2003
|
|
Oso ezagunak dira fideoak, makarroiak, espagetiak eta raviolien, kaneloien edo lasagna pastak. Ogia ez bezala, kalitate handiagoko pasta
|
egiteko
irina gari gogorretik dator; Mediterraneoko barietate tipikoa da.Irin hori lortzeko, zereal alearen zati bat besterik ez da erabiltzen, endospermoa, almidoi eta gluten ugarikoa, eta horrek moldekatzeko ahalmen handiagoa ematen dio. Bestalde, irin horiek B taldeko bitamina gutxi dute, eta horiek zerealaren estalkian daude; kasu horretan erabiltzen ez den alearen zati bat da.
|
2006
|
|
24). Horrek adierazten du Seguran zutela merkatua, burdinarentzat, janariarentzat eta ogia
|
egiteko
irina Segurako errotetan ehotzeko beharra zutela, beraz, bere jaurgopean zeudela (ikus ere Orella, 2003: 52 eta 20 oharra); eta kasu honetan gaizkileak aipatzen dituenean ez dugu zalantzarik lapur hutsez gain bandoen gerrari lotutako eta jaunen erasoei lotutako aipua dela XIV. mendean baikaude Behe Erdi Aroko krisian bete betean (izurria iritsi aurreko eta Gaztelako gerra zibil aurreko garaia bada ere).
|
2007
|
|
Zergatik? Zahi ogia ogi integral faltsua da,
|
egiteko
irin zuria erabiltzen duelako Zahi ogia ogi sasi integrala da, hau da, ez da integrala %100ean. Egiteko, irin finduak edo zuriak erabiltzen dira, eta horiei modu artifizialean gehitzen zaizkie salbatzailearen zati osoak tregosiaren pikorraren azala.
|
2009
|
|
Horretarako etxe alboko labea edo sueteko txapakoa erabiltzen zuten. Kontu handiz aukeratzen zuten ogia
|
egiteko
irina egingo zuen errota. Esaterako, Goieta inguruan Birleko Latxaganera eroaten zuen garia hainbatek.
|
2010
|
|
Mesedegarriak: haiei esker jaki berriak edo ezaugarri organoleptiko atseginak sortzen dira, adibidez, ogia
|
egiteko
irinari legamia gehitzen zaio, jogurta egiteko esneari zenbait bakterio gehitzen zaizkio, eta abar.
|
2011
|
|
Garai hartan Gaztela aldetik jasotzen zituzten bizkaitarrek, besteak beste, ogia
|
egiteko
irina eta ardoa, biak ere nahitaezkoak orduko elikaduran. Gernika aldera Arratian zehar igaro behar zuten elikagai hauen merkatariek, eta ganboarrek oztopatu egiten zuten bidea.
|
2012
|
|
Garia landare gramineoa da, buruxkan lau ale edo gehiago izaten ditu, birrindu ondoren ogia
|
egiteko
irina ematen dutenak. Gari espezieak eta horien barietateak ugariak dira.
|
2014
|
|
ahiak, taloak, zopa, bazka artoa, arto arraspatua...). Nabarmentzekoa da Arabako Hermuan eta Larrean ospatzen den Barte edo Labartea jaia, artoaren inguruko kulturan oinarritua.Beste gramineo batzuetaz ere beste hainbeste esan dezakegu. Hortxe ditugu Indiako arroza, Afrikako artatxikia eta Iberiar Penintsularen ipar mendebaldeko zekalea.Galizia, Asturias eta Leongo herri askotan, zekalea animalientzako janari, ogia
|
egiteko
irin, otzaragintzarako lehengai eta etxeetarako teilatu izan da.Gaur egun, zekale barietate altuak galdu izanak oztopatu egiten du teilatuak egiteko antzinako prozedurak berreskuratzea?.
|
2015
|
|
Lekukoen denporan, taloa egunean egunean egiten zan, eta ogia nozonoz baino ez. Taloa
|
egiteko
uruna galbahetik pasau, eta orea edo amasea azpiran egiten zan; hantxe eskubarruaz jo eta emoten jakon formea. Handik talo burdinean ipini eta behekosuan egiten zan, eta, atzenean, parrilan beste buelta bat be emoten jakon, gehiago erre eiten.
|
2016
|
|
Ogia
|
egiteko
irina, euskal laborariengandik zetorrena, Baigorritik eskuratzen zuen gure aitak. Eta harekin larunbatero etxeko ogia egiten amak, etxe saihetseko labean.
|
|
1 Ogi arrunta; ogia
|
egiteko
irina; esne naturala, ziurtatua, pasteurizatua, kontzentratua, gaingabetua, esterilizatua, uperizatua, lurrundua eta esne hautsa; gaztak; arrautzak; fruta, barazkiak, lekaleak, tuberkuluak eta zerealak, baldin eta Elikadura Kodearen arabera produktu naturalen baldintza betetzen badute. .................
|
2017
|
|
Jateko hazien inguruan hitz egiten hasita, esan behar da berebiziko garrantzia dutela edozein pertsona modu osasungarrian elikatu dadin, huts hutsik jan baitaitezke bere horretan, osorik edo ehota, beste elikagai batzuen zati gisa ere bai (ogia
|
egiteko
irinetan edo olioetan) eta berdin beste errezeta batzuetan ere (ogiak, gailetak, eta abar).
|
2019
|
|
buru aski ginen: ogia
|
egiteko
irina ekoizten genuen, barazkiak, abereentzako belarra, esnea... eta soberakinak trukatuz gainerako guztia eskuratzen genuen"
|
|
" Ezkondu berritan buru aski ginen: ogia
|
egiteko
irina ekoizten genuen, barazkiak, abereentzako belarra, esnea... eta soberakinak trukatuz gainerako guztia eskuratzen genuen", dio harrotasun kondarrez. Garaian, hilabete hezeetan, errekastoek landak zeharkatzen zituzten; 2019ko montzoiak, ordea, ez du kasik euririk utzi herrialdearen bihotzean eta ur maila 150 metrora jaitsi da, lur azpian.
|
2021
|
|
Baina behin baino gehiagotan agertzen da ‘zerta (ra) ko’ adierazten duen tzeko perpausa izen baten ezkerrean: Pastelak
|
egiteko
irina behar duzue; Hurbiletik ikusteko betaurrekoak jantzi ditu. Anbiguoak dira azken bi adibide hauek; bi irakurketa onartzen dituzte.
|
|
Batetik, ‘zertarako’ behar den irina edo ‘zertarako’ jantzi dituzten betaurrekoak (hau da, helburuzko adjuntu jokatugabea). Bestetik, [pastelak
|
egiteko
irina], [hurbiletik ikusteko betaurrekoak]; hau da, zein motatako/ nolako irina, zein motatako/ nolako betaurrekoak. Adibide horietako [tzeko+ izen] egituraren alternatibak izan daitezke beste hauek:
|
|
Adibide horietako [tzeko+ izen] egituraren alternatibak izan daitezke beste hauek: bexamela
|
egiteko
irina edo urrutitik ikusteko betaurrekoak. Nolanahi ere, helburuzko adjuntu jokatugabeak dira hauek ere, izenaren ‘helburua’ edo ‘funtzioa’ adierazten dutenak.
|
2023
|
|
Han, halere, erosketak egiteko adina suspertu naiz: almejak, baratxuriak, perrexila, erreboilo bat, Tuterako kukuluak, arrautzak, antxoak oliba oliotan, Martin Codax, Veuve Clicquot eta be ne ta-ko soufflea
|
egiteko
irin eta azukre zuria erosi ditut; bere amak egiten duenaren ahalik eta antzekoena izan behar zuen, be ne ta-ko a, ez nire surimi integrala. Iluntzean, sarrerako atea gurutzatu bezain azkar, soufflearen usaina adi zezala nahi nuen.
|