Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 18

2002
‎1962ko martxoaren 15ean Estatu Batuetako lehendakaria, John F. Kennedyk kontsumitzaile guztien eskubideak iragarri zituen eta hurrengo martxoaren 15ean Kontsumitzailearen Nazioarteko Eguna deitzea erabaki zuen. Egun horretan, herritar guztiei dei egiten zaie kontsumo arduratsua soilik dela ona esateari buruz, eta horregatik lan egiten dute bai kontsumitzaile elkarteek bai kontsumoko erakunde publiko guztiek. Kennedyk iragarkia jarri zuenetik gaur egun arte igaro diren 30 urte horietan, kontsumitzaileek aldaketa asko izan dituzte eta bizi izan dituzte.
2004
‎Iberdrola eta Endesak “energia berdeari” buruz egindako publizitate kanpainek elementu “engainagarriak” dituzte kontsumitzaileentzat, eta lehia desleialeko jokaerak sustatzen dituzte, atzo jakinarazi zen Energiaren Batzorde Nazionalaren (CNE) txosten baten arabera. Beraz, informazio faltarekin edo publizitatearen izaera engainagarriarekin zerikusia duten alderdiak aztertzeko eskumenik ez duenez, organo erregulatzaileak txostena bidali die bai Lehiaren Defentsarako Zerbitzuari (LDZ) bai Kontsumoaren Institutu Nazionalari (INC), kanpainak iker ditzaten. Nolanahi ere, publizitateak ez du sektore elektrikoko legeria hausten.
‎Datu berrienen arabera, pasiboen proportzioa %150etik %28ra igaro da BPGarekiko. Murrizketa gutxiago Azterketa hori egin duten adituek diotenez, bai kontsumoa bai inbertsioa errenta arrunten mende daude neurri txikiagoan, eta sentikorragoak dira aukera kostuaren aldaketekiko; izan ere, Espainiako finantza sistemaren garapenak eta erakundeen inguruko aldaketek murriztu egin dituzte familien eta enpresen gastu erabakiak denboran banatzeko gaitasuna mugatzen zuten murrizketak. Hori dela eta, Espainiako Bankuak dio zorpetze mailan eta enpresen eta, batez ere, familien aktiboen osaeran atzemandako aldaketek indartu egin dutela ekonomiaren kontsumoak eta inbertsioak interes tasetan eta aktibo errealen eta finantzarioen prezioetan izandako aldaketen aurrean duten erantzuna.
2005
‎Era berean, mozioak Exekutiboari eskatzen dio oinarrizko legeria bat egin dezala, zeru iluna Gizateriaren Ondare gisa babesteko. Gainera, ekimenak proposatzen du legeak eragimena susta dezala, energia aurreztuz, bai Estatuaren titulartasuneko instalazioetako kanpoko eta barneko argiztapen instalazio eta gailuen eremuan, bai kontsumo txikiko lanparak eta argia zerura alferrik ez bidaltzeko ekipoak bultzatuz. Badira hilabete batzuk Zerua Babesteko Taldeak (GPC) behin baino gehiagotan salatu duela Espainian eraginkortasun energetiko eskasa.
2009
‎Baldintza seguruetan Hozkailuak elika katearen maila nagusietako bat dira. Produktu galkor oro sartzen da urrats horretan merkaturatu aurretik; izan ere, elikagaiak dira, eta, etengabe, hotzaren beharra dute, bai uzta ostetik, bai sakrifiziotik, bai kontsumoraino edo industrian erabiltzeko. Horregatik da garrantzitsua biltegi instalazio egokiak izatea, bai ekoizpen eremuetan, bai hornidura guneetan eta elikagaiak prozesatzeko industrietan.
‎gaueko berogailuaren ordez beste sistema bat jartzea edo instalazio elektrikoa aldatzea gaueko kontsumoa egunekora hurbiltzeko eta inoiz ez arrazoizko balioa gainditzeko. “Bi irtenbideek kostu handia dute erabiltzailearentzat, bai instalazioan bai kontsumoaren fakturan”, esan zuen Vaquerok. “Etengailu adimendunak” gehienezko kontsumoaren gailurra minimizatzeko aukera ematen duen metodoa metagailuen karga modu homogeneoan banatzea da, haraneko ordu tartean, aldi berean ahalik eta metagailu konektatu gutxien egon dadin.
‎Hori dela eta, Morenok adierazi zuen “gaur egun beharrezkoa eta interes soziala dagoela energia eraginkortasuna eta ingurumen jasangarritasuna lortzeko, eta horretan diseinuak lotuta egon behar duela”. Era berean, adierazi zuen “argiztapen hori oso garrantzitsua dela bai kontsumoak murrizteko, bai osasunerako onurak lortzeko; beraz, etxea ezin da testuinguru horretatik kanpo geratu”.
2011
‎Hala ere, badira askoz bizitza luzeagokoak, urte askoan irauten dutenak eta kutsatzaile iraunkor bihurtzen direnak, hala nola zesioa, gaur egun eta 25 urte geroago istripu nuklearren bat gertatu den eremuetako giroan oraindik ere irauten duena. Kontrol neurriak Istripu nuklearra izanez gero, nazioarteko lehen protokolo neurrietako bat elikagaiak eta ura kontrolatzea da, bai esportaziorako bai kontsumorako. Hala ere, eta muturreko kasuetara iritsi gabe, beste herrialde batzuetatik Europar Batasunera iristen diren elikagai guztien ohiko kontrolak egiten dira.
‎Lehenengo puntua izan zen E. coli STEC bakterio patogenoek eta giza kontsumorako haziak eta ernamuinak kutsa ditzaketen beste batzuek osasun publikorako duten arriskua ebaluatzea. BIOHAZ Batzordeak ondorioztatu zuen ernamuinduak arrisku mikrobiologiko handiko elikagaiak direla, bai kontsumo ereduengatik (gordinak edo gutxi prozesatuak biak “kontsumitzeko prest” dauden produktuak dira), bai jatorrizko haziak kutsatzen dituzten zenbait bakterio patogeno hazi eta garatu daitezkeelako ernaltzean, bai eta haien presentzia eta eraginak handitu ere.
‎Wikimedia E. coli Enterohemorragiaren andui oldarkor batek eragindako elikadura alerta Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzaren (EFSA) arrisku biologikoetan adituak diren Europako adituek ebaluatu dute urte amaieran. E. coliren eta hazi eta ernamuinduen beste patogeno kutsatzaile batzuen arriskua ebaluatu ondoren, ondorioztatzen dute ernamuinduak arrisku mikrobiologiko handiko elikagaiak direla, bai kontsumo ereduengatik (gordinak edo gutxi prozesatuak), bai gerta daitekeelako jatorrizko haziak kutsatzen dituzten zenbait bakterio patogenok haziak hazi eta garatu ahal izatea ernaltzen diren bitartean, eta horrek handitu egingo ditu haien presentzia eta ondorioak. Teknologia berrien aurrerapenak eta garapena 2011ko ikerketa askoren helburua elikagaien kontserbazioa ahalik eta modurik naturalenean hobetzea izan da.
2012
‎Kontsumitzaileei informazio argiagoa ematea da helburua, bai elikadura balioari buruz, bai kontsumo data egokiei buruz eta bai osagai alergenoei buruz, besteren artean.
‎Obesitatea, diabetesa, hipertentsio arteriala, gaixotasun kardiobaskularrak eta zenbait minbizi mota dira, besteak beste, gantz saturatu, trans gantz, azukre edo gatz asko duten elikagaien kontsumoa gehiegizkoa denean areagotzen diren gaitzetako batzuk. Elikagai prozesatuak dira elikagai horien iturri nagusia, bai osagaien nutrizio osaeraren ondorioz, bai kontsumo maiztasun handiaren ondorioz. Hori dela eta, elikadurarekin zerikusia duten gaixotasunei aurrea hartzeko osasun estrategia askok aipatzen dute zenbait mantenugairen kontsumoa mugatzeko neurriak ezarri behar direla, bereziki, gehiegi jateak arazo horiekin zuzeneko lotura dutenak.
2014
‎Valentziako proiektua, eta estonia, berriz, Pankur eta Alemaniako Lendikoa. / imgs/ 2014/ 03/ prestamos web.1.jpg Espainian aitzindaria den Comunitut ek 80 mailegu inguru prozesatzen ditu hilean, bai kontsumoari, bai enpresa txiki eta ertainei, 400.000 euro inguru. Plataformak finantziazioa bilatzea ahalbidetzen du, baina baita finantzatzaileen taldean sartzea ere.
‎Gainera, haragi gordina eta kozinatua plater berean jartzeak bakterioa ugaritzen laguntzen du. Prebentzio neurriak Fondue bat egiten den bitartean Campylobacter bakterioak infektatzeko arriskua murrizteko, elikagaien higiene zorrotza behar da, bai prestaketan, bai kontsumoan. Kontsumitzailearen papera funtsezkoa da kasu horietan, izan ere, oilasko gordina eta kozinatua erabiltzen ditu azkenean.
2015
‎Zailtasunik bai kontsumoan?
2016
‎Espainian enpresa txiki edo ertain baten jabea izatea ez da erraza, bai kontsumoaren geldialdiagatik, bai, batez ere, jasaten duten berankortasunagatik. Enpresa Txiki eta Ertainen Espainiako Konfederazioaren arabera (Cepyme), 2016ko bigarren hiruhilekoan, Espainiako ETE ek 80,1 egun eman zituzten kobratu gabe zerbitzuengatik, eta horrek 900 milioi euroko lasta lortu zuen guztira.
2020
‎Xehetasun garrantzitsu bat: bai iraungitze datak bai kontsumo data gomendatuak etiketan adierazitako kontserbazio baldintzak betetzen ditugun bitartean bakarrik balio dute (adibidez, «hozkailuan eduki 0 ºC eta 4 ºC arteko tenperaturan» edo «leku fresko eta lehorrean eduki»). Gainera, baliteke iraupena aldatzea ontzia ireki ondoren, elikagaiak babesa galtzen duelako eta ingurunearekiko esposizioan geratzen delako (kutsadura mikrobiologikoa, oxigenoa, hezetasuna, etab.).).
‎Koloneko minbizia: kontuan hartzeko elikagaiak Informazio horren guztiaren aurrean, esan liteke koloneko minbiziaren prebentzioan badirela kontuan har ditzakegun elikagaiak, bai kontsumoa handitzeko edo murrizteko, betiere dieta orekatu baten barruan. Fruta eta barazki gehiago zure dietan Zuntza mantenugai egokia dela kontuan hartuta, gure dietan fruta eta barazkien bidez ezar daiteke, ahal dela almidoirik gabe.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia