2003
|
|
Gainera, garbiketak gutxiago iraungo du.
|
Jende
askok uste du zenbat eta garbigarri gehiago erabili, orduan eta hobeto garbituko dela, baina ideia hori faltsua da. Garbigarri kantitatea bi faktoreren araberakoa da:
|
|
Nutrizio balioa:
|
Jende
askok uste du melokotoia, zapore gozo bizia duelako, fruta kalorikoenetako bat dela. Hala ere, karbohidrato gutxi dituenez, energia gutxien ematen duen frutetako bat da.
|
2006
|
|
Ebakuntzaren ondoren, kontrol mediko egokiarekin, jateko ohitura osasungarriekin eta ariketa fisikoarekin, pazienteek hasierako pisuaren %60 eta %70 bitartean gal dezakete.
|
Jende
askok uste duena ez da kirurgia plastikoa, kirurgia orokor eta gastroenterologikoaren doktrina eremukoa baizik. 2005eko topaketan, Kirurgia Bariatriko Amerikarreko Elkarteak Kaliforniako Stanfordeko Unibertsitateko zientzialari talde baten datuak argitaratu zituen, eta adierazi zuen bihotz gaixotasunak izateko arriskua %50 inguru murrizten dela kirurgia mota horren eraginpean dauden morido lodietan.
|
|
|
Jende
askok uste duenaren kontra, elikagaietarako ontziak ez dira gauza geldoak, besterik gabe, janariaren eta inguruko ingurunearen artean jartzen direnak, jendeak ukitu edo kutsa ez ditzan. Egia esan, erabiltzen diren materialak funtsezkoak dira elikagaien kalitateari eta segurtasunari eusteko.
|
2007
|
|
|
Jende
askok uste du ogi integrala zuria baino kaloria gutxiago dituela, baina zuntzak ez du kaloria gehiago ematen, ezta kaloria gutxiago ere.
|
2008
|
|
Gantz azido horiek daudenez, fruitu lehorrak maiz kontsumitzeak lagundu egiten du LDL kolesterol maila murrizten (kolesterol ‘txarra’) eta HDL kolesterol maila handitzen (kolesterol ‘ona’), eta, gainera, organismoa arteriosklerosietatik babesten du. Fruitu lehorrek zuntz, bitamina eta mineral ugari dute
|
Jende
askok uste duen bezala, fruitu lehorrak karbohidratorik ia ez duten elikagaiak dira, konposizioaren %5 baino ez baitira. Gaztainaren kasuan, ordea, kontrakoa gertatzen da, hau da, osagai nagusia karbohidratoak dira, eta gainerako fruitu lehorren lipido edukia baino askoz txikiagoa da.
|
2009
|
|
|
Jende
askok uste du ongarriak erabilita handitzen dela ekoizpena, eta zenbat eta gehiago erabili, orduan eta uzta hobea lortzen dela, baina uste okerra da hori, eta kaltegarria.
|
|
Duela gutxi arte, osasun asegurua luxuzko ondasuna zelako ideia nagusitu zen gizartearen artean, baina ez da egia.
|
Jende
askok uste du bere osasun asegurua ondasuntzat jotzen duela, ez lehen beharrekotzat, baina bai oso garrantzitsua eta beharrezkoa. Egoera ekonomiko ahuletan ere ez dute alde batera uzten.
|
2010
|
|
|
Jende
askok uste izaten du fruitu lehortuen sailekoak direla (pasak, mertxika belarriak edo pikuak), baina elikadura ezaugarrietan, adibidez, oso bestelakoak dira.
|
|
Hesi edo hesi horiek altuera egokia izan behar dute, haurrek salto egin ez dezaten, eta itxitura automatiko bat jarri behar dute, gainerako etxebizitzatik eta lurzorutik (patioa edo lorategia) bereizteko.
|
Jende
askok uste duen bezala, igerileku puzgarriak eta eramangarriak arriskutsuak izan daitezke, haurrak arazorik gabe sar baitaitezke igerilekuetara eta barruan erori. Hori saihesteko, hesitu egin behar dira.
|
2013
|
|
|
Jende
askok uste du bere bainu baskulak golf zelai baten zulo txiki baten antza duela. Hau da, balio tarte estu batean sartuko litzateke.
|
|
|
Jende
askok uste du gizendu egiten dela, baina ez dago ideia hori babestuko duen ebidentzia zientifikorik
|
2014
|
|
Animalien Found Foundation Katuek ere ikasten dute Katu bat hezteko ekintza errazekin hasi behar da, modu instintiboan, eta haien ikaskuntza sariekin indartu Katuek ikasten dute eta hezi egin daitezke.
|
Jende
askok uste duena ez bezala, felidoak entrenatu egin daitezke eta jabeek nahi ez diren jokabide batzuk zuzendu ditzakete (etxeko altzariak konpontzea edo haien beharrak urtarriletik kanpo egitea) pazientziaz eta trikimailu erraz batzuez. «Askotan entzuten dugu katuei ezin zaiela hezi, baina ez dago errealitatetik urrutirago», azpimarratu du Carlos Rodríguez albaitariak, Aguilar, 2009) eta ‘Como el perro y el gato’ irrati programako zuzendaria.
|
2017
|
|
|
Jende
askok uste du atxikimendua dela haurra besoetan eramatea, bularra ematea edo ohe berean elkarrekin lo egitea.
|
2019
|
|
Bartzak ezin dira garbiketa hutsarekin kendu, zahia bai.Liendreak buru azaletik bereizten dira ilea hazi ahala (zentimetro bat hilean). 6 Ez dira saltatzen, trepan
|
Jende
askok uste ez bezala, akaro txiki hauek kontaktu hutsez kutsatzen dira. Ezin dira hegan egin edo jauzi egin, baina oso azkar mugitzen dira burutik burura zuzenean edo objektuen bidez, hala nola orraziak, txanoak, burkoak, sofak… 7 Ile garbiak eta argiak nahiago dituzte Pedikulosia zikinkeriarekin lotzen den arren, zientzialariek desmontatutako mitoa da, eta frogatu dute ez dagoela higiene ohitura txarrekin lotuta, kontrakoa baizik:
|
2020
|
|
Hau da, tomate frijitua egiten dugunean etxean egiten dugunaren antzekoa da, eta azukre pixka bat gehitzen diogu tomateak ematen duen azidotasuna zuzentzeko.
|
Jende
askok uste du tomate frijituak azukre erantsi asko duela, eta horregatik uste du gaizki interpretatzen direla etiketak eta, zehazki, nutrizio informazioa. Atal horretan ez dira bereizten elikagaietan berez dauden azukreak (tomateak dituenak, adibidez) eta produktua egitean gehitutako azukreak.
|
2022
|
|
Gaindikinak konpentsa daitezke?
|
Jende
askok uste du jaietako gehiegikeriak elikagai jakin batzuekin konpentsa daitezkeela, ananarekin, esaterako. Fruta guztiak bezala, nutrizio dentsitate handiko produktua da, kilokaloria gutxiko elikagai asko ematen baititu.
|
|
Arazoa da asko kontsumitzen dugula (Espainiako adingabeek egunean 50 g inguru hartzen dituztela kalkulatzen da), eta horrek areagotu egiten du diabetesa, txantxarra, obesitatea eta horiekin lotutako gaixotasunak izateko arriskua. Izen arrotzak dituzten gozagarriekin Destrosa, azukre alderantzikatua, glukosa xarabea …
|
Jende
askok uste du izen horiek jartzea produktuak gozatzeko estrategia bat dela azukrea dutela konturatu gabe. Baina, normalean, propietate teknologikoak dituzte. Adibidez, saltxitxoi bati destrosa eransten zaionean, ez da gozatzen (kopurua oso txikia da horretarako), baizik eta azukre hori hartziduran parte hartzen duten bakterioen mantenugai gisa erabil dadin lortzeko.
|
|
|
Jende
askok uste du dieta egitea dela pisua galtzeko irtenbidea. Izan ere, dieta eta metodo askotan, altxorraren mapa gutiziatu baten antzeko bat bilatzen dute, dieta purutasunaren (eta estetikaren) grialeraino gidatuko dituena.
|
2023
|
|
Opilak fama oneko produktuak dira.
|
Jende
askok uste du elikagai osasungarriak direla, zerealez beteak, baina guztiek ez dute uste bezain proportzio handia. Gainera, azukre edo gatz gutxi izan dezakete.
|