2002
|
|
Horrek esan nahi du elikagaiek izan ditzaketen arriskuen eragina baloratu dela. Hala, pH-a (azidotasun mailaren adierazle fisikoa) 4,5 baino txikiagoa denean, Clostridium botulinum ek toxina sortzea inhibitzen du, eta enterobakterio
|
askoren
hazkundea mugatzen du (Escherichia coli eta Salmonella, besteak beste), baina ez dugu galarazten Listeria monocytogenes ugaltzea. Hala, giro tenperaturan eta 4,5eko pH an, mikroorganismo horrek arrisku mailak eman ditzake 4 egun baino gutxiagoan; hozte egoki batean (6 °C tik behera), berriz, mikroorganismoa ezin izango da biderkatu.
|
2007
|
|
Nekazaritzari dagokionez, bioerregaiek aukera berriak eskaintzen dituzte, eta, Europako Batzordearen ustez, garabidean dauden herrialde
|
askoren
hazkunde ekonomiko jasangarrirako garrantzitsua izan daiteke bioerregaiak ekoiztea.
|
2008
|
|
Horregatik, elikagai galkorragoetan kontserbazio teknikak erabiltzen dira, hala nola lurruntzea, lehortzea edo liofilizazioa, haien bizitza erabilgarria luzatzeko. Mikroorganismo
|
askoren
hazkundearen hasiera edo amaiera adierazten duen parametroa da uraren jarduera. Patogeno gehienek 0,96tik gorako aw bat behar dute biderkatu ahal izateko.
|
2010
|
|
alde batetik, elikagaia inguru lehorrean badago deshidratatu daiteke eta ur edukia jaitsi dakioke; oro har, horrek pisu galera eta ezaugarri organoleptikoen aldaketa eragiten ditu, adibidez, haragietan. Bestetik, ingurune hezean badago, mikroorganismo
|
askoren
hazkundeari lagundu diezaioke, barazkien azalean kolore aldaketak edota ehunen apurketa gerta daitezke, eta gantzetan hidrolisi erreakzioak (lipolisia) gerta daitezke, non gantz azidoak eta glizerola askatzen diren. Azken erreakzio horiek esnean gertatzen badira, hau mindu eta galdu egiten da; aitzitik, batzuetan lipolisi hau gertatzea bilatzen da, esaterako, elikagaigintzan jogurten eta gazten ekoizpenean.
|
|
Bigarrenik, aukeratutako mikroorganismoek mantenugai hartzigarrien kantitatea murrizten dute. Eta hirugarrenik, sortutako konposatu organiko asko (azidoak, alkoholak) mikroorganismoen hazkuntzaren inhibitzaile zuzenak dira, adibidez, hartzidura laktikoan askatutako azido laktikoak elikagaiaren pHa murrizten du eta horrek mikroorganismo
|
askoren
hazkundea inhibitzen du.
|
|
Ozpinaren azido azetikoak jakian pH azidoa eragiten duenez, mikroorganismo
|
askoren
hazkundea inhibitzen da. Normalean zapore gozoago lortzeko gatza, espeziak edota azukrea ere erabiltzen dira.
|
2017
|
|
Batez ere itsas hondoan pilatzen diren plastikoek eraginda, hainbat organismori ezinezko zaio bere funtzio fisiologiko nagusiak behar bezala betetzea. Esaterako, landare espezie eta komunitate
|
askoren
hazkundea murriztu egin da hondakin asko dauden guneetan, eguzki argia pasatzen uzten ez dutelako. Fotosintesia ongi egitea galarazten diete hondakinek mangladi, fanerogamo eta paduretako landare espezieei eta organismoei.
|
|
Freskoak (arraina, haragia, esne irekia edo barazkiak) hozkailuan gorde behar dira 4 ºc eta 7 ºc bitartean, tarte horretan mikroorganismo patogenoen hazkuntza inhibitzen baita. Tenperatura jaitsi ahala, mikroorganismo
|
askoren
hazkunde abiadura ere murriztu egiten da, eta gelditu egiten da. Horrela, balio bizitza luzatzea lortzen da, eta arrisku mikrobiologikoa jaistea.
|
2023
|
|
osasuntsuak ez diren elikatze joerekin (anorexiara bideratzen dutenak) 52, gorputzen idealizazioekin (dismorfiara, bigorexiara edo bulimiara hurbiltzen laguntzen gaituztenak) 53, jokabide biolentoekin (gure ikastetxeetan, kaleetan zein sarean aurki daitezkeen biolentzia eszena gero eta sarriagoak) 54, materialismoaren idealizazioarekin (sare sozial hauetan helarazten den mezu zabalduenetarikoa)... Hau da, begi bistakoa da zer zeregin betetzen duen sare sozialen erabilera desegokiak eta goiztiarrak gure belaunaldi berrietan nabarmen ikusten ditugun gaitz
|
askoren
hazkundean.
|