2001
|
|
Beste batzuetan, higienerik ezak, behien garbiketa eskasak, ingurumenak, jezteko sistemek, esne hodiek, eltzeek edo hozte sistemek eragiten dute kutsadura.
|
Egoera
txarrean dagoen esnea kontsumitzeagatik pertsonengan eragina izan dezaketen gaixotasunik aipagarrienak hauek dira: “Salmonella enteritidis”, “Salmonella typhymurium” eta “Salmonella enteritidis”, gastroenteritis akutua eragin dezaketenak.
|
2002
|
|
Sam crockett Sare elektrikoa mantentzea funtsezkoa da istripuak saihesteko.
|
Egoera
txarrean dagoen instalazio batek ekipoetan kalteak eragiteko arriskua areagotzen du. Horien artean, zirkuitulaburrak eta suteak nabarmentzen dira; horregatik, komeni da horiek eragiten dituzten arrazoiak ezagutzea eta, batez ere, horiek saihesten ikastea.
|
|
Instalazioa egoera txarrean dago Mantentze lanak funtsezkoak dira.
|
Egoera
txarrean dagoen instalazio batek zirkuitulaburrak gertatzeko arriskua areagotzen du, eta horiek sute bat eragin dezakete. Biak arrazoi beragatik gertatzen dira:
|
|
|
Egoera
txarrean dagoen produktu baten ondorioz janari intoxikazioa jasateagatik kaltetuek egindako erreklamazioek bide luzea eta oztopo ugari dakarte batzuetan. Jasandako kalteak ordaintzeko aukerak erreklamazioak egiteko hainbat bide irekitzen ditu.
|
|
|
Egoera
txarrean zegoen maionesa bat kontsumitzeagatik kutsatu zen.
|
|
|
Egoera
txarrean dauden esnekiek intoxikazio masiboa eragiten dute Errusiako probintzia batean
|
2003
|
|
Garai viktoriarrean, Marina Errealak itsasgizonen osasunean jasaten zituen elikagaien eraginpean egoteak denboran zehar dakartzan ondorioak.
|
Egoera
txarrean zeuden elikagaiak irenstearen ondoriozko intoxikazioak etengabeak ziren ozeanoz haraindiko ontzi askotan; ontzi horiek espezien eta esklaboen trafikoaz arduratzen ziren, harik eta, 1812an, enpresa ingeles batek errazioak esterilizatzeko sistema hobetu eta produktuak latetan ontziratzea erabaki zuen arte. Ordutik aurrera, elikagaiek behar adina denbora itxaron zezaketen, kontsumitu arte, eta horrek benetako elikadura iraultza ekarri zuen.
|
|
Worldwatch Institute ingurumen erakundearen urteko txostenak (“Munduaren egoera 2003”) marea beltzen etengabeko arriskua nabarmentzen du, hala nola azarotik Galiziako eta Kantauriko itsasertza suntsitu zuena, “erregai eta substantzia arriskutsuen itsas trafikoa kontrolatzeko nazioarteko eraginkortasunik eza ikusita, eta itsasoan indarrean dauden merkataritza eta enpresa arauen laxotasuna ikusita”.
|
Egoera
txarrean dauden zamaontziak, komenentziako banderak eta milaka milioi dolar inbertituta munduko itsasoetan zehar egunero lau milioi tona petrolio gordin eta horien eratorriak mugitzen dituen trafikoan, azken 30 urteetan gertatutako istripuen arrazoiak azaltzen dituzte (10.000 inguru). Ricardo Aguilarrek, Ingurumen Gaietarako Ikastegiko zuzendariak (CEMA FUHEM) eta Worldwatchen txostenaren Espainiako argitalpenean itsasoari buruzko kapituluaren egileak, onartu du “arraroa da gertaera horiek maizago gertatzea”.
|
|
Puntu horretan, kontuan hartu behar da landarea estutu egiten dela sustraiak beraientzat ez den egoera batean geratzen direnean (tenperatura oso altua edo oso baxua, gehiegizko argia, hezetasun gutxi, etab.).), beraz, ahalik eta azkarren jokatu behar da.
|
Egoera
txarrean dauden sustraiak badaude (lehorrak, zahartuak, ustelak, etab.) une egokia da horiek mozteko. Sustraiak askatzea ere gomendatzen da behar izanez gero, urkilaren edo ganibelaren laguntzaz, oso marañatuta badaude.
|
|
Azken urteotan, intoxikazio horien eragina murriztu egin da, batez ere manipulatzaileen eta ekoizpen prozesuen gainean kontrol handiagoa egin delako, Arriskuen Analisiaren eta Kontrol Puntu Kritikoen (APPCC) sistema aplikatu behar delako.
|
Egoera
txarrean dauden elikagaiak kontsumitzeagatik (botulismoa, esaterako) bere garaian konponezinak ziren kalteak eragin zituen beste intoxikazio baten eragina ere ia anekdotiko bihurtu da. APPCC sistema ezartzeak eta kontserbak egiteko prozedura modernoak aplikatzeak aukera eman dute Clostridium botulinum garatzeko arriskua kentzeko.
|
2004
|
|
Okindegiak emandako enkarguen zerrendak adierazten du gutxienez 16" ijito beso" saldu zirela egun horretan.
|
Egoera
txarrean dagoen arrautza Gozoki horiek arrautzaz eginak daude, eta, udako tenperatura altuekin batera, badirudi salmonelosi agerraldia izan daitekeela. Berehala jarri zen martxan gailua, egoera isolatzeko eta kaltetuen artean inkesta epidemiologikoak egiten hasteko.
|
2005
|
|
Bost zentimetro inguru utzi behar dira hozkailuaren atzealdearen, hormaren eta alboen artean, aireztapena handitzeko, eta bero fokuetatik edo zuzeneko eguzki erradiaziotik urrundu.
|
Egoera
txarrean dauden aparatu horiek %15 gehiago kontsumitzen dute. Hozkailuaren tenperaturaren konfigurazioak ere eragina du kontsumoan, hozte gradu gehigarri bakoitzak energia gastua %5 igotzea baitakar.
|
2006
|
|
Kasu honetan, kontuan hartu behar dugu kontratatutako bidaia konbinatuaren eremuan sartzen direla egonaldian eskaintzen diren otorduak.
|
Egoera
txarrean dagoen eta alaba adingabearen elikadura arloko intoxikazioa eragin duen janariaren ondorioek kalteak eragiten dituzte, eta kalteak jasandako lesioetatik haratago doaz. Gainera, familiako oporrak galtzea ekarri dute.
|
2007
|
|
|
Egoera
txarrean dauden pneumatikoek nabarmen handitzen dute istripua izateko arriskua. Bide segurtasunari buruzko azterketa baten arabera, Espainiako automobil parkearen %47k gurpilak ditu segurtasun mugatik behera, bai gomak gastatuta daudelako, bai presio maila gomendatutakoa baino txikiagoa delako.
|
2008
|
|
|
Egoera
txarrean zegoen ura kontsumitzearekin loturiko hilkortasun indizea erabat murriztu zen ur tratamenduko estazioak martxan abiatu zirenean.
|
2010
|
|
|
Egoera
txarrean dauden etxeko instalazio elektrikoek istripu hilgarria eragiten dute lau egunetik behin.
|
|
|
Egoera
txarrean dauden etxeko instalazio elektrikoekin lotutako gaur egungo ezbehar tasa istripu hilgarri bat da lau egunetik behin, Instalazio Elektrikoak Berrikusteko Plataformak (PRIE) aipatutako azken txostenaren arabera. Egoera horren aurrean, erakundeak administrazio eskudunei eskatu die “gaiari buruzko gutunak egiteko”.
|
2011
|
|
|
Egoera
txarrean dauden elikagaiek eragiten dituzte haien kontsumoarekin lotutako gaixotasunak. Munduko Osasun Erakundearen (OME) datuen arabera, elikagaiek eta urak igorritako beherako gaixotasunek 2,2 milioi pertsonari eragiten diete urtero.
|
|
|
Egoera
txarrean dagoen edo indarrean dagoen legedia betetzen ez duen postontzi batek arazoak sor diezazkioke jabekideen komunitate osoari.
|
2012
|
|
Nolanahi ere, ostalaritza sektoreak osasun arau batzuk bete behar ditu, kontsumitzaileari eskaintzen zaion izotzak arriskurik sor ez dezan.
|
Egoera
txarrean dauden kubitoak, zer gaixotasun eragin ditzakete. Izotza urez osatuta dago, propietate fisiko, kimiko eta biologikoak dituen substantzia bat da, eta ur hori bakarra da eta komunitate bizidun guztien oinarria osatzen dute.
|
|
Garia, letxuga, errefauak eta sagarrak maiz erabiltzen dira, batez ere, hartzitu gabeko sagar zukuetan.
|
Egoera
txarrean dauden frutak edo landareak erabiltzean sortzen da arriskua, zukuak edo bestelako deribatuak ekoizteko. Ondorio kaltegarriak ditu landareentzat, animalientzat eta gizakientzat.
|
2013
|
|
Presio bidezko ultzerek heriotza arriskua areagotzen dute, sufritzen ez dutenekiko sei aldiz.
|
Egoera
txarrean daudela esan liteke, baina, egia esan, kaltetuen bizi kalitateak asko balio du (sufrimendu arrazoi bat dira), ospitaleko egonaldiak areagotu egiten dira eta sei aldiz ere heriotza arriskua areagotzen dute sufritzen ez dutenekiko. Era berean, ekonomiaren aldetik, gastu sanitarioa igo egiten dute, Osasun Sistema Nazionalak 1.687 milioi euro baino gehiago gastatzen baititu urtean, eta 100.000 euro baino ez dira erabiltzen.
|
2014
|
|
Arazoak, batez ere, haurrei, emakumeei eta adinekoei eragiten die.
|
Egoera
txarrean dagoen ura edateak eragindako beherakoa da garapen bidean dauden herrialdeetan haurren heriotza tasaren kausa nagusia, hiesa edo malaria bezalako gaixotasunen aurretik. EWWren datuen arabera, 4.000 haur hiltzen dira egunean, pobrezia hidrikoagatik munduan.
|
|
Ingurumen inpaktua.
|
Egoera
txarrean dauden edo iraunkorki erabiltzen diren urak kalte egiten dio naturari. Sandra Postelek Global Water Policy Project en bultzatzailea munduko uraren arazoei aurre egiteko ekimen bat da, eta ziurtatu du hornidura sistemetan, ureztatze sistemetan edo energia ekoizpenetan aurrerapausoak eman direla ekosistemei kalte eginez.
|
2016
|
|
ingurumen inpaktuak bost urtetik beherako guztien laurden bat baino gehiago hiltzen dira. Airearen poluzioak zazpi milioi pertsona hiltzen ditu urtero mundu osoan
|
Egoera
txarrean dauden ingurumenari eratxiki dakizkiokeen heriotzen proportziorik handiena Asiako hego ekialdean eta Ozeano Barearen mendebaldean gertatzen da (guztizkoaren% 28 eta% 27, hurrenez hurren). Horien atzetik daude Saharaz hegoaldeko Afrika(% 23) eta Ekialdeko Mediterraneoko eskualdea(% 22); Europan, berriz,% 15 Osasunari gehien eragiten dioten ingurumen inpaktuak ere aipatzen ditu txostenak:
|
2017
|
|
|
Egoera
txarrean dagoen elikagai batek ez du zertan begi hutsez sumatu, itxura eta usain onarekin bakterio patogenoak izan baititzake.
|
|
|
Egoera
txarrean dauden elikagaiak begi hutsez ikusten direlako ustea faltsua da. Galtzen dituzten bakterioak ez dira gaixotasunak eragiten dituzten bakterioak bezalakoak.
|
2021
|
|
Nola jakin dezaket arrautza bat fresko dagoela?
|
Egoera
txarrean dagoen arrautza bat ezagutzea da zalantza ohikoenetako bat. Miguel Ángel Granado, elikagaien kalitatearen prestakuntzan eta kontrolean aditua, azpimarratu du beti lotu behar dugula ontzian adierazitako kontsumo data gomendatuari.
|
2022
|
|
Nola egin dezakegu erreklamazioa egoera txarrean dagoen edo kalte egin digun elikagai baten aurrean?
|
Egoera
txarrean dagoen edo kalte egin digun elikagaia bada, garrantzitsua da horren berri ematea. batez ere elikadura alerta batean sartuta ez badago, produktu gehiago egon baitaitezke.
|
|
Bai, baina egin beharreko lanak hormaren eta estalduraren baldintzen araberakoak dira: 26
|
Egoera
txarrean dagoen pintura Alikatatu nahi den gainazalaren pinturak hondoak dituenean, desugertu eta entokatu egin behar da. Horrela, alikatatu berria jartzeko plano egokia lortzen da.
|
2023
|
|
farola gutxi edo gutxi argiztatuak, zeharbide ilunak, gurutzeak edo gutxi ikusten diren zintarriak erortzeko arrazoi dira.
|
Egoera
txarrean dauden espaloiak, galtzadak edo hiri altzariak: gaizki jarritako, estolda eraikia, zuloak, zoladura altxatzen duten sustraiak… Garbitasun falta:
|
|
“Benetan itotzen garenean, digestioa ez da inoiz gelditzen, baina motelago doa”, azaldu du Blanca Sampedrok.
|
Egoera
txarrean dauden elikagaiak jatean ez bezalako zerbait. “Horrek irentsitako elikagaiari oka egitea eragiten du, eta digestioa eten egiten da; gastroenteritis izeneko infekzio prozesu baten ondorioz gertatzen da hori”, zehaztu du IMQ María del Mar Calvoren gastroenterologoak.
|