|
Zakurraren azalak kanpoko eragileen aurrean (hotza, beroa edo bakterioak) babes geruza gisa jokatzen du. Horregatik, TXAKUR OSASUNTSU BATEK AZALA MANTENDU
|
BEHAR
DU. Elikadura orekatua lagungarria da, eta asko, txakurraren berezko babes garrantzitsu hori egoera onean mantentzeko. Horretarako, txakurraren azala osasuntsu mantentzen duten elikagaiak eta alergiak dituzten txakurrentzako pentsu espezifikoak. Artikulu honek gai horiek jorratzen ditu eta azaltzen du larruazal osasuntsuak animaliarentzat duen garrantzia nola larru arazo gehiago dituzten zakurrak eta hiru jarraibide txakurraren azala elikaduraren bidez zaintzeko.
|
|
oliba olioa jartzen du (aceite de oliva besterik gabe) edo oliba olio findua (aceite de oliva refinado). Akatsak kentzeko, prozesu kimikoen bidezko tratamenduak ematen dizkiete disolbatzaileekin.Eragozpena izaten da, prozesu horretan ere, galdu egiten dutela bere dohainen zati handi bat.Olio neutro bat lortzen dute findu ondoren, zaporerik eta usainik ez duena ia, eta oliba olio birjina eransten diete saldu ahal izateko.Olibaren azken hondarrekin egiten da oliba patsaren olioa, eta gero findu egiten dute.Bigarren prozesu hori eman ondoren, gantz osasungarria gelditzen da, baina falta izaten ditu osagai minoritarioak, zeinak, zaporea eransteaz gain, olio birjinek dauzkaten ezaugarri osasungarrietako asko ere ematen duten.Hori dela eta, oliba patsarekin egindakoei oliba birjina eransten diete bukaeran, zaporea emateko.Baina horrek ez du esan nahi oliba patsaren olioa ez denik osasunerako edo ez denik hartu behar.Ikerketa Zientifikoen Kontseilu Gorenak (CSIC) berriki egin duen ikerketa baten arabera, olio horrek baditu ezaugarri osasungarri batzuk hain zuzen, azido oleikoen ugaritasuna, eta aukera ona da elikagaiak frijitzeko.Ikerketak aztertu egin du oliba patsaren olioak zer nolako osaera duen, eta zenbait proba egin ditu ikusteko nola moldatzen den frijitzeko garaian.Ekainean aurkeztu zituzten emaitzak, eta honako ondorio hauek atera daitezke: olio egonkorra da eta iraupen handia du, ekilorearenak baino gehiago (eta baita oleiko ugariko ekilorearenak baino ere). Eta usain ona dauka.Honela begiratu behar zaie eskaintza handiei... eta letra txikiariETIKETAN AGERTU
|
BEHAR
DUENA, LEGEAREN ARABERA: Salmenta izena: oliba olio birjina estra, oliba olio birjina, oliba olioa edo oliba patsaren olioa.Enpresaren jatorria edo identifikazioa.Sorta zenbakia eta kantitate garbia.Gutxieneko iraupen data (aurretik hitz hauek dituela consumir preferentemente antes de...). Oliba motaren eta kontserbatzeko moduaren araberakoa izango da epe hori.Biltegiratzeko jarraibideak.Osagaiak eta nutrizio arloko informazioa.Olioaren mailari buruzko informazioa.ZER AGERTU DAITEKEEN, EKOIZLEAK NAHI BADU: Zaporearen ezaugarriak eta ezaugarri organoleptikoak (oliba olio birjina estra eta oliba olio birjina denean). Azidotasuna, peroxidoen maila (oxidazio maila), argizari kantitatea eta ultramoreen xurgagarritasuna.Ezaugarri horiek adieraziko dute zenbateraino den osasungarria, zein neurritan hondatu den ekoitzi denetik, zenbateko purutasuna duen eta zenbateraino kontserbatu den modu egokian.Peroxidoen maila:
|