2012
|
|
|
Espainiako
Estatuko herritarren elikadura ohiturak direla eta, berriki argitaratu dituzte Elikadura arloko Segurtasunaren eta Nutrizioaren Espainiako Agentziak (AESAN) egindako inkesta baten emaitzak, eta argi eta garbi ikusten da jendeak gaizki jaten duela: herritarrak urrundu egin dira Mediterraneoko dietatik, gehiegi jaten baitute haragia, gatza ere komeni halako bi hartzen dute, eta fruta eta barazkiak, aldiz, behar baino gutxiago.
|
2013
|
|
Karbohidratoak dira gure gorputzeko organo askoren erregairik gustukoenak (batez ere, garunarenak eta giharrenak), baina
|
Espainiako
Estatuko herritarrek komeni baino gutxiago hartzen dituzte.
|
|
Hain zuzen ere,
|
Espainiako
Estatuko herritarrek dietaren bidez hartzen dutenari buruzko inkesta batek erakutsi du gaztak direla jendearen gatz iturri nagusietakoak (aise gainditzen du jakiak prestatzean erabiltzen den kopurua).
|
|
|
Espainiako
Estatuko herritarrek hartzen duten kaltzioaren %10, 1 jogurtetik edo esne hartzituetatik dator.
|
|
|
Espainiako
Estatuko herritar batek, batez beste, 9.321 euroko diru sarrerak izan zituen 2012.
|
|
urtean, adibidez,
|
Espainiako
Estatuko herritar bakoitzak 115 mililitro edaten zituen astean (baso erdi pasatxo), eta 2006.
|
2014
|
|
Gatza handik eta gatza hemendik,
|
Espainiako
Estatuko herritar bakoitzak 10 gramo hartzen ditu egunean, datu hori ageri da Kontsumoaren, Elikadura arloko Segurtasunaren eta Nutrizioaren Espainiako Agentziak (AECOSAN) egindako ikerketa batean; Osasunerako Mundu Erakundeak (OME), ordea, horren erdia hartzea gomendatzen du.
|
|
|
Espainiako
Estatuko herritarren ia erdiak kezkatuta daude zer nolako etorkizuna izango ote duten erretiroa hartu ondoren, baina" kezkatu pasiboak" esaten diete, ez dutelako deus egiten.
|
|
Kontserba horiek ugari ematen dute zuntza(
|
Espainiako
Estatuko herritarrek behar baino gutxiago hartzen dute mantenugai hori), eta oso gutxi, berriz, kaloriak eta gantzak.
|
|
|
Espainiako
Estatuan herritarrek nahiko proteina hartzen dute lehen ere, baina bitaminei dagokienez, oso aintzat hartzekoa da urdaiazpikoaren ekarpena.
|
|
Gatza garrantzitsua da produktua kontserbatzeko, jakina (horrexegatik jan daiteke gordinik) baina kontua da
|
Espainiako
Estatuko herritarrek gatz gehiegi hartzen dutela (osasun agintariek gomendatzen dutena halako bi) eta zati handi bat ez da, gainera, norberak elikagaiak prestatzean edo etxeko mahaian eransten duena, elikagai prozesatuetatik datorrena baizik.
|
|
Ugari ematen ditu bitaminak, mineralak eta kalitate handiko proteinak, eta
|
Espainiako
Estatuan herritar bakoitzak 400 gramo inguru jaten ditu hilean
|
2015
|
|
|
Espainiako
Estatuko herritarrek egunero 15 gramo saltsa hartzen dute, eta elikagaiak gustagarriagoak egiteko balio duten arren, maiztasunaren eta kantitatearen araberakoa izango da nutrizioaren ikuspegitik egiten duten ekarpena
|
|
|
Espainiako
Estatuan herritarrek nahiko proteina hartzen dute lehendik ere, haragi produktu ugari jateko ohitura dago eta.
|
|
|
Espainiako
Estatuko herritar bakoitzak, batez beste, egunean 23 gramo oliba olio hartzen ditu.
|
|
Hala ere,
|
Espainiako
Estatuko herritarren lagin adierazgarri batekin egin den azken inkestak (ENIDE inkestak) ez du gabeziarik antzeman bitaminari dagokionez.
|
2016
|
|
|
Espainiako
Estatuko herritarren %66k, ordea, telebistari begira bazkaltzen edo afaltzen dute asteko bost egunetan edo gehiagotan.
|
|
urtean, adibidez,
|
Espainiako
Estatuko herritar bakoitzak, batez beste, 19,1 gramo jaten zituen egunean, eta gaur egun, berriz, 3,3 gramo jaten dituzte egunean, Katalunian, Valentzian eta Murtzian gehien.
|
2017
|
|
|
Espainiako
Estatuko herritarrek azukretan eta eztitzailetan egiten duten gastuaren inguruko azterketa, MAPAMAren elikadura Kontsumo Paneleko datuetan oinarritua
|
|
EROSKI CONSUMERek aztertu egin nahi izan du
|
Espainiako
Estatuko herritarrek zer nolako gastua egiten duten eztitzailetan eta azukretan.
|
|
|
Espainiako
Estatuko herritar bakoitzak 11,07 gramo azukre kontsumitzen ditu egunean.
|
|
FEN erakundeak argitaratu duen Nutrizioaren Liburu Zuriak esaten du
|
Espainiako
Estatuko herritar bakoitzak 9,8 gramo gatz hartzen duela egunean, OMEk gomendatzen duena halako bi alegia (5 gramoko muga ezartzen du egunean).
|
|
|
Espainiako
Estatuko herritarrek 7 orduko loa izaten dute batez beste.
|
|
|
Espainiako
Estatuko herritarrek badute zer hobetua nutrizio arloko osasunean, energia profil desorekatua dute eta gero eta bizimodu sedentarioagoa egiten dute
|
|
Hamabost urtetik gorako herritarren %71ri iruditzen zaie beren osasuna ona edo oso ona dela, halaxe ageri da Europako Osasun Inkestari
|
Espainiako
Estatuko herritarrek emandako erantzunetan (INE Espainiako Estatistika Institutuak landu zuen, 2014.
|
|
2015ean,
|
Espainiako
Estatuko herritarren %22, 3 pobrezia arriskuan bizi zen, hau da, diru sarrera apalak zituzten, populazio osoarekin alderatuta.
|
2018
|
|
gainerako guztiak baino benetakoagoa da.Geure buruari oparitxo bat egiteko, nahiz eta kilo batzuk sobera eduki.Genovarra, pestoarekin, patatatxoekin eta lekekin, pestoaren zaporeagatik bereziki; pestoa berez ez da argaltzeko dietetan sartzen, baina berduratxoekin arindu egiten da kontzientziako zama.Aukera hoberenaErosi eta kito: gero eta ohikoagoa den zaletasuna.Zaila da jakitea zenbat lasagna jaten duten
|
Espainiako
Estatuko herritarrek, batez ere etxean egina ere izaten delako edo jatetxeetan ere eskatzen delako, eta datu horiek ez dira islatzen salmenta zifretan.Ezinezkoa da asmatzea.Ez dago datu ofizial hain zehatzik, baina seguru denek jan izango dutela lasagna bizitzan behin edo bitan, adierazi du Nicoletta Negrinik.Kontsumoaren arloko joera berrien inguruan bai, baditugu datuak, eta analisiek esaten du... Las tendencias del consumo y del consumidor en el siglo XXI (Kontsumoaren eta kontsumitzailearen joerak XXI.mendean). Horrela, 2013.urtetik 2014.era, plater prestatuen per capita kontsumoa %12 handitu zen, Espainiako Nekazaritza, Arrantza, Elikadura eta Ingurumen Ministerioaren arabera.Eta lasagna da aukera nagusietako bat.Nicoletta Negrinik azaldu digu horren zergatia:
|