2000
|
|
EMALDI, Jon Hego
|
Euskal
Herriko nekazaritza. 35 zk. (1985), 17 (Itz.: Paulo Iztueta).
|
|
EMALDI, Jon Hego
|
Euskal
Herriko nekazaritza. 35 zk. (1985), 17 (Itz.: Paulo Iztueta).
|
2002
|
|
Hego
|
Euskal
Herriko Nekazaritza eskoletako ikasleek mobilizazio ugari egin zituzten joan den ostegunean, hilak 7, «Nekazaritza euskaraz, orain» lelopean. Hegoaldean dauden bost nekazaritza eskoletatik (Murgia, Derio, Arkauti, Fraisoro Zizurkil eta Txantrea) bakar batek, Fraisorok, eskaintzen ditu euskarazko eskolak, baina hala ere, ezin dira ikasketa guztiak euskaraz egin.
|
|
Hego
|
Euskal
Herriko nekazaritza arloko produktorerik handiena Nafarroa izanzen: lur azaleren kopuruarengatik eta labakien gora egitearen ondorioz, elikagaienproduktore handi gisa finkatu zen.
|
|
Hori dela eta, Nafarroa
|
Euskal
Herriko nekazaritza produktorerik handienabihurtu zen, eta, ikusiko dugun bezala, elikagai asko herrialdeko eremu industrialetara esportatu zituen, abian zen industrializazioak gora egitearen ondoriozpopulazioak ere gora egin baitzuen leku horietan. Industrializazio prozesu batekonekazaritza periferiaren izate hori Arabak eta Gipuzkoa eta Bizkaiko zenbait eskualdek ere bete zuten, bereziki lekadunen eta behikien produkzioan espezializaturik.
|
|
1800 urtearen inguruan,
|
Euskal
Herriko nekazaritzari buruzko mapak gariaerakusten digu lurralde osoan, Nafarroako eta Arabako hegoaldeko erdian garagarrarekin eta oloarekin batera, ardoaz eta olioaz gainera. Mendialdean, berriz, artoarekin eta abereekin batera aurkituko dugu garia:
|
2009
|
|
Hemen gatoz
|
Euskal
Herriko nekazaritzari bultzada fresko eta gazte bat emateko asmoz. Urte luzeetan nekazal jarduerak garrantzi handia izan du gure herrian, bera izan da bertako gizarteak bizirauteko beharrezko izan duen jardun nagusienetako bat.
|
|
|
Euskal
Herriko Nekazaritza Elkartea (EHNE).
|
2010
|
|
|
Euskal
Herriko nekazaritza ekologikoaren informazio zabalagoa non lor daiteke?
|
|
9
|
Euskal
Herriko nekazaritza guneeninguruko gogoeta
|
|
|
Euskal
Herriko nekazaritza guneen errealitatera soilik adierazle giza demografikoedo ekonomikoen bitartez hurbildu direnek eremu horren irudimen desegokiaeduki dezakete, kasu gehienetan partziala edo, gehienez ere, herrialdeko oso eremuzehatz batzuetara bidaliko ditu.
|
|
Ipar Kutxako iturriek gogoratu dutenez, aurrezki kutxa hori" baserritarrentzako kreditu kooperatiba bezala sortu zen eta oraindik partaidetzak ditu nekazaritzako elikagaien zenbait enpresatan. Lehiaketa hau babestuz sendoago agertzen du
|
Euskal
Herriko nekazaritzaren sektorea bultzatu eta berritzeko proiektuen alderako bere sostengua, beti ere gure natur ingurunearen garapen iraunkorra bilatzen duen filosofia baten barruan". Ipar Kutxak 155.000tik gora bezero ditu eta 92 ordezkaritza Euskadiko Autonomia Erkidegoko hirigune nagusietan.
|
|
Euskal Herrian dagoeneko 500dik gora baserritarrek eta erakundek babestu dute kanpaina. Ez hazi, ez kutsadura transgenikorik nahi ez duten
|
Euskal
Herriko nekazaritzako 72 labore aipatzen dituzte bertan, sinbolikoki.
|
2012
|
|
Testuek, marrazkiek eta azal biguneko argitalpenak oso itxura erakargarria ematen dio liburuari. Liburu osoa da XX. menderako jauzi bat, Ipar
|
Euskal
Herriko nekazaritza giroan animaliak nola ikusten ziren ulertzeko aukera paregabea. Eta, horretaz gain, Arnaut Abadia bera Euskal Herrian izan den euskarazko dibulgatzaileen aitzindarietako bat ezagutzeko aukera ederra da.
|
|
Batetik, jatorrizko testuaren gaiarengatik: Antonio de Truebaren obrek, oro har, XIX. mendeko Gaztelako eta
|
Euskal
Herriko nekazaritza giroa islatzea dute helburu; haren lanak industria iraultzaren eraginaren ondorioz galtzen ari ziren ohitura eta tradizioen aldeko aldarria direla esan genezake. Ez da harritzekoa, beraz, Antero Apaolazak horrelako testu bat hautatzea euskarara itzultzeko, hain zuzen ere industrializazioaren eraginez erdalduntzen ari zen XIX. mende bukaerako Euskal Herria arrisku horretaz ohartarazi nahi baitzuen, Txomin Agirreren Garoak edo Kresalak handik urte gutxira egingo zuten bezala.
|
|
Ikus ditzagun, jarraian, Hego
|
Euskal
Herriko nekazaritza, abeltzaintza etabasogintza azpisektoreen alderdi batzuk.
|
|
|
Euskal
Herriko nekazaritzako jardueren dinamikak erritmo eta alderdi desberdinak ditu EAE, Nafarroa eta Ipar Euskal Herriarentzat. Nekazaritza, abeltzaintzaeta basogintzaren industrializazioak nagusi izaten jarraitzen badu ere, baditu beremugak Mendebaldeko gizarte garatuek exijitzen duten garapen iraunkorragatik.
|
|
Hori ikusita, 1995etik aurrera
|
Euskal
Herrirako Nekazaritza Ganbera propioaeskatzen hasi ziren euskal nekazariak. Frantziak horren aurkako jarrera irmoa hartuzuen, baina ELBk zuhur jokatu zuen babesak eskuratzeko.
|
2013
|
|
Hasierako helburua izan zen aterabideak aurkitzea arto produkzioaren hazkuntza bakarrak eta, batez ere, ureztatzeak eragindako arazoei aurre egiteko; horrela, garia landatzea sartu zuten ekoizpenak dibertsifikatzearen baitan. 2010ean, Uztaritzeko Arki Larroulet irindegiak hausnarketa bultzatu zuen Ipar Euskal Herrian ekoiztutako irinaz ogi berezia sortzeko, Ipar
|
Euskal
Herriko nekazaritzako hazkurrigintza klusterrak (Uztartu du izena) eta Euskal Herriko Laborantza Ganbarak lagunduta. Lurraldeko bigarren eihera (Maulen dago) laster lotu zitzaion xedeari eta, gari ekoizpenaren kalitateari doakion baldintzen bilduma idatzi ondoren, Uztartuk Herriko marka sortu zuen 2012ren amaieran, behin araudiak ekoizle, eiherazain eta okinekin adostuta.
|
2014
|
|
Ortuaz berbetanOrobiogoitiako Emma Villenak, Ane Unzaluk eta Iker Blancok Lourdes Totorikaguenak lagunduta egin zuten Bartzelonara bidaia.
|
Euskal
Herriko nekazaritzaz eta euren institutuko ortu ekologikoaz egin zuten berba, besteak beste. Gainera, tailerretan, landare inbaditzaileak kentzen eta mapa jasangarriak diseinatzen jardun zuten, esate baterako.
|
|
Erabiltzen dituen teknikak, lur eremuan aplikatuz, ura denbora luzeagoan gordetzea lortzen da, bertako mikroizakien osasuna hobetu eta lurzorutik datorren karbono dioxido isurketa gelditzen du.Helburua lurzoruaren oreka berreskuratzea da ura eta materia organikoaren galera ekidinez, horrela landareak osasuntsu garatzen dira kanpoko intsumorik aplikatu gabe nekazaritza birsortzailea bertako ezagutzetan eta baliabideetan oinarritzen baita.Irakaslea: Gipuzkoako Ximaurpila elkartea eta
|
Euskal
Herriko Nekazaritza Birsortzailea Sustatzeko taldea.
|
2015
|
|
|
Euskal
Herriko nekazaritza eremuetan emazteak eta gizonak estandar sozial berean daude kokatuta, zaila da frogatzea «gizonek emazteak elkarri ematen zizkiotela» Lévi Strauss-en adierazpenei jarraituz.
|
|
Euskal Herriak" berezko duen sistema sozial eta ekonomikoa", auzolana, gaurkotzen eta zabaltzen eman ditu azken hogei urtetik gora, besteak beste, elkar laguntza eta babeserako Sutearo egitasmoarekin.
|
Euskal
Herriko nekazaritza sindikatu bateratu baten beharrean ere sinetsita dago Euskal Herriko sindikalgintzaren historian leku eta izen propioa duen hau. Bere eskuetatik igaro dira herrialdeetako EHNE sindikatuen sorrera, eta esku puntetan izan zuen, 1977an, Euskal Herriko nekazaritza sindikatu bateratu bat sortzeko aukera.
|
|
Euskal Herriko nekazaritza sindikatu bateratu baten beharrean ere sinetsita dago Euskal Herriko sindikalgintzaren historian leku eta izen propioa duen hau. Bere eskuetatik igaro dira herrialdeetako EHNE sindikatuen sorrera, eta esku puntetan izan zuen, 1977an,
|
Euskal
Herriko nekazaritza sindikatu bateratu bat sortzeko aukera. Baina ez zen lortu, eta hori du arranguretako bat.
|
2016
|
|
Bizi Baratzea best sellerak sortutako fenomenoaren bueltako hurrengo proiektua da honakoa, eta bertan bildu nahi da landareen inguruko jakintza guztia. Hasi Jakobak berak azken bi hamarkadetan ARGIAn idatzitako artikuluetatik eta
|
Euskal
Herriko nekazaritzaren inguruko agenda oso bateraino.
|
2018
|
|
Mahatsak udazkenean biltzen dira,
|
Euskal
Herriko nekazaritza mediterraneoko herri guztiak kolorez eta pozez betez. Mahatsondoaren zikloa eta klimatologia erabakigarriak dira mahats bilketaren hasieran.
|
|
Limusin Euskadiko Txapelketea 17 aldiz antolatuko da eta horrek kanpoko jente asko erakarriko dau. Gainera,
|
Euskal
Herriko nekazaritza produkturik onenak eskainiko dira: gazta, ogia, txakolina...
|
2022
|
|
|
Euskal
Herriko nekazaritzan zer ondorio izango dituzte tenperatura igotzeak eta lehorteek?
|
2023
|
|
09:00: 00
|
Euskal
Herriko nekazaritza produktuen X. azoka berezia. Loiola kalea.
|