Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 21

2001
‎Kontsumitzaileek asko estimatzen dituzte ongailuak eta espeziak, elikagaien zaporea, aroma edo kolorea handitu edo aldatzeko ahalmena baitute. Baina ez daude arriskutik salbuetsita.
2002
‎Loreak lehorrak dira eta ezki usaina sortzen dute. Fruituek akre zaporea dute, baina basoko txoriek asko estimatzen dituzte. Osagaiak eta propietateak: Bihotzaren landare aliatu bihurtzen duten printzipio aktiboak hauek dira:
2004
‎Greenpeaceren iritziz, Islandiako gobernuak “arrantza zientifikoko” politika horrekin jarraitzea “akats larria” da, eta herrialde horretako turismo industriari kalte egiten dio, elkarte kontserbazionistaren arabera, haren kanpaina babesten baitu. Turismo naturala maite dutenek asko estimatzen dute Islandia, glaziarrak, geyserrak eta mendi malkartsuak baititu. Gainera, azken urteotan baleen behaketa herrialdeko jarduera turistiko ezagunenetako bat bihurtu da, irabazi handiak sortu ditu eta uhartearen irudi positiboa sortu du.
‎Espainian elikagai sektorean diharduten enpresa gehienak ETEen esparrukoak dira (enpresa txiki eta ertainak). Kontsumitzaileek asko estimatzen dituzte beren produktuak, baina prestakuntza eskasak, informaziorako sarbide zailak eta teknika edo teknologia seguruen erabilera prekarioak, landutako produktuen kalitatea ez ezik segurtasuna ere arriskuan jar dezakete.
‎Brasilgo hego ekialdean dago mahatsondoa, eta oso apaingarria da; beraz, lorategiko landare gisa erabiltzen da klima leuneko eremuetan. Lorezainek asko estimatzen dute, lore handi eta arrosakarak baititu. Lore zatien kopuruak landare horren hostotza urria konpentsatzen du.
‎Horri esker, Espainiako batez besteko kontsumitzailearen profila zehaztu daiteke: oso zorrotza da, elikagaien kalitate eta segurtasunean konfiantza du, indibidualista eta autonomoa da, eta bere buruaz kontsumitzaile den aldetik iritzi handia du, urtetik urtera eboluzionatu egiten da eta etxerako kualifikazioan aurrera egiten du, produktu eta zerbitzuen hobekuntza fisikoak asko estimatzen ditu, kezkatu egiten du. Arantza Laskurain Eroski Taldea Fundazioko zuzendari nagusiak eta Ricardo Oleaga Fundazioko informazio produktuen zuzendariak adierazi zutenez, “ez dago aldaketa handirik; egoera egonkortasunekoa da aurreko urteekiko, nahiz eta adierazle garrantzitsuenetan, hala nola elikagaiekiko konfiantzazkoan, bilakaera ona izan duten kontsumitzaileen iritziak eta portaerak deskribatzeko”.
2006
‎Osasun eta Kontsumo Ministerioak debekatu egin du “Tricholoma equestre” delakoa merkaturatzea. Mikologoek asko estimatzen dute perretxikoa, eta “zaporetsuenetako bat” dela diote, Francisco de Diego Calonge Madrilgo Elkarte Mikologikoko lehendakari eta Ikerketa Zientifikoen Kontseilu Goreneko (CSIC) irakaslearen hitzetan. Ezaguna denez, “zalditegien perretxikoa” merkaturatzea “zuhurtziaz debekatzen” duen agindua joan den urriaren 28an argitaratu zen Estatuko Aldizkari Ofizialean (BOE), eta honako hau alegatu zuen:
2009
‎Prozesatze teknologien aurrerapenei esker, gero eta osagai gehiago garatzen ari dira elikagaien ezaugarriak hobetzeko, hala nola propietate emultsionatzaileak hobetzeko, ura atxikitzeko gaitasuna hobetzeko edo testura eta aroma aldatzeko. Alde horretatik, estrusio bidezko prozesatzeak kontsumitzaileek asko estimatzen dituzten ezaugarriak lortzen ditu elikagaian. Besteak beste, proteinak testurizatzea, forma edo testura berriak agertzea eta zapore desberdinak nahastea.
‎Espainiako inbertitzaileek asko estimatzen dituzte banku gordailuak. Gaur egun, familien aurrezki bolumenaren %40 gordailuetan inbertitzen da:
‎GKEak solidaritatea duten langileei lan merkatuan sartzen laguntzen dien tranpolin bihurtzen dira. Giza Baliabideen Saileko arduradunek asko estimatzen dute hori, taldean lan egingo duten langileak hautatzean. Izan ere, pertsona horiek oso aktiboki parte hartzen dute proiektu komunetan, eta beren jarduerari ematen zaizkio.
2010
‎Perretxikoak gastronomian erabiltzen diren onddoen kategoriaren parte dira. Kontsumitzaileek asko estimatzen dituzte, batez ere txanpinoiak eta ipurmasailak, gehien eskatzen diren biak. Zapore leunekoa, elikagai horren osagai diren prestakin gehienek hainbat sukaldaritza teknika behar dituzte.
2011
‎Hezkuntzan, infografia beti egon da eskolako testuliburuetan, curriculumeko edukiak osatzeko eta ikasleei modu erakargarriagoan aurkezteko, edo ikasgeletako hainbat gunetan estrategikoki kokatzen diren lamina ilustratzaile gisa. Haren potentziala argia da, eta irakasleen artean asko estimatzen den tresna didaktikoa da, batez ere, ezagutza arlo konplexuagoak irakasten dituztenentzat, non irudiak funtsezko zeregina baitu edukiak ulertzeko. Infografiak eraginkorrak dira mota guztietako informazioa transmititzeko.
‎Akuikulturako haztegietan eskala handiagoan landatzeak aukera eman du jarduera hori egiteko, eta, prezioa doitzean, dietan arrain arrunt gisa hartzen hasi da. Espezie honek zapore oso delikatua du, eta asko estimatzen da goi sukaldaritzan 80ko hamarkadaz geroztik, bere garaian hain berriak diren errezetei esker, hala nola lupia piperbeltzarekin edo gatzarekin.
2013
‎CONSUMER EROSKI Kremak. Udazkenean eta neguan, barazkien kremak ere asko estimatzen dira. Barietate eta konbinazio asko daude.
2017
‎Etxekoa izendapena asko estimatzen dute kontsumitzaileek; tomate saltsa horiek etxeko errezetekin eginak izaten dira, eta hortik datorkie izena.
2019
‎zintzotasuna. Gogokoen duzun konpainiari buruz hitz egiteak zure grina eta grina erakutsiko dizkizu; elkarrizketatzaileak asko estimatzen du hori. Enpresa proiektu ideal horretan zergatik lan egin nahiko zenukeen aipatzen duzunean, saia zaitez aurkezten ari zaren enpresarekin batera puntuak nabarmentzen.
2020
‎Fruitu horren haziak txokolatea eta kakao hautsa egiteko erabiltzen dira. Kontsumitzaileek asko estimatzen dituzte bi produktu horiek, eta osasungarriak izan daitezke, eta dieta on baten parte izan daitezke, ondo aukeratzen ikasten badugu. Artikulu honetan, kakaoa zer den, zer onura dituen, non ekoizten den eta aukerarik onena aukeratzeko zer egin behar dugun azalduko dugu.
2022
‎Kasu honetan: kobrea, eltzeak eta lakioak asko estimatzen dituzte sukaldeko adituek, material hori bero eroale bikaina baita, eta, horri esker, jakiak uniformeago egosten dira. Artikulu honetan, material hori garbitzeko eta distirarazteko aholkuak ematen dizkizugu.
‎Errizomatosoak Izenak adierazten du lurrazpiko zurtoin bat dutela, modu horizontalean hazten dena eta lurrazalerantz sustraiak eta kimuak igortzen dituena. Talde honetako espezieei asko estimatzen zaie hostotza dutelako. Espezie hedatuena «rex» begonia da.
2023
‎Uste da Europan bizi izan ziren tribu primitiboen elikaduraren oinarria izan zela. Duela ia lau milurteko lehen aldiz landu zen eta, ondoren, grekoek eta erromatarrek asko estimatu zuten. Bi zibilizazioek aldaera berriak garatu zituzten nabo basatitik abiatuta.
‎Bisiguak zapore berezia du, leuna, eta haragi leuna. Ezaugarri horiek eta tradizioak asko estimatzen dute Eguberrietan. Gure herrialdeko etxe askotan, bisigua da protagonista Gabonetako mahaietan.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia