2006
|
|
Sagardoa ekoizteko eta kontsumitzeko ohitura oso aspaldikoa da Euskal Herrian. Sagardoaren historia ikertu dutenek
|
Euskal
Herriko sagardoari buruz aurkitu dituzten lehenengo idatziak XI. mendekoak dira; hala ere, erromatarren garaian jada irasagarren antzeko jakiren bat Euskal Herrian egiten zela erakusten duten beste aipamen batzuk ere badira.
|
|
Astigarraga
|
Euskal
Herriko sagardoaren hiriburua da, dudarik gabe. Gipuzkoako herri txiki honetan 19 sagardogile daude eta denen artean bertoko 7.000 sagar erabili zituzten iaz, sagardoa egiteko.
|
2012
|
|
Horiez gainera, urtero Tolosako Batasuna elkartekoen laguntza izaten dute. Antolatzaileek azaldu dutenez,
|
Euskal
Herriko sagardo lehiaketa zaharrena da Azpeitikoa: " Sagardozale Elkartetik eta ingurutik jasotako datuen arabera behintzat, hainbeste urte etenik egin gabe egin den txapelketarik ez dago Euskal Herrian; lehenago hasitako batzuk egongo ziren, baina bidean gelditutako asko dago hor".
|
2013
|
|
Apirilaren 15ean egindako aurkezpen eta sinadura ekitaldian parte hartu zuten eragile guztiek egun historikotzat jo zuten. Izan ere,
|
Euskal
Herriko sagardoaren historian, inoiz ez da lurralde ezberdinetako hainbeste eragile elkartu dituen proiekturik gauzatu.
|
2015
|
|
Txikito ko nagusiak bikote bat dira, gizona bilbotarra, Eder Montero, eta haren emazte Alex Raij, estatubatuarra. Estatu Batuetako eta
|
Euskal
Herriko sagarnoa ukan dute arrunt diferentak eta txotx deitu ohidura segitu dute, kupeletik edanik sagarnoa, menua ere euskalduna: hastapenean pintxoak eta ondoren bakailaoa, txuleta, intxaurrak gasna eta.
|
|
Ideia, Vancouverren ari den Jefferson Alvarez chef venezuelarrak ukan du, Txotx Basque Imports enpresa kanadarra laguntzaile. Alvarez sukaldaria Donostian trebatu eta formatua da eta biziki maite ditu euskal moldeak; Txotx Basque Imports, berriz,
|
Euskal
Herriko sagarnoa, txakolina eta kontserbak inportatzen dituen enpresa da, Euskal Herrira bidaiaturik euskal jateko eta edatekoez maitemindu ziren hiru kanadarrek sortua. Hegaluzea, sardina eta arrainkiak, pikillo biperra, sagarnoa eta txakolina banatzen ditu, besteak beste, Vancouver eta Ontario bezalako hirietan eta, emeki emeki arrakastaz ari da lanean euskal mozkinen saltzen Ipar Ameriketan.
|
2016
|
|
|
Euskal
Herriko Sagardo Txapelketa Herrikoia egingo da aurten bigarren urtez, eta 3 finalaurreko izango dira finalaren aurretik. Horietako bigarrena Azpeitian izango da, irailaren 17an, larunbata, 20:00etan Iraurgi Saskibaloi taldeko tabernan.
|
2017
|
|
Sagardoa izan zen protagonista atzo, irailak 30, Azpeitiko Azoka Plazan,
|
Euskal
Herriko Sagardo Txapelketa Herrikoiaren finalaren bueltan. Udaletxeko kanpaiek 20:30ak jotzerako, berrehundik gora lagun zeuden bilduta Azoka Plazan, txapelketaren finalera iritsitako hamabi sagardoak dastatzeko eta horiek puntuatzeko prest.
|
|
2015ean antolatu zuten aurrenekoz
|
Euskal
Herriko Sagardo Txapelketa Herrikoia, eta orduan ere Azpeitiko Azoka Plazan jokatu zen finala. Orduko hartan, Petritegi sagardotegiak jantzi zuen sagardo onenaren txapela.
|
2018
|
|
Eta hor aipatu zuen Anamarie (Sarratea) Lopateguiren eta Mikel Lopateguiren ‘Ogi Deli’ kantina eta kafetegia. Ogi berezia egiten dute (hortarik lekuaren izena, Ogi) eta sandwich eta ogitartekoak saltzen dituzte, baita ere euskal moldeko janari batzuk eta, edarien artean, konparazio,
|
Euskal
Herriko sagardoa, patxarana eta kalimotxoa, besteak beste. Nevadan burraso euskaldunen seme alaba dira Anamarie eta Mikel, atxikiak eta euskal musikariak, Anamariek akordeona eta Mikelek panderoa jotzen baitute, euskal bestetan eta Lamoille ko Ardi Baltza dantza taldearendako.
|
2019
|
|
12:00etan, 1888ko Zugastieta tren makinaren txanda izango da, eta 13:00etan bi trenetara igotzeko aukera izango da, Euzkadira eta 1913 urteko Portugal tren makinara, hain zuzen ere. Horrez gain,
|
Euskal
Herriko sagardo eta indaba dastaketa antolatu dute, eta jan edana 14:00 aldera izango da. Jarraian, bidaia egingo dute tren makinen osaera ezagutzeko.
|
2022
|
|
TOLOSA, OKZITANEA. Egun bat lehenago, ostiralean, Urte Bukaerako Besta eta ‘Sagardotegi Gaua’ eginen dute Tolosako Denak Bat Euskal Etxeko lagunek,
|
Euskal
Herriko sagardoa eskainiz, baita txuleta eta bakailao omeleta ere, Bazacle kiroldegian (19:00). Izena ematen ahal duzu telefonoz, 07 83 zenbakira deiturik, edo emailez, contact@denakbat. fr ra idatzirik.
|
2023
|
|
EUSKAL OHIDURAK BOISEN ERROTZEN. Arrakasta handia du urtero Boisen Oinkarien sagardotegiak, egiazko
|
Euskal
Herriko sagardoarekin egina gainera, Bereziartua etxekoarekin, kupeletik. Harro antolatzen dute, gauza desberdina eta bakarra eskainiz bertakoeri, guziak loriatzen, euskal kultura ezagutarazi eta zabalduz, eta sos puxka bat eskuraturik aurten 63 bete dituen, osagarri ederrean bete ere, Oinkari Dantza Taldeari laguntzeko.
|