Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 21

2003
‎Mendarena Mediterraneoko eta Erdialdeko Asiako landare iraunkorren generoa da. Laminazeoen familiakoa da, baita oso lurrin bereizgarriak dituzten beste espezie batzuena ere (izpilikua, adibidez), eta Espainiako sukaldaritzan asko erabiltzen diren beste jangarri batzuena ere (oreganoa eta albahaka, esaterako). Lorategian landatuta, aleek metro bat baino gehiagoko altuera izan dezakete.
2004
‎Ikerketaren arabera, Espainian bizi diren etorkinak gero eta gehiago egokitzen dira herrialdeko elikadura ohitura eta ohituretara, eta, aldi berean, beren ohiko elikadura ohiturei eta gustuei eusten diete. Hala, etorkin gehienek paella eta patata tortilla gustatzen zaizkiela diote, Espainiako plater tipiko enblematiko eta onartuenak, nahiz eta onartzen duten, printzipioz, Espainiako sukaldaritza jatorrizko herrialdeetakoa baino lotsagabeagoa dela. Antzeko zerbait gertatzen da etorkinek elikagaiak erostean dituzten ohituren azterketan; batez ere, kalitatea prezio onean eskatzen dute, eta garrantzi handia ematen diete osasunarekin zerikusia duten alderdiei, hala nola iraungitze datari.
‎Bertan, Espainian bizi diren atzerritarrei buruzko datuak aztertzen dira, eta, ondoren, etorkinen elikadura ohiturei eta erosketei buruzko azterketa egiten da. Gehienek paella eta patata tortilla gustatzen zaizkiela diote, baina onartzen dute Espainiako sukaldaritza jatorrizko herrialdeetakoa baino txarrena dela.
2005
‎Beste aldetik, Espainiako sukaldaritza tipikoa geroz eta errazkiago onartzen dutela ere frogatu da, hainbat motibo medio: erosoagoa izatearren, beren burua integratzeko, immigrante horietako batzuek neskame edo etxeko lanetan diharduelarik, jaki tradizionalak egiten ikasi behar dutelako, umeak eskolara joan eta bertan jaten dutelako, etc.
2008
‎Bien konbinazioak plater energetiko eta elikagarria ematen du. Espainiako sukaldaritza tradizionalarekin alderatuta, esan daiteke patata frijituekin nolabaiteko baliokidetasun nutrizionala duela. Platano arrak, azal lodi eta berdexkakoak, eta mami zuriak, kanarietako bananak ez bezala (azukre sinpleetan aberatsa), almidoi ugari du (patatak bezala).
2009
‎Dieta mediterraneoarekin, Espainiako sukaldaritzari buruz hitz egiten du Oristrellek, eta harago doa. Haren bilakaeran sartzen da.
2010
‎Sukaldaritzako Argazki Onenen saileko bigarren postua Xavier Landaren I love verdura liburuarentzat izan da. EGNk editatuko liburuak iaz Espainiako sukaldaritzako argazki liburu onenaren saria irabazi zuen. I love verdura liburuan 200 errezeta original biltzen ditu 10 barazki ezberdinekin eginak.
‎Basque Culinary Center proiektua aurkeztu dute bultzatzaileek Euro Toques erakundearen batzarrean. Euro Toques delakoaren helburua Europako eta Espainiako sukaldaritza ondarea babestea da. Batzarra Alicia Fundazioaren egoitzan egin da eta bertan bildu dira 150 sukaldari baino gehiago.
2011
‎Emaitza, batez ere, erabilgarri dagoen denboraren eta hozkailu edo jakitoki hondoaren araberakoa da. Baina tortilla bat ukiezina da Espainiako sukaldaritzan. Hutsune hori patata tortillak betetzen du.
‎Horietako bat plater bereziak eskatzea da, mantenugai eta osasuntsu ugarikoak. Paella edo atundun makarroiak Espainiako sukaldaritzaren adierazgarri onak dira. Herrialde askotan, gurinarekin edo oliba olioa baino askoz kaltegarriagoak diren beste koipe eta olio batzuekin kozinatzeko joera dago.
2012
‎Jatetxe onenetan gomendatua, kritikari ospetsuenek goraipatua eta mundu osoko milioika kontsumitzailek eskatua, benetako iraultza jasan du Espainiako sukaldaritzak eta oso urte gutxitan munduko gastronomiaren buruan ipini da. Ohiko estilotik abiatuta, sukaldaritza moderno eta berritzailea sortu da, produktuen kalitatea tea sukaldariaren sormena goiburu dituena.
2013
‎Ez da ahaztu behar, gainera, programa horien aurretik, bitartean eta ondoren agertzen diren iragarkiak oso kalorikoak ez diren elikagaienak izan ohi direla. Bestalde, saihestu egiten dira hondakin ugari sortzen dituzten platerak egiteak ingurumenean sor ditzakeen ondorioak, eta bost kontinenteetatik datozen produktu exotikoak sukalde guztietan sartzearen alde ere bai, bertako produktuekin sukaldaritza sustatu beharrean, ‘zero kilometro’ Gure inguruan, oraingoz, programa horiek Espainiako sukaldaritza sustatzen dute, eguneroko osagaiak eta erraz lortzen direnak. 4 Sukaldaritza lehiaketekin ikas dezakegu?
2017
‎Barazkietatik ateratzen diren hainbat produktu ezagunak eta erabiliak dira gastronomian: Verako piperrautsa, mundu osoan erabilia eta kalitate apartekoa; Gata Hurdes sor marka duen oliba olio birjina estra, Cáceresko Manzanilla olibaz egiten dena eta Espainiako sukaldaritzan oso preziatua.
‎Mugimendu horrek eragina izan zuen Espainiako sukaldaritzan, eta berrikuntzaren eta sormenaren haritik sortu zen gaur egun egile sukaldaritza izenez ezagutzen duguna. Ferran Adriá da korronte horren ordezkari nagusia.
‎3 Espainiako sukaldaritza
‎3.2 Espainiako sukaldaritza erkidegoka
Espainiako sukaldaritza oso aberatsa da, mendeetan zehar beste kultura batzuetatik jaso dituen eraginengatik. Dena den, esan dezakegu badaukala kozinatzeko modu propio bat atzerrian erraz atzematen dena.
‎Dena den, esan dezakegu badaukala kozinatzeko modu propio bat atzerrian erraz atzematen dena. Espainiako sukaldaritzako berezko produktuak eta teknikak hauek ditugu: arroza, patata tortilla, bakailaoa, entsaladak, gazpatxoa, berakatzaren erabilera, frijituak, oliba olioaren erabilera, lapikokoak, barazkien trataera, arrainak eta itsaskiak, errekinak?
‎3 Espainiako sukaldaritza 25
Espainiako sukaldaritza erkidegoka 25
2023
‎Azalore mota hori, gutxien fratulatzen duena eta bitamina gehien duena, ezagun bihurtzen ari da Espainiako sukaldaritzan.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia