizitza luzeagokoak, urte askoan irauten dutenak eta kutsatzaile iraunkor bihurtzen direnak, hala nola zesioa, gaur egun eta 25 urte geroago istripu nuklearren bat gertatu den eremuetako giroan oraindik ere irauten duena. Kontrol neurriak Istripu nuklearra izanez gero, nazioarteko lehen protokolo neurrietako bat elikagaiak eta ura kontrolatzea da, bai esportaziorako
|
bai
kontsumorako. Hala ere, eta muturreko kasuetara iritsi gabe, beste herrialde batzuetatik Europar Batasunera iristen diren elikagai guztien ohiko kontrolak egiten dira.
|
|
Lehenengo puntua izan zen E. coli STEC bakterio patogenoek eta giza kontsumorako haziak eta ernamuinak kutsa ditzaketen beste batzuek osasun publikorako duten arriskua ebaluatzea. BIOHAZ Batzordeak ondorioztatu zuen ernamuinduak arrisku mikrobiologiko handiko elikagaiak direla,
|
bai
kontsumo ereduengatik (gordinak edo gutxi prozesatuak biak “kontsumitzeko prest” dauden produktuak dira), bai jatorrizko haziak kutsatzen dituzten zenbait bakterio patogeno hazi eta garatu daitezkeelako ernaltzean, bai eta haien presentzia eta eraginak handitu ere.
|
|
Wikimedia E. coli Enterohemorragiaren andui oldarkor batek eragindako elikadura alerta Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzaren (EFSA) arrisku biologikoetan adituak diren Europako adituek ebaluatu dute urte amaieran. E. coliren eta hazi eta ernamuinduen beste patogeno kutsatzaile batzuen arriskua ebaluatu ondoren, ondorioztatzen dute ernamuinduak arrisku mikrobiologiko handiko elikagaiak direla,
|
bai
kontsumo ereduengatik (gordinak edo gutxi prozesatuak), bai gerta daitekeelako jatorrizko haziak kutsatzen dituzten zenbait bakterio patogenok haziak hazi eta garatu ahal izatea ernaltzen diren bitartean, eta horrek handitu egingo ditu haien presentzia eta ondorioak. Teknologia berrien aurrerapenak eta garapena 2011ko ikerketa askoren helburua elikagaien kontserbazioa ahalik eta modurik naturalenean hobetzea izan da.
|
2012
|
|
Kontsumitzaileei informazio argiagoa ematea da helburua, bai elikadura balioari buruz,
|
bai
kontsumo data egokiei buruz eta bai osagai alergenoei buruz, besteren artean.
|
|
Obesitatea, diabetesa, hipertentsio arteriala, gaixotasun kardiobaskularrak eta zenbait minbizi mota dira, besteak beste, gantz saturatu, trans gantz, azukre edo gatz asko duten elikagaien kontsumoa gehiegizkoa denean areagotzen diren gaitzetako batzuk. Elikagai prozesatuak dira elikagai horien iturri nagusia, bai osagaien nutrizio osaeraren ondorioz,
|
bai
kontsumo maiztasun handiaren ondorioz. Hori dela eta, elikadurarekin zerikusia duten gaixotasunei aurrea hartzeko osasun estrategia askok aipatzen dute zenbait mantenugairen kontsumoa mugatzeko neurriak ezarri behar direla, bereziki, gehiegi jateak arazo horiekin zuzeneko lotura dutenak.
|
2014
|
|
Valentziako proiektua, eta estonia, berriz, Pankur eta Alemaniako Lendikoa. / imgs/ 2014/ 03/ prestamos web.1.jpg Espainian aitzindaria den Comunitut ek 80 mailegu inguru prozesatzen ditu hilean,
|
bai
kontsumoari, bai enpresa txiki eta ertainei, 400.000 euro inguru. Plataformak finantziazioa bilatzea ahalbidetzen du, baina baita finantzatzaileen taldean sartzea ere.
|
|
Gainera, haragi gordina eta kozinatua plater berean jartzeak bakterioa ugaritzen laguntzen du. Prebentzio neurriak Fondue bat egiten den bitartean Campylobacter bakterioak infektatzeko arriskua murrizteko, elikagaien higiene zorrotza behar da, bai prestaketan,
|
bai
kontsumoan. Kontsumitzailearen papera funtsezkoa da kasu horietan, izan ere, oilasko gordina eta kozinatua erabiltzen ditu azkenean.
|
2015
|
|
Zailtasunik
|
bai
kontsumoan?
|
2016
|
|
Espainian enpresa txiki edo ertain baten jabea izatea ez da erraza,
|
bai
kontsumoaren geldialdiagatik, bai, batez ere, jasaten duten berankortasunagatik. Enpresa Txiki eta Ertainen Espainiako Konfederazioaren arabera (Cepyme), 2016ko bigarren hiruhilekoan, Espainiako ETE ek 80,1 egun eman zituzten kobratu gabe zerbitzuengatik, eta horrek 900 milioi euroko lasta lortu zuen guztira.
|
2020
|
|
Xehetasun garrantzitsu bat: bai iraungitze datak
|
bai
kontsumo data gomendatuak etiketan adierazitako kontserbazio baldintzak betetzen ditugun bitartean bakarrik balio dute (adibidez, «hozkailuan eduki 0 ºC eta 4 ºC arteko tenperaturan» edo «leku fresko eta lehorrean eduki»). Gainera, baliteke iraupena aldatzea ontzia ireki ondoren, elikagaiak babesa galtzen duelako eta ingurunearekiko esposizioan geratzen delako (kutsadura mikrobiologikoa, oxigenoa, hezetasuna, etab.).).
|
|
Koloneko minbizia: kontuan hartzeko elikagaiak Informazio horren guztiaren aurrean, esan liteke koloneko minbiziaren prebentzioan badirela kontuan har ditzakegun elikagaiak,
|
bai
kontsumoa handitzeko edo murrizteko, betiere dieta orekatu baten barruan. Fruta eta barazki gehiago zure dietan Zuntza mantenugai egokia dela kontuan hartuta, gure dietan fruta eta barazkien bidez ezar daiteke, ahal dela almidoirik gabe.
|