2002
|
|
Aho hortzetako osasun prestazioak handitzeari buruz Osasun ministroak egindako adierazpenak pozik hartu dituzte batek baino gehiagok; izan ere,
|
Espainiako
helduen %80k tratamendua behar duen arazo bat du, eta, oraingoz, ez du Osasun Publikoak ordaintzen, Espainiako Ahozko Osasunari buruzko 2000ko Inkestaren arabera. Blas Noguerol doktoreak, Odontologoen Kontseilu Nagusiko Batzorde Betearazleko kide eta inkesta horretako koordinatzaile denak, adierazi duenez, “erkidegoek dituzten hortzak zaintzeko laguntza programa guztiek haurren etapa bakarrik betetzen dute, 14 urte arte”.
|
2003
|
|
Espainiako egungo erretzailearen profila erdi edo goi mailako ikasketak dituen gaztea da; Espainiako sei milioi erretzaile ohi gehienak, berriz, 40 urtetik gorako gizonak dira, Pneumologiaren eta Kirurgia Torazikoaren Espainiako Elkarteak (SEPAR) egindako inkesta baten arabera. Ohitura utzi dutela diotenen artean,
|
Espainiako
helduen %20k, pertsona gehienek, gutxienez, urte erdi daramate erre gabe, eta denboraldi hori kritikotzat jotzen da berriro erortzeko, SEPARek dioenez. Erretzaile ohien portzentajerik handiena 40 urtetik gorako gizonen artean dago, inkestaren arabera.
|
2004
|
|
|
Espainiako
helduen erdiek baino gehiagok gozokiak eta txikleak jaten dituzte, askok ez erretzeko, fabrikatzaileen arabera.
|
|
|
Espainiako
helduen %50ek baino gehiagok gozokiak eta txikleak jan ohi dituzte, horietako askok tabakoaren kontsumoa murrizteko, Gozoki eta Txikle Fabrikatzaileen Espainiako Elkarteak (CAYCHI) egindako inkesta baten arabera. Inkestaren arabera, elkarrizketatuen% 68,6k uste du “litxarreria” ezagunak, neurrizko dosietan, “plazera dira, eta eragin positiboa dute pertsonen ongizatean”.
|
2006
|
|
Asma
|
Espainiako
helduen %4ri eta haurren %8ri eragiten dien gaixotasuna da.
|
2007
|
|
Zaragozana Append enpresak azterketa bat egin du,
|
Espainiako
helduek teknologia berriak nola erabiltzen dituzten jakiteko. Azterlan horren arabera, 18 eta 34 urte bitarteko Espainiako gazteen% 8k du teknozientzia izateko arrisku handia, azken belaunaldiko teknologia produktuekiko mendekotasuna.
|
2008
|
|
Helduen prestakuntza maila Helduen hezkuntza maila Europako herrialdeen batez bestekoaren azpitik dago oraindik.
|
Espainiako
helduen (25 urte) hezkuntza maila oraindik ELGAko eta Europako herrialdeen batez bestekoaren azpitik dago. Datu garrantzitsuena da Espainiako biztanleriaren %50ek Derrigorrezko Bigarren Hezkuntza (DBH) bakarrik osatu duela gehienez; ehuneko hori ELGAko eta Europako batez bestekoa (%31) baino askoz handiagoa da, eta Portugalek (%72) eta Mexikok (%78) bakarrik gainditu dute.
|
2009
|
|
egunean 30 eta 38 g bitartean gizon helduentzat eta 21 eta 25 artean emakumeentzat. Hala ere,
|
Espainiako
helduen batez besteko kontsumoa ez da 19 g ra iristen egunean. Zer dira osoko zerealak?
|
2011
|
|
“Pisua %5 eta %10 bitartean galduz gero, %53 murrizten da diabete arriskua, eta %15 kolesterola handitzeko aukerak”, adierazi du aditu horrek, dieta osasungarria, ariketa fisikoa eta, beharrezkoa denean, argaltzeko botikak ematea proposatzen duela.
|
Espainiako
helduen %15 eta haurren %12 gizenak dira. Arazo horrek presentzia handiagoa du hegoaldean herrialdearen iparraldean baino —larriagoa da Mediterraneoan—, eta “hazten jarraitzen du”, Monereoren arabera.
|
|
|
Espainiako
helduen erdiek kolesterola altua dute. Hala laburtzen dute Espainiako Kardiologia Elkarteak (SEC) eta Espainiako Nutrizio eta Arrisku Kardiobaskularraren Azterketa berrienak (ENRICA), 2012an argitaratua.
|
|
Hori dela eta, tanta duten pertsonei tratamendu berriak ikertzen hasi da, ohiko botikak preskribatzea onartzen ez badute. Hezueria
|
Espainiako
helduen %1 da, eta 70 urtetik gorakoen %5 Odolean ezohiko azido urikoa metatzeak eragiten du patologia hori. Hori dela eta, artikulazioetan metatzen diren gatz batzuk sortzen dira, eta mina eragiten dute.
|
|
ezagutza eta teknika instrumentalak finkatzera bideratua, geroko irakaskuntzak arrakastaz jarraitu ahal izateko, hala nola ESPA edo kualifikazio profesionaleko ikastaroak. Prestakuntza presentziala Hasierako Ikasketen Ziurtagiria lortzeko bide formala
|
Espainiako
Helduen Hezkuntzako (HHI) 1.500 ikastetxetako batean dagokion prestakuntza gainditzea da. Ikasketak bi ikasturte akademikotan antolatzen dira, baina ikasleen beharren eta ezaugarrien arabera zabal daitezke, betiere justifikatuta badaude.
|
|
Irudia: viperagp
|
Espainiako
helduen erdiek baino gehiagok oinetan eragozpenak izaten dituzte, eta kasu batzuetan baliogabetzaileak dira, duela urte batzuk Valentzian egin zen Podologiako XLII. Biltzar Nazionalean bildutako adituek diotenez. Oinetako desegokiak, bizimodu sedentarioa eta gehiegizko pisua dira, besteak beste, arrazoi ohikoenak.
|
2012
|
|
Gaixotasunak
|
Espainiako
helduen %5i eragiten dio
|
|
Irudia: Subbotina 1 Gabonetan, bihotz hodietako gertaera gehiago Bihotzarekin lotutako heriotzak% 5 handitu dira urte amaierako jaien denboraldian
|
Espainiako
helduen %35ek eta 65 urtetik gorakoen %68k hipertentsioa dute. Horietatik erdiak hiperkolesterolemia du (odoleko kolesterola gehiegi igotzea).
|
2013
|
|
Kontuan izan behar da alkoholak kalte egiten diola hartzen duenari ez ezik, beste batzuei ere, zirkulazio istripuak, erasoak, etxeko indarkeria, fetu kalteak eta abar direla-eta. Hala ere,
|
Espainiako
helduentzako azken inkestak erakutsi duenez, Espainiako helduek egunero hartzen dituzten elikagaien zerrendan, edari alkoholdunak lehen postuetan agertzen dira, oinarrizko elikagaiekin batera, esaterako, frutak eta barazkiak. Ez dago soberan OMEren mezua gogoratzea:
|
|
Kontuan izan behar da alkoholak kalte egiten diola hartzen duenari ez ezik, beste batzuei ere, zirkulazio istripuak, erasoak, etxeko indarkeria, fetu kalteak eta abar direla-eta. Hala ere, Espainiako helduentzako azken inkestak erakutsi duenez,
|
Espainiako
helduek egunero hartzen dituzten elikagaien zerrendan, edari alkoholdunak lehen postuetan agertzen dira, oinarrizko elikagaiekin batera, esaterako, frutak eta barazkiak. Ez dago soberan OMEren mezua gogoratzea:
|
2014
|
|
Irudia: CONSUMER EROSKI Gure bitamina hartzea ENIDE inkestak hartu zuen,
|
Espainiako
helduen lagin adierazgarri batean. Elikadura Segurtasunaren eta Nutrizioaren Espainiako Agentziak (AESAN, gaur egun AECOSAN deitzen dena) koordinatu zuen zundaketa hori, eta ikusi zuen bitaminaren aholkaturiko bi eta lau bider gehiago egiten ditugula.
|
2015
|
|
|
Espainiako
helduen ia erdiek ematen dituzte azukreak jateko gomendioak, edaten dituzten likidoetatik bakarrik
|
|
Ez genekien zenbat azukre kontsumitzen diren likido moduan. Espainian, lehen aipatutako ikerketaren arabera,
|
Espainiako
helduen erdiek baino gehiagok gainditzen dituzte OMEk ezarritako azukre irenstearen gomendioak, batez ere, edari azukretsuak, zukuak eta edari beroei erantsitako azukrea (tea edo kafea). Hori da, hain zuzen ere, azterketako biztanleriaren% 44,5en (13 herrialdetako 16.276 pertsona heldu) gertatzen den zerbait, eta autoreak azpimarratu behar du hidratazioak ur kontsumoan oinarritu behar duela.
|
2016
|
|
Gehiegizko pisuaren prebalentzia %39, 6ekoa da
|
Espainiako
helduetan eta gizentasunarena %21, 6koa.
|
|
Besteak beste, indarkeria egoerak eta bestelako abusuak jasateko arrisku handiagoa dute. Osasun mentaleko arazoren bat dutenen duintasuna(
|
Espainiako
helduen ia %3) da hasten den urte honetan borrokan jarraitzeko arrazoietako bat. urtetik gorako pertsonak ere ahaztuta daude, eta bakardadean gaixotasun fisiko eta psikologikoei aurre egiten diete.
|
|
Adituek diotenez, diabetesa izateak lotura handia izan dezake LDLren maila altuekin; gainera, gaixotasun kardiobaskularraren arriskua areagotu egiten da biak daudenean. Azterketak aldian behin egitea ezinbestekoa da kolesterol maila ezagutzeko, baina datuek erakusten dute
|
Espainiako
helduen %80k baino gehiagok ez dutela kolesterol maila ezagutzen edo ez dutela inoiz neurtu. Zifra horien arabera, pertsonek hartu behar dute beren osasuna eta horrelako alderdiak zaintzen; hau da, beren patologiarekin zerikusia duten eta, ondorioz, konplikazioak saihesteko balio duten zifrak; izan ere, zifren arabera zifren arabera, 18 urtetik gorako espainiarren kolesterol maila 250 mg/ dl baino handiagoa da, adituen ustez.
|
2019
|
|
Gaur egungo zifren arabera, helburu hori ez da lortu. Ministerioaren beraren datuen arabera,
|
Espainiako
helduen% 54k gehiegizko pisua du, eta% 17k obesitatea. Eta haurrak ez dira salbuespena:
|
|
Dentisten Kontseilu Nagusiak aurkeztutako ‘Aho hortzetako osasuna Espainian 2020’ azterlanaren arabera,
|
Espainiako
helduen %85 inguruk du nolabaiteko arazo periodontalen bat. Gingibitisa eta periodontitisa dira espainiarrek gehien sufritzen dituzten bi patologiak, txantxarrekin batera.
|
2020
|
|
Dietan izan diren aldaketek (fruta eta barazki gutxi hartzea, azukre asko hartzea, gehiegizko gantz saturatuak, produktu kartzinogenoak, gatz asko kontsumitzea) nabarmen handitu dituzte gehiegizko pisuaren eta obesitatearen indizeak. Azken zifrek erakusten dutenez, 25 eta 64 urte bitarteko
|
Espainiako
helduen %39, 3k gehiegizko pisua du eta %21, 6k obesitatea. Horren ondorioz, gaixotasun ez kutsagarriak areagotu egiten dira, hala nola bihotz hodietakoak edo minbizia.
|
|
espainiarrek bertan erabiltzen dituzten jarrerak eta denbora” azterlanaren ondorio nagusia. Azterlan horretan,
|
Espainiako
helduen% 51k astean lau ordu baino gutxiago ematen ditu sukaldean. Egoerak bi ondorio ditu:
|
|
|
Espainiako
helduen %30 eta %40 artean sedentarioa dela kalkulatzen da; hau da, oso gutxitan egiten du jarduera fisikoa. Gehienok ez ditugu betetzen Osasunaren Mundu Erakundeak (OME) astean zehar gutxienez 150 minutuko jarduera fisiko moderatua egiteko ematen dituen gomendioak, edo, beste era batera esanda, 30 minutuz, gutxienez bost egunez, oinez azkar ibiltzeko gomendioak.
|
2021
|
|
Gehiegizko pisuaren eta obesitatearen zifrek hazten jarraitzen dute helduen artean, eta benetako epidemia maila lortzen dute, bai Espainian, bai Europan. 2019ko Elikagaien Segurtasunaren eta Nutrizioaren Espainiako Agentziaren (AESAN) datuen arabera,
|
Espainiako
helduen %37, 10ek gehiegizko pisua dute eta %17, 4k obesitatea. Horregatik guztiagatik, elikadura orekatua izatea eta ohitura osasungarriak izatea funtsezkoak dira helduaroko bizi kalitatea hobetzeko.
|