2003
|
|
Mendarena Mediterraneoko eta Erdialdeko Asiako landare iraunkorren generoa da. Laminazeoen familiakoa da, baita oso lurrin bereizgarriak dituzten beste espezie batzuena ere (izpilikua, adibidez), eta
|
Espainiako
sukaldaritzan asko erabiltzen diren beste jangarri batzuena ere (oreganoa eta albahaka, esaterako). Lorategian landatuta, aleek metro bat baino gehiagoko altuera izan dezakete.
|
2004
|
|
Ikerketaren arabera, Espainian bizi diren etorkinak gero eta gehiago egokitzen dira herrialdeko elikadura ohitura eta ohituretara, eta, aldi berean, beren ohiko elikadura ohiturei eta gustuei eusten diete. Hala, etorkin gehienek paella eta patata tortilla gustatzen zaizkiela diote, Espainiako plater tipiko enblematiko eta onartuenak, nahiz eta onartzen duten, printzipioz,
|
Espainiako
sukaldaritza jatorrizko herrialdeetakoa baino lotsagabeagoa dela. Antzeko zerbait gertatzen da etorkinek elikagaiak erostean dituzten ohituren azterketan; batez ere, kalitatea prezio onean eskatzen dute, eta garrantzi handia ematen diete osasunarekin zerikusia duten alderdiei, hala nola iraungitze datari.
|
|
Bertan, Espainian bizi diren atzerritarrei buruzko datuak aztertzen dira, eta, ondoren, etorkinen elikadura ohiturei eta erosketei buruzko azterketa egiten da. Gehienek paella eta patata tortilla gustatzen zaizkiela diote, baina onartzen dute
|
Espainiako
sukaldaritza jatorrizko herrialdeetakoa baino txarrena dela.
|
2005
|
|
Beste aldetik,
|
Espainiako
sukaldaritza tipikoa geroz eta errazkiago onartzen dutela ere frogatu da, hainbat motibo medio: erosoagoa izatearren, beren burua integratzeko, immigrante horietako batzuek neskame edo etxeko lanetan diharduelarik, jaki tradizionalak egiten ikasi behar dutelako, umeak eskolara joan eta bertan jaten dutelako, etc.
|
2008
|
|
Bien konbinazioak plater energetiko eta elikagarria ematen du.
|
Espainiako
sukaldaritza tradizionalarekin alderatuta, esan daiteke patata frijituekin nolabaiteko baliokidetasun nutrizionala duela. Platano arrak, azal lodi eta berdexkakoak, eta mami zuriak, kanarietako bananak ez bezala (azukre sinpleetan aberatsa), almidoi ugari du (patatak bezala).
|
2009
|
|
Dieta mediterraneoarekin,
|
Espainiako
sukaldaritzari buruz hitz egiten du Oristrellek, eta harago doa. Haren bilakaeran sartzen da.
|
2010
|
|
Sukaldaritzako Argazki Onenen saileko bigarren postua Xavier Landaren I love verdura liburuarentzat izan da. EGNk editatuko liburuak iaz
|
Espainiako
sukaldaritzako argazki liburu onenaren saria irabazi zuen. I love verdura liburuan 200 errezeta original biltzen ditu 10 barazki ezberdinekin eginak.
|
|
Basque Culinary Center proiektua aurkeztu dute bultzatzaileek Euro Toques erakundearen batzarrean. Euro Toques delakoaren helburua Europako eta
|
Espainiako
sukaldaritza ondarea babestea da. Batzarra Alicia Fundazioaren egoitzan egin da eta bertan bildu dira 150 sukaldari baino gehiago.
|
2011
|
|
Emaitza, batez ere, erabilgarri dagoen denboraren eta hozkailu edo jakitoki hondoaren araberakoa da. Baina tortilla bat ukiezina da
|
Espainiako
sukaldaritzan. Hutsune hori patata tortillak betetzen du.
|
|
Horietako bat plater bereziak eskatzea da, mantenugai eta osasuntsu ugarikoak. Paella edo atundun makarroiak
|
Espainiako
sukaldaritzaren adierazgarri onak dira. Herrialde askotan, gurinarekin edo oliba olioa baino askoz kaltegarriagoak diren beste koipe eta olio batzuekin kozinatzeko joera dago.
|
2012
|
|
Jatetxe onenetan gomendatua, kritikari ospetsuenek goraipatua eta mundu osoko milioika kontsumitzailek eskatua, benetako iraultza jasan du
|
Espainiako
sukaldaritzak eta oso urte gutxitan munduko gastronomiaren buruan ipini da. Ohiko estilotik abiatuta, sukaldaritza moderno eta berritzailea sortu da, produktuen kalitatea tea sukaldariaren sormena goiburu dituena.
|
2013
|
|
Ez da ahaztu behar, gainera, programa horien aurretik, bitartean eta ondoren agertzen diren iragarkiak oso kalorikoak ez diren elikagaienak izan ohi direla. Bestalde, saihestu egiten dira hondakin ugari sortzen dituzten platerak egiteak ingurumenean sor ditzakeen ondorioak, eta bost kontinenteetatik datozen produktu exotikoak sukalde guztietan sartzearen alde ere bai, bertako produktuekin sukaldaritza sustatu beharrean, ‘zero kilometro’ Gure inguruan, oraingoz, programa horiek
|
Espainiako
sukaldaritza sustatzen dute, eguneroko osagaiak eta erraz lortzen direnak. 4 Sukaldaritza lehiaketekin ikas dezakegu?
|
2017
|
|
Barazkietatik ateratzen diren hainbat produktu ezagunak eta erabiliak dira gastronomian: Verako piperrautsa, mundu osoan erabilia eta kalitate apartekoa; Gata Hurdes sor marka duen oliba olio birjina estra, Cáceresko Manzanilla olibaz egiten dena eta
|
Espainiako
sukaldaritzan oso preziatua.
|
|
Mugimendu horrek eragina izan zuen
|
Espainiako
sukaldaritzan, eta berrikuntzaren eta sormenaren haritik sortu zen gaur egun egile sukaldaritza izenez ezagutzen duguna. Ferran Adriá da korronte horren ordezkari nagusia.
|
|
3
|
Espainiako
sukaldaritza
|
|
3.2
|
Espainiako
sukaldaritza erkidegoka
|
|
|
Espainiako
sukaldaritza oso aberatsa da, mendeetan zehar beste kultura batzuetatik jaso dituen eraginengatik. Dena den, esan dezakegu badaukala kozinatzeko modu propio bat atzerrian erraz atzematen dena.
|
|
Dena den, esan dezakegu badaukala kozinatzeko modu propio bat atzerrian erraz atzematen dena.
|
Espainiako
sukaldaritzako berezko produktuak eta teknikak hauek ditugu: arroza, patata tortilla, bakailaoa, entsaladak, gazpatxoa, berakatzaren erabilera, frijituak, oliba olioaren erabilera, lapikokoak, barazkien trataera, arrainak eta itsaskiak, errekinak?
|
|
3
|
Espainiako
sukaldaritza 25
|
|
|
Espainiako
sukaldaritza erkidegoka 25
|
2023
|
|
Azalore mota hori, gutxien fratulatzen duena eta bitamina gehien duena, ezagun bihurtzen ari da
|
Espainiako
sukaldaritzan.
|